Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechápu, jak můžou zveřejnit takový článek??? Chudáci kluci tam běhaj po tiskovkách, výstavních plochách a vůbec všemi možnými způsoby se snaží, abysme měli nejnovější informace o hrách. Pak přijde velký a mocný Dan Vávra, který je prostě bůh a řekne nám, že jsou vlastně idioti a my jsme banda kreténů. Když ho to nebaví, tak ať se na to nedívá...
    • ucho
      ale no tak, však je to prostě další úhel pohledu, ať to není jen o tom mazání medu kolem huby. nemusíš s článkem souhlasit (já třeba s celým pojetím nesouhlasím, s některými přípomínkami ale ano) a mít na to i vlastní názor. já náhodou ten článek v té záplavě informací z E3 vnímám pozitivně a prostě proč ne...
    • Ale my jsme banda kretenu...nase penize totiz tenhle bordel ridi a my neprimo rozhodujeme o tom, ze je lepsi delat nekonecna pokracovani, nez zkouset prorazit originalitou. Ja s nim naopak naprosto souhlasim.:)
      • Bohuzel nase ne... o koruny se praticky nikdo nezajima. Bohuzel letej jen eura, dolary a yeny.
    • :D Svatá prostoto!
  • Souhlasím s Kubajsz, D-FEND atd.. A ucho: ty asi nechápeš tradice. Tuto hru nehraje kdekdo. Střílečka pro všechny je třeba Call of Duty. BiA už je pro širší okruh hráčů, které trochu zajímá historie a baví je tematika WW2. Vím to z vlastní zkušenosti. Tahle hra pro sváteční hráče není, nebaví je, nechtějí taktizovat. V dnešním trendu nedělat WW2 hry nechápu proč takto zkopou poslední kvalitní FPS sérii. Už Hell´s Highway zklamalo tím, že zdaleka nesplnilo, co slibovalo.
    Mě by třeba i Furious bavilo, ale nesmělo by nést titul BiA. To se jen zcela jiná hra, která nemusí být dobrá a jen čas ukáže zda tomu tak bude, poveze na dobrém jménu pro mne mnohem lepší záležitosti.
    • ... myslis pro "uzsi okruh" hracu... :)
    • 100% souhlas,omlouvám se trochu jsem se nechal unést ale vážně mě to připadá jako plivnutí do obličeje všem co mají tuhle hru rádi,kupříkladu Hell Higway sice přinesl zjednodušení ale děj byl zajímavější,stejně tak i mise se snažili udělat zajímavěji a celkově mě hra nezklamala mě jde o to že tohle se prostě mělo jmenovat jinak i Codemaster z Operací Flashpoint ze hry neudělali Just Cause ale prostě jí jen zjednodušily a spíše se inspirovali hrou Ghost Recon ale ten základ prostě zůstal.
  • Máte možnost změnit to, o čem píšete, done. Máte možost jít proti proudu. Udělal jste to několikrát, udělejte to zas. Prosím. Za sebe mohu říci, že se mi vaše "několikrát" zapsalo do paměti více, než každoroční opakování jeden na druhého velmi podobných titulů.
  • Pěkně napsaný komentář aktuálního stavu herního průmyslu (naštěstí se netýká celé herní scény). Jen mi trochu nesedí od někoho kdo se podílel na hrůznosti jménem Mafia 2. Tady by to asi chtělo trochu více pokory, případně distancování se od výsledného "produktu" a objasnění zákulisí. Víme, že i první Mafia nepřinesla vše co slíbila, přesto to byla povedená záležitost na kterou rád vzpomínám a "zipák" ze zvláštní edice používám dodnes... Oproti tomu Mafia 2 byla dle mého soudu horší než všechny pokračování Helboyem vyjmenované v jeho E3 2011 postřehu...
    • hele co mate vsichni s tou mafii 2 ? me ta hra prijde pecka , snad jen pribeh , ve kterym sem se ztracel stejne jako v kmotru 2 a postavy, ktere se mi pod kuzi zrovna nevryli.
      • Debata o tom, či je alebo nie je mafia 2 dobrá hra patrí inde. Tu ide o to, že keď sa pozrieš na článok, a Danom popisované zlé vlastnosti hier tak v podstate neviem, čo z toho na M2 nesedí. Je to mafia 2, teda meno zdedila po hre na ktorú nenadväzuje (teraz kvôli tým 2 minutám kedy máte odprasknuť Thomasa Angela nebudeme snáď tvrdiť že hry na seba nadväzujú). Ako sám napísal, keby sa hra volala inak, hráčom by to nijak nevadilo ale oni proste chceli vyťažiť z toho názvu, byť to dobré z M1 tam toho ostalo možno tak 5%, ak vôbec. Ak ide o to že mu vadí "bad ass husto killer" no, skús napočítať, koľko si počas hrania kampane v mafii 2 postrieľal ľudí. Osobne si myslím že je to minimálne 10násobok toho čo v mafii 1
        • jj to je zajimavy fakt ..presto bych ke 2 nebly tak kriticky... ale je pravda ze tam ses takovej obycejnej zoldak
  • Tyhle clanky... Je to napsany pekne, je to v podstate vsechno pravda, ale... K cemu to? Ventilovani frustrace? Podniceni dalsich plactivejch komentaru? To se rozhodne povede. Ale co to komu da? Neni to nic jinyho nez plakani na spatnym hrobe. Zkuste tohle cpat papalasum v Activisionu - treba daj prednost takhle strasne hluboky, uprimny uvaze, pred tema milionama dolaru, ktery do tech ptakovin cpou.
    Ano - treba ten trotl s tomahawkem z ty valecny hry, to je teda na pobliti, ale kolik takovejch obludnosti je? No... Hodne. Ale kdyz tady bylo to srovnavani s filmovym prumyslem, tak bych skoro rekl, ze je to v podobnym pomeru. Kolik je rocne opravdu dobrejch (hodnotnejch) filmu, oproti akcnim sragoram, SAW uchylarnam, pokleslejm hororum, atd.? Je to podobny.
    Ja nevim ze se nenaucite ty srajdy proste prehlizet. Dobry hry tu jsou porad. Ted jsme tu treba meli v jednom mesici Zaklinace a L.A. Noire. A i z ty Etrojky mam uz ted vyhlidnutejch minimalne treba pet her, ktery me fakt zajimaj. To musi byt vsechno krutoprisnohardcore, aby meli co hrat jen ti uremcany dedci? "Blbci" toho zaplatej nejvic, tak se s tim smirte, prokristapana.
    Nevim jestli je dobry svy intelektualni ambice vkladat do videoherni sceny. To je retardovany samo o sobe *7*
    • Mno, netroufnu si srovnavat herni a filmovy prumysl. Nejak tak podvedome se ale nemohu zbavit dojmu, ze filmy jsou na tom lepe.
      Ptas se, jaky ma takovahle plactiva uvaha smysl v tomhle mediu? Dam ti jeden zasadni duvod: Je to osveta! Pokud si to prectou ti nactileti fandove Chucka Norrise, mozna je to donuti zapnou (alespon na chvili) mozek a zamyslet se. A priste si v krame treba vybrat nejakou "inteligentnejsi" hru. A pokles prodeju pak treba donuti producenty zkusit neco jineho.
      Ja vim, je to beh na dlouhou trat s nejistym vysledkem, ale opravdu me nenapada jiny (realnejsi) zpusob, jak herni scenu ovlivnit.
      Pokud tebe ano, sem s nim! :P
      • Spis jsem smirenej s tim, ze dokud nejsem nejakej top vyvojar, tak nemam sanci scenu nejak ovlivnit - hlavne teda, jak rikam, jsem s ni v ramci moznosti celkem spokojenej. I takhle travim hrama vic casu, nez by se sluselo : )
        Ale jo - clovek ma pravdu si postesknout. Mne jen lezou na nervy ty chronicky "whineři"...

Rozhodne ale neverim tomu, ze tohle osviti patnactiletyho fanouska CoD (modelovy priklad)
        Takovyho cloveka muze jednorazove ovlivnit jedine to, kdyby mu takovyhle nazory cpal nekdo, kdo je mu VZOREM. TO cloveka ovlivni. Priste pod tohle treba zkuste podepsat Bobbyho Kotticka, nebo treba Samera Issu : )
        Jinak to jde jenom hooooodne pozvolna. Kdyz mu do toho CoDu s kazdym dilem pridas o jednu basen vic, treba se z nej po padesati dilech stane fanousek poezie : )
        Placam blbosti, ale snad chapes co tim myslim.
        Tenhle pozvolnej vyvoj vkusu treba pozoruju i na sobe, co se tyce hudby. Co me bavilo pred peti lety, nebavi me dneska, a naopak. Vyviji se to ale pres malinky, postupne se stejnym smerem zvyraznujici odchylky od puvodniho oblibenyho zanru. Smahem to nejde.
    • Mustaffa
      Pěkně řečeno, naprosto souhlasím. A to co se děje v herním průmyslu najdeme ve všech, např. ten hudební je to stejné. Tuny populáru a la Superstar, ale prostě když se mi to nelíbí tak to nesleduji/neposlouchám, ne snad? Tupost by mi pak přišla něco na to někam napsat, jaký jsou to blbosti recyklované pořád dokola bez špetky originality apod. To je jen frustrace.
      • Takze je spravne psat pouze kladne nazory? Neni to prave ten problem? Psat jen jak je vsechno cool, vzajemne si pritakat, placnout se po zadech, ze ta nova bozi hra co prave hrajem je tak uzasna? Tak radi bysme to sledovali a poslouchali a psali prave ty kladne a oslavne clanky na uzasne hry, ale kdyz je jich cim dal min, je cas si postesknout.
        • Mustaffa
          Ne to určitě ne. Ale Dan to vzal poněkud velmi obecně a to mělo za důsledek nic neříkajicí článek o ničem. Všichni to víme jak to chodí, jak to vypadá, ale takový ten průmysl prostě je. Takový je prostě svět, ve kterém se točí peníze. A fňukání a plácání do vzduchu nic nevyřeší. Na to, že taková či maková hra je kravina si můžeme přečíst v X recenzích a pak už je jen a jen na nás, zda-li si ji koupíme nebo ne. Hry vychází špatné i dobré každý rok po celou dobu herní historie. A to, že se ten herní svět někam vyvíjí, mění, posouvá a pro někoho stagnuje, upadá, debilizuje, tak to je prostě přirozený jev. Ale to nedává nikomu právo někoho urážet.
          • To co si zminil je asi to co Dana nejvic se.re. To, že ten herní svět stagnuje, upadá, debilizuje. Proc to neni duvod na to upozornit? Co jineho by mohl clovek delat? Např. o tom napsat a vyjadrit tim svuj nazor. Je to podobny jakoby si rekl, ze nikdo nema pravo vyjit do ulic a usporadat demonstraci jen proto, ze politicka situace se nekam vyviji, coz je prirozeny jev. Naopak, nicnedelani (mlceni) je ten pr.s.er.
            • Nikdo nikomu neupira prava. Ber to teda jako nas "postesk nad posteskem" : D
              Demonstraci byste treba neco zmenili - tak bezte rvat pod okna Activisionu, uvidime - treba vam nakonec vsichni podekujem...
              Timhle se ale nedosahne niceho - naopak uz ted i tvurci radi rikaji "haters gonna hate". Vychazi to prave z toho, ze kritiky je vsude plno, tudiz je uz skoro spis kontraproduktivni. Pokud to neni kritika opravdu hutne podlozena a/nebo poukazujici na nejaky novy tema. Coz tahle neni...
    • Ale my nechceme do her vkládat svoje intelektuální ambice, my jenom chceme kvalitní hry a ne brown and bloom fps no.456716 nebo vykuchanou konzoloidní verzi kdysi kvalitní série.
      • Jasne, ale takovy hry porad jsou. Kdyz vemes jak strasne je vyvoj nakladnej tak je to vlastne malej zazrak. Ja jsem za to vdecnej.
        A ty ostatni kraviny holt tem "tupcum" doprejte (oni to jsou spis "casual hraci", ktery maj mnohdy vic rozumu, nez hrama zijici geek) Budme tolerantni, ne? : D
        A kdyz je nekdo hloupej, a ma rad hloupy hry, tak co? Furt muze byt (nejspis je) daleko lepsi clovek, nez zahorklej patologickej remcac, jehoz jedinej prispevek svetu je trolleni v diskusich. (to nepatri nikomu konkretnimu)
        S tema int.ambicema uz ani nevim jak jsem to myslel : D
        Tim jsem ten koment puvodne zacinal a nakonec zapomel k cemu to bylo.
        Myslel jsem to spis ve smyslu sledovat deni na scene s tim, ze se mi dostane nejaky vyzivy pro mozek. Nejsou hry nahodou z 99% o zabave? I Portal 2 snad prumerne inteligentni clovek projde bez problemu...
        Proste mi prijde trapny, jak si kvuli svy lasce k slozitejsim hram vsichni pripadaj chytrejsi nez ty "tupy ovce". Sice to tak casto i bude, ale roli tam hrajou i uplne jiny veci nez nejakej intelekt, kteryho je i na ty nejhardcorovejsi hry potreba opravdu poskrovnu. *7*
        • Částečně s tebou souhlasím, ale neřekl bych, že si díky svojí lásce k složitějším hrám připadám nějak chytřejší. To zase ne. Spíše než obyčejní "casual" hráči a jejich casual hry mě dokážou hýbnout žlučí názory některých z nich a jejich celková nechuť si aspoň vyzkoušet něco jiného. Tady asi hodně generalizuju, mám prostě dojem, že chtějí pořád další cowadoody a vedení za ruku. Příklad - Zaklínač 2 - okamžitě potom, co vyšel, tak byl internet plný pláče, jak jsou souboje těžké, že jim nikdo nevysvětlil jak používat alchymii, znamení, atd. Nejsem žádný velký intelektuál a přesto mi to přislo okamžitě jasné aniž bych vůbec musel otevřít manuál.
          • Jasne - ja taky trochu zobecnoval, i kdyz to nemam rad. Neber to zrovna na sebe. Samozrejme to neplati na vsechny, ale pripadu o kterejch jsem mluvil je i (nebo hlavne?) tady v diskusich fakt hodne...
            Stejne tak ale (jak sam rikas) generalizujes ty - za tema narkama na vysokou obtiznost nemuselo stat buhvijaky procento hracu. A hlavne Z2 byl zpocatku fakt prehnane tezkej i na normal - to snad uznavali i ti uznavanejsi recenzenti.. ?
            • Já bych řekl, že byl jenom trochu těžší než jiné hry, ale zase jsem vycvičený z Demon's Souls *3*
              Teď mě napadla zajímavá myšlenka, která zároveň souvisí s tím, jak jsi psal o vysokých nákladech na vývoj. Snad nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že solidní část nákladů spolkne podle mě často zbytečně velká marketingová kampaň a dabing opírající se o slavná jména. Místo toho by měli investovat do tvorby takové hry, která se při instalaci zeptá, jestli chceš nainstalovat hardcore nebo casual verzi a podle výběru nainstaluje příslušnou verzi hry. Obě strany jsou spokojené.
  • Pěkný fejeton.
    Po delší době něco co jsem dočetl do konce. S obsahem se dá polemizovat, ale v podstatě souhlasím. Nějaká dobrá hra se občas objeví, s tou invencí je to daleko slabší, to je pravda - ačkoli musíme brát v úvahu, že oproti minulosti je část invence vyčerpána, herní komunita se etablovala v určitých standardech, které se očekávají a stejně tak přední herní studia propadají konzervativní ruce ekonomické modly.
    Přestože jsem článek přečetl do konce a považuji jej za kvalitní, vyvaroval bych se na místě Dana přílišného zabřednutí do nějakých pamfletů. Psát umíš dobře, jen mám pocit, že vídávám hlavně články tohoto charakteru. Ne že bych nechápal tvoji (zřejmě) motivaci sarkasticky kritizovat co jsi měl rád a vyvíjí se zcela jiným směrem, než sis přál (vidím to stejně).
    • jen at to hezky pise na plnou hubu. problem je totiz v tom ze predni studia nepropadaji rukam ekonomicke modly ale stali se z nich obycejni vazalove az otroci vydavatelu. nerozhoduji jiz prakticky o nicem. a pokud o hre rozhoduje producent dosazeny vydavatelem kery ma za ukol zavdecit se akcionarum a jeho navodem pro produkci jsou marketingove pruzkumy pak je tento smer vyvoje na backoru. marketing totiz zjednodusene hodnoti dle prodejnich cisel. pochybuju ze nekdo z tech kravataku leze do for aby zjistil co se hracum nelibi a co vlastne chteji. a vubec pochybuju jestli ten kravatak hraje neco jineho nez solitaire.
  • Radar_PiBtl144
    Ten Vávra už se snad definitivně zbláznil?

Zaprvé, hodnotit, jak vypadají vývojáři her nebo šéfové vývojářských studií? WTF? To je jako kdybych přišel a řekl "Ridley Scott natočil super film o válce v Somálsku, ale vůbec nevypadá jako voják, tak to se na to radši koukat nebudu..."

Zadruhé - srovnávat hry s filmy? To je asi jako srovnávat jízdu na koni a šroubovák.

Zatřetí (a to je nejhorší) neuvěřitelně kecá! Copak filmaři nedělají tiskovky, na kterých vychvalují své filmy, mluví o "fýčurách" filmu, jak vznikal, kdo v něm hraje a proč, jaký je příběh, jaké se použily revoluční technologie a jak se dělaly speciální efekty atd atp. Copak jsi, Vávro, nikdy neviděl jediné "Behind the Scenes"? Nebo třeba záznam z tiskovky? A co teprve, když o filmu vznikne plnohodnotný film, jako například Matrix Revisited?

Dane, lžeš si sám do kapsy? Nebo jsi skutečně už tak zoufalý, že máš potřebu lhát čtenářům, abys dodal svým článkům bez myšlenky věrohodnost? Tak či tak, v každém případě je to velice ubohé.
    • Danovy clanky jsou jako dobre hry... nejsou pro kazdeho... nekdo je miluje, nekdo nenavidi, nekdo je pochopi, nekdo ne... nekdo souhlasi, nekdo ne... nic si z toho nedelejte... :-)
    • Dan Vávra je jediná česká celebrita herního průmyslu a o té se nepochybuje, to nevíš? *1* *1* *1*
      • Radar_PiBtl144
        Doporučují 4 z 5 Radků Hulánů :) Mám z Dana poslední dobou (resp. od nových Tiscali Games), že se snaží svým článkem naschvál naßrat čtenáře, aby se s nimi potom mohl hádat v diskusích a přesvědčovat je o své pravdě.

Danovo pravidlo č. 1: "S arogancí nejdál dojdeš" :)
        • to sa vam zda preto lebo ste mladi sopliaci a nemate nadhlad.
          • Radar_PiBtl144
            A tak soudíš dle čeho?
  • smejki
    Jo!
    Největší potíž vidím v tom, že z neznámého důvodu je domnělým nositelem informace o kvalitě u her jméno značky a možná ještě jméno publishera. Zatímco u filmů si vybíráme většinou podle režisérů, nebo alespoň podle herců, či v některých případech podle studií (Pixar), u her jsou autoři ve většině případů zcela upozaděni (snad krom Wrighta, Molyneuxe, Levina, Meiera a... koho vlastně ještě?), dost možná z vlastní iniciativy.
    Dokud se pod svá díla nebudou tvůrci her jasně podepisovat(ne do credits, která každý přeskakuje), nebo je nebudou jasně jako svoje dílo presentovat, situace se imho nezmění.

EDIT - tag kýč by se měl využívat častěji ::rock!
  • posila
    Jsem rad, ze to nekdo napsal. A dokonce, clovek ktery ma realnou sanci se v blizke dobe podilet na zmene.
  • Dan uplne ste mi to z duse odpisali! Je mi az smutno ked vydim dnesne hry. Hlavne musim suhlasit s castov o "hracoch blbeckoch" lebo len vdaka nam to herny priemysel dotiahol tam kde je.
    • haha super ... tak prave si vyhral cenu : dick numba 2 v teto diskuzi ... a nezapomen ze herni prumysl ti toho hodne dluzi

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit