Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • fuka delal a prekladal hry, kdy tys lital tatovi jeste v koulich *5*
  • KIMCID
    Fuka dělj hry nebo film ale né oboje
  • To mas asi pravdu, ze jim do toho bakala nezasahuje na urovni hernich mechanismu, na druhou stranu ale delaji vysokorozpoctovy produkt a jestli chteji byt uspesni, musi tvorit pro masu a funguje u nich "autocenzura". Nemohou si dovolit zadne pochybeni, jinak konci. Budou to mit chlapci tezke, protoze jednak se budou muset zavdecit kickstarterove komunite, ktera jim umoznila pokracovat dal, ale neplati je a jednak spotrebitelske mase, ktera jim da vydelat. To jim jejich manevrovaci prostor tak zuzuje, ze tu nemuzeme mluvit o tvurci svobode nezavisleho studia. Od skutecne nezavisleho studia se tak nejak ocekava, ze nepodleha silnym komercnim tlakum masove spotreby. V tom tkvi jejich smysl a ten WH nenaplnuje.
  • A kdyz si na sve stranky napisu, ze jsem novy buh teto Zeme, bude ze me novy buh?

Na nezavislost se muzes divat ruznymi uhly pohledu. Napriklad z pohledu vlastnictvi, ekonomickeho nebo tvorby. A je pravda, ze WH je nezavisle z pohledu vlastnictvi, jejich firma nepatri nikomu cizimu, kdo by o nich mohl rozhodovat.

Ale z pohledu ekonomickeho nezavisli nejsou, jsou smluvne vazani k investorovi, ktery je financuje a maji vuci nemu a jeho investici odpovednost.

Investor jim do tvorby asi moc nekeca (i kdyz cely ten kickstarter humbuk se deje asi prave kvuli investorovi, takze zcela bez vlivu neni) a zdanlive to tedy vypada, ze maji tvurci svobodu, ale neni tomu tak. Jejich tvorba je primarne byznys, ekonomicke podminky v kterych ziji jim nastavuji tvrde mantinely, a navic velmi uzke vzhledem k tomu, ze tvori vysokorozpoctovy produkt. Kvuli tomu musi tvorit masovy produkt. Timto jsou silne omezeni a svazani. Timto jsou limitovani.
  • Vznikaly na akademicke pude.
  • Vysvětli mi prosím, jak může být náročných hráčů stejné procento, když se kvůli zjednodušení dostali k hrám i jinak technicky naprosto tupí lidé a je jich teď většina?

Pokud dnes hraje 2x více lidí než dřív a náročných je pořád stejně, tak v procentech jich bude o polovinu míň.
  • No hele, spousta lidí si spojuje indie hry s hnusnou nebo retro grafikou - ono nic moc jiného indie vývojářům nezbývá, hlavně těm co nemaj investora a makaj na tom ve volném čase zadarmo. Většina těch týmů by chtěla mít indie nebo free licenc a v tomto směru není moc možností - buď zvolí teď už dost obstarožní UDK, které nefunguje úplně na všechny typy her a nebo půjdou do Unity, které je furt ještě v plenkách hlavně co se vizuálu týče.
  • N7N7
    Vzpomínám na několik článků ze starých časopisů, podle kterých měly hry dnes už běžně mít fotorealistickou grafiku. A hle co se stalo. Najednou žádný pokrok kupředu, ale se vracíme zpět do dob 8-bitů a točíme se v kruhu. Přesto pořád pevně doufám, že tahle "móda logických hopsaček a nostalgie" za pár let pomine a áčkové hry budou opět na vzestupu. A z hipsterů se stane zase něco jiného...
  • GlaDOS
    A jak vznikali úplně první hry, když ne z garáže?
  • ucho
    to je samozřejmě z principu nesmysl. trh není jen něco, co chce to z prostředka...
  • Vystoupeni se mi libilo a bavilo me, ale nemuzu se zbavit dojmu, ze prednaska mohla byt ucelenejsi, mit nejake jasnejsi tema. Takhle to spis bylo ctyricet minut nazoru na hry, se kteryma se z velke casti ztotoznuju, ale cekal jsem, ze to nekam povede...
  • Téměř vždy platí, že existují dva extrémy( Velký distributor, indie vývojář v garáži) oba dva nejsou dobré, ale pokud by se trh setkal uprostřed, tak by to bylo ono.
  • Ať si každý hraje, co uzná za vhodné. Níkdy jsem nebažil po tom, zahrát si vše, co měli ostatní. Hlavně jsem to vyvažoval - občas strategie, RPG, střílečka, adventura...

