Co čekáme a chceme od Kingdom Come: Deliverance 2?
-
Reálný svět je mnoha činnostmi nuda a hra je tu od toho, aby nám dala zábavu. Jenže tomu Vávra nerozumí.
Jak jsem psal níže, za chvíli budeme vynášet smetí z baráku, aby jsme dostali více reality ... to chceš??!!
-
Jako koupim to, uz z principu. Ale ponevadz cekam ze to porad bude simulator pichani (mecem, kdyby se tu nasel nejakej prasak:) ), tak to asi urcite hrat nebudu :)
-
Jak jsem psal u příkladu s Need for Speedem, já moc dobře chápu jak to myslíš. Ale prostě tady na to se to nedá aplikovat. Ten soubojový systém je stále akční, akorát je jiný a je určitě obtížné se ho naučit. Simulace šermířského boje narozdil třeba od závodů neexistuje, maximálně mě napadá něco ve VR. Ale ty prostě nechceš uznat, že celá ta hra i když je akční RPG je koncipována do realizmu a to mnohem více herníma mechanikama, příběhem, grafikou, questy než soubojovým systémem. A právě to, že ty píšeš o mém srovnání jablek a hrušek, tak stejně tak ty zase škatulkuješ, že každé ovoce musí být takové a takové, protože se to jmenuje ovoce a už nekoukáš na to, jestli je to červené jabko nebo zelená hruška. Prostě bych složitost a jiný soubojový systém než je populární nenazýval plnou simulací na úkor zábavy. Samozřejmě to někoho a recenzenty bavit nemusí, každý jsme jiný, ale realizmus (schválně neříkám simulace, protože to už jsem snad vyvrátil) nutně neznamená nezábava.
-
Ustupovat, střílet lukem a když to nejde, tak bodat. Samozřejmě při poctivém hraní vysoký level a nejlepší zbroj/meč/luk, občas nějaký lektvar a jejich pracně vymyšlený soubojový systém šel zcela mimo mně 😛 Snad jediný RPG kde mi nevadilo že boj je naprd a bavilo mě doslova všechno ostatní. Kolikrát jsem za celý den hraní vůbec do žádného boje nevkročil a jen plnil questy, vydělával peníze atd atd
-
Jo, co píšeš dává smysl. Škatulky jsou zbytečně uměle omezující. Souhlasím. Ale nijak to neodporuje tomu, co jsem napsal.
Nějaké prvky tam můžou být. Ale je nežádoucí, aby byly "až moc reálné". To pak už překračuje hranici zábavy a je to spíš frustrující.
Na ten souboják si stěžovalo fakt hodně lidí (včetně různých recenzentů), takže něco pravdy na tom asi bude.
-
Podle mě může být realistický prvek ve hře jakéhokoliv žánru, pokud je to ve výsledku zábava. V akčním RPG může být sim-like combat, v lineární hopsačce může být já nevímco, realistický systém hladu a žízně... pokud to bude zábava.
Nevidím důvod ty žánry škatulkovat podle toho, co by v nich mělo nebo nemělo být. Škatulky můžeme používat, když popisujeme hotové dílo - "nejvíc se to podobá akčnímu RPG, tak tomu budeme říkat akční RPG", neměli by je používat developeři, když dělají hru "děláme něco, co se nejvíc podobá akčnímu RPG, tak tam nemůžeme dát prvek simulace". Já jsem za tuhle invenci a vystupování "ze škatulek" naopak rád.
Pokud se ti v KCD souboják nelíbil, fair enough, to je naprosto legitimní názor, mě to třeba zase bavilo. Není to ale podle mě problém toho, že je hra v nějakém žánru, kterého by se měla držet... nehledě na to, že to není jediný realistický prvek, který hra obsahuje, a kterým tak vybočuje ze své kategorie.
-
Hele, srovnáváš jabka s hruškama. Jedná se sice o ovoce, ale dost odlišné.
A tady nejde o stejný typ soubojového systému v jednom žánru her. To snad ani nejde. Nevím, proč to píšeš, když nikdo nic takového neřekl.
Tady jde o to, že v tom žánru her není moc žádoucí, aby tam byla až moc "reálná" simulace soubojového systému. To je doména spíš taktických simulací či "hack and slash" mlátiček.
Skusím to podat trochu jinak, aby jsi to pochopil: Nebudeš hrát Cyberpunk 2077 a očekávat, že tam bude velmi imerzivní, propracovaný a náročný simulátor závodění v autech (něco na úrovni Gran Turismo). Nějaké závodní prvky v té hře můžou být, ale není moc žádoucí, aby byly "až moc reálné".
-
Celkove s hrami, kde se clovek musi neco realne naucit, trpelivost nemam. Nemam cas. Ale v KCD se to slo naucit pomerne rychle a pak je ten soubojak zabava a souboje jsem primo vyhledaval + jsem vyhral turnaje.
-
No kdyby ses nad tím trochu zamyslel a nesnažil se hned nad někým "vyhrát", tak by sis uvědomil, že můj příspěvek je postavený na tom, že do žánru akční RPG se vejde fakt hodně rozdílných her, takže tím argumentovat je trochu zcestný.
Simulátor to samozřejmě není, to neznamená, že v RPG hrách nemůžou být realistické prvky, zvlášť když zrovna v KCD je většina ostatních mechanik jako rozhovory, chování NPC, spánek, jídlo a questy jsou na tom dost postavené.
Jako tvůj argument bych pochopil, kdyby třeba do Need For Speed Unbound přidali vývojáři jízdí model z Assetto Corsa. To by asi bylo celkem oprávněné si stěžovat, že arkáda se nedá hrát jinak než s volantem a byl by to krok vedle vývojářů. Ale jestli v tomhle vs tvém argumentu, že "akční RPG nejsou zrovna proslulé svou 100% realističností." nevidíš rozdíl, tak škoda no.
-
Tvůj příspěvek je trochu postavený na hlavu.
Tvoje stížnosti na žánry her v kontextu diskuze nedávají smysl. Já napsal, že Kingdom Come není simulátor. Je to akční RPG. A ty tu meleš všeobecně něco o akčních RPG. Jak s tím souvisí Elden Ring?? Jak s tím souvisí Assassin Creed? Jak s tím souvisí Zaklínač? Jak s tím souvisí Dark Souls? Ani jedno taky není simulátor.
Jestli Krpa chce (skoro) 100% realističnost, tak by měl hrát simulátory. Akční RPG nejsou zrovna proslulé svou 100% realističností.
-
To já když už jsem si na souboják zvyknul udělali nějaký úpravy který měli pomoct a mě to naopak pokazilo ten naučenej styl 😀 takže sem pak už jen chodil s palcátem/kladivem protože 5 minut se šermovat mě fakt nebavilo tak sem tim kladivem jen rubal do brnění.
-
Mě to tím stylem - odlákat jednotlivce od většiny a pak kill - připomínalo Gothic 1/2. Tam taky ze začátku nešlo dát více goblinů najednou aniž by hráč neviděl game over. A přesto/díky tomu je to legenda.
Ten souboják v KC mi přišel příšerný na začátku hry. Pak to člověk dostane pod ruku a je to paráda. Já měl oblíbený palcát + komba a luk.
-
Good luck.
-
A to s tím souvisí jak? Že oba soubojové systémy jsou krkolomné tedy? Nebo Dark Souls je realistická hra? 🙂
-
"Pokud si byl ochoten tomu v "Dark Souls" věnovat trochu času a naučit se to, s lepším vybavením a skilly si potom porazil každého "Bose", takže krkolomný to určitě nebylo, spíš "jiný"
To umim taky.
-
kdyby jenom vektory, ale simulator behu k bossum, to je ds1, level design k nicemu
-
Byl For Honor simulátor? Akční RPG je třeba Elden Ring, to je vlastně úplně to samé jako Kingdom Come, že? Mě se líbí, vždycky lidi ty žánry her využijí tak, aby to podpořilo jejich argument. Tzv. argumentační akrobacie 🙂 Do akčních RPG se může schovat tolik her, snad i nějakej Assasins Creed vlastně - úplněj Kingdom Come... Je to prostě jiný soubojový systém, v Zaklínači 1 byl taky jiný soubojový systém než do té doby bylo zvykem (někomu se líbil, někomu ne). Pokud si byl ochoten tomu v Kingdom Come věnovat trochu času a naučit se to, s lepším vybavením a skilly si potom porazil každého rytíře, takže krkolomný to určitě nebylo, spíš "jiný". Já se třeba radši naučil tenhle soubojový systém, než se jak totální ma*or učit vektory útoků bose v Dark Souls, který mimochodem vůbec nedávají smysl a hitboxy jsou schválně divný a jiný než se doopravdy zdá...
-
Na co družinu? Pokud nechceš bojovat, stačí utéct, což díky spawnovacímu koni bylo velmi snadné.
-
Byl snad Kingdom Come nějaký simulátor?? Ne. Byla to akční role-playing hra určena pro zábavu. Takže 100% realističnost tam opravdu nikdo nečekal a ani nechtěl.
Co by jsi chtěl? Absolutní realismus, kde musíš aspoň 2 roky studovat šerm než si můžeš "zahrát" hru, kde se bojuje meči?
Jak napsal níž Sugyn: Jedna věc je autentičnost, druhá je realismus.
-
Jasné že máš pravdu ale je to taky a to hlavně hra v tom případě ti tvůrci měli dát k dispozici družinu nebo snad chceš říct že dříve po lesích běhali samotní vojáci a likvidovali tlupy nájezníků? To asi taky ne že