Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Rátam sa za fallout fanúšika... isto viac fanúšika ako mnoho z vás čo tu píšete (podľa komentov). Jednotka odohraná 2 krát, raz začatá za zlého karmistu. Dvojka odohratá možno 5-6 krát už si nepamatám, snažil som sa vždy inak ovplyvniť svet. Trojka odohratá dva krát, raz s FWE modom (niečo ako Hardcore mod pre F:NW). New Vegas odohratí tiež tri krát aj so všetkými DLC, raz za Légiu.

Som človek ktorému tiež záleží na grafike a atmosfére, ale nie je to pre mňa primárny dôvod na hranie. Priorita je pre mňa príbeh, rozhodovanie, a ako som zistil tak prepracovanosť postáv v príbehu. F3 bol v tomto jednoznačne najslabší (žiadna výrazná postava okrem Moiri). Fallout New Vegas bol v tomto velmi kvalitný, najlepšia hra je pre mňa z tohoto hľadiska Dragon Age Inquisition.

Na F4 sa veľmi teším, ALE čo vidím na týchto diskusiách ako aj na tiscali, tak to je neskutočné bahno... vám tu drbe? Dokonca chápem aj prehnaný hype okolo hry, aj keď ja sa na ňu teším len tak normálne. Ale to zatracovanie typu "ježiš aký mám strašný nahľad nad vecou" a odsudzovanie nielen hry ale predovšetkým druhých ľudí v diskusiách je na grc. Niečo ako keď 12 ročná puberťáčka máva vlajkami "všímajte si ma".

Tým chcem povedať, že by ste mohli sa niektorý nad sebou zamyslieť, možno sa rozhodnúť už konečne dorásť, a prestať hate-ovať spoza obrazovky jak dôchodca čo zrazu zistil že prd dokázal, tak ide aspoň všetko okolo seba zhodiť.

Také typické - keď sa hra nepáči mne, nech sa nepáči NIKOMU!
    • Přesně tak!
      "Také typické - keď sa hra nepáči mne, nech sa nepáči NIKOMU!" <- to je zde (nejen) na games.cz každodenní diskuzní mantra spousty "diskutérů".
      Bohužel to nezměníš, haters gonna hate *7*
    • Perly sviniam hádžeš, bratu. Ale silno ti fandím.
  • to zas budou morální dilemata - buď můžete zachránit 20 dětí před rozsápání mutanty, nebo můžete získat výborný upgrade pro svou novou pušku. 99 procent hráčů si vybere ten upgrade.
    • VaZqeZ_EU
      Právě že 99% hráčů si vybere naopak tu záchranu, protože více XP do skillu *3*
      • pekna ukázka toho ze to bude tak 50 na 50 :) Zboznuju když se lidi nevedomky usvedci z nesmyslu co napisou:)
  • Já si nemůžu pomoct... I když si odmyslím ty povrchní věci, jako tu mizernou grafiku, již tradičně otřesné animace a všechna možná klišé - prostě to na mě nepůsobí dobře a určitě ne jako Fallout. Někde v půlce mi ten trailer začal připomínat trailer na Call of Duty a to je prostě konec.

Rád se však budu plést, budoucnost ukáže relativně brzy.
    • No... uvidíme. Teď jsem poprvý zklamanej. Na úroveň grafiky a animace třeba kašlu, mně to bohatě stačí. Ale přesně jak říkáš, zvlášť ta druhá půlka traileru mi ukázala hru, kterou hrát nechci. Bez ohledu na to, jestli se jmenuje Fallout nebo jakkoliv jinak, directed by Michael Bay mě nikdy nebavilo hrát. To už fakt jen doufat, že si vzali za vzor filmový trailery a ukázali všechny výbuchy, takže rozmělněný ve hře to zas tak strašný nebude. *1*
      • homeles8
        Tak jí tak prostě nehraj. Však se podívej řeba na trailery ke skyrimu a na mojí slečnu s lukem. Z trailerů nebylo možný vyvodit ta hra jak jsem jí hrál já. Naopak sekeru nebo helmu s rohama, resp. žádný těžký brnění jsem nikdy nepoužil. Tady to uričitě bude ten samej případ, v traileru CoD, ale ve hře si občas někoho odstřelím z dálky sniperkou, jinak moc střílet nebudu.
        • Tak samozřejmě že chci počkat na informace. Pokud bude možný vyhnout se větší části těch zběsilostí, tak v pořádku. Pořád F4 nezahazuju. A taky nejsem nějakej herní pacifista, to já si headshot vychutnám, ale co je moc, je moc. Takže uvidíme. A přirozeně vyplatí se počkat i z hlediska bugů a optimalizace herního systému, to je jasný že přijde.
  • "you don't find the Institute, the Institute finds you"

Dialogy alá Bethesda. *7*
  • když je kolem toho takovej hype znamená to že všechno narvali do marketingu.. jen vás připravuju abyste pak nebyli zklamaný *3*
    • Hype není nijak zvlast odlisny od jinych her. Zaklinac 3 ho mel 10x vetsi. Bethesda si nikdy na nejaky super hype nepotrpěla. Nemaji to zapotřebí.
      • HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Bethesda, že nemá hype? Skyrim byl před vydáním úplně, to samé Oblivion a Fallout 3, já snad začnu věřit, že ty si sám Todd Howard, protože to snad není možný aby byl člověk takhle zaslepenej.

Jo a btw v Oblivionu mě vždycky sralo, že se mnou levelovala každá krysa. *6*
        • homeles8
          a co se ti na Oblivionu třeba líbilo?
          • na oblivionu se nikomu nic nelíbilo.. protože je to brutální s.ačka.. ostatně jako všechno co bethesda vyplodí
            • Oblivion byl v pohodě.
            • homeles8
              to nevim, ale znám pár lidí, který Oblivion, hodně bavil. A velmi pravděpodobné je, že takových lidí je na světě víc, ne jenom ti kamarádi. Takže lže. A ty jsi zřejmě úplně blbej, protože nechápeš význam fráze ''s*át se do někoho''
            • homelesy n*ser se do něj! *16*

Si špatnej člověk! *10*
            • homeles8
              lžeš
          • jakubc
            S OOO to bylo jedno z nejlepších RPG široko daleko, v základu to bylo slabší.
          • Že mě tam neopruzoval žádnej homeles. *7*
      • I když se na Fallout 4 dost těším, taky tipuji, že bude Zaklínač 3 bude 10x lepší *4*
        • homeles8
          jak píše flash, je to subjektivní, mě osobně třeba zaklínač vůbec nezaujal. (k tomu se váže zajímavost, že jsem pod žádnej článek o hře nepsal žádné komenty, právě proto, že mě hra nezaujala. ''Pár'' lidí by si mohlo vzít příklad :-) )

Ale jestli jsi u zaklínače už strávil hodně času a bavilo tě to moc, tak se ti nedivím že máš takový názor :-)
          • mě taky nezaujal a taky jsem nikde nepsal žádné komenty, protože jsem nechtěl kazit radost těm, které zaujal. Nerad druhým rozdupávám bábovičky *1*
            • Ty vole Drizzte doufam ze to co jsi napsal myslis jako nejakou parodii na sebe sama, protože clovek co nejvic prudil v diskuzích o W3 jsi byl ty *7*
            • homeles8
              tak to je paráda. Možná je víc takových lidí, nicméně stačí jeden, kterej to dělá a je to špatně. Jako třeba tady teď uživatel ''lol''
        • ze subjektivního hlediska ruznych typu hracu to tak klidne muze byt, ale u me ti muzu zarucit ze F4 me bude bavit mnohem vic nez zaklinac 3: hon na topivce, i když se me taky libil:)
        • o něco málo asi jo, ale prašť jak uhoď. Zaklínač 8/10, Fallout 7/10 (to je můj odhad ještě před vydáním na základě zkušenosti s Bethesdou)
  • ad.Fallout 4 slibuje morální dilema i boje s androidy

pche, a androidmi, ja si chcem vytvorit bieleho arijca a bojovat s mexicanmi, aziatmi a cernochmi
    fck politicka korektnost
    • Na co potřebuješ morální dilemata ve Falloutu? Evidentně ti nedělá potíž najít je ve skutečném světě. *1*
      • sandboxy by mali byt vsestranne, tento fallout evidentne len klze po povrchu
        • V sandboxu můžeš klouzat po povrchu nebo strkat hlavu do písku. Zkus se zamyslet, jestli znáš nějaký "hlubší" sandbox.
          • to ze nepoznam neznamena, ze sa na tento tu mam nekriticky tesit
            • To určitě neznamená. Pokud se ale chceš těšit na sandboxový simulátor etnické čistky, asi se jentak nedočkáš.
  • btw, nech uz F4 konecne vyjde, a nech je oznamena dalsia F hra od Obsidian
  • No potěš... nesmrtelný čokl a teď ještě do toho ty rádoby vznešené morální kecy, které jako by vypadly z nějakého přiblblého náborového filmu US Army. Řešit nějaké umělé "lidičky" a bojovat za jejich freedom? Tohle je quest tak pro Lucii Bílou. Evidentně nestačí mizérie po jaderné zkáze plná mutantů a násilí, musela do toho Bethesda zamíchat ještě variaci na tažení Abrahama Lincolna. Doufám, že bude možné řešit tuhle kravinu i z druhé strany a místo "přináším vám svobodu, lásku a mír" něco jako "donutím vás, umělá chátro lízat boty svých pánů na povel". *1* Proč? Proóóóč... Zakažte Bethesdě do her dávat příběh, protože to dopadne hůř, než kdyby tam nebyl žádný.
    • Tys měl zůstat na brahmíně :D
    • A hele další kkt co uz to dohral a vi jak to bude:)
      • Ne internetu už se dá sehnat celej závěřečnej monolog, kterej je tak cheesy a debilní, že se ti určitě dude strašně líbit. *2*
      • Já doufám, že to tak nebude, ale jímá mě neblahý pocit. Mám předobjednáno, takže tak. *1*
  • Psychotic
    Je zvláštní, kolika lidem přijde zcestná myšlenka, že i stroj by mohl být živý, že?

Občas věřím, že lidstvo spěje k empatičtějším, osvíceným zítřkům. Občas tahle víra dostane pěstí do zubů.
    • stroj vážně není a ještě hodně dlouho nebude živý. I když sestrojí přístroj, který projde Turingovým testem, což dle mého nebude dlouho trvat, tak ten stroj nebude živý a nebude mít vlastnosti lidské mysli - emoce, kreativita, spontaneita, flexibilita, schopnost uvažovat o sobě samotném a korigovat sebe sama atd. Všechny tyto věci by totiž někdo musel naprogramovat a stroj nikdy nedokáže překročit své naprogramování a vždycky bude omezený.
      • Psychotic
        Obávám se, že se mýlíš. Stroj, který bude umět sám sebe zdokonalovat do nekonečna a překonat lidskou inteligenci ve všech ohledech by mohl přijít poměrně brzo. Takzvaná technologická singularita by podle odhadů mohla podle některých odhadů přijít klidně už za našich životů.

Válka ve Falloutu přišla v roce... 2077, myslím? To už by klidně prototyp mohl existovat. Mimochodem, co John Henry Eden z Falloutu 3? Paměť už mi neslouží...

EDIT: Jo, podle Fallout wiki nabyl John Henry Eden plného sebeuvědomění. A to k tomu ani nebyl účelně naprogramován.

EDIT 2: A taky Skynet (F2) a Harkness (F3). Tak teď už je to jasné.
        • Problémem funkční AI je výpočetní výkon + energetické zdroje (+ samozřejmě etický rozměr; lidé si s představou schopnosti stvořit život lámou hlavu pořádně dlouho a odpověď zatím nikdo nenabídl). Lidský mozek je zřejmě mnohem komplexnější struktura než počítače, které samozřejmě řadu výpočtů zvládají lépe než mozek, ale soudím, že třeba sociální a emoční inteligence je výpočetně mnohem náročnější než inteligence matematická.
          • Psychotic
            Tak to bych tedy opravdu netvrdil. Myslím, že sociální a emoční inteligence by neměla být příliš těžká. Obojí je z větší částí relativně jednoduchá rovnice IF X THEN Y ELSE Z.

Edit: Ó ano, augmentace těla, sem s ní! Hlásím se jako laboratorní myš!
            • Vidíš, nakonec se celkem shodnem. *1*
            • Taronyu
              Čo ťa vedie k názoru, že emocionálna inteligencia neexistuje? Veď sa dá normálne merať ako sa meria IQ. Pre ľudí s nízkou emocionálnou inteligenciou máme aj pomenovanie. Sociopati :)
            • Psychotic
              Dík :-)

Tady narážíme na problém, že nemám tušení, jak emoce vůbec definovat. Nevíme ani, jak vzniká vědomí (nebo jeho iluze). Při jaké složitosti je to ještě "napodobenina" a kdy už jsou to emoce? Nebo to můžou být emoce pouze, když je mozek (procesor) biologický? Co kdybychom teoreticky naprogramovali emoce tak, že by byly identické se skutečným člověkem? Byly by to skutečné emoce?

Tady už jde podle mě čistě o filosofii a tudíž "pravda" neexistuje, každý můžeme jen mít svůj názor.

A můj je takový, že emoční reakce *zdaleka* nemusí být realisticky složité, abych jejich nositele začal považovat za bytost a ne za kus plechu.

A lidé podvědomě souhlasí - vzpomínám si na experiment, kdy pár lidem řekli, aby vypnuli mluvící panenku. A do panenky nahráli věty typu "Nevypínej mě, já nechci umřít". Většina lidí ji vypnula, ale spousta z nich s tím neživým kusem plastu dlouze smlouvala, omlouvala se mu, utěšovala ho... Velice dojemné.
            • Zajimava debata, panove. Skoda, ze zde brzy zapadne. :)
              IMHO pravda je na obou stranach. Ciste teoreticky by slo procesy v tele a vnejsi okolnosti majici vliv na emoce vyjadrit "rovnici" ci podminkami if-then-else. Ale tech vlivu je proste tak enormni mnozstvi a vzajemne se ovlivnujici (jak zminil vyse tunak), ze je proste problem je vsechny provazane definovat tak, aby se daly nasimulovat. Alespon zatim. Samozrejme, lze vytvorit nejakou vice ci mene zjednodusenou napodobeninu (ostatne jeste mnohem jednoduseji to delaji lecktere hry, treba Sims), ale nemyslim si, ze by se to dalo nazyvat jako "AI s emocemi", spise jako "simulace emoci". Ciste hypoteticky by AI s emocemi byla takova, ktera by prave treba dokazala spontanne (nikoliv ucelove) rozplakat sama sebe. Ale k tomu potrebuje spoustu dalsich veci...
            • Psychotic
              Nevěřím, že existuje emocionální inteligence. Prosím, nesnaž se překroutit, co říkám.

Víme, jak emoce vyvolat a víme, jak emoce fungují (vypouštění hormonů, efekt na chování atd.) To vše *jsou* jen matematické rovnice. Žijeme ve fyzickém světě. Možná není z jedniček a z nul, ale je z atomů a molekul, které se chovají podle neměnných zákonů. Emoce nejsou nějaké magické pohyby naší nesmrtelné duše či co, jsou to chemické reakce. Předvídatelné a napodobitelné.

Uznávám, nerozpláču tě *15* Ale dokážu rozplakat sebe. A tuším, že i ty se rozplakat dokážeš. Víš, co na tebe platí.
            • Nevěříš že existuje empatie? Opravdu je to akt víry? *1*

Jistě že dokážeme poměrně přesně předvídat emoce, vyvolávat je a pracovat s nimi. Ale je to otázka mnohem složitějších vztahů, než matematických rovnic. Pracujeme totiž už s hotovou emocionalitou, ne s jedničkami a nulami. Pracujeme s pamětí, zkušeností, samozřejmě i genetickou predispozicí člověka. (Dvě třetiny z nás jsou pravděpodobně altruisté, necelá třetina parazité.) Je to stejná otázka jako výše zmíněná otázka možnosti AI prožít (sic!) religiozitu, víru obecně a nebo estetiku.

A navíc... zkus mne rozplakat. Nedokážeš to. *3*
            • Psychotic
              Nasvědčuje tomu už to, že emoce dokážeme celkem přesně předvídat. Samozřejmě někteří lidé reagují nepředvídatelně, ale to jsou pak spíše poruchy emocí než správně fungující mozek.

Kdybys chtěl někoho naštvat, rozplakat, urazit, potěšit... nevíš, jak na to? Já tedy vím.

Navíc nezapomínej, že na to, aby měl stroj emoce reálné, nemusejí být naprogramované naprosto dokonale. Stačí, aby plnily svou funkci.

K emocionální inteligenci se nemůžu vyjadřovat. Nevěřím, že existuje.

Jak bych chtěl člověka vidět?
            • Nejsou. Pleteš si celou složitou sféru emocionality s reakcemi reliktu původního mozku - amygdaly - na podněty jako je nebezpečí. Amygdala se ale zdaleka nerovná podvědomí. Pokusy s MRI ukazují, nakolik jsou emočnís struktury mozku složité a neprobádané. (Samozřejmě se mohou jevit složité právě proto že jsou neprobádané.)

Proč myslíš, že je emocionalita tak jednoduchá? Co tomu nasvědčuje? A proč často nejsou lidé s vynikající matematickou inteligencí schopní ovládat i emoční inteligenci? (Z vlastní zkušenosti.)

Přijde mi, že popisuješ člověka tak jak bys ho chtěl vidět; ne takového, jaký je.
            • Psychotic
              Stroj by samozřejmě neměl důvod si emoce cíleně vyvíjet, myslel jsem to tak, že pokud bychom my, lidé, chtěli cíleně vytvořit umělého člověka, nebyl by problém emoce a sociální vztahy simulovat.

Otázka je, jak by super-inteligentní stroj příkazy "prožíval". Koneckonců i u nás jsou emoce v podstatě jen program. IF nebezpečí > 80 AND detekováno.osob > 1 THEN spustit pláč.exe

Ovládat je nedokážeme a ovlivňují naše chování. Jsou to jen skryté proměnné.
            • Obávám se, že v tom se právě pleteš. Zatímco matematika (do jisté míry i logika) se dá zobecnit soustavou rovnic, kdy se na vstupy i výstupy můžeš spolehnout, emocionalita, sociální vztahy a celý složitý vějíř vztahl a vazeb člověka ke světu, sobě samotnému (zejména asi podvědomí, že) matematickými pojmy vyjádřit nemůžeš; respektive člověk toho není schopen. Stroj by potom asi neměl motivaci takový druh inteligence vyvíjet, proč taky? Jednoduchá matematika a
          • Tudíž spíš bych čekal že se lidstvo (ve své neuvěřitelné hlouposti) alespoň v užším časovém horizontu vydá cestou "zdokonalování" člověka skrze nanotechnologie a prodlužování života. Samozřejmě AI by byla ještě hloupější cesta, navíc zcela zbytečná.
        • Hlavne by bylo dobře si uvědomit ze Fallout je fikce, stejne jako romany Asimova, i když mají hodne spolecneho s realitou. Supermutanti jsou taky kravina, ještě vic vzdalena nez funkcni lidska AI:)
          • Psychotic
            To je fakt :-)

Ale dohady, zda je to možné už z principu, můžou být zajímavé.
        • Skynet obživl v roce 1998 a dnes máme 2015 a nikde nic. Stroj, který překoná lidskou inteligenci, tu nejspíš nebude nikdy, i když pár "futurologů" a pár vědců typu Hawking budou tvrdit, že je to možné a že je to za rohem. Stroje dokáží lidskou inteligence překonat v jednotlivostech - napríklad jde naprogramovat stroj, aby lépe hrál šachy, nebo hrál lépe pokr nebo řešil diferenciální rovnice. Ty stroje to však řeší uplně jinak než lidská mysl. Neřeší to vůbec kreativně a logicky a přemýšlením, ale tím, že jsou schopni vykonovát miliony kombinací za sekundu, tak je prostě projdou všechny a najdou nejlepší. Je to naprosto hloupý a primitivní způsob řešení problému, který je na hony vzdálený lidské mysli.
          • Hanzales
            Dej tomu čas, jen jeden z projektů: http://blog.marekrosa.org/2015/04/introducing-our-general-artificial_8.html
            Za 20 let pokud se tu nepomeleme, nebo si nepodmeleme planetu pod nohama, ani ty technolohie nechci domýšlet :)
            • sorry, na ten blog jsem reagoval výše - je to imho naivní nesmysl
            • Psychotic
              Teda nevypadá to moc "legit" :-)
          • Psychotic
            Myslím, že dnešní nejnovější softwaroví boti (třeba ti obchodující na burze) jsou samoučící. Tzn. nikdo jim neřekl jak na to, dali jim je základy...

Nicméně tyhle spekulace jsou irelevantní, protože v univerzu Falloutu už stroj, který nabyl plného vědomí, existuje, viz. edit v příspěvku výše. Takže ať už je to ve skutečnosti možné nebo ne, tam je to realita.
            • Psychotic
              n : Já to právě v potaz beru. Myslím, že se proti tomu nedá moc namítnout.
              Drizzt : Protože nedáváš žádné argumenty, nemám na co reagovat. Snad jen: "I ty si mysli, co chceš".
            • zajimavy, ze vubec nezvazujete moznost, ze lidi jsou taky jenom naprogamovani skrz dna a berete nas automaticky jako neco vic nez jen shluk bunek a elektrochemickych impulsu
            • psychotic, věř si čemu chceš, ale to že lidská AI je za rohem se tvrdí už 70 let a pořád jí jsme na hony vzdáleni. To že nějaký naivni amatér vylepí na web své přání vytvořit lidskou AI vůbec neznamená, že se mu to povede. Ono se mu to nepovede, akorát to vyšumí do ztracena. Problém těchto lidí je, že nic neví o mozku a lidské inteligenci a příšerně ji podceňují a vůbec si neuvědomují, v čem se liší od té počítačové. Neurověda dodnes neobjasnila, kde v mozku a jak vzniká lidské vědomí, ale nějaký fantasta už si věří, že dokáže lidské vědomí simulovat. Ha ha ha. Uvidíš sám za 50 let, že lidská AI pořád nebude.
            • Psychotic
              Jak libo. Sám jsem arogantní jak noha, takže ti to nemůžu dávat za vinu, byl bych pokrytec. Pokud bychom se bavili o zahnutých šavlích, byl by Drizzt zcela jistě expert, ale v tomhle budu věřit spíš tomu Hawkingovi a jemu podobným.
            • Fallout není realita, Fallout je hra, fikce, takže tam klidně může obživnout John Eden a nebo tam může být mluvící slon v růžovém pyžamu, to je zcela irelevantní.

Říkám ti že o strojovém učení něco vím - náhodné lesy, neuronové sítě, support vector machines, genetic programming, deep learning atd. Třeba i PageRank algoritmus v googlu patří do strojového učení. Ano, tyto primitivní algoritmy lze naučit sledovat burzu a reagovat na její trendy. Ale pořád je to nahody vzdálené lidské inteligenci. Ale klidně si mysli opak, nebudu ti tu brát tvé naivní iluze.
  • homeles8
    Paráda, bude tam sniper, tak budu odstřelovat. Budu hrát za ženskou, tak doufám, že tam bude i nějakej dobrej hadr. Ve Skyrimu jsem měl na sobě nějakej koženej hadr z daedrickýho questu, obyčejný černý boty a Auriel luk. A snad tam budou dobrý účesy hned na začátku, ve Skyrimu jsem měl stažený účesy z nexusu. A hlavně stealth, ať bude vyřešený jakkoliv, budu hrát stealth. A postavim si konečně baráček kde chci. A asi i jakej chci, jestli jsem to správně pochopil. Město stavět nebudu to mě nebaví. No, ale už aby to vyšlo.
    • Paráda.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit