Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • *14* http://i.nahraj.to/f/g1k.jpg *14*
    • A pak se divte, že tu ti trolové píšou, když je tak krmíte. Nereagovat, nevšímat.
      • x_ander
        Ber to tak, že pro tyhle existence je jediná možnost, jak se zviditelnit, udělat ze sebe idiota na diskusním fóru. Tak proč jim to nedopřát a neudělat si z toho srandu?
    • Troll.diskuzní a jeho druhé já
      http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20111110191929/dcmovies/images/7/7f/Two-Face_(Batman)2.jpg
    • Inquisitor
      Dobrá schíza :)
      • Hehe, osobnost rozdelená na dve - homosexuál a transvestita, to je mi kombinace *15*
  • x_ander
    Dost zajímavá přednáška. Autorka evidentně ví, o čem mluví, a jde vidět že s hrama má zkušenosti. To, že někteří zdejší rádoby-drsňáci absolutně nepochopili, o čem mluví (tzn. že kritizuje a víceméně se vysmívá všem těm hloupým feministickým článkům a průzkumům), je docela smutné. Už jen proto, že svými mimózními komenty nahráváte tvůrcům jiných průzkumů, ze kterých vyplývá, že hráči her jsou jenom zakomplexovaní pubertální idioti. A v těchto případech je to bohužel pravda. Co už no...

P.S. schizofreidní rozhovor mezi trisskou a trollem.diskuzním považuju za jednu z nejzábavnějších scén, co tu kdy proběhla. Asi si to vlákno celé vytisknu a pověsím na záchodové dveře, kde se tím budu ještě dlouho bavit *1*
    • Kozy
      Kde je ta diskuze, kde?
      • x_ander
        Bohužel už smazaná. Ale jeden kolega níže (edward.dikusní) hlavní část típnul a hodil sem link... viz. pár komentů níž...
    • To mě taky zbouralo. :) Dlouho jsem se takhle nenasmál. Bohužel ty nejlepší hlášky už troll smazal.
    • Trisska
      Nechci ti kazit radost, ale žádná moje ani trolova schizofrenie to nebyla! Byla to *jen tvá* paranoia! A nebo arogance? Tak nevím, buď jste všichni slepí a nebo vás prostě baví šikanovat holky! Ahoj... *10*
      • ZvacA
        Anonymita je holt oboustranná sviňa, no. :D Bez solidních důkazů takový x_ander může být ředitelem nadnárodní společnosti, kolega Robotron je operním pěvcem v Národním, kolegové Magister_Peditum a Tikov jsou producenti významných historických filmů, 11th_Doctor je jen přezdívka doktora Ratha, který nám tu troluje z vězení, Amylee je primárním assassinem redakce a já jsem včera přifrčel z měsíce. A další tu určitě zasedají v Senátu, to cítím až v kostech a sama redakce tu má jistě několik účtů, kterýma mluví v diskusi za Pepu z Vyškova a Johnyho z Budějovic. A kolega Troll? To je jen takový znuděný pán ještěrů. Ale pokud se to někomu vymkne z ruk, tak už zůstává jen schizofrenie a nebo v našem případě games komunity, ta paranoia. Ale do doby než se to nějak vyjasní, tak tvůj status, ať jsi ta- to - ten je už dán.
        • x_ander
          no, třeba to na toho ředitele jednou dotáhnu :-D
        • GlaDOS
          Skoro jsi to trefil. Akorát, že nejsem z redakce. Ale od Vyškova jsem.
        • Amylee.Anderson
          Jako ostatní si odhauj, ale assassiny fakt ne... To si fakt nemusel :-\
        • Tikov
          Být producent bych nepřežil, když vidím kolik se na place mrhá časem (a tedy i penězma), tak bych si hodil mašli.
        • Magister_Peditum
          Docela bych ten post producenta bral. *3*
      • Ty jsi tu ještě?? Já mám za to, že jsi už v nějakém předešlém komentu řekl(a) něco ve smyslu "do téhle diskusní žumpy už ani nepáchnu a ahoj".
        • Trisska
          Ano, ale nedalo mi to a ještě tohle sem musela napsat!
          • x_ander
            Hele Trissko, nevím proč se toho zas chytáš. Já do tebe nikdy nerýpl od té tvojí první diskuse (kde jsi mimojiné předvedla tu scénku s fotkou, což mě utvrdilo, že tu něco smrdí) a od té doby si tě taky nevšímám. A bude to tak i nadále. Vážně není mým cílem do tebe nebo do kohokoliv rýt, nebo dokonce šikanovat, jak píšeš. Je mi víceméně jedno, jestli jsi skutečná holka nebo hloupý troll, jestli máš něco společného s trollem.diskusním nebo ne atd. Je mi to fuk. Jen mě převelice pobavila ta Vaše diskuse (asi jako všechny přítomné).

A abych se oslím můstkem trochu přenesl k tématu přednášky, tedy genderových rozdílech u her, tak proti slečnám - hráčkám opravdu nic nemám (holky mám naopak velice rád, především o pátečních večerech), ba naopak, byl bych moc rád, kdyby tady do diskuse chodilo daleko více slečen, které ke hrám opravdu mají co říct (čímž ale nemyslím tebe).
            • i rest my case
            • Trisska
              x_ander - V původním příspěvku jsi mluvil o schizofreidním rozhovoru, tak si prosím uvědom, žes mě tím degradoval na pouhou *myšlenku* v hlavě trola.diskuzniho, jako bych ani neexistovala!!! Přitom sem úplně jinej člověk z masa a kostí a takový zacházení si tady snad nezasloužím, (i když je to jenom hloupá diskuze)!!!

Pitizvik - Nesnaž se, na tvý urážky už reagovat nebudu! K čemu měnit nick, když tady každou novou holku označíte za trola.diskuzniho?! Tím bych si asi moc nepomohla, hm? Navíc mám svůj současnej nick ráda.
            • Trisska: to si vážně tak blbá? jestli to chceš vyřešit stačí ti k tomu jediný... změň nick, změň obrázek a nechovej se jak když neumíš do pěti napočítat, aby tě nikdo nepoznal. Na to přece nepotřebuješ ničí pomoc.. natožpak redakce.. představa že někdo jako ty nemá papíry na hlavu mě rozčiluje xD
            • Trisska
              Jenže cílem mýho rozhovoru s trolem.diskuznim nebylo pobavit, ale ukázat pravdu! Fakticky nechápu, proč ste to ještě obrátili proti mě! Všichni sou pořád proti mě, dokonce snad včetně redakce, která místo aby zasáhla proti trolům, tak celý vlákno smaže! Teď tu navíc vidím, že se někdo za mě vydává, kopíruje obrázek z mý profilovky! Takovýho nesmažou - proč?! Co se to tady děje??? Fakticky nevim jak jinak tohle celý nazvat, než jeden velkej *hnus*!!!
          • akorát se ztrapňuješ.. jak sem psal předtim, doufám že si chlap kterýmu to hraní na babu moc nejde.. protože jako ženská si blbá jak tágo *1*
  • x_ander
    Reakce na plamennou diskusi níže, nechtěl jsem zasírat vlákno:
    Abych řekl pravdu, taky se odvažuju tvrdit, že poměr hráčů a hráček 50:50 je nesmysl. Pokud se bavíme o AAA hrách. Výrazně do toho mluví facebookové a podobné hry. Docela by mě zajímalo, jak by vypadal průzkum, pokud bychom se např. bavili pouze o hráčích řekněmě cca 10 letošních největších her (ME3, Diablo III, CoD:BO2, ACIII apod.). To by jakožto průzkum bylo trochu relevantní. Pokud to má mít vypovídací hodnotu, nelze tam jako "hráčku" zahrnovat sekretářku, která si 2x týdně při obědě pustí Solitaire nebo studentku, která si nudnou přednášku krátí u Farmville.

V mém okolí je spousta lidí, co hrajou hry, ale nikdo z nich není ženského pohlaví. A co té které konkrétní holce brání si zahrát Mass Effect nebo Assassins creed? Buď jí ta hra baví nebo ne, to je celé. A jako argument bych nebral to, že většina her je dělaná "pro chlapy". to můžeme tvrdit třeba u Duka, ale celkově těžko. Stejně jako u filmu, je jasné, že cílovka akčních filmů je můžské publikum. Na druhou stranu je pravda, že "romantické hry" cílené na ženy nevnikají. No ale proč asi? Protože by se nezaplatily, protože by si nenašly dostatek hráčů. To je celé, jinak bychom tu měli už minimálne trilogii herní verze Twilightu.

A co se týká druhého pohledu, tedy žen přímo v byznysu ať už ve zpravodajství nebo přimo u tvorby her. Není to spíš tím, že hry zkrátka a dobře nezajímají zdaleka tolik žen, jako mužů? Pokud Lukáš říká, že více ženských v byznysu je třeba (a já mohu jen souhlasit), proč zrovna u Vás v redakci není daleko více žen? Není to zkrátka tím, že je žen,které hrajou, velmi málo, a tím méně těch, které jsou zároveň dobrými recenzentkami? A kde máme ten šovinismus?

Je mi jasné, že šovinismus, ba dokonce diskriminace, se objevuje všude, herní průmysl nevyjímaje, ale to je problém konkrétních zakomplexovaných chlapů. V první řadě jde vždy o schopnosti konkrétního člověka, ať už ženy nebo muže. Celé to je jen o tom, že žen, které by se zajímaly o herní průmysl (profesionálně nebo jen jako zákaznice) je daleko méně než chlapů. A to je samozřejmě dobrá příležitost pro feministky, aby měly kde prudit. Když ženská chce, baví jí to, a umí (a um je tu hodně důležitý, vůbec bych se nedivil, že spousta ženských, které se neúspěšně snaží prosadit v herním průmyslu, se neprosadí jen proto, že zkrátka nejsou tak dobré - ony jen mají, narozdíl od spousty neúspěšných mužů, možnost hodit to na šovinismus a diskriminaci), tak se prosadí. A mě, jakožto hernímu konzumentovi, by se docela líbilo, kdyby tu bylo víc žen - jak hráček, tak třeba diskutujících v diskusi, tak autorek recenzí či dalších pozic. Proti ženským zkrátka nic nemám, jak by taky jinak bylo možné, že bych se zamiloval do Alžběty po pár dílech Re-playe a jednoho podcastu? Rozhodně ne jenom proto, že to je kočka, ale proto, že svou práci dělá dobře, je sympaťanda každým coulem a má fajn názory. Zkrátka makala a najednou je z ní česká herní celebrita, která se nepotřebovala schovávat za šovinismus.
    • tlamiczka
      No já nevím, jestli to že ženská paří The Sims nebo třeba i ten Solitaire jí naprosto diskvalifikuje jako "hráče" a padá do pytle "nějaká blbka z kanclu" *5*. Prostě jen hraje jiný typ her a když vidím některé ženské pařit třeba simy na mobilech, tak zažraností do hry se naprosto vyrovnají nejfanatičtějším pařanům CoD nebo DOTA her :-) Prostě je to jen jiný typ her, ale já bych se teda neodvážila o nich tvrdit, že "tohle nejsou hráčky, protože nehrajou ty kvalitní hry, co paříme my". *2*
      Ale je fakt, že se hrozná spousta holek (aspoň teda v ČR) nedostává k hrám, co mají nějaké hlubší jádro, tj.že to není jen základní ukracovač času pro zábavu, ale řeší se tam nějaká složitější témata nebo se trénuje nějaký komplexnější skill. Tady mají ženské ještě co dohánět - a nemyslím si, že to je tím, že by je to z principu nezajímalo. Prostě jen nemají dost vzorů a ženský jsou na tohle podle mě ještě blbější než kluci/chlapi - nejsou vzory a tak se to prostě "nesluší". S tím já bojuju snad od narození *1*

A ono se tu taky vůbec nemluví o velikých herních doupatech ženských hráček jako je třeba Big Fish Games, což u nás skoro nikdo nezná, ale adventury odtamtud paří statisíce dospělých ženských a jsou do toho dost zažrané. A tyhle adventury už nejsou jen nějaké malé hříčky s hledáním 10 ukrytých objektů na hnusném obrázku, ale plnohodnotné hry - vím o čem mluvím, protože na dvou takových právě dělám a jsou to překvapivě rozsáhlé projekty.

Že máme třeba Alžbětu v RePlay je super *4* - čím víc holek jí uvidí, tím víc holek pochopí, že můžou beze studu hrát i jiné hry než ten jeden sektor, který teď jsou ochotné přijmout :-)
      • Amylee.Anderson
        Trochu OT - vítej, tlamiczko, mezi námi :) Ale moc do těch diskuzí nelez... pro tvé dobro :D
    • Spades
      Tak asi záleží na kruzích, ve kterých se pohybuješ, ale já třeba znám normální holky, které hrají HC hry (Lol, SC2, COD4, TF2...)
    • Viktor_H
      V podstatě se nám tu potkávají dva světonázory (a je celkem jedno, jestli je lidé zastávají podvědomě, nebo vědomě). V základu obou odlišných světonázorů stojí stejný princip: jsme morální, chceme dobro. Jenže prostředky, které k tomuto cíli zvolit, se různí právě podle těch dvou základních světonázorů. Za prvním stojí světonázor, že společnost by měla být rovnostářsky spravedlivá, že za nás mají v různých podmnožinách mluvit naše schopnosti a činy. Podle tohoto pojetí jsme na startovní pozici všichni lidmi, bez rozdílu, nikdo by neměl být zvýhodňován, aniž si to zaslouží.

Druhý světonázor je propojen se soucitem. Musíme pomáhat slabším jedincům a skupinám, zvýhodňovat je. To se však nutně projeví. Pokud jeden z běžců spadne a vyvrtne si kotník a druhý se pro něj vrátí, zpomalí ho to... Zastánci tohoto světonázoru se často cítí být více v právu proto, jelikož tato opatření považují za dočasná, za regulaci, za nutné zlo, od kterého lze po "vyléčení" systému upustit a nechat nastartovanou společnost vyvíjet se přirozeně. Faktem ale je, že tato predikce nemusí v praxi platit. A jedno Norsko jaro nedělá... Pokud chce Lukáš argumentovat Norskem, měl by dodat, že to jinde může platit pouze za předpokladu ceteris peribus. Což v praxi pravděpodobně platit nebude...

Oba světonázory jsou ve svém základu iracionální a spadají pod emoce, intuici a ve výsledku pod víru. To se jen pak jejich zastánci snaží na těchto iracionálních kořenech vybudovat racionální systém, fungující model. Já opravdu netuším, kde je pravda a necítím se dostatečně oprávněn k tomu, abych jeden názor označil za správný a druhý za nesprávný. Příčina bude pravděpodobně v tom, že jak na straně zastánců kvót, tak odpůrců, jsou lidé, kteří jich mohou a budou snadno zneužívat, což ústí ve spoustu negativních "vedlejších" efektů na obou stranách.
      • tady se hlavne potkava normalni rozum s dnesni femipropagandou 'vsem stejna prava a pak jeste zenam nezaslouzene vyhody a ulevy, protoze jsou to zeny'

http://foreignwomenonly.blogspot.cz/
        http://radioboston.wbur.org/2011/03/18/suzanne-venker

A sem se tenhle jed nenapadne ale jiste siri taky:
        http://www.novinky.cz/krimi/93162-cr-prvni-soud-kvuli-pohlavni-diskriminaci-v-praci.html
      • janchor
        Jedno Norsko jaro skutečně nedělá, ale ukazuje, že danej model není z principu "pošahanej", ale může fungovat, aniž by to "zpomalovalo běžce".

A k těm světonázorům: "Podle tohoto pojetí jsme na startovní pozici všichni lidmi, bez rozdílu, nikdo by neměl být zvýhodňován, aniž si to zaslouží."

Amen. A stejně tak by nikdo neměl být znevýhodňován. Což se spoustě žen, jakkoli absurdní to v jedenadvacátém století je, stále děje. Recept na narovnání týhle pokřivenosti nemám, jenom se rozumově kloním k těm, které problém nepřehlížejí, nevysmívají se mu, nebo ho do aleluja nerelativizují.
    • x_ander
      A ještě mi to nedá, abych nereagoval na ony kvóty zaměstnanosti žen, co provádí EU, a co Lukáš bránil.

Takové kvóty nic nevyřeší a přinesou víc problémů než užitku. Možná bude zajímavá představa, že by takové kvóty platily všude. Vezměme si příklad, že ve zdejší redakci se uvolní místo jednoho recenzenta. Petr se tedy rozhodne někoho sehnat, chce dosadit čerstvou krev a tak tady na stránách vyhlásí "výběrové řízení", že zájemci mají poslat ukázkové recenze. Následující čísla si samozřejmě budu cucat z prstu, pokud má někdo konkrétní zkušenosti, rád se nechám opravit. Řekneme, že do redakce dojdou recenze od 100 zájemců. Troufám si říct, že mezi nimi budou 2-3 ženy. No a co udělá Petr, jakožto bdělý strážce redakce, jehož snaha je tvořit kvalitní web? Prokouše se všemi recenzemi a vybere tu, která se mu zamlouvá nejvíce, bez ohledu na to, kdo ji napsal. Jaká je pravděpodobnost, že to bude zrovna recenze psaná ženou, je asi zjevné. No a teď si dosaďme pravidlo zavedené kvótou. Petr si uvědomí, že zkrátka musí zamýšlenou pracovní pozici obsadit ženou. Ze stovky došlých recenzí se mu pozdává řekněme 10, ale zrovna jak na potvoru všechny ty, co psaly ženy, nestojí za nic. Co teď? Zaměstnat člověka, který neumí psát nebo začít po všech čertech hledat nějakou ženu, která alespoň trochu slušně umí psát? Zvlášť když ví, že mezi došlými recenzemi byla i jedna skvělá, ale prostě ji napsal chlap, takže smůla. Takové kvóty jsou zkrátka blbost. Příklad s redakcí je samozřejmě trochu nadsazený, ale princip vystihuje. Každý správný zaměstnavatel v jákemkoliv oboru se snaží zaměstnat takového člověka, který bude svou práci dělat kvalitně. Všechno ostatní je vedlejší.

Je mi jasné, že cíl těchto pitomých opatření je dobrý - vymýtit diskriminaci na základě pohlaví. A ano, tenhle problém existuje, skutečně existujou nadřízení - muži, kteří budou při obsazování pracovních míst diskriminovat ženy. Je to reálný a existující problém, který je třeba řešit. Ale rozhodně ne pošahanými kvótami.
      • janchor
        Konstatoval jsem pouze skutečnost, že kvóty zavedené v Norsku mají úspěch, takže je paušálně odsuzovat jako "pošahané" je omyl. Kvóty jsou v obecné rovině pochopitelně nutné zlo - ale v tomhle případě nutné právě proto, že tvoje

"Každý správný zaměstnavatel v jákemkoliv oboru se snaží zaměstnat takového člověka, který bude svou práci dělat kvalitně."

neplatí, respektive je příliš mnoho zaměstnavatelů "nesprávných". Většinově totiž upřednostňují muže, respektive ženám platí méně, z důvodů vesměs iracionálních. Právě s tímhle dvojím, nespravedlivým metrem, feminismus ze své podstaty bojuje. A bojuje pochopitelně tam, kde je nerovnoprávnost nejpalčivější (to ještě k těm natvrdlým otázkám, proč teda kvóty někde jo a jinde ne).
        • Kein
          "Mají úspěch..." Co to znamená?
        • Paulcz
          K tomu, aby se něco opravdu prosadilo nejsou potřeba kvóty, ale změna myšlení lidí. O jeho funkčnosti pak můžeme asi hodně polemizovat. Navíc takové nařízení podle mě zasahuje do Listiny základních práv a svobod.
          • Robotron3
            Ovšem jak měnit myšlení lidí, když dnes v naší a západní společnosti je všechno měřeno a posuzováno materiálně a ekonomicky
            • Paulcz
              To je otázka, tady jsou na řadě různé politické a jiné uskupení, osvěta atd. Běh na dlouhou trať. Navíc to podle mě není nic tak akutního jako např. postavení černochů v USA v 60. letech. Kdyby se EU raději starala o gigantické problémy, které má.
        • x_ander
          To, že zaměstnavatelé - muži většinově upřednostňují jako zaměstnance - muže je teda imho dost přehnané. Ale jak jsem říkal, jsem si vědom toho, že ten problém existuje (byť by byl v malé míře), je to problém vážný a je třeba s ním něco dělat. Taky jsem proti tomu aby se měřilo dvojím metrem. Ale řešení kvótami je moc drastické a způsobí spíše víc problémů. A pokud bych to měl dohnat do extrému, tak bysme se mohli za pár let dočkat situace, kdy bude nutné, aby zaměstnavatel zaměstnal 40% žen, pak třeba 20% lidí do 30 let (abychom nediskriminovali absolventy), 15% lidí nad 55 let (abychom nediskriminovali starší lidi před důchodem, kteří obtížně shánějí práci), a třeba 20% černochů a 20% asiatů.

Ano, tenhle příklad je sice vyhnaný ad absurdum, ale stačí pár takových kvót a malé a střední podnikatele to položí. Naprosto souhlasím s tím, že je třeba jít tvrdě do těch "nesprávných" zaměstnavatelů. Ale rozhodně by to nemělo být na úkor těch "správných", které by to chtě nechtě omezilo. Protože si fakt nemyslím, že těch "nesprávných" je většina. Nemám to samozřejmě podložené žádným průzkumem nebo tak, ale tak stačí se podívat kolem sebe. Já loni skončil školu a společně s desítkami mých známých spolužáků, většina z nich slečny, jsme samozřejmě sháněli práci. Nakonec jsme se všichni uchytili a žádná z nich se nesetkala s tím, že by jí někdo měl diskriminovat. Když některou někde nevzali, bylo to prostě tím, že nebyla v oboru dost dobrá, ale chytila se jinde. Ba naopak, bylo pár takových, které uznaly, že jim k přijetí pomohl atraktivní vzhled. A stěžujou si snad chlapi, kteří v tomto případě nebyli úspěšní? Znovu ale opakuju, tohle neznamená, že problém diskriminace žen neexistuje. Rozhodně tu je, ale rozhodně ne v takové míře, aby se musel řešit tím, že zavedeme kvóty, které dojebou všechny.

A ze všech těch feministických článků a průzkumů mám spíš ten pocit, že tyto neúspěšné ženy byly neúspešné ne proto, že je někdo diskriminoval, ale prostě proto, že nejsou dost dobré ve svém oboru, a tohle si kompenzujou tím, že se schovávají za šovinismus a diskrimaci. Čímž samozřejmě nemyslím ty (a tímto se jim i omlovám), které se opravdu s diskriminací v profesním životě setkaly.
          • x_ander
            Jen ještě dodám, že znám jednu mladou vystudovanou slečnu, která se dlouho nemohla pracovně uplatnit, a víceméně po každém neúspěšném pohovoru si se vší vážností stěžovala, že ji tamnější vedoucí - muž, diskriminoval. Ale upřímně, znám ji dobře a vím, že ta holka je blbá jako tágo a nic neumí. A to je přesně ten příklad, kdy se za nějakou diskriminaci jen schovává.
            • O duvod vic proti diskriminaci bojovat, aby se za ni schovavat neslo... ;)
          • Viktor_H
            Nechci tě strašit, ale v EU se blekotalo něco o tom, že každý do 25 let (alespoň myslím, nechce se mi to dohledávat, pointa je stejná) bude povinně zaměstnán. *1*

Což je samozřejmě samo o sobě totální stupidita, takovému nařízení musí odpovídat spousta dalších systémových nastavení a ty prostě zatím neexistují.
            • Robotron3
              To je dost srandovní zákon. Za chvíli tu budeme mít problém, díky kterému budou pracovní místa pravě ubývat. Ono se to děje už teď a už dávno, ale všichni se tváří, jako že pracovní příležitost tu musí být přeci pro každého. Takhle tu v budoucnu budou pracovní místa, která vůbec nejsou zapotřebí, jen kvuli tomu, aby se pracovat muselo. Je potřeba uplně změnit celou společnost od základu, všechno zefektivnit a přehodnotit.
            • x_ander
              Jistě že je to stupidita. A přitom to je příklad, který se zrovna mě osobně před cca rokem a půl přímo týkal (narozdíl od kvót pro ženy). A stejně říkám, že je to blbost. Sehnat práci je těžké, ale pokud se člověk snaží a dokáže, že je schopný, tak ji najde. Já prostě dřel, hledal, chodil na pohovory a práci našel. A nestěžoval jsem si, že jsem znevýhodněný oproti starším a zkušenějším zájemcům.
        • rancor1223
          A jak na nízké platy pomůže větší poměr (dost možná nedostatečně kvalifikovaných) žen ve vedení? Z vlastní zkušenosti mohu říci, že sice máte pravdu v tom, že muži zpravidla upřednostňují muže ve výběrovém řízení. Ale! Když je žena lepší a umí se prosadit tak ani to není překážkou. A to je právě ono, dnešní feministky jsou jen skupinou žen, které se sami o sobě prosadit nedokáží a tak potřebují odbory aby je tam protlačili.
          Vše jen to jen o schopnosti prosadit se.

A k článku. Osobně mě všechny tyhle průzkumy nezajímají, protože započítávají hráče, které bych se bál označit i za casual. Jak tu někdo zmínil, sekretářka co si párkrát zahrála Solitare nebo studentka na přednášce hrající Farmville pro mě není hráčem (a ne nebudeme tu rozebírat definici hráče jako minule, prosím *3*). S takovými bych poměru 50:50 věřil, ale koho taková statistika zajímá? Já bych chtěl vidět skutečnou statistiku poměru hráček v na jednotlivých platformách a žánrech.
      • jestli nekdo chce zavadet povinne kvoty pro pracovni pozice tak ne jen managerky ne jen reditelky, ale take hornice, popelarky atd.!!! A dokud nebude pozadovany pomer 40:50 zeny vs. muzi v pozicich jako je popelar tak nasilne nanaplnovat pozice jako reditel/manager, ze ano? *1*
      • Na přednášku jsem sice nekoukal, ale tohle bylo dobrý čtění. Díky a víceméně s tebou souhlasím.
    • Robotron3
      Když ony ty hry pro holky jsou jiné a ženy i mají jiné role v tom herním průmyslu při vývoji her. Je hodně scénáristek třeba. To samé, že třeba holky hrajou víc adventury, než nějaký střílečky, nebo Sims atd. Prostě je zajímá něco jiného, i když výjimky, co potvrzují pravidlo, samozřejmě jsou. Kdybych napsal, že holky si hrají s panenkama (The Sims), a kluci zase s autama a zbraněma (NFS, COD), tak budu asi označen za podvratný živel, starou strukturu, šovinistu, nebo jak se tomu nadává, ale tak to je, tak proč dělat, že takové rozdíly neexistují? Existují, a na tom přeci neni nic špatného.
      • njn scenaristek ani mi nepripominej, epic fail s ME3 stacil....
    • x_ander
      Tak mě napadlo, že by to vůbec nebylo špatné téma do fightclubu, co? Ale samozřejmě v rámci zachování genderové rovnosti byste museli pozvat několik ženských :)
      • Asharak
        No vemou trol.diskusniho a hned mají 3

Ale jinak by to mohlo být super, třeba Dan by k tomu mohl něco prohodit, od něj bych rád názory.
  • Na přednášce jsem byl přímo na GDS a byla to jedna z přednášek, od které jsem nic extra nečekal a opravdu mile mě překvapila. A musím říct, že jsem vyloženě znechucenej z některých komentářů tady. Nečekal jsem, že tu bude taková žumpa. Paradoxem je, že většina místních zamindrákovaných puberťáků ani nepochopila, o čem je řeč. Na druhou stranu to jsou obvykle takový nuly, že jejich názor stejně není podstatnej *3*
    • Vždyť to teĎ tady v diskuzi není tak hrozný, většina lidí to chválí...spíš jsou tu chytráci, co tu musí hodit svoje znechucení nad všema, kteří tu ani nejsou, a tím tu diskuzi právě zasíraj. Snad ste na sebe hrdí.
      • x_ander
        No teď už to tak hrozný není, protože redakce spoustu těch sraček smazala. A dobře udělala.
  • A co je vlastně na tom špatného, že hry jsou víceméně mužský svět. To už snad žádný vlastní svět, kde nepanuje genderová rovnost (a podobný kokotiny), mít nemůžem? Pokud se tu nějaké holce i přesto zalíbí, tak je vítána a pokud ne, tak čau (proč bysme se měli měnit my)...My se taky nerveme do světa, kde emouš a metrouš soupeří o ledovou královnu. Trochu teplej odstavec pravda, ale lepší formulace mě nenapadly *1*
  • Chtěl jsem přispět svým názorem na problematiku, ale po přečtění vašich komentů jsem naprosto znechucenej, je mi z vás na blití a stydim se, že jsem součástí týhle komunity. Chtěl bych vidět vás, vy Bradové Pittové a taky bych chtěl vidět vaše holky.
    • Asharak
      Tak díky no, tohle je fakt super řešení no o.O
    • Ja hlavne nechapu, proc ta jedna nebo dve nuly, co tu neustale u kazdyho clanku rozjizdeji flame jeste nedostali permaban
  • Ataker
    Nebýt ve hrách ženská hrdinka (převážně asijských hrách), tak by Asiati snad neměli nad čím leštit bambus.
  • Fallon
    Ono z môjho uhlu pohľadu je pri zobrazovaní žien problém v tom ,že v súčasnom mentálnom rozpoložení spoločnosti sa ani dobre vyobraziť nedajú. Sexualizovať(alebo znevažovať ak chcete) ženský charakter je nepomerne ľahšie ako mužský.

Napr. vezmite si situáciu kedy 2 hry majú vodný level, len jedna je chlapom a druhá s ženskou. Obaja idú naprieč levelom v plavkách ale aj napriek tomu ,že na mužovi sa ukazuje v faktických číslách viac kože ako na žene tak len u ženy sa to vníma ako sexuálne. Dokonca v prípade zvolenia príliš tesných plaviek pre muža sa tomu väčšina normálne smeje alebo "fujká", zatiaľ čo u žien je reakcia priamo opačná.

V súčasnej spoločnosti sa na žene skrátka uznáva prakticky všetko od nôh až po čelo ako erotogenna zóna(veľmi zjednodušene povedané), zatiaľ čo u chlapov aj ten pen*s a zadok býva prijímaný s výsmechom, len pre príklad si pozrite komentáre ny Youtube ku konci Dantes Inferno.

Skrátka dneska je nespočetne spôsobov ako sexualizovať ženské postavy ale takmer žiadne ako to isté spraviť u mužských a preto obviňovať vývojárov z toho ,že nevedia vymýšľať nové sociálne medzi plochy je minimálne nefér.
    • Kein
      Ale jaký problém proboha? Feministky potřebují něco řešit aby dostaly zase granty od státu na ty svoje rádoby studie a analýzy, které k ničemu nejsou. Chlapi jsou ve hrách zase znázorňováni jako svalnatí polobozi, taky to neodpovídá realitě a může to někoho urážet a řeší to nějakej chlap? Ne. jenom ženským vadí, že jsou ve hrách vykreslovány jako modelky a sexuální symboly, nevím proč by to měl někdo řešit, nebo považovat za urážku...možná to vadí těm hnusným chlupatým eko pozitivním machnám, ok, tak ať si to, ale taky samy platí, pak ať si vyřvávají do světa co chtějí.

Až mi někdo ukáže nějakou gender studii, která není financována z veřejných rozpočtů, nebo která někdy prakticky pomohla něčemu a někomu, pak to možná budu považovat za jakousi vědní disciplínu, která má nárok na to aby byla placena a respektována celou společností.
  • Keyz
    Klasika jak tam hodně lidí něco,hraje někdo snad chrápe atd.
    Nechápu ten smysl proč tam chodí,stejně pak často neví co se děje když se tomu nevěnují.
    • Tys asi nikdy nebyl na Vš přednáškách, co? Pak bys věděl, proč tam ti lidi jdou:)
      • smejki
        za přednášky na vš se neplatí 800,-
      • Tikov
        Je tam teplo a sucho? :D Taky to tak občas dělám.
      • Keyz
        Byl ale stejně to nevím :)
      • nerozumim, u vás na VŠ se dělá docházka na přednáškach nebo co? když mě přednáška nezajímá tak tam prostě nejdu, hry si můžu hrát doma.
        • Magister_Peditum
          No, občas jsem šel na cizí přednášku jen proto, že jsem si zrovna neměl kam jinam sednout, když jsem čekal na tu svojí. *15*
  • Mě se strašně líbí, jak nad tím ty feministky velice uvažují a všechno analyzují, přitom když se člověk podívá na jakékoli videa a dokumenty o tvorbě her, tak nikdo z tvůrců nějaké stereotypy naprosto neřeší. Prostě když je potřeba postavy trochu oživit tak se tam flákne ženská, aby bylo na co koukat a bude taky trochu drsná aby se lidem líbila. Když jsou tam ženské "v domácnosti" tak je to proto, že jde často o fantasy (a la středověk) hry a ženy v domácnosti prostě dotváří realistické prostředí ať už feministky chcou nebo nechcou, prostě to tak v dobách dřívějších bylo. Neznám hru, kde by byly ženy vyobrazeny nějak hanlivě nebo by je hra měla urážet. Naopak mě přijde, že ve hrách je spousta hrdinek, bojovnicí za svobodu a super ženských charakterů obecně.
    Třeba takový Zaklínač, dokážu si představit, jaký stěr by od feministek dostal. Za Geralta se můžete s mnoha ženami vyspat a z jiného důvodu ve hře některé z nich vlastně ani nejsou, do toho tam máte žen v domácnosti nepočítaně. Každá žena, která hraje roli je vždy svým způsobem velmi štědře obdarována co se týče jejích vnad a i jsou ve hře často dávány najevo (takové pohupování poprsí Triss na začátku jedničky). Každopádně když se na to podívá člověk hlouběji, badass charakterů je ve hře (speciálně ve dvojce) snad i více ženských jak mužských.
    Vždycky se musím feministkám smát jak se neustále snaží dělat velblouda z komára a nakonec stejně zjistí, že i to, za co bojují, je špatně (jak bylo např. řečeno v přednášce, že naprosto nestereotypní Lara je špatným příkladem, klasické ženské, co tedy vlastně chtějí?)
    • Tikov
      Ta představa středověkých žen v domácnosti je špetku taková svatoleská cukrkandlová a rozhodně nedotváří realistické prostředí. Měšťka či vesničanka rozhodně neseděla doma a nevyšívala- dělala to co muži a k tomu věci navíc (bych citoval klasika: "denně prát, denně vařit, denně rodit") Pole se samo nesklidí, pivo se samo nenačepuje, obchody nedojednají.
      Ty doby dřívější, kdy jsou ženy vytlačeny do domácnosti nastávají omezeně až tak s nástupem renesance a hlavně v 19. století (fr. revoluce byla z velké části dílem žen a to "od plotny" nejde). V Evropě opět upadají tyhle snahy s první světovou válkou. Problém je, že Američané si ideu ženy v domácnosti, aspoň dle TV produkce, pěstují žel dodnes.
    • Asharak
      Zahrát si Dragon Age:O za muže a valit do Zevrana by měly! A pak ať si kritizují! :DBych chtěl vidět ty jejich výrazy potom.

Hm... to nezní špatně, takhle jsem to ještě hrát nezkoušel! To by byla rebélie... co by na to asi řekli vědci a psychologové *7* Gaaaaaaaay!
    • Robotron3
      A to nemluvě o tom, že aby bylo něco kritizované za nereálné zobrazení, musí to mít za cíl realističnost. Přitom 99% takových her jsou smyšlené věci s fantastickými postavami ať už se jedná o muže, nebo ženy. Prostě uplně mimo argumenty a nějaký rádoby studie, ale to říkala i Zuzana Kostićová, takže jsem uplně až tak nepochopil zaměření a závěr přednášky.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit