Přejít na výpis diskuzí
GamesPlay: hrajeme vesmírnou simulaci Elite: Dangerous
20.2.2015 | Redakce Games.cz
117 příspěvků
-
Tak jsem se konečně dočkal. *4*
Už úvodní znělka naznačila, že tenhle gamesplay bude něco výjimečného a ano, bylo to super. Moc mě to bavilo. Až dokončím mise v Kerbal Space Program, Elite určitě koupím. Ta hra vypadá velmi dobře. Akci od ní nežádám. Na akci jsou tu jiné hry a dokonce i vesmírné hry - stačí se podívat třeba na Steamu. Je tam i nějaké F2P.
Na hře mi vadí jedna věc - postranní panely. To je podle mě nesmysl. Jakékoli informační, navigační atd. panely nejsou po stranách efektivní, protože člověk musí sklouznout zrakem mimo hlavní směr pohledu na panel po straně a ztratí tím přehled. Já létám v leteckých simulátorech a tam nepřipadá v úvahu takové nesmyslné umístění takto zásadních obrazovek. To je velká škoda. Správné zobrazení všech potřebných informací by mělo být ve středu hlavního pohledu - tedy směru letu tam, kde jsou mířídla. Informací by se tam vešlo spoustu + by se dalo přepínat mezi různými tab módy, jak je dnes zcela běžné u letadel.
Jinak Petře a Lukáši, velmi děkuju za toto video. Bavil jsem se celou dobu. Jeden z nejlepších gamesplayů vůbec.
PS Na nedd.tiscali.cz chodím od samého začátku. Dobrá stránka. Doporučuju všem. Pokud hrajete vesmírné simulátory, je podle mě skoro povinností si něco nastudovat o vesmíru. Více si to užijete. *3* -
-
Jako máš v principu pravdu, ale když lítáš třeba ruský, nebo starší americký mašiny tak zjistíš že to není vůbec pravidlem, aby hlavní přístroje a ukazatele byly tam, kde by měly logicky být... *4*
-
Ale všechny potřebné informace jsou ve předu. Jako myslím, že navigace či systémy lodi nepoužíváš neustále, proto jsou na bočních panelech. Systemy nabíjení energie, mapa, štíty. Co víc vepředu potřebuješ v danou chvíli?:)
-
-
Na boku nemá být nic důležitého. Kolikrát jsem viděl Lukáše letět a koukat se na boční panely a v tu chvíli neměl žádný přehled.
Měli se podívat, jak to funguje dnes a od toho se odpíchnout. To oni zjevně vůbec neudělali. Zjevně vůbec nikdy nebyli v kabině letadla. Je to chyba. -
-
Nechápu, že to nikomu nevadí. Mě to vadilo už při prvním videu z lodě z Elite... Lidi fakt nemyslí moc do důsledku. Ani Braben bohužel. Smutné.
-
-
mne to vadi napr.
-
-
P.S.
navic by to asi melo vicčlennou posadku s navigatorem ktery by to mel pred sebou -
-
O navigaci by podle mě měl mít přehled pilot i druhý pilot. Nějaký čistě navigační důstojník je zbytečný. Uměl bych si ještě představit střelce a pilota.
-
-
je to arkada, už se o tom diskutovalo u star citizenu že lod by vypadala uplne jinak a nejspíš by ani nemela skleneny kokpit
-
-
Ano, skleněný kokpit by byl jasnou zbytečností. Je škoda, že jim lodě nenavrhoval někdo více erudovaný. Měli šanci udělat něco co by bylo autentické a člověk by tomu mohl uvěřit, že takto to nějak v budoucnosti bude vypadat.
V budoucnu by nebyl ani knypl. Nakonec většina informací nejspíše půjde pilotovi přímo do mozku, ale je mi jasný, že tohle by sotva nějak rozmně převedli do hry. *1* -
-
hlavne zadny pilot nebude, bude tam AI, ktera nezabira tolik mista a neni omezena zbytecnostma jako napr. kyslik nebo pretizeni
-
ultrarealistický vesmírny simulátor by bol ultranudný vesmírny simulátor
-
-
-
Prosím, která stíhačka má před sebou navigační mapu Evropy a pilot se na ni dívá nebo které dopravní letadlo? Nebo kterékoliv letadlo? Navigace v takovém rozsahu jako je v elite je nesmysl mít někde ve předu, kde by jsi ji dal? Buď naviguješ nebo bojuješ nebo pluješ vesmírem. Ale v autě taky nenastavuješ navuigaci, když proti tobě jede kamion, ne? To samé Elite.
-
-
Nemyslím navigaci, kterou otevřel v menu zcela mimo stíhačku - tu mapu plnou hvězd. Myslím ty panely, které otevíral na boku.
V každém letadle co znám, je navigace na hlavním panelu a světe div se, mají tam navigaci pro celou oblast, kterou letí - pokud jde o modernější navigační systém. Je to užitečné - pilot se nemusí koukat jinam než na hlavní panel. Pokud je to starší letadlo, jsou údaje pro navigaci v nějaké mapce, co má pilot třeba v postranním úložném prostoru a na předním panelu má navigační panel a navigační budíky (řečeno zjednodušenou mluvou).
Na hlavním panelu je v Elite lodích místa více než dost. Dneska se už běžně přepínají panely dotykem, takže pilot může během chvíle sledovat různé věci od navigace po stav paliva, oleje atd. I V Elite by jednoduše stačilo přepínat mezi jednotlivými panely podobně jako ty ve Windows přepínáš mezi jednotlivými okny.
Prostě koukat se do boku je nepraktické. Místa v předním panelu je více než dost. Umím si představit, že šmatlání v postranním panelu v nebezpečné oblasti může být docela o nervy. Tam bych chtěl mít pořád přehled o dění a ne čumět kamsi jinam.
Srovnání s autem je zcela mimo... *7* -
-
U současné stíhačky ty panely nemáš holografické po stranách, ale LCD dole. Normálně je taky sleduješ maximálně periferním viděním a koukáš ven přes HUD.
Všechno potřebné v boji se ovládá přes HOTAS a má to hlasovou zpětnou vazbu. -
Jen si Elite zahraj a uvidis, ze ty panely po strane nesmysl nejsou a vetsinu casu je skoro vubec nepotrebujes. Respektive, nepotrebujes je mit v hlavnim vyhledu. Naopak, jsi rad, ze ti ve vyhledu nic nesvini navic. Nicmene, pokud jsi fanda do simulatoru a mas tri monitory, ony bocni panely uvidis porad defacto pred sebou (na bocnich monitorech) :)
-
-
-
-
-
-
asi nejlepší gamesplay, díky kluci
-
Shrnutí toho co jsme viděli:
Je to MMO
Letítě někam desíky minut a ručně musíte brzdit a přistávat (wtf v době počítačů)
Potkáte tam sotva někoho
Je to celé zlouhavé
Můžete čumět na planety
Můžete čumět na hvězdy
Můžete občas po někom vystřelit
Potřebuje drahý knypl
Olejník měl pravdu s délkou a kvalitou hry. -
-
V Elite mám nahraných relativně dost hodin, řekl bych tak něco mezi 100 - 150, takže si myslím, že už to můžu zhodnotit s chladnou hlavou:
1. V současné době to není moc MMO, spíše single s možností hrát s kamarády a občasnou interakcí s ostatními piloty (pravda, záleží na herním stylu. Pokud budete pirátit a huntit lidi, tak budete mít této interakce více).
2. Hra má velmi dobře zpracované vesmírné souboje - tím myslím, že jsou velmi zábavné, můžete jich mít dosytosti (bounties) a někteří z npc soupeřů vám dají pořádně zabrat, než si osvojíte tu správnou taktiku.
3. Dnes jsem zapnul hru po delší době, takže si nejsem 100% jistý, nicméně před patchem 1.1 byla hra špatně vybalancovaná v tom smyslu, že pokud se chcete živit jako lovec odměn, tak si moc nevyděláte. Obchodem si vyděláte téměř bez námahy 10x tolik (nepřeháním).
4. Lepší lodě jsou tak drahé, že si na ně nevyděláte jinak, než obchodováním a to je grind, grind a zase grind. Pokud někdo namítá, že si na to vydělá jinak, tak pokud to chce hrát rok 5+ hodin denně (mise, těžba), aby si koupil a hlavně vybavil drahou loď, tak jo. Jinak ale ne. Chce to prostě balanc.
5. Dá se to ovládat k+m naprosto bez problémů. Je to přesné, účinné, dostačující. Chce to trochu cviku, ale hru si užijete naprosto plnohodnotně (nedávno mi odešel joystick, musel jsem sáhnout po k+m)
6. Je to simulátor a některé úkony nejsou zrovna snadné, ale oproti mnou zbožňovanému DCS je to furt arkáda (který space simulátor ale není?).
7. Možná to z výše uvedeného nevyplývá, ale ta hra je po řemeslné stránce špičkově zpracovaná. Grafika, zvuky, atmosféra, létání, uživatelský interface, to vše je vymazlené a dalo to určitě hodně práce. Podle mě ale Elite potřebuje hustší obsah, balanc a pokud od toho někdo čeká MMO (já chtěl hlavně space sim), tak tady budete zklamaní. Pokud si ale chcete zalétat, zastřílet, pokochat se, obchodovat, těžit - což samo o sobě není málo, tak zklamaní nebudete. -
Pravda. Já velmi pochybuju, že v budoucnu vůbec bude možné přistávat ručně na vesmírných stanicích. Vše bude automatika. Tohle je divný.
Galaxie je holt velká a hráčů není zase tak moc. K tomu musíš mít pochopení. Holt naplnit galaxii hráči by nezvládli ani Číňani. *1*
Knypl nepotřebuješ. Prý se to dá hrát na K+M. -
-
Tady ale nikdo nebyl ani tam kde někdo měl být. To opravnu nunda.
Mělo to zůstat u SP + MP boje -
-
Měli tam dát více npc. Jak Lukáš letěl nad tou stanicí, to si vůbec neumim představit, že by bylo reálně možné. Takovým způsobem se přibližovat k stanici by bylo podle mě zakázáno a Lukáše by hned sundali. *4*
-
-
-
Nemusíš ručně přistávat... můžeš si koupit přistávací automat. Ale posledně když jsem to zkoušel tak to byl zážitek. V půlce přistání už sem si chtěl ukousat nohu abych mohl utýct.
To manuální přistávání mě na týhle hře ale hodně vadí... musím projít celou procedurou i když nechci nic nakládat, nebo vykládat... Bohužel v době Elite už se zapomnělo na bezdrátový přenos dat. -
-
Tak proč tam přistáváš, když po nich nic nechceš?:) Mimochodem nejbezpečnější přenos dat je stále přes drát, nikoliv přes bezdrát, jak se spousta lidí naivně domnívá. Obzvlášť citlivá data.
-
-
Černý trh, nájemné vraždy a podobně, tam to chápu... stáhnout si ceny zboží, nabídku upgradů v loděnici nebo třeba zaplatit pokutu by ale na dálku jít mohlo *3*
-
Tak například když potřebuješ zkontrolovat mise, převzít odměny, koupit info o systému... ve stanicích bylo i dost věcí jen elektronických naposledy když jsem hrál.
Takže když jsem třeba vzal misi na zabití piráta, tak sem musel kvůli ní 2x zbytečně přistát. -
Jistě.
Jako by nebylo šiforání a nebylo by možné se napojit na kabel. Je to stejný jen je tam menší rozíl u kabelu. Musí tam někdo dojít a napojit se. To je celé.
-
-
Proč to ale vůbec je? Machrují s realitou a pak loď nemá ani počítač který by přistál anebo sám doletět a zabrzdil, tam kde má. Přeletět Zem je fakt Wtf...
Dnes to tak funguje a v elite ne. Hlavně, že je možné čumět na slunce z blízka a nic se neděje.
Možná protože by tam jinak nebylo co dělat, tak hráč řeší přistání a brzdu při cestování.... -
-
Takže vlastně by jsi tam akorát spouštěl motor a občas zbraně, protože i u těch by jsi kňučel proč nejsou automatiky se zaměřováním. Všechno automat, automat a pak první pr*ser a človíček neví, co má dělat, protože automaty nepracují. Automat na přistávání je, ale neznám nikoho, kdo by ho využíval. Proč taky. Je pomalý a neefektivní.
Do piče, upravte si ten pojebaný systém zakázaných slov, co je ku*va na slově průs*r špatného?! -
-
Joo tak to jsi zabil *1* *14*
-
Machrují s realitu a ta zde není. Hlavně, že tam máš mega vesmír a můžeš čumet na vše jako Kim v KLDR. Čumím na planetu, hvědnu, plyn, šutr, planetu -> letím 10 minut někam a poté řeším jak tedy zpomalit abych se trefil. Pak se musím trefit na přistání....to je hloupost.
Ano automat. Stále máš prostor pro sociální chování, obchod, plánování a taktiku boje. Dnes se kanón u stíhačky také zaměřuje sám a stále se piloti učí bojovat. To samé rakety. Pořád mají co dělat. Jen taktika by byla jiná, než tahle "věrohodnost". I starej Sojuz umí více věcí nez zdejší super lodě....Napsali jsi to tradičně blbě. Jako kdyby automat zničil vše a jen by jsi koukal.
V Eve také jen nekouká a to samé v reálu, kde jsou automaty.
Ty vždy dorazíš k nějakém článku. Vy*11* svoje moudra, pak to hájíš a zase zalezeš.
-
-
-
-
-
Čekání se vyplatilo, viděli jsme parádní Gamesplay... jo to je pravda na to bych se alespon já vydržel koukat hodiny a hodiny. Hoodně zajímavá hra ale nevím jestli bych ji hrál.
Tak snad bude někdy další Elite stream i kdyby se čekalo dlouho... -
-
Tak hlavně by sis to musel koupit, což u tebe jaksi nepřipadá v úvahu, že?
-
-
Proč bych si pořizoval něco co by mne nemuselo bavit + nevím jestli bych to dal na svém zastaralém Joysticku. Můžu zkusit demo ale to já nepotřebuji...i když no možná zkusím abych měl jakýstakýs představu.
-
-
ty to nemas jednoduchy, proti tomu snaha ti porozumet vyzniva jako detska hra *6*
-
-
-
-
No hezký. Nic jsem neviděl? Navíc hra co má jen el. distribuci. *9*
-
-
DvD si klidně můžeš objednat navíc, když na tom tolik trváš.
-
nauc se psat radsi nez si stezovat na digitalni distribuci. Samozrejme ze ma digitalni distribuci, kde zijes.
-
-
nejlepsi gamesplay co byl.. sorry olej s dobrem, ale tohle bylo neco naco se vyplatilo cekat
-
-
Mě to zas tak nebavilo lojzo.
-
-
zatim nejslabší LP. Z celeho dvouhodinoveho videa se nic nedelo jen si parkrat vystrelil. Tomu ja rikam umele natahovani herní doby. A pak se nekdo stežuje že ma The order kratkou herní dobu. Jo jenže tam se porad neco deje a nenudíte se
-
-
Zabijte to, než to naklade vajíčka.
-
Tahle hra evidentně není pro tebe. Ono je to takto táhle běžně, a za celou dobu ani nemusíš vystřelit. Tato hra není zaměřená na akci a v tom je její krása.
-
bla bla bla bla
-
-
Juchuuu událost desetiletí
-
Neměl být retro Gothic? *10*
-
-
Původně ano, ale Pavel byl pryč, takže jsme tam vtlačili s Lukášem konečně Elite. Na Gothic určitě ještě dojde.
-
-
Bude možné k danému gamesplay (gothic), dotáhnou Miloše Bohoňka?
-
-
To bolo len kodove oznacenie pre Petr hraje Elite ;)
-