Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Článek jen ukazuje na to, že nepřítelem her není jen warrrez, ale někteří producenti sami.
    Věřím, že i kdyby se počet pirátských kopií rovanal nule, vždydcky se najde něco, co jim bude "krást zisky". Dnes je to bazar, -co příště ? -mám snad čekat hry na jedno použití, -že se jako po dohrání sama vymaže, a nepůjde znovu zainstalovat, aby mě náhodou nenapadlo ji hrát znovu a raději běžel udělat předobjednávku na nový díl...
    • Jak to tak vidim budes si muset za 5$ koupit klic, ktery ti umozi provest druhou instalaci, ale az pote co online deaktivujes instalaci prvni *3*
      • Jo, a za dalších 5 ti nechají stáhnout zpět tvoje savy,- a všechno bude " v pořádku", protože je to řeci psané v té, ... no...licenční smlouvě *4* *4* *4*
  • Kdyby se raději starali o to, jak hru v krabici vymazlit- tak ať mám dobrý důvod ji neprodávat.
    • Kdyz uz tady pises jak hru v krabici vymazlit, musim si prihrat polivku. Ten kdo si poridil sberatelskou edici Gothic 4, mi da urcite za pravdu co v CZ podani znamena vymazlena krabice a jeji obsah za 1499,-. To byl muj posledni nakup sberatelky z nasich luhu a haju nemluve o Gothic-u 4 jako takovem. Horky kandidat roku na "Kup a prodej na otocku."
      • 2 hrac : jj Gothic už jsem pochoval, ArcaniaA asi není vyloženě špatná hra, ale není to Gothic, v JoWooD se asi zbláznili.
        "Mazlit" by se neměli jen se sběratelkama, tam by to za ty prachy měla být samozřejmost, hodně by se toho dalo udělat i na běžných krabicovkách, papírová krabice si myslím je naprostý základ.
        Dobře si vzpomínám jak jsem skřípal zubama u Gothic 3 kvůli mapy, ta byla ve hře strašně malá, a nedalo se v ní nic zaznačit, musel jsem si mapu stáhnout, a pak ji mít shozenou v okně. Pokud jsem pak nezapoměl, dělal na ní v křížky v malování , ať neběhám ke stejným truhlám několikrát - jak amaterské *9* Co bych dal za papírovou mapu na zeď a krabičku stylových špendlíků, -a o kolik by se zvedly náklady na výrobu,- 50 Kč ?
  • Mam si od nich za tezky prachy koupit pulku hry ke ktere ani nevydaji demo nebo si celou hru ukradnout z netu bez zbytecnejch caviku a otravnejch registraci? Mylim ze je to jasny. Spise by se meli naucit delat dobry hry aby si je lidi kupovali. Fascinuje me jak vzdycky ty co se soustredej a rychlokvasky obohacene poradnou davkou reklamy tak nejvic kricej proti piratum a ostatnim.
  • prestal sem piratit a zacal sem si kupovat bazarovy originalky. tem vydavatelum se clovek proste nezavdeci :D
    nemuzou po mne chtit abych dal 60-70 euro za hru jen proto ze je nova a ze oni z toho musej neco mit. uz tak me vystavej na vselijakejch dlc ktery sou v obehu online treba 2 roky a nezlevnej ani o penny, viz. napr. burnout paradise island dlc
    • Všichni samé nesmysly. Když si člověk kupuje hru, tak si nekupuje to médium tu krabici (to je jen forma), ale licenci k užívání a licence k užívání je nepřenosná, pokud to vydavatel neurčí jinak. Tak to prostě je, bazarové hry neexistují, jsou to pirátské verze i když máte originálku i s krabicí.
      Článek tedy není dosti korektní, protože necituje licenční smlouvy a neodvolává se na zákony jen proto, aby vyvolal nesprávnou reakci čtenářů.
      • Jsou zákony a zákony ty první chrání a pomáhají lidem a ty druhý jsou tu jen proto aby kravaťáci měly ještě větší zisky. Zákony kolem her jsou z druhé kategorie na hře neni nic výjimečného aby na ní platila jiná pravidla než na ostatní zboží. Na nějakou licenci jim sere pes když někdo na novou hru nemá tak si jí nekoupí. A nijak k tomu člověka nedonutí.
        • Todle je úlet. Koukám, všichni ste tu socani, dyť ať ty kravaťaci zkrachujou, když neprodaj žádnou hru, je to přece jejich věc. Zákony kolem her nejsou, to je opět váš démonizující výplod, nehledě na to nejsou zákony ani první ani druhé kategorie.

          Nehledě na to přehlížíte výhody takové licenční smlouvy, pokud se vám totiž "médium" rozbije, máte nárok na nové (za manipulační poplatek, zaslání, výroba), to se s výše uvedenou motorkou nestane, proto taky uzavíráte jiný typ smlouvy. Je to smlouva o úžívání, vy totiž nikdy nebudete vlastníkem hry a Codmasters to vidí správně, podle toho co si dal do smlouvy.
          • to je ale blbost me se nikdy nestalo ze by me v obchode vymenili poskozene medium ktere sem si u nich koupil za nove treba mass efect kterej se me kousnul v mechanice a poskrabala ho ze by me vymnenily za novej me tak akorat reknou ze si ho muzu koupit znova a to co ty pises manipulacn polatek vyroba a tak to te vynde nastejno jako kdyz to koupis znovu
            • ucho
              tak jsi to médium neměl řešit v obchodě, ale přímo s vydavatelem. je klidně možné, že by ti nové médium poslali... tedy já to tak jednou vyřešil, jen po mně chtěli sériové číslo na ověření...
          • Ty jsi chuj. Cituji: "za manipulační poplatek, zaslání, výroba"
            Tak to mi tu motorku po zaplaceni vyse uvedeneho poslou taky! Kdyz uz pises prispevek, tak jej 10x precti, jestli v nem ze sebe nedelas debila.
          • Tak hry kupuji už 15 let. A teprve za asi tak poslední 4 roky pamatuji tuhle hysterii a křik vydavatelů a autorských svazů. A že i před 15ti lety se pirátilo a šlo o zisky také. A ne zrovna malé. Kravaťáci nezkrachujou a i kdyby, srdce mi to rvát nebude. Víc mi budou chybět vývojářské týmy, které ale zase rozhodně z ceny nevidí většinu
            Jinak zákony týkající se her tu jsou- mj. třeba zákon o duševním vlastnictví a pár dalších. Stačí zapátrat v sbírce zákonů. Oproti tomu smlouva EULA není právně a nijak jinak závazná. Je to smlouva tedy je jí nadřazen zákon a to naší země (a snad ještě chvíli bude, než ho změní nebo se protlačí nějaká "protipirátská eu legislativa). To je první chyták na EULU. Za druhé, často není ani přeložena do čj a pokud by ted pro mne měla být závazná, tak v cizím jazyce není už vůbec. To, že mi v eule někdo milostivě dovolí udělat si zálohu nebo zašle nový disk (obvykle ale v nepoškozeném balení, haha) to není výhoda, to je jaksi něco co patří k dobrým službám a u nás to opět vynucuje právní řád. Viz. reklamace, které jsou zákazníkovi umožněny ze zákona. Prosím, příště, než tu začnete sázet takovéto zběsilé interpretace, opřete se co se platnosti euly a možností hodných kravaťáčků týče o platné právní normy této země.
            Jo a propos - jste mladý volič "pravicové strany" že tu hned vidíte socanské spiknutí?
            • ucho
              Sentilj: to jsou kecy. poplatky si nic nepředplácíš. to že si to s tím snažíš omluvit je jedna věc, ale to je tak všechno...
            • Pravdu mas, EULA prakticky nemoze byt zavazna, dalej v zakonoch mas jednu klauzulu - ak uzavries zmluvu, ktora je pre jednu stranu extremne vyhodna a pre druhu extremne nevyhodna, nie je zavazna, resp. je napadnutelna. Dalsia vec je, ze piratenie si kazdy z nas predplaca, preto mozes s cistym svedomi stahovat. Poplatok OSA si zaplatil za kazde medium, pokial niekde pausalne predpoklada ze som zlodej penalizuje ma za to, nemam dovod na vycitky svedomia.
          • nevim co je socanskyho na tom mit svobodu nakladat se zbozim ktery si zakoupim podle myho uvazeni. videohra, at uz se bavime o mediu nebo o licenci, je zbozi, a v trzni ekonomice pokud se nepletu lze zbozi kupovat, prodavat a preprodavat. to ze se druhotnymu prodeji videoher tak dari a ze se distributorum samozrejme nelibi je vec druha. co s tim udelaj je vec treti. ale za socanstvi povazuju monopolizovat prodej urcityho zbozi jen proto, ze jinak si ho lidi nekupujou tak jak by si vyrobci predstavovali. bohuzel to neni rychlokonzumni zbozi jako treba rohliky, ale zbozi ktery ma dlouhodobou vyuzitelnost a proto je v obehu tak, jak je.
            • Socanskýho na tom je, že si všichni myslej, že je všechno všech. Pokud ovšem koupiš zboží, které je vyhradně ke tvému užívání a tím, že ho prodáš, přenecháš, nebo necháš užívat někoho jiného přestává existovat, tak ho prostě nemůžeš prodat ani přenechat, protože se vypaří do "prázdna".
              Krásnou analogii to má s tajemstvím, představíš-li si tajemství (klič ke hře, který podle smlouvy nesmíš prozradit) a ty ho prozradíš, tak už nemáš tajemství (nemáš hru). :)
            • Bohužel často ty hry ani nemají dlouhodobou využitelnost jako jiné formy zábavy či dokonce produkty. Jsou závislé na operačním systému (zkuste si rozjet pod Vistami starší hry a analogicky to platí i pro hry pod staršími systémy), na ovladačích, dobovém hw, tchnické podpoře (která je mizerná) a v případě steamů, jiných digital služeb a aktivací i na technickém zázemí třetích stran. V takovém případě mi licenční buzerace či boj proti bazarům přijde sebevražedný. Dema vymizela a nějak mě přestává bavit zjišťovat za velký peníz, že super hypovaná hra je bída nebo průměr plný chyb a neprodejný v bazaru kvůli drm. Na tohle by se Codemaster měli zaměřit.
          • Škoda času to řešit. Choděj sem asi jen děti. Máš pravdu, ale taky nejvíc mínusek :-D
      • legislativu ani EULA sem necet ale nevidim zadnej rozdil mezi tim koupit si z druhy ruky videohru, LPcko, bundu, boty nebo motorku. vyrobce motorek taky do smlouvy nedava ze kupujici ma zakazano zbozi preprodat. to vis ze by se autobilkam libilo kdyby si lidi kupovali jen novy auta, ale to je proste nerealny, stejne jako je nerealny aby si lidi kupovali jen novy hry. to ze obchod z bazarovejma hrama jen kvete je pouze znamka toho, ze ne vsichni jsou ochotny si za plnou cenu poridit hru, kterou za par dni dohrajou a strcej ji do police. ma to smysl kdyz uz tak kvuli multiplayeru, kterej ale ne kazdyho zajima.

        obchod s hrama mozna neni po chuti distributorum, ale prinejmensim je to mensi zlo nez piratstvi a obchody obvykle nabizej jak novy, tak pouzity hry takze se neda rict ze by sli vylozene proti distributorum.

        neda se ani mluvit o kupni sile obyvatelstva, v cr tak aktualni argument, protoze bazarovy hry sou vsude. napr. v anglii je to uplne normalni vec, koupit si hru a preprodat ji bud v game shopu, nebo na ebay, amazonu, play.com. v jinejch statech eu, kde nova hra stoji obvykle 60-70 euro, nebo v australii kde sou hry este drazsi, je to tez normalni.

        mozna je to i tim ze je trh presycenej. kdyby bylo min her, nabizejicich kvalitni zazitek, mozna by se vic lidi rozmyslelo kupovat min her a zustat u nich dyl, pripadne je nepreprodavat.
        • /* vyrobce motorek taky do smlouvy nedava ze kupujici ma zakazano zbozi preprodat */ No a to je jádro pudla, výrobce softwaru to tam z většiny dává, ty si to nepřečteš a pak si stěžuješ, jak je to možné, že si v životě nikdy nic podobného neviděl.
          • v tomhle s Vámi souhlasím... a je pravda. kdyby si výrobci motocyklů nebo aut dovolili k zákazníkům to, co menežeři herního průmyslu, moc by toho neprodali. A asi by jim motorkáři řetězama rozbili hubu a nacpali případné euly tam, kam patří :D
      • Nějak mi v tomto příspěvku uniká, proč by se tím článek měl zabývat. A také mi uniká, proč by legislativně hry měly mít nějakou podivnou ochranu oproti jiným druhům zboží. Argumenty s licenčními ujednánímí a s autorskými zákony nepovažuji za relevantní. Legislativa protlačená fašistickými organizacemi typu OSA a jim podobné skrze velmi morální a pro občany jistě hlasující zákonodárce je zhůvěřilost, která by měla být smetena stejně jako většina konceptu autorských práv
        • Pretoze iny tovar - napr. auto, pouzivanim straca svoje kvality, takze pri bazarovom predaji auta, motorky... uz nepredavas ten isty vyrobok, aky si kupil pred x-rokmi. Jeho uzivatelska hodnota je znizena.
          Pri predaji diel (hry, hudba, obrazy...) sa nepredava medium, na ktorom je dielo, ale samotne dielo, ktoreho hodnota sa ale pouzivanim neznizila. Hra ktoru prejdem 100x je stale ta ista hra, nepotrebuje vymenit sviecky, tlmice, brzdy...ako 10rocne auto. Pri bazarovom predaji ide presne o to iste dielo, ktore ponuka distributor. Preto maju diela (nielen hry), iny stupen ochrany.
          • Ta hra je ale už stará a není o ni zájem, stejně jako o auto. a když projdeš hru stokrát, ono i to medium a manuál může často vypadat dost zoufale.
        • Hru sis naposled koupil, když si měl v ruce vlka co chytal vajíčka kutálející se z kurníků a EULA je dohoda mezi tebou a vlastníkem práv (není to zákon, přistupuješ na ní zcela dobrovolně a bez nátlaku).

          Čistě hypoteticky by to byl úplně stejný příklad, jako kdyby automobilky při prodeji uvedly podmínku, že auto nesmíš prodat, darovat, nebo nevědomě přenechat někomu k užívání. To by si pak porušil smlouvu a automobilkám by se to nelíbilo. Je to nemlich to samé a s OSA to nemá nic společného.

          Predikuješ nesmysly, nikde jsem neřekl, že by se hry měly nějak legislativně řešit, nikde jsem nezmínil autorskej zákon, jseš mimo.

          Jen chci neznačit, že licence je typ smlouvy, je to smlouva, které se říká licence, pokud tedy porušuješ licenci, kterou jsi s někým uzavřel, tak porušuješ smlouvu a z hlediska zákona je jedno co je předmětem sporu, jestli software nebo pneumatiky, lízátka.
          • "Bez nátlaku" považuji za dobrý žert. Je zajímavé, jaké mají lidé představy o svobodné volbě. Nemožnost ozkoušet si hru předem a nutnost potvrdit faustovskou EULU před samotnou instalací (bez potvrzení není instalace ani užívání programu) to není svobodná volba. Hru jsem si zakoupil a nemohu ji užívat dokud nepřijmu pomatené podmínky a představy vydavatelů. Jinak mám smůlu , že? Hm asi jako kdybych chtěl chodit s holkou ale ona by hned chtěla svatbu a abych s ní byl celý život....
            • ucho:Ne protože na papíře to kolikrát vypadá hezky ale pak je opak pravdou.
              Každopádně seš trochu naivní jestli si myslíš že takový obchody sou všude.
              Zlodějíčků?To si trochu přestřelil a asi si přehlíd tu část kde píšu že si hry nestahuju .
            • ucho
              Requiem: a on ti snad někdo brání tu hru vyzkoušet? opravdu nedokážeš informace kolem sebe vstřebat a rozhodnout se? je spousta obchodů s hrami, kde si je můžeš osahat. a když i proti tomuhle jsi, tak si ji prostě stáhni a vyzkoušej. ale co bych chtěl, zase klasické kecy zlodějíčků, co nadávají a zkoušejí si najít sebemenší záminku k tomu, aby neplatili. neplať, je to tvoje volba. tvoje věc. udivuje mě ale, že spousta lidí hraje nějaké hry, dohraje je do konce a pak na ně všude na fórech nadávají, jaké jsou to blbosti... ale co, klasika, češi.
            • ucho:Idiot seš sám a to pořádnej na recenze a názory ostatních lidí ti opravdu z vysoka s.ru protože pokud hra není opravdovej shit tak se názory na hry silně od sebe lišej.
              Informace od vývojářů sou skoro pokaždý jen lži .
              Gameplay videa mi sou k ničemu hru si totiž potřebuju zkusit sám abych věděl jestli mě to opravdu baví.
              Prostě pokud není demo tak si hru nekoupim(ani nestáhnu) pokud tedy nejde o počiny těch pár firem o kterých mám dobrý mínění u těch fakt demo nepotřebuju.
            • ucho
              srovnáváš nesrovnatelné. tohle je zábavní průmysl. věci, které slouží pro zábavu, zpestření života, nejsou životně důležité.
              výmluva na absenci dema je ubohost. zaprvé existuje mnoho recenzí a záběrů ze hry, také existují názory ostatních lidí, které si můžeš přečíst. pokud není člověk retardovaný, na základě všech těchto informací by měl být schopen vyhodnotit, zda se mu hra bude alespoň trochu líbit nebo nebude... (tedy jestli se za ty peníze oplatí). pokud toho schopen není, tak je to s prominutím idiot a měl by si na zábavu najít něco jiného.
              když jde člověk do kina, má taky pouze nějaké strohé informace, většinou z traileru a názoru ostatních lidí. a když se vám film nelíbil, požaduje někdo vrácení peněz? ne, protože by to bylo na hlavu... a stejně tak je to u her. investujete do zábavy, u které máte několik možností, jak zjistit, jestli vám bude vyhovovat či nikoli...

              a co se týče článku, je to jejich věc, že je napadá vydávat nekompletní hry, a co? my zákazníci jsme zde zase od toho, že si ty hry třeba nekoupíme, abychom jim dali najevo, že vymýšlí kraviny...
  • Codemasters není zrovna firma s revolučními nápady a skvělými tituly, takže by si měli radši rychle ujasnit jednu věc: hráči nemají žádnou povinnost jejich hry kupovat a klidně se jim na tohle všechno můžou vykašlat. Z dobrých her od Codemasters za poslední dobu si pamatuju snad jenom GRID (a to už je 2 roky) a v budoucnu se to asi moc nezlepší, takže si myslím, že by se bez nich herní scéna klidně obešla.
  • Pan Rod Cousens je holt debil (ve smyslu člověk trpící slabomyslností). Naivní myšlenka, pirátění to jednoznačně nezabrání. Mimo to, svoji F1 ať si strčej za klobouk a vůbec na nás s tím brakem nechodí. V každým aspektu kromě grafiky jsou F1 Series 99-02 od EA mnohem lepší, mnohem. Lepší menu, lepší zvuky, míň bugů, lepší pocit z jízdy (se zaplými pomocníky může řídit i naprostej nováček na klávesnici, bez nich naopak musí mít člověk volant, cit a musí trénovat), lepší možnosti nasavení (opět buď primitivní posuvníky přetáčivost-nedotáčivost, akcelerace-rychlost, grip-rychlost a pro experty spoustu věcí k manuálnímu nastavení, jednotlivý přítlaky, otáčky, sbíhavost, vyvážení, brzdy...), výborná AI (jde nastavit shopnost a agresivita). Fakt, kromě grafiky nejsou v ničem lepší. Navíc existuje na F1 09-02 spousta modifikací, takže je o dlouhou zábavu postaráno. F1 od Codies se může jít zahrabat.
  • ja jsem pro a delal bych to tak u vseho "jsem proti bazarovemu prodeji her uaaaaa a aut taky proto se odted budou prodavat v bazaru auta jen s polovinou motoru a pro tu druhou si budete muset zajet do automobilky prislusne znacky muzete jet klidne bazarovym vozem s pulkou motoru uaaaaaa :-D
    • Jenže auto se softwarem nemá nic společného. Proč teda nemáš stahování legální? Když je stahování nelegální, tak je blbost, aby bazar byl, ne?
      • Když nemá auto se softwarem nic společného, proč to dávají do výhružných antipirátských reklam: auto byste neukradli ... *3*
        • 2 jóóó? jj *4* , ta podobnost není náhodná, - co takhle zákon o ekologické likvidaci aut, nutící šrotovat auto jako celek?
          - Je to opravdu nutné ?, - jsou snad řidiči už z principu hovada, které vhazují své staré auta do rybníků tak masivně, že je třeba zakročit, - a pokud ano, a je třeba "prevence" -proč nezačnem u el. spotřebičů, baterií, a jiných mnohem nebezpečnějších věcí které se vyhazují častěji ?
          - nebo jde o to, že auto narozdíl od třeba mobilu se místo šrotování rozebíralo na náhr. díly, které se pak prodávají na netu, nebo v bazarech, což "okrádá o zisk" mocný automobilový průmysl.2
      • precitaj si napis na discu- Do not make illegal copy of this game, a este je tam nieco myslim ze rent alebo co, no o bazari ani muk.
      • Stahováním vytváříš kopie, které umožní hrát většímu počtu hráčů najednou z jednoho placeného kusu hry, - v bazaru je to pořád jeden kus na jednoho hráče,- takže takhle bych to nesrovnával.
        • 2 ferw : Stahováním vytváříš kopie, které...
        • s tim co rekl se nic nezmeni vlastne jo lidi co si kupovaly hry z bazaru je zacnou taky stahovat
      • se softwarem ne ale princip je stejnej je to tvoje auto a az te nebavi tak ho prodas do bazaru a nekdo jinej si ho koupi a nikomu to nevadi.
  • at jdou doprd..e cele codemasters někdo z bazarovek žije a nemuže si dovolit kupovat si origa za 1600,- jsou to promě jen nasosky co chcou co nejvíc ojebat lidi! *10*
  • ankitamishra
    Doufám, že ta Codeprasata zkrachují! Odemě už nedostanou ani HALÉŘ!
  • Myslím, že Codemasteři svým způsobem vyzývají lidi, aby si hru raději zadarmo stáhli z nějakého P2P serveru! Jejich blbost.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit