Přejít na výpis diskuzí
Gearbox a Sega čelí žalobě kvůli Colonial Marines
2.5.2013 | Ladislav Loukota
132 příspěvků
-
Treba sa vrátiť k základom obchodu. Jeden chce niečo predať, druhý to niečo chce kúpiť. V medziach slušnosti, alebo dokonca zákona by malo byť jasné, čo ten prvý predáva. Ale jak tu dolu čítam niektoré príspevky, tak sa nestačím diviť, kam tá naša spoločnosť smeruje. Istí jedinci obhajujú predajcu slovami, že vinný je zákazník, robia z neho priamo debila, pretože kúpil niečo, čo vlastne nechcel. To je logika na zaplakanie...Predajca vlastne môže anoncovať čo chce, výsledný produkt môže byť niečo úplne iné. Toto je podľa niektorých spôsob, akým by mal obchod fungovať. Takže ak budete chcieť podnikať, tak najlepšie tak, že celý čas budete makať na jednej veci len preto, aby ste nakoniec mohli predať niečo iné. Tlieskam *13*
-
-
Podavas to jednostranne. Prodejce nemuze inzerovat vsechno co chce, zakon ho v tomto smeru i omezuje. Na druhou stranu se zakaznik musi take zajimat a nelupovat zajice v pytli a pak si stezovat, ze je to neco jineho nez chtel. Dovolim si tvrdit, ze kazdy prumerne (a i lehce podprumerne) inteligentni clovek mohl snadno zjistit, ze to neni dobra hra a vyhnout se koupi. To ze lide nakupuji bez rozmyslu je jejich chyba a ne ze ne.
-
-
Bavme sa o príčine, nie následku. Vravíš, že zákazník by nemal kupovať zajaca v pytli. A čo tak, keby predajca toho zajaca v pytli nepredával? Ideš na to zo špatného konca.
-
-
On ho ale v pytlá neprodava. Nevim jak ty, ale ja jsem mel v case vydani spoustu prilezitosti zjistit, ze ta hra se nepovedla, takze jsem si ji nekoupil, i kdyz jsem mel zajem, mam rad alieny i gearbox. Kdyz to snadno zvladnu ja, tak snad i ostatni ne? Kdo to koupil a byl prekvapeny tim co dostal, tak to kupoval na slepo, neinformoval se a kupíval toho zajice v pytli, dobrovolne a vlastni vinou.
Chapu ze je jednodusi z nastaleho zklamani obvinovat ostatni, nez se zamyslet sam nad sebou, jak nakladam s penezmi.
-
-
-
V reklame je dnes vlastne uplne normalni, ze vyrobce zakaznikovi vice, ci mene lze. Staci si jen vzpomenout na jogurty Activia, ktere byly jeste nedavno plne hodnych bakterii a chranily nas pred vsemi nemocemi sveta a ted, pote co dostala firma pres prsty ...najednou tu mame jogurty, ktere skvele chutnaji. Na jednu stranu se muzu smat tem troubum, kteri tu praskovou sr*cku kupovali, ale at uz jsou jakkoli chudi duchem ...byli vyrobcem sproste obelhani ...takze u me je to jasne, pokud tvurci hry ukazovali a tvrdili neco, co ve finalni verzi pak nebylo ...necht se smazi v pekle.
-
Trafil si klinec po hlavičke. Mnohým zrejme uniklo (alebo je im to jedno), že tie obchodné vzťahy sa už dlhší čas deformovali jedným smerom. Kým jeden mohol takmer všetko, ten druhý nemohol vôbec nič iba nekupovať (čo by však akosi nebolo možné, pretože vždy sa nájde niekto, čo to kúpi aj za akýchkoľvek podmienok. Ten spor dotyčný pravdepodobne prehrá (vznikol by obrovský precedens)alebo to pôjde cez mimosúdnu dohodu a žalobu stiahne. Ale už je tu signál. Signál, že nie všetko si musíme nechať páčiť. A možno to prinúti
aj vývojárov a vydavateľov správať sa zodpovednejšie. Akosi povedal, treba sa vrátiť
ku koreňom obchodu. Slušného a poctivého obchodu.
-
-
Po precteni nadpisu jsem si myslel, ze 20th Century Fox zaluje Gearbox za pospineni znacky "Alien" *13*
-
koukám že se tady najde dost lidí , kteří se zastávají vyvojářů, no já to vidím takhle , jestli jim to projde , tak příští BF4 může bejt na konec Puzzle v prohlížeči aby to bylo řádně optimalizované ?????? objednáte si novou octavii s metalizou jaká je v reklamě a přijede vám bílá bez litých kol a oni vám řeknou vždyt je to v pohodě je to nová octavia , už chápete o co jde , jen GEARBOX a SEGA byli první který to vyzkoušeli , a jestli jim to projde tak už to budou dělat všichni
-
-
Muze, proc by nemohlo. Vyvojari mohou dalsi dil udelat jak se jim zlibi. Ty si to prece nemusis kupovat, kdyz se ti jejich dilo nebude libit.
-
-
a jak poznas ze se ti nebude libit, kdyz ti neco ukazou v prezentaci 3D strilecky a vysledna hra pak bude vypadat jako tetris na mobilu?
-
-
Ja si prectu nekolik recenzi, podivam se na gameplay videa, zahraju si demo nebo trial verzi (na ps3 jsou docela bezne) a pak se rozhoduji. Stejne jako pri koupi jineho zbozi. Nejsem blazen, abych se rozhodoval na zaklade traileru nebo ukazek vyvojove verze.
-
-
Aha, a kdyz to gameplay video a demo budou vypadat uplne jinak nez to, co si pak koupis, tak udelas co? Vlastne nic, protoze je to prece tvoje chyba, ze?
-
-
Neni duvod aby gameplay video z finalni podoby hry bylo jine. Demo vznika z vyvojove verze hry, tam se s tím musi pocitat. A porad tu jsou jeste recenze, ktere te na tyhle kiksy upozorni. Nemuzes se orientovat podle jedne informace, je potreba si udelat nazor na zaklade ruznych informaci z ruznych zdroju. Vitej v realnem zivote.
-
-
-
-
-
-
sw odvetie je jedine odvetie, kde zakaznikovi nie su fakticky garantove ziadne prava a vydavatel moze predavat, klamat a teoreticky si robiz s hrou co len chce...Kupis v hru obchode, si jej vlastnikom a nadovazok sa este musis zaviazat k niecomu, kde sa vzdaas vsetkeho, aby si ho mohol pouzivat..
To je ako keby som si kupil auto u predajcu a na benzinke pri prvom natankovani mi dali podpisat, ze bud budem moct jazdit na aute a vzdavam sa zaruky, vsetkeho, mozu mi auto kedykovlek zobrat bez udania dovodu aj ked som ho zaplatil alebo ho mozem vratit..absolutna anarchia, len do nich hajzlikov. -
-
Mylis se, nekupujes hru, ale lácenci, nestavas se vlastnikem hry, ale licence. A od tohoto tveho omylu se pak odviji dalsi. Zkus se na to divat spis jako na pronajem bytu s tim, ze platba najemneho je zpravidla jednorazova. Neni to nic noveho.
-
-
a to ti prijde v poradku? me to prijde jako spatny zakon, ktery je potreba zmenit, rozhodne zajistit kupujicim vetsi prava
-
-
Jiste, je to uplne normalni. Schvalne zkus navrhnout jiny prakticky pouzitelny zpusob prodeje software.
-
-
-
a blbosti s licenciami si nechajte pre seba, ked si kupujem auto, tiez sa nestavam absolutnym vlastnikom vsetkych techologii ci znacky, ktore sa tym autom su, su patentovane ci inak chranenie, a nemozem v ich mene vyrabat dalsie, je to uplne rovnaky princip ako hier. Pri kazdom tovare fakticky kupujem kopiu niecoho, co najprv museli oni za svoje prachy vyvinut, pokial sa nejedna o nejake umelecke diela ci nieco, co sa vyraba rucne...takze asi tak..
-
-
Jenže to je ten problém, ty licence jsou docela důležité. Nevím teda jak je to u aut, ale zrovna u her dnes člověk prakticky vždy kupuje jen povolení hru používat. Dnes člověk vlastní tak leda krabičku a disk jako hmotu, samotný kód a data si člověk nekupuje. Právě díky tomuto to dává do rukou vydavatelů hodně silnou zbraň, ono když si člověk přečte licenční ujednání (takové to dlouhé co každý hned odklepne) tak se tam dozví zajímavé věci. Neříkám, že je to správné a morální, ale právně je to v pořádku. V případě Colonial Marines však nejde ani tak o licenční ujednání jako o lživou reklamu.
-
-
-
Já mu držím palce, protože to co nakonec vydali a jak to prezentovali před tím prostě podle mě je podvod. Lživá reklama. Takhle to cítím já.
-
Ja si myslim, ze uz bylo na case, aby nekdo neco takoveho udelal. Zvlast v dnesni dobe, kdy dema nejsou a v okamziku, kdy si hru koupime, zejmena treba na Steamu, a zjistime, co je to za zmetek, tak mame smulu a muzeme se jit klouzat. A fakt, ze misto slibovane skvele zabavy jsme dostali totalni sr*cku, ktera ani neodpovida tomu, co inzerovali doted nikoho nezajimal. Kdyby to ti k*eteni alespon vydali za 5 nebo 10 USD s tim, ze se omlouvaji, ze tohle je vse, co jim z toho vyslo. Ale oni za to stale chteji 50 ecek a jeste se tvari, co by ti nevdecni hraci vsechno nechteli.
-
-
Já to dneska koupil za cca 350,- a za tu cenu jsem spokojenej. *5*
-
-
... páč si dokážu udělat na hru vlastní názor, aniž bych se musel přidat k onomu absurdnímu masovýmu HEJTU. A když mě hra baví, baví mě.
-
-
zábava je relativní pojem. pokud vydavatel hru prezentuje jako zábavnou a tebe nebaví, není to důvod jakékoli kompenzace. to je tvůj problém, že nedokážeš odhadnout, co tě bude bavit a co ne. samozřejmě jsou ale jisté hranice, kdy už může dojít k matení spotřebitele...
-
-
Pokud napriklad hru nespustim, nebo pokud pada, protoze to programoval simpanz je jasne, ze to moji zabavu sakra ovlivni.
-
-
když ji ani nespustíš, tak zažádej o vrácení peněz a patrně ti vráceny budou...
-
-
Zkousel jsi to nekdy treba na Steamu? Hodne stesti. Ja tam uspel jednou jedinkrat a to az po tom, co autori te hry zkrachovali a vsem muselo byt jasne, ze vydali nahodne splacany kod. Bylo to Legends of Pegasus. Na druhou stranu mne to vylecilo z predobjednavek.
-
-
-
-
-
Podvod je podvod a veľmi ma udivuje benevolentnosť niektorých prispievateľov, ochotných
nechať sa o...ť (doplňte si podľa chuti) vydavateľmi až za hranice akejkoľvek slušnosti. Najprv to bolo o neposkytnutí dema, potom o nutnosti ochrán konkurujúcich vírusom, nutnosť byť pripojení a najnovšie aj mať nejaký program, bez ktorého nerozchodíte hru aj napriek tomu , že by mala byť off-line. Namiesto toho sa nám dostáva vychválených prísľubov, čo vraj tam všetko bude, vyčačkané obrázky, ktoré (aj podľa niektorých tunajších prispievateľov) vôbec nemusia zodpovedať skutočnému výzoru, falošných recenzíí, upravených videí... Uprimne si želám, aby to ten človek vyhral a aby dostali takú pokutu, že si nabudúce každý rozmyslí, ako ďaleko si dovolí zavádzať. To nie je totiž len o zlých pirátoch a chudákoch vydavateľoch...To je aj o tisícoch ľudí, ktorí dostali niečo úplne iné , ako chceli a nemôžu s tým nič urobiť, pričom peniažky má už niekto vo vrecku a je mu veselo. Myslím si , že nastal čas klepnúť niekomu po prstoch , aby zistil, že to bolí. -
-
No obávám se, že jediné co se změní bude to, že na videa přidají pravníci těch společností nějakou tu kouzelnou větičku ve smyslu: Video se může lišit od finální verze a to bude vše.
Ve víc bych skutečně nedoufal.... -
Kdo te nuti kupovat hry bez dema? A proc by nekdo mel investovat do dema, kdyz se mu to nevyplati? To je dusledek chovani hracu.
Dtto ostatni veci. Kvuli steamu musis byt alespon docasne online u singleplayerovych her. Vetsine to nevadi a jeste si steam pochvaluje.
Produkty a sluzby jsou takove, jake urci trh, jsou vysledkem nabidky a poptavky. Resit to zalobou je nesmyslne.
To ze si nekdo koupi neco jineho nez chtel je chyba dotycneho.
Neni to o benevolenci, je to o rozumu. -
-
To je fakt. Kdo nas vlastne nuti to vubec kupovat, ze? Radsi to mame vsichni stahnout z warezu a drzet hubu, co?
A dle tve logiky, kdyz si koupim jogurt a doma zjistim, ze je zkazeny, je to moje blbost a nemam ho jit vrati? Mozkove pochody nekterych lidi asi nikdy nepochopim. A vlastne ani nechci. -
-
Ne, o warezu nemluvim. A nejlepsi zpusob obrany proti nekvalite je nekvalitni veci nekupívat, je to mnohem lepsi, nez jen nadavat "v hospode".
Dle me logiky, kdyz si koupis jogurt s necitelnym obalem, tak si pak nemuzes stezovat, ze je jahodovy, kdyz ty jsi chtel boruvkovy. To ze to nechapes je pravda, ze to chapat nechces je smutne. Nelábi se ti to proto, ze si to blbe vykladas a pak davas blbe primery s datumem spotreby.
-
-
-
-
Mno kdyby Gearbox se Segou ten spor prohráli, možná by si to ostatní studia vzala k srdci a na hrách se víc snažili
-
před publikováním doporučuji ten článek po sobě přečíst. ty citace zní dost divně a "Firma se specializuje za zastupování" taky asi nebude dobře.
"Aliens byli dle kalifornského práva "lživě inzerovány"" - autor by se měl rozhodnout, jakého rodu jsou Aliens a Aliens: Colonial Marines... -
-
Teda nejsem zadny jazykozpytec, ale ti Vetrelci tudiz Alieni byli. Stejne tak jako ti marinaci byli.
-
-
no vidíš. tak hodně štěstí s obhajováním "Alieni byli lživě inzerovány"...
-
-
-
Volný překlad citace Bena Thomassena z článku, na který odkazuje link na Polygon:
"Pdle našeho názoru je videoherní průmysl stejný jako jako jakýkoliv jiný průmysl, ve kterém dochází ke kontaktu se spotřebitelem. Pokud společnosti jako například Sega a Gearbox něco slíbí zákazníkům, ale ve výsledku dodají něco jiného, tak by měly za takové jednání nést zodpovědnost."
Pokud by toto opravdu fungovalo, tak by se v podstatě AAA produkce dnešního formátu (postavená z velké části na pre-order a PR polopravdách) surově nevyplatila. -
-
Zajímalo by mě z čeho tvoje expertní analýza vychází a proč si myslíš, že je podvádění zákazníka připustitelnou praktikou?
-
-
Výše uvedený příspěvek obsahuje překlad výroku člověka, který pracuje pro firmu Edelson LLC. Na jeho slova reaguje můj laický komentář v dalším odstavci. Expertní analýza se nekoná ^_^.
Ad "podvádění zákazníka je připustitelnou praktikou" - to můj komentář neřeší.
Nicméně pokud jsi se ptal na základě čeho si myslím, že se tak děje (že v AAA sféře probíhá klamání zákazníka), odpovím třeba tímto příkladem:
Mafia 2, vybrané přebaly standardní edice. Na přebalech nikde není zmínka o ilustrativním charakteru přebalů. Na jejich zadních stranách se vyskytují screenshot(y) z vystřiženého obsahu, který byl k vidění v oficiálně vydaných trailerech a na videoherních konferencích. Zákazníkovi je tedy úmyslně nabídnuto něco, co ve finálním produktu není.
SIM CITY. Dle oficiálních vyjádření má hra nabídnout dokonalou simulaci na úrovni jednotlivých entit. Hra navíc oficiálně vyžaduje stálé připojení k internetu, protože na serverech EA údajně probíhá část výpočtů simulace.
Početná pozorování ale odhalují, že skutečnosti nejsou splněny není ani v jednom případě. Entity jsou duplikovány, existují takzavné "ghost entity" a hra zkresluje informace o populaci. Hra je také schopná běžet po relativně dlouhou dobu bez připojení (a všechny simulace dál probíhají), tudíž servery nejsou nutné pro výpočty simulací.
-
-
Malo by to tak fungovať.
-
ale jo, vyplatila. většina vydavatelů si na to dává pozor už teď. produkt jde vychválit a popsat zajímavě i bez toho, aniž bys lhal...
-