Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zayl
    No přečetl jsem to. Bylo to velmi poučné! Nejen že za všechno můžu, ale měl bych to i sám vše vyřešit!

Ale teď vážně. Ten článek je naprosto o ničem. Jistě že angažovat se v takovém světě je težké!! Proboha to je snad logické. Pokud ženy nechají muže hrát si 20 let o samotě na písečku a potom, jakmile už je v tom systému zaběhnutý určitý postup, se do něj pokusí proniknout, musí počítat s tím, že to nebude jednoduché. Ale já věřím tomu, že jsou natolik schopné a vytrvalé aby se ten zlomový bod podařilo překročit.

Ale naprosto odmítám, že je jakákoliv zodpovědnost na mě, jako cílové skupině! To, že je většina her zaměřena na mladé muže je naprosto jasný signál, že parita, kterou ty hlásáš, na trhu neexistuje. Jinak by totiž nějaký perspektivní kapitalista dávno té gigantické skupiny na trhu využil a nabídl by produkt čistě pro ni (protože 50% je sakra velký podíl na to, aby se zanedbal).

Mimochodem hry jako médium neexistují ve vákuu a (ne)angažovanost žen i v komunitě je naprosto zřetelná. Neznám jménem ani jednu profesionální hráčku. Ani jednu solidní recenzentku. Co se týče komentátorů u her, které aktivně sleduju, znám přesně jednu komentátorku.
  • To mě taky zbouralo. :) Dlouho jsem se takhle nenasmál. Bohužel ty nejlepší hlášky už troll smazal.
  • Amylee.Anderson
    Jako ostatní si odhauj, ale assassiny fakt ne... To si fakt nemusel :-\
  • Asharak
    Nemělo se tam natáčet, jak sem slyšel, ale pokud to, kde byl Zawada byl malý sál, jak měl v rozvrhu, tak by možná video být mělo.
  • janchor
    Zayle, k té angažovanosti VŘELE doporučuji nastudovat si právě #1reasonwhy a zkušenosti ženskejch, který se angažovat snaží. Začít můžeš třeba tady: http://www.rockpapershotgun.com/2012/11/29/1reasonwhy-we-are-all-responsible/

To, co píšeš, je přesně ta naše chlapská zabedněnost. Angažovat se v prostoru, kterej je pokřivenej letitou mužskou hegemonií, je nepoměrně těžší - a o narovnávání těch pokřiveností (nebo alespoň upozorňování na ně) je feminismus především.

A jinak se nebavím o core trhu, bavím se o hrách jakožto médiu.
  • Robotron3
    Ale no tak. Každý známe ten svuj okruh známých a všichni víme, jak se dělají průzkumy. To že někde vyjde, že je to 50 na 50, tak je jasný, že se do toho započítávají uplně všechny hry, i sociální na facebooku, což pro mě třeba hry jako takový tradiční nejsou. Znám spoustu kluků, co hraje hry, ty skutečný. Neznám osobně ani jedinou holku, co hraje hry. Ale znám spoustu holek, co hraje věci na Facebooku.
  • Tikov
    Být producent bych nepřežil, když vidím kolik se na place mrhá časem (a tedy i penězma), tak bych si hodil mašli.
  • janchor
    A proč by se neměly počítat? Navíc to není nějaké "možná", ale vcelku opakující se výsledky průzkumů z posledních let.

xai: K té literatuře a většině - ORLY?

Robotron: Diskuzí se účastní zlomek z celkového počtu návštěvníků (desítky oproti desítkám tisíc), takže z nich nelze vyvozovat cokoli směrodatnýho.. obzvlášť o globálních stavech hráčů a hráček.
  • Bože, ty si tele. Hry maj bavit a v dnešní době i oku lahodit, já se rád podívám na pěkně vymodelovanej ženskejch charakter, kterej kuchá cokoliv po stovkách. Tohle ti realita nenabídne, baví to. Řešíš ptákoviny, ty neurotiku. :D Btw. pokud se ti ani trochu nelíbí dobře strukturovaný ženský v počítačovejch hrách, tak se nech vyšetřit ty. :D
  • Magister_Peditum
    Robotron: A nezapomeň na Trolovo alter ego Trissku. *3*
  • Odhadl bych to někde kolem 80% muži. Jiné to samozřejmě je v zahraničí - tam bude poměr asi poněkud jiný - hraje tam o trochu více žen. I tak pochybuju, že to bude 50/50, pokud tedy vylučuju herní hříčky..
  • Zayl
    Ne mezi hráčkami a hráči to rozhodně půl na půl není. To že spousta žen hraje angry birds je pro core trh naprosto irelevantní. Ukaž mi statistiku která proporční rovnost dokazuje.

A problém není ve vyobrazení žen, ale v tom že hry dělá moře chlapů a kapka žen. To je ale chyba ženské populace která se nedostatečně angažuje! Nikdo jim nebrání vyvíjet hry (a další populární média) dle vlastních představ.
  • Robotron3
    Tak samozřejmě. Stačí se tady podívat na games. Záplava kluků a pak AmyLee (jakožto jedinou hráčku, kterou si z diskusí pamatuju :).
  • On je aspoň chlap a tak nějak skoro věrně představuje pohled na archeologii z dob před 2. světovou válkou. *3*
  • Lara C. je přesně to, co se mi na herních "hrdinkách" nelíbí a to do puntíku. Ale to bych opakoval to viz výše.
  • Půl na půl to skutečně není. To je jen mýtus - možná zbožné přání. Tedy jistě, když se počítají úplně všechny hry včetně těch facebookovských apod., tak možná. Jinak ne, ženy skutečně nehrají hry stejně jako muži. Ne, ne a ne. *3*
  • No mě se ani nelíbí, že se bavíme o "mužském" pohledu na věc, to je dost nefér, ten pohled bych nazval jinak (popkulturní? povrchní?). Např. literatura je na tom v těchto ohledech mnohem líp a většina autorů jsou muži.
  • Magister_Peditum
    To s tou archeologií bys mohl vyčítat třeba i Indianu Jonesovi, mezi námi. *15*
  • janchor
    A proč myslíš, že tyhle rozbory a debaty vznikají a probíhají? Právě aby se rozbil ten uniformní, tedy v současnosti z principu mužskej pohled na věc. A zatímco hernímu průmyslu dominujou muži (viz mimo jiné i nedávná aféra #1reasonwhy), mezi hráči a hráčkami je to dávno půl na půl. V branži samotný (a nejenom tý herní) ženskej hlas citelně chybí..

(a když to teď vztáhnu na celou diskuzi tady pod přednáškou, feminismus jakožto myšlenkovej proud se obecně snaží vydobýt ženám ten rovnoprávnej prostor - což u určitýho segmentu "chlapů" spouští brekot, bohužel)
  • Robotron3
    Tady se asi trochu zapomíná, čím jsou hry hrami. To by pak žádná akční hra nemohla mít ženskou hrdinku, a něco mi říká, že to by se feministkám zrovna tak nelíbilo :) Pokud je to akční hra, tak se opravdu neočekává, že tam bude věrně ztvárněná archeologie, nebo že žena bude představována realisticky, to by bylo proti tomu žánru. Ta hra není realistická, ať už kvuli ženství, nebo celému konceptu. Jsou tam akrobatické úkony, které by nikdo nedokázal. Život Lary je taková jedna velká pohádka, atd.

Základní chyba je podle mě v tom, že od podstaty nereálné a nadsazené hry se posuzují podle reality. To pak by se ale muselo kritizovat uplně vše, ne jen role žen a to je naprostý nesmysl. Pokud ale bude hra míněná realisticky, tak pak jsem ochotný debatovat nad tím, jestli jsou tam ženy ztvárněny podle skutečnosti, nebo nějak pro ně urážlivě.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit