-
plne súhlasím s názorom recenzenta. *5*
-
hraju to chvili, ale:
- ai mi prijde trosku hloupe (jako ve vetsine her). pokud mozno dot produktem ke mne, nikde zadne prekvapeni. ani v grupe sem zatim nevidel naznak kooperace.
- proc kdyz na mne neco zautoci (pripadne teprve chce zautocit) tak musi zaznet dramaticka hudba? to trosku narusuje poezii okamziku
- a vubec (obecne problem her), proc kazda potvora musi pred utokem hlasite upozornit (vetsinou hlasitym zachrochtobuznenim) ze tak ucini?
- fakt nevim jestli to hrat vatsem nebo fps
- proc mam od zacatku tak silne zbrane a muzu je pouzivat? nekde sem sebral plamenomet a divim se ze mi to s mejma skillama neexploduje u nosu ci v anusu. a co je tywe ten rebab stick? ;) jak to vubec muzu se str=6 uzvednout a natoz s tim machnout :]
- ui je priserne (mody sem zatim nezkousel), font jako krava je na pc spis na skodu
- jak utlumit strelbu? rad mam nahlas ambient, ale nechci aby si sousedi zaspinili trenky pri kazdym vystrelu
- drobne obtize jako par zaseku v kolizich, po par hodinach zmatenej render a uplne nejvic me srala ta chyba v xichtech npc (vyrazny pokles framerate)
... jinak zatim v pohode .) -
-
Nechápu proč to hraješ když je to takový nesmysl jak tu tvrdíš.
-
-
protoze hry delam a tak me zajima co delaj jinde *grin*
-
-
-
Recenze dobrá, ale vadí mi, jak pan Vávra v recenzi na Fallout 3 psal, že
"co bylo ovšem nejhorší ... naivně jsem se domníval, že po finálu budu moci ... dál chodit po světě" - že tohle v recenzi na NV za zápor už nepovažuje.
Podobně pak Falloutu 3 vyčítá, že "konec přišel v okamžiku, kdy jsem vůbec neměl prošlou dobrou půlku světa" - to se ale v NV může stát taky (alespoň lidé, co píšou, že to dohráli, toho neměli moc prozkoumaného).
V recenzi na NV pan Vávra taky kritizuje questy Falloutu 3 jako bizarní a nechtěně parodické. O questech z NV píše jako o "postapokalyptické realitě" a přitom zmiňuje létání ghoulů do vesmíru.
Recenze pana Vávry na Fallout 3 je tady:
http://pc-hry.blogspot.com/2008/11/zajmavost-dan-vvra-zpackan-fallout-3.html -
-
Původně měl být odkaz na můj komentář přímo v recenzi, protože se za něj absolutně nestydím a nevzal bych z něj zpátky ani slovo, ale nakonec jsem dobrou jednu třetinu textu z recenze dal pryč a budu se přístupu Bethesdy a Obsidianu/Black Isle věnovat v samostatném článku.
Ale zatím řeknu asi tohle - ve F3 jsem nešel záměrně po hlavním příběhu, dělal jsem všechno na co jsem narazil a najednou byl konec. Problém byl, že vedlejší questy v něm člověk musel hledat, zatímco v NV jenom když jde člověk po hlavním story, naráží neustále na nové a nové questy a vlastně ani netuší, které z nich jsou "vedlejší" a které jsou "hlavní" jelikož všechno souvisí se vším. I když půjdete jen po hlavním příběhu, budete mít v PipBoyi neustále 20 questů, které vám po cestě někdo zadá.
A co se týče té postapokalyptické reality. Někdo mi tu vyčítá, že mi nevadí, že v NV jsou taky funkční automaty a počítače v pustině. Jasně jsou. Ale v budovách a ne někde uprostřed pouště na plácku se supermutanty. A v NV se taky řeší elektrika. Je to navíc dost důležité téma. Ve hře jsou hned dvě elektrárny a řada obyvatel vám řekne, že zaplaťpámbů za NCR, které nám dodává čistou vodu a elektriku. V řadě budov najdete taky generátory, nebo autobaterky připojené dráty k lampičkám a podobné věcičky. Svět NV je totiž VELICE promyšlený a domyšlený dokonce. Více se tomu věnují na www.madbrahmin.cz v jejich postřezích z bety a nedá se s tím než souhlasit. V NV se vám prostě nestane, že 50m od sebe mají sídlo dvě znepřátelené strany. Nestane se, že osmileté děti žijí v jeskyni oddělené prkennou ohradou od krvelčných monster, nenajdete v něm nedomyšlené prvoplánové rádoby wow vtípky.
A ti ghoulové? To je prostě trochu černý humor a je to takové milé, navíc to ničemu nevadí. Je to side quest a jeden z mnoha, přičemž většina ostatních je velice reálná. Ve F3 byla naopak většina i hlavních questů zcela absurdní a bez špetky humoru. Tohle je subjektivní věc, ale citlivější člověk, který příběh sleduje prostě zjistí, že autoři NV jsu velice pečliví a rozumní, zatímco Bethesda šla po povrchu a hrála jen na efekt. -
-
Hlavne s tim raketoplanem je dle meho narazka na Fallout 2 :) kde se prece jeden rozbitej opravoval :)
-
-
-
Ten HC mod je fakt sranda..zvlášt i když HC mod ti umožňuje hrát současně i na easy.
Jinak tahám sebou spousta flašek vody,žrádla,nábojů a minimálně 10 zbraní,takže žádná změna oproti normál modu.
Jediná věc která dokáže zavařit je když dojdou všechny věci na vyléčení zlomených končetin,postava je celá rozlámaná,závislá na drogách a jsi někde uprostřed Vaultu kde tě chtěj sežrat kytky :D
Jo a samozřejmě,když potkáš žlutý mouchy,který zmiňuje aj recenzent. -
Takové recenzování si strčte za klobouk *10* Recenzi jsem přestal brát vážně od chvíle, co jsem se dočetl, že je autor teprve v půlce hry. Ještě aby se začaly recenzovat půlky filmů a bude to všecko.. *7*
-
-
A četl jsi taky že má odehranejch +/- 30hodin ?
Myslíš že ostatní recenze co se tu nebo ve světe objeví budou od lidí co tý hře věnovali 60h života a pak až tepr napsali recenzi?
Bud' rád za takovou recenzi,jinak by jsi na ní mohl čekat třeba další dva tejdny.
Myslím že toho napsal dost.
díky za recenzi :) -
-
Ano, klidně bych si dva týdny počkal na hodnocení kompletního produktu. I těch 30 hodin je málo u hry, která trvá třeba 90 hodin.. Ať se neopakuji, tak skopíruji to co jsem napsal vespod diskuze.., "Abych pravdu řekl, taky se mi zrovna dvakrát nezamlouvá, že někdo píše recenzi, když je teprve v polovině hry. Teoreticky, první polovina může být skvělá, ale druhá může být odfláknutá, tvůrcům dochází čas a nápady a tak to ke konci začnou flákat. Neříkám, že je to případ zrovna této hry, protože jsem ji ještě nehrál, ale stát se to může. Nebyl by to ani zdaleka první případ.. Na film, který jsem viděl jen do půlky, taky přece nebudu psát recenzi.. Ta potřeba být za každou cenu rychlejší než ostatní už mi začíná lízt krkem.. "
-
-
Osobně mi to přijde zbytečné - za 30 hodin už jsem jó dobře schopný posoudit herní principy, skilltree a cokoli jiného, akorát neznám závěr hry. Nemluvě o tom, že za 30 hodin by autor tu hru mohl mít v klidu projetou, ale naopak ji prozkoumává víc, takže přidá i info o side questech atd. Navíc tato recenze je velká a obsáhlá, rozhodně né žádná rychlokvaška. Vážně by mě zajímalo, jak čekáš, že by se ta recenze změnila, kdyby autor hrál dýl, co by se tak zásadně změnilo na hratelnosti, herním světě, grafice nebo čemkoli jiném.
Přirovnání k filmu je u takhle komplexní hry hodně mimo a ze tvé logiky by třeba takový WoW nešlo recenzovat, protože by nikdo neměl dostatečné znalosti dané hry. -
-
Fakt, WoWko bys taky recenzoval po 30 hodinách hraní? *2* Podle mě je blbost srovnávat onlinovku se singleplayerovou hrou. A nemyslím si, že přirovnání k filmu je tak úplně mimo. Kolikrát už se mi stalo, že mě film ze začátku velice bavil, byl jsem nadšený, hodnotil bych 5/5... jenže pak se děj začal ubírat jiným směrem, dostavil se stereotyp, špatný konec, nevyužitý potenciál... to samé se může stát (a stává) i u PC her. Takže v rámci co nejvyšší objektivity, když o něčem píšu, měl bych to znát od začátku do konce. *5*
-
-
"tohle ti nikdo dělat nebude" Zajímavé, pamatuju časy, kdy to tak dělávali všichni.. *4* Já vím, já vím, časy se mění.. To je holt ta moderní uspěchaná doba.. *7*
-
Je tak těžké pochopit že tohle ti nikdo dělat nebude..v recenzi je všechno,jediný co v něm není popsaný do konce,je příběh a to tam ani bejt nemá.
Další vtip páč ty to musíš mít v životě těžký,když hledáš na všechno takovýhle recenze.
Btw víš že to píše jen člověk? tzn. že to to jen jeho dojem ze hry? tzn. že každá recenze může bejt jiná tzn. Zahraj si to a uvidíš. -
Tyjo Rendy, to bylo tak strašně vtipné, že se tady můžu roztrhat smíchy. Když chci psát článek pro milion lidí, tak to píšu o něčem, co mám kompletně zmáknuté, jinak to pro mě ztrácí hodnotu a důvěryhodnost. Je to tak těžké pochopit? Nebo mi chceš tvrdit, že je absolutně nemožné, aby druhá polovina hry byla nepovedená? Nebo naopak, že by nemohla být natolik skvělá, aby se výsledné hodnocení vyhouplo i na 10/10? Kde všichni berete tu jistotu? Toto mi prostě nepřipadá správné - recenzovat něco, co jsem neviděl celé, jen aby tu byla recenze co nejdřív..
-
No myslim že film stihneš zhlédnout dřív než za 60hodin,takže to je blbost srovnávat.
Ty nehledáš recenzi,ale kompletní popsání všeho od začátku do konce,třeba to pro tebe vydaj knižně,nebo natočej film,na kterej pak budeš moct napsat recenzi ;)
-
-
-
"Ano, klidně bych si dva týdny počkal na hodnocení kompletního produktu" . Pane Vávra, jak vidíte, zavděčit všem se prostě nedá. Pokud by se čekalo 2 týdny na recenzi, pak bych si klidně vsadil, že se objeví v komentářích brblání, proč ji má tiscali.games tak pozdě. Díky za pěknou recenzi a nenechte se odradit neustálým rýpáním (ne konstruktivní kritikou, která je zapotřebí!)
-
To by bylo asi na dlouhou debatu a osvetleni, jak to u recenzovani a hernich medii vubec funguje. Jediny co bych k tomu ale rekl je, ze prave zdejsi recenze na Fallout NV je podle me nad ramec toho, co se objevuje na jinych webech. Rozhodne neni psana se zamerem byt nejrychlejsi, vzdyt neni prvni, ani druha... Stejne tak je minimalne 2x delsi nez na jinych webech a je napsana opravdu dobre. S osobnejsim pristupem, ale o to to vic cloveka vtahne do textu.
-
-
-
Hlavně být za každou cenu mezi prvními, že..
-
-
proboha co za autora dostalo tuto hru do ruky, v prvnim odstavci odrikava jiz milionkrat zopakovane klise jak je velky fanda 1. a 2. dilu a jak strasne se mu F3 nelibi a hned na to narazi na, podle neho, mizerne graficke zpracovani... jsem jediny kdo v tom vidi tu ironii? jdu si precist recenzi na nejaky zahranicni server, tady se nejsem schopnej prenest pres par radku textu
-
-
blbečku, asi si jsi zapomněl přečíst kdo tu recenzi psal..... a ačkoliv je to vlastně jedno, názor muže mít každý svůj a jakýkoli. Ty si asi Fallout 1 a 2 nehrál, bo jinak by si tu tak neplkal.
-
-
Jo - protoze kdyz je pod tim podepsanej Vavra, tak se o nejakym pisalkovskym klise nemuze ani mluvit, ze? : D Ocividne jsi blbecek akorat ty.
Tim ale nerikam ze je to spatna recenze - i tyhle otrepany pindy tam maj vzhledem k udajne "ostudnemu F3" svoje misto.. Jen skoda ze to kazdy slysel uz priblizne osmsetdevadesatpetkrat.. PRIBLIZNE.. -
-
Takže.Tahle recenze je slušná.Vaděj mi ty hníplíkové co furt hnípaj a pak se stáhnou do ústraní.Fallout 3 byl klišé to víme celkem všeci.Ale v recenzi to už být nemuselo.Jinak recenze se mi líbila grafarnu to má horší ale fallouty byli vždy o té atmosféře a ději.No tak nemýlím se? *5*
-
-
-
To se nějak vylučuje, být fanda prvních dílů a přitom chtít v roce 2010 pěknou grafiku?
Ikdyž osobně mi grafika NV a FO3 stačí, není to cutting edge, ale na vytvoření skvělé atmosféry to stačí bohatě. -
-
Souhlasim. Na vytvoreni atmosfery to staci. Ale Fallout 3 vysel pred vice nez 2 lety! Tenkrat se mi grafika velmi libila a hodila se do postapo sveta. Ale po straveni desitek a desitek hodin ve svete F3 a datadisku( a nasledne i modu) tahle grafika uz vadi i me. Je to velka skoda a klidne bych za ni ubral bod ci dva z hodnoceni F:NV.
-
-
-
Je to lepší jak F3, ale Obsidiani si mohli dát víc práce s terénem. Abych na lvl 1 došla až do Vegas a cestou ve skladu ukradla jistou vykonou pušku a armor..no nevim. Teď se jen vrátit na začátek a začít příběh, ale lépe jet odznova:)
Na druhou stranu a obhajobu hry, je to lepší než mít koridorovku. I v RL se dá vyhnout nebezpečí různými způsoby:) -
9/10?
Na dnešní poměry asi ano. Jinak vůbec a ani trochu, je to vyleštěná trojka. -
-
oproti trojke su tam zasadne zmeny, ktore su uvedene v recenzii aj v tom dalsom clanku. Hlavne zmeny dizajnu sveta a premyslenejších questov.
-
-
tak nemuzete srovnavat fps tymu cod moh atd s falloutem snad ne decka? L. O. L.
-
mě osobně se nelíbí level cap a uzavřený konec - v F3 jsem maximalni level dosahl velmi brzo a pak už je ta hra o dost ochuzená, když nejste zároveň motivováni zdokonalování své postavičky - to už je to spíš jen takový interaktivní film.
Další věc je definitivní konec a nemožnost pokračovat po dohrání - také ta mapa je dělaná jen na x hodin - kdyby vzdálenosti mezi jednotlivými lokacemi byly jako ve f1 nebo f2, tak by nebylo co resit - mapa ve FNV tvoří cca asi jen 1/10 z rozlohy mapy f2 - než člověk někam došel tak měl spousty náhodných setkání a bitek - když ho náhodné setkání nebavily, tak stačilo používat auto -
-
na level cap sem nekde zahlid mod
-
Ovšem dříve bylo také vše děláno 2D a Váš kontakt s "mapou" byl pouze přez PipBoy - nikdy jste nešli celé to území které na mapě bylo znázorněno. Dnes to opravdu JDETE - to prostředí zde skutečně je a všechna náhodná setkání tak nejsou už "tak náhodná", protože nepřítele/NPC vidíte skutečně i několik desítek metrů před sebou => vše je uzpůsobeno pohledu z vlastních očí. Jít desítky kilometrů holou pouští by asi nebylo nejzábavnější...
Jinak NV je zatím po pár hodinách hraní kvalitním nástupcem třetího dílu a v mnoha věcech ho dalece předčí. Pouze úvod byl méně epický (první kroky mimo Vault ve třetím díle byly fascinující a nikdy na ně nezapomenu) a grafika se bohužel vůbec nikam neposunula, ovšem s tím by série neměla mít problém - druhý díl také vypadal jako dvojče dílu prvního, už tak zastaralého, a nikomu to nevadilo (a nevadí dodnes). Pokud příběhy z NV budou i nadále při mém putování tak zajímavé jako doteď, budu nadmíru spokojen.
-