Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • nelibi se mi na te hre jak jsou mesta, armada a vsechno znazorneno jakoby figurkou nebo jak to nazvat. vypada to detinsky nebo jako stolní hra. Prece když je to na pc tak se to muže znazornit jinak
    • Keyz
      Figurka znázorňuje armádu to je celkem logické.
      Co je hloupé je ta snaha balancovat vše a nedbat na to jak to bylo v historii. Pak nějaký borec s mečem zničí tank apod perly.
      Zde bych to moc nečekal ale bohužel to tam je. Obavy z absolutní nadvlády jedné jednotky nejsou pravdivé. Trvá dlouho něco vymyslet a ze začátku je to drahé a kdo prostě nedrží krok bude to mít složité ale nebude automaticky v koních. Opět příklady z historie kdy zastaralé jednotky bylo vyhráli.

- Navíc atomová bomba zde není tak hrozivá.
      • smejki
        Keyzi , tohle jsem ti psal už jednou. Není to simulace, je to hra (to neznamená, že simulace nemůže být hrou). Jsou to šachy. V reálu taky neskáčou koně do L.
        Proti gustu žáden dišputát. Pokud ti vadí hry využívající silné abstraktizace, klidně si je nehraj. Ale nelze kritizovat hru za to, že není něčím, čím se nesnaží být. A už vůbec to není problém.
        • Keyz
          Já vím ale mně to trochu vadí, protože by to šlo udělat jinak a stejně by to bylo zábavné. klasický systém v MMORPG kde nějaký lepší věc je často o dost lepší. Anebo u RTS kde taky jsou lepší jednotky většinou opravu lepší.

- Nechci extra HC simulaci jen naprosto logickou sílu jednotek a s tím související okolnosti.
          • tipnul bych si, ze jsi petku prakticky vubec nehral, protoze bojovy system souboju je znacne prepracovany, mnohem vice takticky a z hledicka boju daleko lepe propracovany, nez v predchozich dilech. Takze pises o necem, co asi vubec neznaz a nevis jak funguje, ale delas ze sebe chytreho *7*
          • Nechapu tvuj brekot. Vzdyt v Civ5 jasne plati, ze modernejsi a silnejsi jednotka porazi slabsi a vyvojove zaostalou. A pokud proti sobe stoji elitni expama vytrenovana slabsi jednotka proti cerstve nasazene bez zkusenosti, tak jsou sily vyrovnane. nebo ta elitni i pres svoji technologickou nevyhodu muze zvitezit, pokud zvoli spravnou chvili utoku/obrany, na srpavnem miste atd. Vzdyt je to prakticky jako v realu. Vubec nechapu tvoje narky nad nedokonalosti, kdyz situaci kterou popisujes se ve hre normalne nevyskytuje. Se podivej na nejake videa z multiplayeru, abys videl v kaci poradne hrace, co tomu rozumi a mozna ti otevrou oci a pochopis konecne zakladni principy hry. Jakmile jeden hrac ziska technologickou vyhodu nejakych 10 a vice, tak je schopen sam proti vsem suse rozdrtit soupere. A nehrozi, ze by ho zlikvidovala armada vyrazne technologicky zaostalejsi ani v 5ti nasobne presile. Vypada to podobne jako valka v Kuvajtu 1991 kdy USA melo Abramsy se satelitni navigaci proti mnohonasobne presile Irackych T-55 a Amici ztratili za cele tazeni snad jeden tank a ten si navici sejmuli sami v domeni, ze je to nepritel.
      • je to logicke ale myslim že to šlo udelat vizualne jinak a lepe
        • Jak? ...
      • Tak zrovna tohle bych petce nevycital. Syndrom falangy, ktera rozseka tanky, uz Civ davno netrapi.
  • Pětka stojí za starou bačkoru a pochybuju že ji nějaký datadisk spraví. Být novým hráčem tak radši stáhnu nějakou freegame civku nebo ještě líp koupím starší ve slevě než platit takový prachy za nepodařený projekt. Já hrál všechny díly na PC a strávil jsem neuvěřitelné hodiny, jedničku už v nějakým 93. Ke čtyřce jsem byl skeptický - hnusná nepřehledná grafika mě na screenshotech dosti odpuzovala, oproti trojce to vypadalo jak 3d z konce 90.let. Ale po koupi jsem vrněl blahem a datadisky a mody zážitek ještě prohloubily - nejlepší díl! U pětky pouze odinstalace a nadávání nad ztracenou investicí.
    • zrovna ta freeciv je tak sileny odpad ze jsem to hral asi 5 minut. 5 rozhodne neni ztracenou investici zvlast za tech par kacek co clovek utrati v patek nekde v baru .
      taky hraju od 1 dilu a k 5 jsem byl skepticky, ale i tak me dost bavi hlavne proto , ze tam jde jen o tu jednu jednotku takze lepsi takticke moznosti atd...
      Rozhodne se to neda srovnavat treba s prusvihem jako je simcity 5
      • Jak Freeciv tak c-evo jsou už po letech vymazlené a mimo technické zpracování (grafika, hudba) skoro na úrovni trojky. Možná jsi hrál nějakou ranou verzi. Hlavně je v pohodě moddovatelná, s c-evo mám menší zkušenosti ale u freeciv není problém hrát multi třeba se 100+ civilizacemi a v hexech.
    • Já mám pocit, že tyhle vaše komenty patřej k Civ V vanille a né k BNW. Každopádně, je smutný, že pro někoho je CIV V za 250 kč(častá sleva na STEAMu, pro kritiky) tak hrozná investice, která se vůbec nevyplatí apod. Zahraj si freegame civku a určitě ti to dá lepší požitek ze hry! *3*
      • To není až takový objev, když to vyplývá z mýho komentáře. Ano můj dojem je pouze ze základní hry. Civ 5 jsem koupil minimálně za trojnásobek, teď asi nezbývá než ji prodávat slevově.
  • Ja mam komplexni hry opravdu rad a mam velkou chut si civilizaci vyzkoušet. Ale nechci dopadnout jako pri Simcity, kde jsem si to i pres negativní reakce koupil a pak na vlastni kozi zjistil ze meli pravdu. Prece jen penize nerostou na strome. To co píše smejki jsou podle mne dost podstatný veci. Divim se že hra s takovou tradicí jako Civ nevypada jako vybroušený diamant bez chyb kde se uz jen vylepšují veci a ne ze tam nefungují zakladni veci.
    Jasne že je vzdycky lepší hrát proti lidem než proti botum ale imo v takovehle hre je AI dost podstatná, hlavne kvuli časove naročnosti multiplayeru. Taky si nedovedu predstavit multiplayer na tahy a jak tu nekdo popisoval že je to real time, to pak vyhrajé ten kdo ma lepší apm? *1* A když jste s nekym ve valce hrajete na tahy ? lol
    • smejki
      SimCity je designově daleko větší průšvih imho
    • co tak koukám tak mi přijde že největší výtky víceméně směřují k AI počítače ....a ať už člověk má civ V rád nebo na ní nadává, tak to že počítač prostě nedokáže s armádou moc rozumně manipulovat je fakt. někdo to překousne nebo vyřeší multiplayerem, někdo prostě ne a pak se logicky radši vrátí ke starším dílům.

mě se tenhle systém líbí výrazně víc než u předchozích dílů (už od prvního dílu je civ jedna z mých nejoblíbenějších her) protože je prostě variabilnější a vyžaduje víc taktickýho přemýšlení ....což je právě zádrhel u AI. nemyslím si že by teď byla hloupější než v předchozích dílech, ale dřív prostě postavila kupu jednotek, naskládala je na sebe a poslala do útoku kde se utkala s tvoji "hromádkou" jednotek. teď může být na jednom poli pouze jedna jednotka a když máš dobře postavenou obranu a počítač nemá hodně výraznou technologickou převahu tak speciálně když se bráníš u svýho města tak se bez větších problémů ubráníš i x násobný přesile. ano, naprosto chápu že pro někoho je tohle prostě zásadní nedostatek, mě se líbí možnosti který ten systém přináší a s tupostí AI jsem se smířil a kompenzuju to hraním na nejvyšší obtížnosti. takže já jsem ve finále spokojenej, mám odehráno přes 600 hodin a k předchozím dílům jsem zatím neměl nutkání se vrátit

jinak na steamu je demo tak aspoň tak můžeš ozkoušet o čem je řeč.

co se týká týhle recenze .....hodnocení je mi celkem fuk, já si udělám svůj názor zítra, ale myslím že by tam mohlo být víc faktických informací o tom co tam konkrétně je za změny/nové věci. přišlo mi to psaný spíš stylem velmi obecná zmínka o nějaký herní feature následovaná dlouhým popisem jak je úplně nanic (trošku přeháním, ale to je zas můj subjektivní názor který jsem si odnes z recenze *4* ). kdybych si něco o tom co má být v BNW nového nepřečet jinde tak po týhle recenzi bych asi vůbec ani netušil co mě čeká
      • pro lidi který zvažujou koupi tohohle dlc - první dojmy

na úvod jsem si dal hru za benátky (prostě jsem musel začít s národem kterej je podle týhle recenze největší blbost co tam přidali *3* ), small mapa, large islands, obtížnost emperor a rychlost marathon. a co jsem za prvních cca 600 tahů vykoukal (co se týká technologií jsem v polovině renesance)

benátky - nemají přístup k settlerům takže jste odkázaní na úvodní město + vytváření puppet měst z toho co dobyjete/získáte great merchantama (za benátky ho můžete poslat na území městskýho státu který s váma není ve válce a "utratit" ho na získání města..btw asi tam maj chybku že přes taktickou mapu jsem je moh i anektovat ). na druhou stranu mají benátky bonus v 2násobnym počtu obchodních tras .....což je jedna z "novinek" tohohle dlc, oproti předchozím dílům jsou karavany rozhodně variabilnější (a narozdíl od recenzenta mi přišly aspoň za ten kousek co jsem odehrál jako dosti výrazná a zajímavě využitelná změna)

obchodní cesty - stačí postavit karavanu (pro pozemní cesty) nebo námořní ekvivalent. omezený jste počtem obchodních cest který zvyšujete technologiema/wonderama + u benátek je to x2 (po tom co mám odehraný jich mám za benátky 12, takže to neni systém propojit každý město s každym). s jednotkou nehýbete klasicky po mapě, můžete ji jen přesouvat mezi městama (v podstatě jako letadla) nebo založit obchodní cestu mezi danym městem a vybranym cílem (města vaše/soupeřů/městský státy). cesty nejsou natrvalo, po určitym počtu kol znova volíte kam má karavana jezdit.
        5-10 zlaťáků jak je psaných v recenzi je trošku nanic ....akorát že recenzent zapomněl zmínit (krom jiného) že na tom člověk začíná. aktuálně mi trasy vynášejí kolem 20 zlaťáků, což už je při jejich počtu dosti znát. ale obecně - při využití té jednotky vám to nabídne seznam měst kam můžete trasu nasměrovat a zobrazí info co přesně získáte vy i cíl vaší trasy. při obchodu s ostatními národy získáte hlavně zlato, pár bodíků výzkumu (pokud je daný národ technologicky před váma) a šíříte tak i náboženství (co jsem zatím vypozoroval tak to byla polovina vlivu zdrojovýho města takže zanedbatelný to rozhodně není). s městskýma státama to je hlavně o zlatě (míň než s jinýma národama) a náboženství. v rámci vašeho národu posíláte cílovýmu městu jídlo nebo produkci - zdrojový město o nic nepřichází, je to čistý bonus pro cílový město .... v mojí hře to bylo podle měst cca 4-8 jídla/produkce, což v týhle fázi je dosti výrazná pomoc.
        takže obecně obchodní cesty mi přijdou rozhodně jako zajímavá a variabilní mechanika jak si rozvíjet národ ....aspoň za těch pár hodin co jsem s tím strávil. a obecně hra za benátky - určitě zajímavá volba která není naprd, ale přináší jinej styl hraní než za jakýkoliv jiný národ. produkci si řídíte jen v hlavnim městě, ale ve všech puppet městech můžete budovy/jednotky kupovat. díky dvojnásobku obchodních cest si můžete dopřát bonusy k jídlu/produkci ve městech a zároveň zvládnete i vydělávat dostatek zlata trasama s ostatními abyste mohli nakupovat. ale na druhou stranu to ideální místo který jste objevili na postavení města prostě nevyužijete.
        takže já jsem rozhodně po těch pár hodinkách zatím spokojenej, a už se těšim jak to pude za benátky na nějaký extra velký mapě (podle mě je to hodně dobrej tah zkusit takhle odlišit hru za jeden národ, uvidíme jestli to bude i v dalších fázích/na jiný nastavení takhle zajímavý)
        • Hmm dikes za nazor. Prave preto som sem tento vecer zabludil, ze sem niekto postne prve dojmy. Zatial to vyzera zaujimavo. Mozno si to precita aj mr. hejter :))))
    • chceš mi opravdu říct, že se rozhoduješ o koupi hry na základě smejkiho recenze? *8*
    • pokud clovek u hry premysli a svoje jednotky presouva alespon trochu s rozmyslem, tak rychlost klikani nema v MP zadnou zasadni ulohu. Je to jako v realu. Kdyz budu hrat hura stylem, nejdriv tahnu, potom budu myslet, tak splacu nad vydelkem, ale to plati v reaůtime stejne jako u tahovky. Neni nic jednodussiho, nez si najit na youtube videa z multiplayer hranim Civ nebo i single a podivat co nabizi Civ5 a Civ4 a pote se rozhodnout kterou koupit. Civ4 se da koupit i s dataci za dve stovky a zakladni verze Civ5 neni o moc drazsi. Takze zadne velke investice se nekonaji, ale pokud se jich bojis i tak, doporucuju podivat se na videa primo z hrani. Je to lepsi, nez pochybne recenze. Tam aspon kdyz to nekdo kritizuje, tak ma snahu videt i ty pozitivni stranky a nehraje od prvni minuty s odporem narozdil od pana Smejkala, ktery to dela za prachy a tak nema cas na poradne analyzy, protoze ty mu nikdo nezaplati. *3*
    • No tak civku si urcite kup to neni simcity a to jsem fanousek techto her , ktere hraju od jejich prvnich verzi.
  • No mně v civ4 dost štvala. Jelikož mechanickou pěchotu mně masakrovala banda rytířů. O házení atomovek ani nemluvě. Na civ5 si po G&K už nemohu moc stěžovat teda až na boje s generálsama o jeden div světa.
  • jak tě muže bavit hrat takovou blbost
    • Chápu, že jde o provokaci, panáčku, ale kolik máš nahráno s díly Civilizace, aby si tvrdil, že to je blbost? Takový výrok považuju za platný jen tehdy, když dotyčný hru hrál nebo ještě lépe dohrál...
  • Autor datadisk strhá, nenechá nit suchout a pak tomu dá 6/10? To je přece lepší nadprůměr. Podle toho co jsem četl by měl udělit tak 2 - 3 / 10 ne? Nebo snad respekt ze značky hry? :)
    Každopádně i na metacritics se hodnocení velmi rozcházejí, jak od recenzantů tak i od samotných hráčů.
    Každopádně pro mě, jako velkého fanouška Civ, je a byla pětka velkým zklamáním, je to takový okleštěnec původní civilizace, nedomrdlé dítko. A s novým datadiskem už se ani nebudu obtěžovat.
    • smejki
      odkdy je 6 lepší nadprůměr, když 5 je průměr? Chtěl jsi říct horší nadprůměr, ni?
  • Čím víc čtu o poslední civlizaci, tím víc jsem rád, že jsem skončil u čtyřky.
    • 4 byla vymazlena, 5 je jako by se civilizaci nekdo pokousel priblizit konzolovcim *6*
      • Robotron3
        Tak to je zajímavý, protože 4ka byla dělaná i na konzole, kdežto 5tka je PC Mac only.
        • rikam, jakoby, taky jsem se divil, ze tohle zkousi na pckare... pritom jednicku jsem hraval na klavesnici, tak ono by to na tom krizi taky nejak slo *5*
          • Robotron3
            Tak vona i ta Civka 1 byla myslim na nějakejch konzolích tý doby. Minimálně stopro dvojka na PSX :)
        • smejki
          na konzole šla jenom ořezávka čtyřky jménem Colonization, ne?
          • Colonization není Civilizace, ale takový (oficiální) Civ 4 mód, dělající z toho předělávku stejnojmenné hry z roku 1995. Na konzole vyšla Civilization: Revolution, což je upravená verze 4. dílu (a pak ještě kdysi Civilization II na Playstation 1).
            • smejki
              ježiš, a jo. z těch všech -tionů se člověku hned zamotá hlava.
  • koupil jsem ted gold edici na steamu, je tam toho tolik že hodne veci jeste nevim jak udelat.
  • Ako citam komentare k hre tak to vizera, ze kazdy kto pise o tejto hre ma asi ine predstvy ako ma co v nej fungovat.

Oplati sa to vobec kupit?

Pisem radsej teraz po dlhsej dobre, lebo kazda hra potrebuje svoj cas na to, aby si to ludia srovnali ci sa im naozaj paci, alebo nie.
    • ja to mam ale bez brave new world, jen gods and kings a dalsi dlcecka v akci na steamu. Par map jiste odehraju a uz jsem odehral, takže investice se vratila, dobre jsem se bavil. Ale na dlouhodobe hrani to asi nebude, mozna tomu chybi lepší diplomaticka složka a kulturní a vedecke vitezstvi je imo nuda. Na druhou stranu boj je zabavny.
      Ale pro mne je tohle prvni civilizace co hraju takže nemuzu porovnavat.

Takže záverem je to super hra, ale diplomacii a podminkam vitezsvi chybí hloubka, na druhou stranu hra ma dostatocnou hloubku co se týče mozností jak a co stavet a kombinovat. Tak doufam ze jsem te moc nezmatl *4*
  • Sorry, ale tuto recenziu pisal zrejme mentalny emental, inak to nechapem. Absolutne nechape suvislosti a nevie si dat dokopy dva a dva, je to prototyp dnesneho hlupeho konzumneho cloveka, co nevie planovat a ked mu date na vyber, bud dostane 1 cokoladu teraz a moze ju hned zjest alebo pocka 5 minut, a dostane tri...vybral by si jednu.

Ked uz recenzujete, zistite si nieco o serie. Doplnim len tolko, ze ulohou datadiskou v Civ serii nie je kompletne menit hru o 180 ale vylepsit jej hluche miesta, preto nechapem to plakanie, ze je to fakticky len facelift.

Asi tolko odomna, viac sa rozculovat nebudem, recenzia ako od CoD hraca.
    • Jo smejki typický konzumní člověk. *1* Problém je, že on ten datadisk ty hluchý místa moc nevylepšil... Místo aby autoři vzali pořádný vteřinový lepidlo tak vezmou dětský lepidlo, pěkný artworky, nastrči týpka s příjemným hlasem a myslej si, že to bude stačit.

Obviňuješ člověka co má hloubku her rád, že je hráč Codka? *6* Mnohotvárnost je jistě důležitá, ale pokud se brodíš po kotníky ve vodě a hledáš kde by jsi se potopil, aby jsi našel ten poklad kombinování mechanizmu, tak docela slušně narazíš.
    • z recenze zde jsem nabyl dojmu jaký je náboženství v Gods and Kings neskutečný vopruz, po zahrání musím říct že je udělané mnohem zajímavěji než ve 4 - mám dojem že Brave New World bude něco podobného
      • smejki
        jak jsi mohl usoudit, že náboženství je vopruz, když ho v téhle i předchozí recenzi chválím? *7*
        • "Z Gods & Kings se nakonec vyklubala ucházející žehlička, která systém o stupínek vytáhla pouze díky vlivu náboženství, jenž značně oddálilo, v pozdějších fázích nevyhnutelnou, přeměnu světového společenství v koutek kreténů."
          To mi nepřijde jako pochvala náboženství,,, *3*
          • smejki
            Říkám, že náboženství hru trochu narovnává (oddaluje jisté negativní důsledky designu základu) a je to kritika náboženství? Ať tu větu čtu , jak jí čtu, není matoucí a nevidím v ní jiný význam, než jaký je zamýšlen.

citace z recenze G&K:
            - Zadek mu zachraňuje hlavně výborné náboženství. (tohle je dokonce hned ve verditku, stačilo číst!)
            - Na náboženství mi zásadně vadí jediná věc a to je nemožnost deklarace státního náboženství
            - Náboženství konečně mění hru místy až k příjemnému nepoznání
            - Bez poznámky nelze ponechat ani to, že jsem si až úchylně užíval sledování toho, jak se má víra šíří světem.

Když už tu mají někteří lidé potřebu se po mně vozit, mohli by si aspoň nejdřív něco zjistit. Čtením. Není ho tu nijak moc.
      • Z recenze autora každý čtenář (ten, který čte JEN TISCALI (což je velká chyba) a který nekouká na více hodnocení)) usoudí, že náboženství je blbost, obchodování je jen vtip o nějaké karavaně, policy jsou blbost, vyhrát je hrozně easy a není to vůbec strategické apod.
        TAhle recenze je tak šíleně negativní a položená na "blbých žvástech", že to ani není možný..

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit