Elden Ring – recenze nejambicióznější Souls hry
-
Na to mám jednoduchou radu; vynuť si v ovladaších natvrdo použití 8x supersamplingu a más kvalitní poctivou starou metodu antialiasingu bez kompromisů. Rozmaz nehrozí, ovšem pochopitelně to taky vyžaduje mnohem víc výkonu než všechny ostatní metody, proto se často používají jiné typy AA.
Pak jsou tu ale ještě věci jako FXAA, což je spíš něco jako filtr do photoshopu než AA, nikdy jsem s ním nezaznamenal ani nejmenší zlepšení obrazu, ledaže bych to studoval pod lupou. Takový je lepší ani nezapínat.
-
20/10 je málo
-
Radagona jsem dal hned napoprvé. Elden Beast je trochu těžší, ale zas ne nad rámec žánru. Malenia je jasně nejtěžší boss v Eldenu, ale i tak jsem se kousnul a prostě ji dal.
Spirita bych nepoužil už z principu. Je to takový easy mod a podrazil bych sám sebe, kdybych to udělal...
Ostatně já to i hraju v offline, protože jednak mi tam duchové jiných hráčů znehodnocují tu nádhernou krajinu a taky už to samo o sobě je až moc velká nápověda.
-
https://www.youtube.com/watch?v=T6EcJ6Sv5Ns
super filmeček jsi tu měl před tím. Viděl jsi ho vůbec?
-
možná už stárnu, ale Sekiro jsem prošel x krát i s Demon bell, tady jsem měl u Malenie, Radagona a Elden Beast opravdu problémy a těžko říci, jestli bych to dal bez spirita. NG+ je pak easy zatím.
-
Se k týhle recenzi vracim po dohrání ER a napsaná hezky je, ale s timhle se nedá souhlasit.
“Pořád si myslím, že pokud chcete do žánru poprvé proniknout, je nejlepší možnou vstupní branou první díl Dark Souls”
Hra s nulovejma QoL features, kterou do serie postupne pridali, podle me neni dobrej vstup do her od FS. ER je mozna zbytecne obsahly pro novacky (ackoliv je, alespon ze zacatku, objektivne fakt nejjednodussi), ale DS3 je pro zacatecnika lepsi volbou.
-
Jel jsem kontaktní full strenght build, za celou hru jsem nepoužil jedinou pomoc a popravdě mi to nepřišlo zas tak moc, jo obtížnost se trochu zvedne, ale takové Sekiro mi přišlo těžší.
-
😂"Menu nejde ovládat páčkou." 😂
Hele je mi jasný, že se na tom snažíš najít cokoliv co se dá zkritizovat (viz leveldesing z Horizonu vs Elden Ring - no, řeknu to asi takhle, Horizon i Elden jsem dohrál a to s čím přišel Elden jsem zatím v žádné jiné nonFromSoft hře neviděl. Horizon jen super, ale takhle košatej svět a jeho leveldesing opravdu nemá).
No ale teď zpátky k té tvé velmi vtipné výtce k (ne)možnosti ovládat menu páčkou. Možná sis toho během té tvé nemilosrdné kritiky nestihl všimnout, ale ta hra se nedá zapauzovat. Takže menu nejde ovládat páčkou proto aby ses pořád mohl pohybovat, protože nikdo nebude čekat až si pohraješ s nastavením.
-
souhlasím, že když to chceš hrát solo, tak je konec hry dost hardcore.
-
Pro případ, že by se sem někdo, kdo váhá, zda si to koupit, dostal až teď...po prohledání všeho a dohrání snad veškerého obsahu, což mi zabralo cca 130hodin:
Grafiku a animaci rozebírat nebudu, je toho plný net, tak tedy hratelnost (jsem zarytý soulsborne fan): první 1/4 je ok. Taková skoro až oddechovka. Doufal jsem ve větší forsáž a že budu chcípat jak na běžícím páse. 2/4 - 3/4 - tady už přituhne, hra se pořádně rozjede a nabere na obtížnosti. Skvělá vyváženost, perfektní zážitek. 4/4 je už ale místy úlet, obsahuje volitelné pasáže, které jsou extrémně tuhé a celkově to vygraduje ve velmi solidní finále. Myslím si, že spusta lidí, která se to rozhodne dohrát komplet, to bez pomoci nedá. Jsem člověk, co dal veškerý content od FS od Dark Souls 1 dále bez pomoci sólo. Poslední 1/4 hry ale byla velmi obtížná. Lze si pomoct spoustou berliček, zavolat na pomoc hráče, mimika, atd. Ale kdo si řekne, že si to dá celé komplet sám, má se na co těšit :-)
Tak jako tak, obrovská a hlavně parádní hra, FS se vyšvihl.
-
No tak myslel jsem, že hry jsou o zábavě a ne o vychutnavani si grafiky. Ale asi to fakt má kazdej jinak. Pro mě je tedy dulezitejsi hratelnost . Proto taky můžu hrát hry jako dead cells nebo hades. Oproti tomu far Cry 6 s mnohem větším rozpočtem a mnohem lepší grafikou je fakt průšvih. Jako chápu že když je možnost zapnout si lepší nastavení, tak je to fajn. Ale prostě nechápu to stězovani si. U nás doma dokonce nejvíc hrajeme Mario kart. A nikoho netankuje, že Project Cars má lepší grafiku s lepším antialiasingem.
-
Naprostá blbost, tohle prostě v téhle podobě nikdy na PC nemělo vyjít, asi jako Cyberpunk na konzolích.
Chápu, že není možné vyladit hru na každou PC konfiguraci a je klidně možné, že se stuttering týká hlasité menšiny. Ale to ovládání by bylo smutý i na nějakou indie hru.
-
Jasně, pane řediteli 😀😀😀
-
Diskuse skončila před měsícem. Nebudu to ani číst. Choď včas.
-
To je kec, běžně third person hry to podporují včetně toho god of war. Prostě se na to vykvákli
-
Tak nějak se na prodejnosti té hry ukazuje, že jsi napsal zcela zbytečný komentář. Dle mě to značí, že už to dávno není hra určená pro harcore komunitu. FS si prostě jedou po své cestě a je to dobře. Aspoň tedy doufám, že se nenechají tímhle pláčem některých hráčů zlomit. Já jsem tu sérii nikdy nehrál, ale bavilo mě koukat na gameplay. První jsem pustil až Elden Ring a neskutečně mě to pohltilo. Neexistenci minimapy kvituji a questlog mi taky nechybí.
-
Hraju to 30 hodin a nestalo se mi, že bych zabloudil. Respektuji, že to někdo může mít jinak.
-
Díkym pod to bych se podepsal. Prostě to hraju a bavím se. Jsem rád, že nejsem takto postižen a absolutně tyhle věci neřešim/nevidim. Fascinuje mě, jak se o tom někdo dokáže rozepsat a rozohnit se. Nesoudím, jen nevycházím z úžasu. :D
-
S tou nudou ve stylu AC souhlasím, velký zápor je zbytečně rozsáhlý open world nezaplněný moc zábavnou činností kromě kochání se a prohledávání, kde člověk vynechal nějaký minidungeon v jeskyně, item schovaný někde v koutku v bažině nebo přesunuté NPC v bažině.
Všechny předchozí hry mám rád kvůli super designu levelů, kde se můžete nechat ohromit pochmurně gotickým prostředím a zároveň máte strach, co na vás kde vylítne a sejme vás to - ale v krajině ER nemám strach z ničeho, nepřítele i bosse laxně na pár pokusů posekám mečem při objížďce na koni.
Nejhorší na tom je, že vývoj tak rozsáhlé hry stojí víc a trvá dlouho, takže teď budeme na další hru od From Software čekat zas tak 4-5 let jen kvůli tomu, aby se tam dalo cválat na koni dlouhé hodiny.
-
Ultrawide mód je v případě pohledu třetí osoby komplikovanej, psali o tom někde v článku autoři PC verze God of War.