Dragon Age: The Veilguard – recenze dlouho očekávaného pokračování fantasy RPG
-
Taka mensia zaujimavost:
ked ti pribeh a postavy chvalia hraci u Mechwarrior 5 Clans a pravy opak je v pripade DA:Veilguard ...
(aneb hra kde o pribeh postavy kedysi vobec neslo vs hra kde o pribeh a postavy kedysi slo)
Ale zas, svet Battletechu je myslim dost mioritne univerzum nez svet DA pre moderne/mainstream publikum. Cize tie celkom pozitivne ohlasy na MW5 Clans budu asi najma z tych co Battletech maju aspon ako tak nastudovany.
-
Ja jedno nechapem. Preco sa v RPG proste musi niekto s niekym vyspat. Jeden odstavec recenzie ak nie dva boli venovane vztahom a tomu ze sa vsetci so vsetkymi vyspia. To ma byt ukazovatel dospelosti hry? Ze je tam sex?
-
-
Tak Bioware je těma romancema prostě známej, dobrý je že to není jak píšeš "musí" ale opravdu to šlo zatím ve všech Bioware titulech naprosto ignorovat a nemusel si vůbec romance řešit a bejt se všema jen kámoš. Veilguard sem nehrál a nejspíš nikdy nebudu tak nevim jestli je to tam povinný.
-
ja by som povedal ze je rozdiel ako sa bere tema sex a co. v EU a ako v USA. V teme sexu je EU (chap Europa, nielen priamo eur.unia) viac zhovievava, nez puritanske USA. Bolo to tak v 90.rokoch, je to tak stale...
a ak obolo uz spmenute, recenzia odstavec dvs tomu moze venovat. Niektorym citatelom by to chybalo, niektorym nie... A ked si tak spominam, prvy Dragon Age a aj Mass Effect (akoze hry od Bioware) temu sex/romance vo svojich hrach celkom dost propagovalo (a v USA sa tomu venovali aj "vecerne spravy" v TV) Cize spomenut to o par rokov v recenzii pokracovania, mi nepride ako chyba.
Co sa tyka inej akoze dospelosti hry, je asi aj brutalita, ktora oproti prvemu Origins tiez ubrala obratky (aneb v Origins si priam plaval v krvi...)
-
Nemusí, vždyť je tam i psáno, že je možnost zůstat single. Nicméně v téhle sérii se prostě očekává, že tam bude možnost mít s někým z parťáků romanci. A v recenzi na to se zase očekává, že to bude aspoň krátce zhodnocené. Jsou i RPGčka bez romancí nebo taková, že spoustu hráčů ani nenapadne něco takového zkoušet (pro mě cokoliv od Bethesdy).
S tou dospělostí máš bohužel asi pravdu a autoři si to nejspíš opravdu tak vykládají. Kdyby to brali komplexněji, udělají i dialogy a puzzly pro dospělejší publikum.
-
-
Nebo je tu takový Marvels Midnight Suns kde se to k těm romancím přímo vybízí ale nejde to. Všichni jsou tam kámoši i když spolu kolikrát vyloženě "laškují", friend pointy jsou označený srdíčkama atd. Fanoušci hry si myslí že to Disney/Marvel nedovolil, ale tvůrci tvrdí že to nikdy nebylo v plánu. (možná o tom nesmí jen mluvit)
-
-
Podle mě o tom omezení věděli dlouho před pořízením licence a tím pádem to nikdy neměli v plánu ;-) Z hlediska celého MCU to vlastně dává smysl. Nově přidaný hrdina se nemůže uvést tím, že svede všechny své parťáky (i kdyby jen jednoho za průchod). I když by to čistě v rámci hry fungovat mohlo.
-
-
MCU je jen filmový vesmír, hra byla dělaná podle komiksů.
-
-
-
Jako sory ale v bléthtezdě romance byli také hojně zastoupeny včetně manželství atd... Jde o to necpat tyto někdy příjemné někdy míň příjemné věci hrači do chřtánu... Jak mě bavilo kecat se Zevranem nebo Leilou postavy měli charakter tady jen bla bla bla... Prim není sex ale nějáky vztah tady není ani sex ani vztah takže sory velký špatný😉
-
-
Vím, že to tam je, ale prostě jsou ta NPCčka zvenku tak nezajímavá a nijak se ti nenutí (což je asi i dobře), že jsem je prostě neřešil nad rámec zadávaných questů. Taky určitě hraje roli, že se mi nejlíp hrálo sólo a nikoho jsem s sebou netahal (i kůň byl často otravný).
Oproti tomu ve hře, kde partu opravdu potřebuješ (BG série, KotORy, DA série, Planescape: Torment...) se vztahy budují tak nějak přirozeněji a hráč má k postavám nějaký vztah, i když tam vůbec žádné romance nejsou implementované nebo dokonce (ve spoustě starých her) nemáš ani možnost rozhovorů mezi parťáky.
-
-
Teď jsi to popsal přesně jak to vnímám i já... Chceš romanci ok je tam, nechceš, dlabu na to a jdu dál... Ale tu je to tak na sílu až to fakt bolí...
-
niektori stare BG1/2 tusim davali solo a vela z nas skusilo Licha dat samotnym Minscom :)
-
-
-
-
Právě že pro dospělé tento obsah nedělají...
-
-
O to vtipnější je pak fakt, že hra má nálepku od osmnácti. Ale co si budeme povídat, i v devadesátkách hráli násilné a erotické hry hlavně puberťáci (patřil jsem mezi ně).
-
-
Nevím co je tam od 18, kdyby měl o to zájem, tak bych neměl problém to pořídit svýmu 13 letýmu synovi
-
-
-
-
Tohle je presne ta hra kterou si rad poridim ve sleve
-
-
Já myslím, že v EA mají z téhle recenze radost. Ukázalo se, že Games.cz odhadli přesně a že dobře udělali, když jim neposlali předběžné kódy.
-
-
Neposlali hru k recenzím nikomu, kdo je alespoň trochu víc kritickej, což o lecčems vypovídá. Bethesda dělává to samý a víme, co z nich pak leze. 🤷
-
Tak 7/10 není až tak špatné hodnocení, osobně bych to vzhledem ke špatným dialogům, nezáživným NPCčkám a přehnaně cartoon grafice nesedící do temného fantasy (resp. temně laděných předchozích dílů) viděl spíš na 6/10. Sedmička mi přijde sakra smírná, ale budiž - je to jenom lehce nadhodnocené - ne úplně přestřelené jako u ostatních velkých recenzentských webů.
-
když se podíváš na poslední recenze z MT:
Tak Games. cz jsou ještě docela hodní.
-