Nechte tvůrce, ať tvoří, co chtějí. Nikdy bych si netroufl vytvořit hru. Ani v prohlížeči. Proto nerad kritizuji ostatní, samozřejmě pokud si to autoři zalouží, jako v případě Dungeon Keepera, to je jiná věc.

Spíše mě mrzí, že se vydavatelé zaklínají slovy "Naše hra stála moc, protože jsme do ni daly nejnovější grafiku, prodeje 5 milionů na platformu nám nestačili, nemůžeme si dovolit vydávat hry, co mají třeba myšlenku.

Osobně jsem rád za každou výzvu, kterou mi hra nabídne. A navíc se spousta žánrů zmršila, až na vyjímky. Třeba budovatelské strategie jako nové SimCity. A to je ten největší problém. Ne indie vs mainstream. Nebuďme jen konzumenti průměrných her. Když si koupím víno nebo elektroniku, taky čekám nějaký standart. Hry jsou v rozkvětu (pozn. indie scéna je tu stále, a ne jen poslední roky, jak se mnozí neinformovaní domnívají), udržme si v každém žánru perly, na které budeme ještě po letech vzpomínat.
  • A to je snad problem nebo co? Kvalitni "pixelove zrudnosti" se budou prodavat a jejich tvurci budou vydelavat a na nekvalitni nebo nezajimave se lidi vykaslou. Tvurci dobrych her budou tvorit dal a tvurci tech spatnych bud udelaj neco lepsiho nebo to vzdaj, skoncej pod mostem a umrou na zapal plic.
    "Zanik" AAA her s tim rozhodne nema nic spolecnyho. Za "zanik" AAA her muzou akorat stoupajici naklady na vyvoj.
  • tak tak ja si myslim ze ti narocnejsi "hraci" jako pred patnacti lety jsou tu porat stejne procento, jen se diky zjednoduseni techniky dostali k hrani i jinak technicky naprosto tupi lide a protoze je jich vetsina, tak se jim hry prizpusobuji resp. kdyz dnes nekdo zacne delat hru tak ji nedela s tim ze se mu cas straveny hranim o pardon programovanim aspon nejak zaplati, ale dela to rovnou s vidinou vydelanych milionu...
  • No nevim, ale posledni videa z Elite Dangerous a Star Citizen mi moc jako kosticky nepripadaji. Nemas rozbity monitor?
  • Carmamrdon
    Jedna vlaštovka jaro nedělá a stačí se podívat na ty pixelové zrůdnosti, kterých je poslední dobou plný Steam. Ty nesmysle. *7*
  • GlaDOS
    Že má Warhorse soukromého investora neznamená, že není nezávislé. Bakala není vydavatel a těžko bude studiu nakazovat, jaké herní mechaniky vyškrtnout a jak hru zjednodušit. Jelikož má WH kreativní svobodu, tak docela nezávislí jsou.
  • Já odehrál za život leccos, ale takhle retro nostalgicky tedy nežiji. Nicméně nejhorší je žádat obecenstvo o potlesk. :)
  • ucho
    info na stránce:
    "Jsme nové nezávislé herní studio se sídlem v Praze, náš tým se ale skládá ze zkušených veteránů, kteří za sebou mají řadu úspěšných titulů s miliony prodaných kusů a spoustou ocenění."

pak v anglické verzi:
    "We are a new independent game development studio based in Prague, Czech Republic."

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit