-
Dnešní diskuze o tomto tématu mě velmi zaujala, akorát mě zklamalo, že jste se moc nebavili o videohrách jako takových, jestli to je nebo není umění. Na tohle téma jsem se bavil i s mým učitelem češtiny na gymnáziu, kterého mimochodem obdivuji díky jeho přehledu a názorům, a on videohry úplně zavrhl. Já si osobně myslím, že hry umění být můžou (např. Limbo, Rayman: Origins, hry od Amanita design, Journey i sérii AC s hlediska historického, protože, která jiná hra předvádí tak interaktivní historii, jako právě AC? atd.). Ale třeba hry jako Battlefield a CoD mi jako umění určitě nepřipadají. Přesto všechno si myslím, že videohry nemusí být umění, aby vás zabavili. Já osobně si raději zahraju hru s hlubším smyslem a smysluplným a zajímavým příběhem (např. L.A. Noire). Jaký na to vy máte názor?
-
-
umenie je tak široký pojem, že tam môžeš napchať prakticky čokoľvek ... Osobne hry tak ako filmy považujem za umenie ale nevidím veľký zmysel o tom diskutovať.
-
-
mireczech11,
hry obsahují hned několik složek, které lze samostatně označit jako umění. Např. hudba, grafika apod. je jasným uměním a to bez debat. Otázkou ovšem je, jestli jsou hry jako celek uměním. Já to beru takhle: Pokud jsou filmy a seriály formou umění, pak i hry jsou obecně uměním. Pokud platí můj výrok, nelze některé hry odmítat ve smyslu, že nejsou uměním. Možná se ti nelíbí CoD, to ale ještě neznamená, že CoD není uměním. Mně se nelíbí spousta "uznaného" umění a přesto je to umění nezávisle na mém názoru.
Hry jsou zábavou, dnes už jsou sociálním fenoménem a jsou do jisté míry uměním.
PS Kdokoli obecně odmítá hry, je podle mě primitiv neznalý světa. Dnes ještě žijeme v době, kdy lidé hry mohou odmítat a nebýt považováni za úplné blázny. V budoucnu takové odmítání bude nazíráono asi tak stejně, jakobyste o sobě dnes prohralošovali, že odmítáte filmy. *3*
-
-
hry IMHO nejsou uměním, nýbrž médiem. Naplnění definice umění je už jen na každém konkrétním díle. Navíc je tohle vnímání silně subjektivní. Nicméně se zkratkou hra = umění nemám problém. Ona malba nebo televizní tvorba je na tom stejně.
-
Do jedné věty bych AC a historii nedával. Ona si ji totiž ohýbá podle svého.
-
Hry jsou hlavne soucast kultury a tak by na ne CT mela nahlizet. Umeni bych do toho netahal, jak pises, jsou v tomhle smeru lepsi kousky (Limbo, Rayman, Journey...) a jsou i kousky na hranici popcornu az odpadu (Battlefield a CoD), ale to by pak podobne museli kastovat i filmy, hudbu, divadlo...
Diskuse sla spis o tom, ze CT se rozhodla zrusit GP, asi kvuli usporam. A kdyz se zvedla vlna nevole, zacala vymyslet hovadiny a duvody zruseni. A sama se do toho zamotala. Zacne snad CT resit kvalitu a zanr filmu na sobotni vecer? Polanskiho ano, ale Rodrigeze ne? A proc vubec vysilat nejake filmy, je to komerce, prostoru maji dost, at si lidi zajdou do kina, no ne? :) -
Jestli mohou byt hry umeni, nebo ne, mohou nejlip posoudit lide, kteri ty hry vytvari. Treba me zaujalo, ze skoro v kazde knizce, kterou jsem cetl o tvorbe her a programovani, skoro vzdycky ty autori na zacatku uvadeli, ze hry jsou umeni, protoze se skladaji ze vsech casti, ktere samy o sobe umeni mohou byt. A je to zcela logicke.
-
-
To je blbost. V podstatě tvrdíš, že sám "umělec" má posuzovat, jestli je jeho dílem umění a ještě k tomu dodáváš pomyslnou třešničku, že to ten "umělec" umí posoudit nejlépe. Zkus se nad tím zamyslet.. Schválně jestli ti dojde ta nesmyslnost. *3*
PS Dneska se za umění považuje kde co. Proč by tedy hry, které obsahují opravdu hodnotná umělecká díla - třeba hudbu - nemohly být považovány za umění? Jo, já zapomněl, hry jsou stále ještě pro mnohé nebožáky zlem. *1* -
-
Pro jistotu. Ne ten umelec, ktery dilo vytvoril, ale jiny umelec z oboru. Stejne jako kdysi literaturu posuzovali sami spisovatele, v podstate odbornici.
-
Ano, jestli ma neco urcite kvality a proc, dokaze posoudit jen clovek, ktery tomu rozumi. Hry jsou tak komplexni format, ze posoudit co a je a co neni ze zahrani nestaci. Stejne jako jak je dobre napsanej program dokaze posoudit hlavne programator, stejne jak je kvalitne napsana hudba, dokaze posoudit druhy muzikant, atd. To ze dneska veci posuzuji a hodnoti lide, kteri tomu rozumi asi tolik, ze danou vec, slysi, vidi, hraji, jeste neznamena, ze do toho vidi.
-
-
Umění posuzují umělci, odborníci (to nemusí být nutně také umělci a vlastně často ani nejsou) a laikové. Každé tohle posouzení má svou váhu a já se nepřikláním ani k jedné straně, že by ta která strana mohla umění posuzovat "nejlépe". Umění podle mě může posuzovat každý, pokud má relevantní názory.
Ale nemá smysl se dále utápět v téhle diskuzi o umění. Umění je až příliš abstraktní pojem a je až příliš výkladů toho, co je a není uměním. Ani nemluvě o tom, že pohled na umění se neustále mění.
Hry jsou výrazným jednak technickým a zároveň uměleckým projevem. Jde v podstatě o jakousi virtuální a plně interaktivní performenci. *1* -
-
Tady myslim, ze se ale ztraci to podstatne, ze nejde o to, co je a co neni umeni, ale jestli medium ma potencial umenim byt. A to mohou posoudit jen lide, kteri tomu rozumi.
-
-
-
-
-
-
Konečně host,který hrám rozumí,pro mě je Ondřej jednička,sleduji ho už ok počátků,na TOPtv vzpomínám *3* *8*
-
Higgsův boson zatím objeven nebyl.... *3*
-
-
ako to vieš ? *3*
-
Bůh malíř si asi ještě nepřál, aby mu někdo koukal pod štětec...
-