Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To je taková kapitola sama o sobě... Buďto budem vydávat kvalitní hry a budem makat, nebo budem vydávat hry co jsou v AAA kategoriích, lidi si to budou kupovat, my budem pracovat pod nějakou strašně silnou organizací co nám bude určovat co a jak, a kdy si můžem dojít na záchod, ale zase budem mít pohodlí (finance)

Přál bych Danovi aby mu to vyšlo znova, byl u Mafie, byl u H&D (a kdo ví kde ještě byl)
    Ale s tím rozdílem, aby mu to vyšlo jak by chtěl on a spíše fungovali něco jako polský CD PROJEKT (který je sám osobě už teďka velkým studiem), prostě dělat hry jak chceme my (studio) a kašlat nato kdo si co myslí a jakej tlusťoch s kravatou nám bude určovat jak bude vypadat hlavní hrdina, jen protože jeho synek má rád tohle a tamto a taťka pracháč neví jak mu jinak udělat radost :-))
    • K tym poslednym vetam by som dodal ze vacsina tychto ludi nikdy nehrala ine hry nez tie svoje...
  • Kdyby už nic jinýho, tak Dan dokáže napsat poutavý čtení. Dobře, že dělá na scénářích *4*
  • yuri337
    Vavroch má pravdu. Bohužel nic tím ale nezmění. Prostě odpad a rychlokvašky typu DragonAge 2, CoD:MW3 půjdou na odbyt, protože kravaťáci prostě rozhodli že budou masám přístupnější. Kravaťáci prostě ví, že masy se skládají převážně z PCnegramotů a nehráčů, jako oni sami.
    Lup do konzole stříbrné kolečko a hned může střílet každý. Autoheal, autosave, autoreload a autoaim aby to náhodou nebylo moc těžké.. No a na PC to portnem za půl roku. Stejně hnusné textury jako na Xboxu, fov 45, nápověda na každém kroku a debilní menu, které skoro nejde ovládat myší, přece PC hráčům vadit nebude. (DeadSpace1) A SDK Kit jim taky nedáme, aby náhodou nemohli modovat. (FarCry2) To přece slintající masy stejně neumí.

O to víc si pak vážím Stalkerů, Witcherů a podobných "východních" her.
    • exmaxx
      Máš recht. Jsem sice konzolista, ale sem tam se mi PC konverze do ruky dostane. Grafiku vem čert, ale nechápu, proč si nedají alespoň trochu práce s ovládáním. Přijde mi, že každá portovaná hra se má ovladat hlavně myší a třeba nějaký pohyb v menu za pomocí šipek bývá výjimka. Skoro to vypadá, jako by ten port ani nikdo netestoval, protože takové věci člověka praští do očí během prvních minut hraní. *7*
  • Až autor blogpostu nějakou AAA hru v pár lidech a za pár korun udělá, bude mít jeho názor smysl, takhle je to jen hospodské plácání do větru. Asi jako když v hospodě u piva kritizujete fotbalisty Barcelony, že hrajou jak trotlové...
    • myslím, že ten "autor" už takú hru spravil. A bola to prvá Mafia. Alebo či si myslíš, že v tej dobe bolo ich štúdio obrovské?
      • musíš mať nejaké komplexy. Napísal celý príbeh a bol designérom, alebo čo ale viem že navrhoval architektúry budov atď.
      • a ty si myslis ze tam neco delal? byl to zasranej nosis vody
        • Ano dělal ale to ty nikdy nepochopíš.
    • A Mafie byla prosím pěkně co? *7*
    • Sám bych to líp nenapsal :-)
  • zvolíme vyčkávací taktiku a uvidime.
  • Ja tomu Vavrovi zavidim, ted sedi nekde v mistnosti, kolem nej 20 vyvojaru a resi tvar a texturu husitskyho zachodu...modeluji kopce, lesy, krajinky... stredoveky domecky. To by me taky sakra bavilo :)

Jinak souhlas, v oboru nedovzdelanej, ale o to vice ´dulezitej´ manazer je nestesti v kazdy profesi.
  • proč si vubec tu diskuzi čtu...?
  • Kdyz si odmyslite klasicke 80% Vavrovo prehaneni, ma v podstate pravdu.
    Nektere hry se daji delat v jednom, nektere v par lidech a dalsi proste potrebuji velky tym, aby hru dokoncili v nejakem rozumnem terminu.
    Cim vice lidi dela na projektu, tim je prace celkove mene efektivnejsi, to je jasne. Ale v tomto pripade hodne zalezi na managementu. S dobrymi manazery jde prace opravdu dobre - tim myslim lidi, kteri rozdeluji praci, ne "manazery" kteri vsem kecaji do prace (takovi se take najdou a jsou pro tym vice zatezi nez prinosem). Tymova prace bude vzdy mene efektivni, ale tady jde o cas - jeden clovek by stejnou praci delal treba deset let.
    Pak jsou tu problemy ze strany vydavatelu a rizeni firmy, kdy se vetsinou neobejdete bez toho, abyste neudelali vice verzi urcitych casti hry. Bud dostanete ukol cast hry predelat nebo vedeni chce videt 2 ruzne verze.
    atd. rozhodne to neni tak cernobile, jak si Vavra predstavuje.
    • Black_Hand
      na tvou reakci jsem po pravde cekal. v pozitivnim slova smyslu. a dan ji jak vidno nenechal na pokoji :).

jaky jsou tvoje zkusenosti? mohl bys napsat nejaky blog ala to co zplodil dan?
      • viz. ma odpoved na Danuv prispevek. Me zkusenosti jsou roztrousene vsude po webu. Napr. na GameDev (take anonymne) - pise tam spousta lidi s mnoha lety zkusenosti, takze tam se neztratis. Pisu samozrejme i neanonymne, ale to jsou veci ovlivnene PR.
    • Já si to nepředstavuju. Já to 14 let dělám a kolem mě sedí 20 lidí, kteří to dělají tak dlouho taky a dělali to po celém světě a vidí to úplně stejně. Pokud mášnějaké konkrétní zkušenosti, možná by stálo za to vystoupit z anonymity a jít s kůží na trh.
      • Kdybych vystoupil z anonymity, nemohl bych si tu svobodne psat. Hry jsem zacal delat zhruba v dobe, kdy vymiraly arkady a zacaly se delat "poradne" hry (tj. koncem 80. let). Ne, ze by na tom nejak vyrazne zalezelo - v te dobe stejne hry nebyly takovy business jako dnes.
        Diky me praci, mam krome obycejneho vyvoje her moznost nahlednout do ruznych tymu, takze mam dobry prehled jak funguji tymy a firmy ruznych velikosti.
        A k manazerum - nejhure jsou na tom podle me stredni firmy. Ty velke se stovkami zamestnancu nemaji s manazery problemy - brzy se na ty neschopne prijde (nejen na manazery).
        O stavu v ceskych tymech toho moc nevim, ale podle toho co pises to musi byt hruza.
        Jestli se nekdy dostanes do opravdu velke (a schopne) firmy, das mi za pravdu. Otevre Ti to oci, to mi ver. Samozrejme pak budete vsichni potaji nadavat na vydavatele, ale to uz je druha vec ;)
        Ale jinak Tvuj pristup podporuji. Kdyby bylo po mem, take bych se snazil minimalizovat tymy a neutracet za blbiny, ale nekdy to proste nejde, obzvlast, kdyz se snazis dodrzet milestony, ktere nekdo uchylne nastavi. Vzdy me potesi, kdyz maly tym vyda uspesnou hru. Nelibi se mi, kam speje mainstream herni prumysl - historie se opakuje - uplne stejne to bylo s filmovym prumyslem.
        • Fakt super příspěvek :/ "Neřeknu, kdo jsem, ale předesílám, že o tom vím hrozně moc, rozhodně víc, než nějaký Vávra. Tak... a teď, když jsme si definovali pojmy, tak vám to konečně vysvětlím. A protože jsem řekl, že tomu rozumím, tak cokoliv řeknu, bude pravda."
          Všiml sis například, že ve Warhorse nepracuje jen Dan? Myslíš, že nikdo z dvaceti lidí ve Warhorse nikdy žádný tým neviděl? Víš třeba, že Martin Klíma pracoval v Codemasters, kde je nějakých 600-800 lidí? A že jsou tam další s jinými (často mezinárodními) zkušenostmi? Tohle mne na internetu fakt deptá - že může přijít jakýkoliv jouda a tvářit se, že je vlastně šéf Googlu v utajení. Dost to ty diskuse nad docela zajímavým problémem degraduje. :/
          • Je mi jasne, ze maji nejake zkusenosti, ale pochybuji, ze pracovali s tolika tymy jako ja (vzhledem k tomu, ze delam outsourcing). Vetsina lidi pracuje v jedne firme, pak prejde k jine, atd. Takze vetsina vi jak to chodi ve dvou, mozna ve trech firmach. A Dan Vavra sam psal, ze nabrali schopne novacky, takze predpokladam, ze mnoho lidi zkusenosti z ruznych tymu nema.
            O Klimovi vim a jeho osobni nazor na toto tema me docela zajima, i kdyz vubec netusim, na jake pozici pracoval.
            A k Vavrovi, ano, urcite o tomto konkretnim tematu vim mnohem vice nez on. Kdyby napsal clanek o tvorbe scenaru a 2D grafiky, o cemz ja vim malo, tak bych mohl maximalne doplnit informace z druhe ruky (nebo jak se to pise cesky).
            To ze mi neveris je tvuj problem, me prispevky v klidu ignoruj, dej mi minus a presun se na hodnotnejsi prispevky.
            A mimochodem, anonymita ma obrovske vyhody. Ja bych si nemohl nikdy dovolit napsat tak negativni clanek jako Dan Vavra, jeden takovy clanek dokaze uskodit jmenu firmy a muze koncit v horsich pripadech i vyhazovem.
      • Ja myslim, ze je velmi dobre znamo, ze cim vetsi tym, tim mene je efektivni a ma tovláv i na radu dalsich veci, treba kreativitu. Hranice, kdy je nutno zmenit strukturu rizeni, se udava 50 lidi. Velke tymy nemohou fungovat stejne jako male. Setkava se s tim kazdy podnikatel, kteremu se dari a roste. Takze z hlediska efektivity by bylo lepsi, kdyby hry delaly tymy male. Ale ty zase nezvladnou delat hry, ktere zvladaji tymy velke, byt mene efektivne. Pokud mas navod, jak udelat velky tym aby zustal stejne efektivni jako maly tym, tak je to objev, ktery zdaleka prekracuje vyznam herniho prumyslu i prumyslu jako takoveho (umim si predstavit dopady treba na armadu) a dovolim si tvrdit, ze je to objev na nobelovu cenu za ekonomii. Ale obavam se, ze jste dospeli pouze k rozhodnuti delat hru v malem tymu a objevne muze byt akorat to, co na hre osekate, aby to hracum moc nevadilo a nepozorovali to. Kazdopadne jsem zvedavy na vysledky.
        • posila
          Z clanku jsem pochopil, ze Dan takovy navod nema, ale ani ho nehleda. Co chce, je udelat s malym tymem do 50 lidi hru, ktera by byla kvalitou srovnatelna s hrami od velkych studii.
        • za tohle berou manageri miliony, aby firma s velkym mnozstvim lidi byla efektivni...to ze jenom hrstka z nich je opravdu schopnych a sve penizky si zaslouzi je vec druha
          • Tak to je normalni. I mezi temi vykonnymi pracovniky je jen hrst tech schopnych, vetsina prumernych a hrst spatnych. V tom se imho manageri nijak nevymykaji. Nebo mas nejake prukazne dukazy ze ano?
            • no tak na takove pozice by se meli dostat jen ti schopni...TEORETICKY, samozrejme to z ruznych duvodu nefunguje
    • No ja myslim, ze za soucasneho stavu to je ,,cernobile,, az beda a daly by se osekat obrovske kusy toho co momentalne vyvoj her zatezuje, aby se to dostalo aspon na tu ,,sedeou,, uroven.
  • prudislav
    tady evidentně většina přispívajích ten článek vůbec nečetla a vyžívá se v nadávání Danovi
    • Vítej v Česku...zde se úspěch a snaha neodpouští...
      • Spíš vítej v Česku... zde ti nikdo nic nepřeje, a když se ti to nepovede tak ti to dají dvojnásob sežrat. Ale když jsi dobrej a daří se ti, tak jsou s tebou hnedka kamarádi. Hnus velebnosti....
        • No jo, ale to si ty pratele musis vybirat! Par slusnejch lidi se najde vsude, jen je najit :)
    • Asharak
      To víš... napiš jedinou věc, která vyčnívá a k tomu tak skrytě, že jí druzí nepochopí a můžeš se jít zahrabat, jelikož po tobě budou lítat samé šutry... (WC ve Skyrimu)
      • a nebude to tim ze Vavra zatim jako prvni slapal po ostatnich nekolik let v Levelu?
        • Asharak
          Ok, je pravda že o něm zas tak moc nevím... ale jak každý zminuje u hodně her v diskuzi, že když nebude mít wc tak bude nahouby, tak bych to tak řekl.
  • Amim
    Doufám, že jim to vyjde. Mohla by to být dobrá hra. A ještě víc se těším až to vyjde, opravdu to bude skvělá hra a všem, co pod články o Warhorse vyvolávali 150příspěvkovou diskuzi, spadne čelist.
    • MrSanta
      Joj, kéž by si měl pravdu. Pro hráče by to byla jenom výhra.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit