Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To Lukáš:
    Vážně se ti divím, že vůbec máš ty nervy sledovat diskuzi na "nějakém herním fóru" na taková místa chodí často lidi, kteří se dost často velice neobjektivně a zároveň hanlivě vyjadřují. Když pominu veškerý fámy a informace a vezmu to jen z morálního hlediska. Tak si myslím, že to co tu čteš ti určitě nedělá dobře bez ohledu na pravdu či nikoliv. Hře jsi věnoval 5 let nebo kolik to bylo a tady slyšíš vesměs jen samý stížnosti. Ber v potaz že to je asi nějakých 15-20 haterů, zbytek se do diskuze raději ani nevyjadřuje. Myslím si, že jako vývojář by ses měl podobným místům uplně vyhnout a když už chceš slyšet kritiku, tak na svém webu - foru ke hře/bugum apod., a tolerovat tam pouze rozumné argumenty. Zde si akorát zkazíš náladu.
    • Naprosty shoulas
    • smejki
      J.E.Sawyer by nesouhlasil. Každý názor je důležitý feedback, pokud nese myšlenku... i pod nánosem vulgarit.
      • Jo tak to je naivni ty voe... každý názor má cenu :-D...

Cenu má jen mimumum názorů, zbytek je kupa ho*en vytvářejících jen informační šum...
        To máš jako kdyby holka co se neumí líčit radila na internetu jak se líčit, a pak tu byla hezká holka co se líčit umí a radila by taktéž na netu, anonymně, bez fotky... čí názor má cenu a čí názor je úplně zbytečný a nejen že zbytečný, ale přímo devastující.... :-)... Miluju tu stupidní korektnost masového průměru, možná že každý člověk má právo na svůj názor, zdaleka ne každý ho má ale právo prezentovat... Jinak já se sem zbytečně vracet nebudu, mám život narozdíl od většiny pseudodiskutérů, takže si tu pište dál.
        • Každý názor má cenu, pokud má nějakou myšlenku. Prvně číst a pak až nadávat...
    • Jak to myslíš neobjektívne? A kto sa podla teba teda vyjadruje objektívne? Ak 20 ludi rekne že je neco špatne tak na tom neco bude. Nebo né?
      • velice naivní myšlenka *1* *1* *1* *1*
      • ucho
        ano, kdyby to bylo objektivní. většina lidí, co zde nadává na danou hru, ji ani nehráli, a jestli ano, možná tak 15 minut... přijdou ti pak takové názory objektivní nebo zkreslené? :)
        • Nooo ale keď niečo hráš 15 minút a nebaví ta to prečo to hrať ďalej že? Dat tomu šancu? Možná, ale nemyslím si že to pomôže.
          • ucho
            samozřejmě, pokud něco po 15 minutách nechceš hrát dál, hrát to nemusíš. ale tady vyvstává otázka: proč by sis to vůbec pouštěl (pokud neuvažuji demo). přeci když jdu něco hrát, tak nějak tuším, co. za 15 minut ze hry nepoznáš nic, to je jako kdybys z kina odcházel po prvních pěti minutách. a teď otázka: dává ti po pěti minutách odchodu z kina tato zkušenost právo na to, abys hodnotil nějaký film? a kolik je vlastně času na to, aby se dala nějak zhodnotit hra (ano, některé aspekty se dají vidět hned, ale nikdy to nejsou ty hlavní aspekty, co hru dělají hrou... tedy pokud nejde o nějakou jednoduchou věc).
      • Snažil jsem se psát to co nejvíc obecně abych předešel případným kolizím s blbci (nemyslím tebe). neobjektivní příspěvek je podle mě třeba tohle: "UUUááá tywoe co to je kurva za sračku, to máte ještě drzost chtít za tu hru peníze? teď jsem stahnul diablo 3 jsem vip testerdu hra cau paka"

Samozřejmě tohle je vyvedený až do extrému, ale je rozdíl když napíšu "Bohužel na hře se mi nelíbí(nevím ještě jsem ji nehrál, budu vymýšlet), že koňové ve hře mají pouze 3 nohy. přijde mi to velmi rušivé a nebyl jsem schopen se přes to přenést a jsem zklamaný. jelikož jste hru vyvíjeli 13 let, měla by podobné bugy postrádat. Doufám v brzké napravení. Děkuji"
        • HHH rozosmial si ma. Samozrejme máš pravdu ano tak by mal vypadať rozumný argument, ale ten nemôžeš čakať na takejto sajte. Ak by som písal priamo výrobcovi, alebo programátorom tak musím napísať čo presne mi na hre vadí, ale toto je verejne fórum a ja sa na niektorých výtvoroch tak rehocem že skoro až plačem.
  • Nedávno jsme slyšl jednoho hudebního distributora jak si stěžuje, že už nic není jako dřív (rozumněj CD stálo 500 - 700 a měli jsme se jako prasata v žitě). Díky pirátům (a sem opravdu patří to DÍKY) je na tom trh s muzikou úplně jinak. Máme mp3 a hudba je daleko levnější. S filmy je to to samé. A já říkám dobře jim tak. No jo jenže nic není černobílé a tak to už dospělo do takové situace kdy mají kapely problém najít vydavatele na desku. No a tak si aspoň ty šťastnější vydávají desku sami a prodávají cd fanouškum přes net a na koncertech. A já se ptám je tohle špatně? Aspoň konečně skončí éra těch mediálních ksichtů a umělci pochopí, že dělat to co je baví holt něco stojí a to že se z nich nestanou celebrity s miliónovým kontem? No a co? Koncerů je spousta a lístek neupirátíš. S hrama je to podobné. Masově se prodává Karel Gott (Call of Duty) - v tom jsou prachy. Jenže pak jsou tu hry jako Machinárim nebo Magicka aj, Kde vývoj nestojí miliony a třeba si i na sebe zvládnou vydělat.
    • souhlas... pirátství nelze vidět jako pozitivní, ale zároveň je nutné se trochu zamyslet, než najdeme pravé příčiny problémů- na jedné straně je tu jedno zlo, tím jsou vydavatelské společnosti, nenažrané obrovské společnosti vydržující si "umělce"- jejich cílem je prodávat tak draze, jak je to jen možné a udržet si svůj standard, tedy život milionářů.
      Na druhé straně tu jsou piráti, zlo opačné, protože ať nikde nic neubylo, stále jde o krádež. Ano, jde krádež v duchu "bohatým bere a chudým dává", ale to nic neřeší. Cesta z tohoto hloupého systému je jediná- ať jde o hudbu, hry, film, cokoliv, vydavatelé musejí nabídnout hráčům víc než ubouhou, tisíckrát viděnou a odfláknutou práci nějakých rutinérů, kterým říkají "hvězdy". Levná digitální distribuce, povedený multiplayer, bohatá a digitálně nenahraditelná krabicová balení her (nástěnné mapy, barevné brožury, talismany, přívěšky...)... to je cesta. Her vychází zbytečně moc a většina z nich je nepotřebný odpad, ke kterému si hráči nevybudují žádný osobní vztah- jsou prostě ploché a nepropracované, ne jenom citově, jak je zmíněno tady v jednom nedávném článku s rozhovorem s tvůrcem HR a Fahrenheit. Jaké hry si v budoucnu koupím? Shogun 2(možná, až vyzkouším demo, tak se rozhodnu), Deus Ex, Diabli III, Skyrim. Z toho je Shogun 2 precizní strategická hra, vypiplaná, dlouhohratelná,... Deus Ex je pokračování nejlepší hry všech dob, Diablo III je zábava na tisíce hodin s perfektním multiplayerem a Skyrim...to bude jako Oblivion, skvělé RPG, které díky módům nebude zastarávat ještě pár dalších let a až zase vyjde nějaký neoficiální megapatch, stane se z něj nepřekonatelné RPG (jako je teď stále Oblivion s Oblivion Overhaul). Hry, které mají hodnotu, se prodají- ostatní se budou krást v takové míře, že to třeba jejich vydavatele potopí, nebo je to donutí vydávat jen pro konzole. Tak ať...když dělají mizerné produkty, ať zkrachujou, svět ani opravdoví hráči o nic nepřijdou.
  • Ysquanir
    Tyhle články mě už vážně nebaví. Neuběhne měsíc, abych tady nečetl nějaký nový brekot Cinemaxu ohledně toho, jak se Numen neprodává, protože a) Steam je zlý, b) distributoři jsou zlí, c) piráti jsou zlí, d) počasí už sakra taky není co bývalo...

Na Numen jsem několikrát narazil při svých toulkách Steamem a na první, druhý i třetí pohled ta hra nevypadá na nic víc, než další diablovku, kterých jsou všude mraky. Na jejím popisu nebo obrázcích není nic, co by mě jako potenciálního zákazníka navnadilo alespoň na vyzkoušení dema. Všechno je to generický marast, který jsem četl a viděl už před lety u Titan Questu. Pokud chcete pánové větší prodeje, tak to chce dělat unikátnější/osobitější hry.

A ano, pirátství je, bylo a bude neomluvitelný svinstvo.
    • Diablovek je vsude mraky???Prosim mohli by ste mi od dob Titan questu doporucit aspom jednu jedinu.Ja mam naopak pocit ze napriek obrovskemu uspechu diabla je tu hier jemu podobnych malo resp napada ma len a len titan quest.Tudiz budte tak dobry a nieco s tych mracien diabloviek menujte.
      • Ysquanir
        Co třeba velmi čerstvý Torchlight? Nebo Silverfall? Sacred? A samozřejmě hromada her před Titan Questem (Dungeon Siege, Throne of Darkness, Harbinger, Restricted Area). Existují i poměrně dobré free věci na kvalitativní úrovni singleplayer Diabla.

Mě se naopak zdá, že se na úspěchu Diabla pokusila svézt strašná spousta her, která vzala velmi primitivní gameplay mechanismy svého úspěšného bratříčka, doplnila je do svého vlastního prostředí (asie/antika/post-apokalypsa/sci-fi vesmirná loď...) a výsledek bez další invence prezentovala ven. Během vánočních Steam slev jsem koupil Titan Quest, který ve volných chvílích hraju kooperativně s kolegou a upřímně, ty originální prvky skončily v půlce prvního aktu. Od té doby je to jen horší osekané Diablo. Bohužel.

Anyway, to je těžce offtopic a vydalo by to na delší rant. :)
    • USER47
      Napadlo mě to samý. Tyhle články jsou pravděpodobně jedinej důvod toho, že se na Numen ještě úplně nezapomnělo. Kdyby někdo ze Cinemaxu furt nebrečel nad zlým monopolním Steamem nebo podlými piráty, po Numenu by ani pes neštěkl.
    • a) My si na Steam nestezujeme, jen upozornujeme, ze neni idealni, aby exitoval monopol, protoze to pro vyvojare neni idealni.

b) To je pravda a najdete na svete opravdu malo vyvojaru, kteri budou trvdit opak.

c) To je taky pravda, nebo snad tim, ze stahuji piratske kopie necemu pomahaji?

d) Hlavne ted v zime, kde je to slibovane globalni otepleni :)
      • Můžu mít dotaz? Po stažení mi mailem přišel kód, ale při instalaci mi to píše, že není správný. Co s tím?
      • Spades
        Nebyt piratu, tak si nestahujes MP3 z netu za 10 centu :)
        BTW, jestli chcete aby to lidi kupovali tak tam dejte DRM
        Stejnak to lidem nebude u takove male hry vadit.
        • Pirati DRM ze hry odstrani, a pirat pak ma komfortnejsi verzi hry. Trestat pomoci DRM platici zakazniky opravdu neni nas cil.
          • smejki
            chválím
    • Diablo a TQ jsou Hack and slash akce. To numen není.
  • Nejvíc cool je jak se tu každej pirát, snaží svoje počínání obhajovat :D
    • Ať ten kto je bez viny prvý hodí kameňom. Dúfam že to poznáš. A ty si nikdy v živote nestiahol, alebo nehral upirátenú gamesku?
      • Nejde o vinu. Jde o plačtivé naříkání tvůrců, že se jejich hry nekupují a automatickým svedením vše na pirátství. Ale přitom je to jako mstít se za gól na míči. Alespoň většinou.
        • ucho
          pokud bys četl pozorně, tvůrci mají v rukou čísla: počet prodaných (legálních kopií) vs počet hraných nelegálních kopií. pokdu je na těch číslech vidět, že lidé hru hrají, aniž by za ni zaplatili, je to problém (který doufám nechceš obhajovat). jen pak ještě otázka, jestli to ti lidé hráli jako hráli (tedy se v ději dostali alespoň trochu dál) nebo hru jen "testovali"... (i když to by asi neznamenalo, že si ji koupí :) ).
          tak na co chceš jiného svést to, když někdo něco hraje bez placení? (já v tom nic jiného než pirátství nevidím :) ). neřeší se zde reklama a jiná obchodní taktika a tedy jak prodeje zvednout, ale jak dostat zaplaceno za to, co někdo používá...
          • smejki
            takže piráti si zasedli na Cinemax? stop this bullshit, man. Čísla nejsou hezká, ale zřejmě platí obecně. A jestliže někdo při stejných podmínkách umí vydělat a druhý ne, pak je ten druhý neschopný a měl by dělat něco jiného. Nebo to samé jinak. Stěžováním si na podmínky se nic nezmění.
            • no mě by třeba zajímalo kolik hráčů z těch 34 tu hru zkusilo a následně odinstalovalo. Já se přiznávám že jsem si stáhnul pirátskou verzi ,zkusil a odinstaloval ale následně když jsem jí uviděl v bazaru za 250,- tak jsem jí koupil ale stejně jsem to dohrál přes anglickou pirátskou ve verzi 1.20 než mojí českou kde byl donedávna patch ve verzi 1.13
            • urcite si na nas nezasedli, ale to je bohuzel spatna zprava, protoze to znamena, ze se v CR takto pirati vetsina her a odhaduji, ze hry jako Dragon Age, Two Worlds 2, apod. se pirati jeste vice; u vetsiny her muzete miru piratsti jen odhadovat, my jsme ji u jedne zmerili; nebo si myslite, ze kvalitnejsi hry nez Numen se pirati mene?
            • ucho
              a teď už manipuluješ a zavádíš do svých argumentů nepravdy...
          • Viz můj příspěvek dole. V mediální masáži, kdy se nedá věřit recenzím slibům, videím a ani demoverzím, vlastně žádným materiálům do doby před tím, než máš hru plně v ruce a můžeš si ji ozkoušet je pirátění logický krok. Potom se člověk rozhoduje, jestli mu za to stojí si hru koupit nebo ne. A jak se ukazuje tady, nestálo to hodně lidem za to.
            • ucho
              NoneCZ: já s hodnocením her nemám problém. za posledních x let se mi nestalo, že bych koupil a poté litoval. pravda, většinou nekupuji hru hned po vydání (to pouze výjimečně). tedy jednoduše o hře už bývá spoustu názorů napsáno a zveřejněno spoustu věcí, jednoduše si určím cenu, za kolik by mi takový titul stál a až cena daného produktu klesne na úroveň, kterou už jsem za něj ochoten zaplatit, koupím. a v tom už jsou zohledněny i ty další rizika. prostě nedělá mi problém určit, co koupit a co ne (a rozhodně nejdu do neznámé hry v ceně 900,-). příklady: nedlouho po vydání jsem koupil nového Tomb Raidera za 90,- na steamu. bavil jsem se královsky a za takovou hru bych dal klidně i víc (nahráno 8 hodin). minulý týden jsem koupil Fallout 3 GOTY za 260,- (i s poštovným z Anglie). hru jsem ještě v životě nehrál, názory jsou rozporuplné, tedy ještě nevím, jak ji přijmu (z materiálů jsem si zjistil, že počítám kladně), nevěřím, že se mi nebude líbit a za ty peníze nebudu ničeho litovat a prostě tu hru dohraju (to je účel, proč jsem si ji koupil). nechápu lidi, co si kupují hry, aby na ně pak nadávali, to nemá vůbec žádnou logiku :) já si kupuju hry, abych je hrál a dohrál, ono je to stejně jako u filmů, skoro na všem se něco pozitivního najít dá, když se člověk nechá vtáhnout... a jestli někdo koupí něco, co není vůbec jeho šálek kávy a nevyhovuje mu to? tak je to podle mě jeho hloupost a už to hraničí s jeho svéprávností... (schválně řekni, u které hry ses spálil naposledy, opravdu mě to zajímá, protože ono vyloženě špatných her zase tolik není...)
            • Teclado > Je už docela vyzkoušeno že podobná srovnání se mijí účinkem. Mohl bych oponovat tím, že tu ženy nejsou jenom kvůli dosáhnutí orgasmu. Nicméně na této rovině bychom se stejně nedostali jinam. Zkus navrhnout jiný příměr.

ucho > Paradoxně se z recenzí dnes moc vyčíst nedá. Z názorů občas ano, nicméně v té směsi nakladených postojů častokrát těžko vybírat. Pokud bych měl tedy takto postupovat, koupím si tak dva tituly ročně. A nutno říct, že Numen by mezi nimi rozhodně nebyl. To co píšu je holý fungující status. Nikdo mi nedá záruku toho, že hra bude taková jaká se tváří z materiálů. A že se tak bohužel častokrát neděje. Nemám možnost žádné návratnosti, reklamace vlastně ničeho. U videí z youtube nezjistím řadu pdstatných prvků například jestli mi vyhovuje ovládání hry a reakce herních akcí na něm. Což je také dost podstatná část toho jak se mi ve finále titul bude líbit nebo ne.V malém finančním rozmezí by to nikomu nejspíš moc nevadilo. Nicméně to v hodnotách cca 800-1200,- za hru také nenastává. Čiliž pro klasického člověka který se dostane k recenzím a do obchodu není z čeho moc si dělat celiství obrázek o hře jako takové a nejít si koupit zajíce v pytli. Je to bohužel kruté ale je to tak. Ano, díky zkušenostem které mám a díky komunitě, kterou jsem obklopen už povětšinou poznám, zda-li se mi bude titul líbit nebo ne. Opět podotýkám "povětšinou". Nicméně se opět těžko můžu v tomto ohledu považovat za standartního hráče v pravém slova smyslu. Nicméně už mi hodně normálních lidí hrající hry poděkovalo kvůli tomu, že jsem je od nějakého titulu odradil nebo naopak o něm přesvědčil. A častokrát přišli s tím, že vlastně neměli nic, na čem by se rozhodli pro koupi, pípadně měli dost zkreslené informace. A na těchto zkušenostech si dovolím právě takové názor stavět. A mimo to, už delší dobu se za piráta vážně nepovažuji. Nastrkal jsem do herních tvůrců a produkce coby zákazník spoustu peněz a kolikrát i víc, než by bylo zdrávo, takže s úsudkem že obhajuji své pirátství, si zde špatně. Stejně tak, jako bych nikdy neobhajoval nikoho, kdo si prostě už z principu nepůjde koupit hru která se mu líbí a má pro něj dostatečné kvality.
            • ucho
              pokud nejsi retardovaný, z recenze i názorů se něco vyčíst dá (stejně tak to funguje i u recenzí filmů, nemusíš souhlasit s autorem recenze, ale poznáš na ní, zda to bude film pro tebe nebo ne), u gameplay videí to samé,je jich plné youtubko... to co píšeš jsou hloupé výmluvy na to, abys pirátil. i když se to zdá principiálně v pořádku: "zkoušíš", v pořádku to není, protože většina lidí hru zkouší až do konce, nebo tomu dají pár hodin a pak skočí na další s tím, že jim to ke hraní stačilo (však to bylo zadarmo, viděli už ze hry dost). ve finále pak nemusí platit nikomu nic.
            • Ženskou taky nejdřív znásilníš aby jsi zkusil jestli ti bude vyhovovat a jestli s ní začneš chodit? :D Z tvého pohledu by to bylo logické.
      • O stránku dál jsou moje hry. Tak se podívej a pak háezj kameny :D
    • Včetně tvůrců samotných.
  • Inquisitora jsem si za stovku koupil, ale numen mě neláká ani za těch 79.To jsem si raději koupil Two Worlds 2 za 850 na gamersgate, to mě láká mnohem víc.Time>Money.
  • Hrál jsem u této hry demo a nechtěl bych ji ani zadarmo.... Ani kdyby mi zaplatili, tak bych ji nehrál jakej to je průser.... Vývojáři by měli hledat chyby spíš u sebe..
    • Priste udelejte hru v bulharstine mozna se tam najde par blbcu co to koupi
      • omlouvam se vsem bulharum jen jsem se snazil naznacit ze se tu nekdo pokousi vydirat ceske hrace kvuli tomu ze nekoupi spatnou hru
        • Vydirame ceske hrace? Muzete nam rict jak to delame? Nabidka hry za 79 Kc je vydirani?
          • Nemluvim o penezich ale o tehle vete v clanku LM: Není racionální rozhodnutí věnovat tolik energie a peněz české verzi, ale i tak nemůžu zaručit, že obdobnou chybu neuděláme příště znovu. :)

Chcete prodavat na pc udelejte hru kde za neco stoji multiplayer. Za poslednich 10 let jsem na PC hral jen jednu singlplayer hru kterou jsem stahl z torrentu byl to Dragon Age po dohrani jsem ji koupil :)
      • Diky za radu, ale osobne si myslim, ze rumunstina bude lepsi. Je zajimave jak internet dokaze nicit trh. Napriklad hry Divinity II: The Dragon Knight Saga se v Rumunsku, prodalo 2x vice nez v CR. Takze bud je kupni sila v obouch zemich stejna nebo se u nas vic pirati. Vyberte si :)
        • a neni to třeba tím že v Rumunsku žije cca 22 milionu lidí a v ČR cca 11milionu lidí? To že se tam hry prodalo 2x více kusů je tedy logické. *1*
          • Pokud by minimální mzda v Rumunsku nebyla necelé čtyři tisíce, tak by to smysl dávalo.
            • Příliš zjednodušená úvaha. Prodejnost závisí na více věcech. Zaprvé Steam může být v ČR rozšířený více než v Rumusku a ten se asi do těch statistik nezapočítává. Zadruhé velké RPG bez českého překladu a s vyšší cenou nemá v ČR prodejně šanci, pokud za sebou nemá velkou reklamu, což je přesně případ Divinity. Zatímco v Rumunsku se RPG v eng určitě prodávají snáze.
  • kostejnesmrtelny
    Nemám se špatně, ale stejně nejsem tak bohatej, abych platil za špatný hry. Numen bohužel je špatná hra, resp. není dobrá. Kdybych za ní zaplatil, nedejbože snad i původní cenu, rval bych si vlasy. A i kdybych nikdy předtím v životě nic nezpirátil, po takové zkušenosti bych začal.
  • Co jsem cetl prispevky u recenzi, vetsina lidi vydrzela u hry jen nekolik minut...
    Pocet piratskych kopii je zavadejici (tj. pocet lidi, kteri zkusi spustit piratskou kopii?).

Daleko zajimavejsi by byla statistika poctu hracu, kteri hru DOHRALI s piratskou kopii. To ale bohuzel zpetne udelat nepujde.

V kazdem pripade by me zajimaly vysledky statistik prodeje Numenu za 79,--.
  • Já jsem nikdy nepochopil, proč by si numena vůbec někdo chtěl jenom stahovat, natož kupovat. Hra je to podle všech recenzí strašná, zabugovaná a nudná. Kdyby tvůrci místo toho aby fňukali nad tím jak se to rozpirátilo snažili vydat radši dobrou hru...Ja nechápu, je to tak těžké? Když už dokázali udělat numena, proč si k tomu prostě nesedli, neopravili bugy, nevysmysleli s pomocí vlastních hlav dobrý příběh se zvraty, vážně, tohle je mimo moje chápání.
  • jasne sa ukazalo ze nizka cena zvysuje predane kusy, takze nabuduce rovno ponukajte pod 300KC alebo pod 10Eur a mate sancu ze piratskych verzii bude ovela menej.
    Ja som si tiez vzdy radsej pockal kym hra zlacnie a potom si ju kupil ako platit nehorazne vysoke sumy. FNV za 25 eur, zaklinaca za 5 a rovnako aj crisys. mam dobry pocit ze nekradnem aj moja penazenka je spokojna ze netrpi hladom.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit