Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • No abych byl uprimnej sou ve mne dva pocity. Uplne gearboxu nepreju nejakou velkou financni pecku za to ale na druhou stranu asi fakt velky vydavatelstvi a vůbec asi všechny potrebujou nejakou velkou facku aby videly ze proste nestaci poslat do světa sracku a rikat ze je vlastne v pohode. I kdyby to myslely na krasne dobře tak co stoji za prd, stoji za prd i když ses snazil.Navic o tom dost pochybuju podle toho co se o tom clovek muze docist.
  • Ono je to trošku jinak, jediný dostupný informace o hře byly právě z těch "gameplay" videií, což byly nascriptovaný cutscény, který navíc ještě obsahovaly mechaniky, postavy, story a AI, který ve finální hře nebyly, recenzenti měli NDA až do dne vydání hry, takže ses mohl rozhodnout jen podle toho PR videa.

To nic nemění na tom, že předobjednat hru si může jen magor :). Stačí počkat 2 dny na Lets play na Youtube nebo recenzi a 60$ za podobnej odpad ušetříš.
    • Whoossain
      To je sice pravda, že stačí 2 dny počkat, ale k předobjednání mnohdy prodejce vybízí tím, že nabízí různej exkluzivní obsah, který nikde jinde nepůjde sehnat atd. Nemluvě o tom, že je prostě nepřijatelný, aby někdo nabízel něco, co vypadá úplně jinak, když se to dostane ke koncovýmu zákazníkovi.
      • Takže si kvůli skinu na zbraň předobjednáš hru, a když to bude odpad, tak získáš krásnej skin do hry na kterou už nešáhneš a vyhozenejch 60$?

Ty bláho, předobjednávky se fakt vyplatí :).
        • Whoossain
          Bože, není přeci problém, že si někdo předobjedná hru kvůli skinu. Je problém, že mu výrobce dodá něco jinýho, než nabízel v materiálech, na základě kterých se kupující rozhodoval o předobjednání. Nechápu, odkud se bere něčí potřeba donekonečna obhajovat ojebávače a podvodníky...
          • Jeste jde totiz o to, na zaklade kterych materialu se rozhodoval. Jestli na zaklade prezentace vyvojove verze, tak je blbost na strane kupujiciho. Ojebavac a pídvodnik je pak spis kupujici, kdyz kvuli svemu spatne provedenemu vyberu se snazi zalovat vyrobce.
  • Chtěl jsem původně nakouknout do diskuze, ale hemží se to tu jejdáskem, tak raději nic.

Ohledně té funkce blokace příspěvků některých uživatelů, neuvažovali o tom představitelé games?
    Dle mého názoru by to vedlo k celkovému zkvalitnění webu a lepšího pocitu ze zdejší návštěvy. Udělat to tuším není nic složitého.
    • Je to blby, ze si tu nemuzes bez zabran stadne se vsemi zanadavat, jak te vsichni ozebracuji a nekdo te rusi nabizenim jineho uhlu pohledu na vec, co? :-)
      • ucho
        co o to, další názory a pohledy na věc nejsou nikdy na škodu. to bys ale ten názor měl opravdu nabízet a ne ho přímo vnucovat a zároveň se snažit naznačit, že kdo má názor jiný než ty, je blbec... to pak tvé nabízení názoru nabírá zcela jiný rozměr...
        • Ja rikam ze je blbec ten, kdo si koupi neco na slepoa pak se divi, ze to je jine nez si myslel. Nikoláv ten, kdo ma jiny nazor. To prosim nezamenuj.
          • ucho
            ale o to tady přeci vůbec nejde. samozřejmě že každý sám dle vlastního uvážení rozhodne o tom, co si koupí a co ne a je to na jeho triko. lidé, co si hru předobjednali, však mohli být mírně znevýhodněni nereálným gameplayem. jde tady o přístup firmy a jestli už neudělala něco, co neměla. a o tom rozhodne patrně soud, ne ty, já nebo kdokoli jiný v této diskuzi...
            ty tedy můžeš mít maximálně názor, že ti nevadí, že to, co předvedli jako gameplay, neodpovídá skutečnému gameplayi. já pak můžu mít názor, že mi to úplně košer nepřijde. to je ale tak všechno, není zde ani prostor k hádce a ani k předkládání dalších názorů, takže není třeba diskuzi příliš dramatizovat...
            • ucho
              opět přeháníš, napsal jsem to předtím dost jasně... a opět plácáš další věci mimo tuto záležitost...
            • Ale prave ze o to tady presne jde a ma to hlubsi koreny. Nase spolecnost si zije v premire blahobytu, coz spolecnost vede k bezstarostnemu a nezodpovednemu zivotu a ruku v ruce s tim sili tendence posilovat ochranu naseho bezstarostnehí zivota, abychom nemuseli nic resit, na nic myslet. A tak nam buji byrokracie, nesmyslna splet zakonu a jsme tak chraneni, az jsme nesvobodni. A tento pripad je jenom takovy nepatrny dusledek teto tendence a projev snahy vest to dal do jeste absurdnejsich rozmeru. Lidi chteji byt chraneni pred tim, aby si vlastni blbosti nekoupili neco, co nechteji. Chteji byt chraneni pred vlastni blbosti a nezodpévednosti, chteji se chovat rizikove a aby pripadne dusledky tohoto rizika nesl nekdo jiny.

A i ty tento problem zamerne podavas zjednodusene. Chybi ti tam dost podstatna vec, rozliseni mezi prezentaci vyvojovou a finalni verzi. Otazka je tedy jina. Jestli finalni produkt musi odpovidat starsi prezentaci vyvojove verze. A ja tvrdim, ze to je absurdni, ze je bezne, kdyz se finalni produkt lisi od vyvojove verze a jako vyborny priklad davam diablo 3, ktere se neustale menilo. To neni podvod, to je normalni vec.

Kdo si kupuje nejake zbozi, mel by se o nem informovat, zjistit si jaky je a to ve finalni podobe, ne jaky byl behem vyvoje. Kdo kupuje na slepo, chova se rizikove a to plati i na predobjednavky. A dusledky rizikoveho chívani necht si nese kazdy sam a neprenasi je na jine. Nekomu to treba nevadi, ze nevi co presne dostane, ci se mu to bude lábit, je to jeho vec. Ale pokud to nekomu vadi, pak je blbec, kdyz si neoveri, co kupuje.
  • Důkaz toho, že konzument by měl (v rámci slušnosti) diktovat podmínky prodejci. Jelikož jsem celý dlouhosáhlý vývoj této hry sledoval s okousanými nehty a pak přišlo cosi - jaksi - jiného, tak přeji jen hodně štěští v žalobě. Jo a konečně pošlete do pr**le Randyho Píčforda.
    • Konzument si urcuje podminky, za kterych jeochoten produkt od vyrobce koupit. To je silna zbran a silnejsi neni potreba. Potreba je, aby se s ni láde naucili zachazet, vetsina to totiz neumi, zvlaste v cesku, kde si vetsina lidi necha kalet na hlavu a jen na to rezignovane a porazenecky hledi a lituje se, ze s tim nemuze nic delat.
  • No, nevím, zda-li je žaloba oprávněná, či ne, od tohou se konají soudy, faktem ale zůstává, že Gearbox ani Sega slibům nedostáli. Na druhou stranu, nelíbí se mi, že se do hodnocení her započítává i odladěnost nebo optimalizace. To by například GTA IV ode mne dostal krásnou nulu, protože na mé konfiguraci, byl hratelný až tak dva roky po vydání, kdy jsem byl konečně schopen hru hrát s texturami, bez nich to bylo jaksi nehratelné (za to teď mi to konečně jede na high), o podpoře ze strany R* se raději nebudu rozepisovat. A:CM je ale strašná hra, to je pravda.
  • Smetana.pavel
    Je to obousečné, na jednu stranu lituju tvůrce, zavděčit se publiku může být těžké a je snadné být nespokojený. Byly tady mraky přirovnání a více či méně trefných, ale myslím že tady je to celkem jasný. Ano, finální verze se může lišit, ano práce stále probíhají. Ale nemohu lidem ukázat úplně luxusní databázi, rychlou, optimalizovanou s user-friendly ovládáním, všemi vychytanými funkcemi, výborně spojenými tabulkami atd. a nakonec jim dodat dvě skříňky a pořadač...

Tuhle žalobu naprosto chápu, kdybych lidem slíbil profesionální hudební desku a nahrál jim zkušebnu na kazeťák a prodával to za litr, taky by se to asi posluchačům nelíbilo.
  • Nesnáším, když někdo píše nebo dokonce říká "mno"
    • ZvacA
      "Gumídek dne"
  • To ze se hra mezi alpha verzi a finalnim produktem je imho normalni a nezalovatelne. A ze by v reklamni kampani na finalni produkt byly tato stara videa, o tom nic nevim.
    • ucho
      oni ale neprezentovali vzhled alfa verze (navíc při vývoji by člověk čekal postupné zlepšování kvality, ne zhoršování), oni prezentovali gameplay této hry. a ten se prostě od finální verze lišil celkem dost... tedy zde to klamavou reklamou opravdu zavání...
      • Byly to ukazky z vyvojove verze. A ocekavat lze zlepsovani i zhorsovani, napr. pri vykonovych optimalizacich. Staci doplnit ai a fyziku a najednou se vsechno seka i na vykonnych sestavach a tak zacnou grafici optimalizovat. Nebo se blbe odhadne vykon hw v dobe vydani hry. To je docela bezne, podivej se treba na prednasky z gdc, kde se hovori o tom, ze grafici dostavaji k predelani prilis narocnou grafiku. Neni problem udelat hezkou grafiku, aby se musela stale vyvojem vylepsovat, problem je udelat vykonove nenarocnou hezkou grafiku. A jak se postupne optimalizuje, muze snadno dojit i ke zhorseni.
        • ucho
          já tu prezentaci viděl. víceméně se chlubili tím, jak hra vypadá... pokud se něčím chlubím, opravdu bych nečekal, že to tam nakonec nebude... nedivil bych se, kdyby to projeli...
          • Kterou prezentaci, reklamni na finalni produkt nebo prezentaci vyvojove verze? Jestli vyvojove verze, tak je tva chyba, ze necekas ze se muze zmenit. Dokud neni vyvoj produktu ukoncen (v herni branzi se to nazyva gold), tak zmeny proste a jednoduse mohou prijit a nemusi se ti vzdy libit. Viz neustale predelavane diablo 3. Podame kvuli jeho zmenam taky zalobu?
            • Ja jsem psal o prezentaci vyvojove verze a tys na me reagoval s tim, zes tu prezentaci videl. Nebojuji proti principum ukazovani alpha verzi, ale proti lidske blbosti, ktera takovou prezentaci pívazuje za zavaznou prí finalni produkt. Diablo je toho dobry priklad.
            • ucho
              Bojuješ zbytečně proti principu ukazování alfa verzí... nauč se pozorně číst. A pusť si ještě jednou tu jejich prezentaci gameplaye. To jednoduše mystifikací lidí zavání a v tomto případě se o tom klamání spotřebitele diskutovat dá. Vytahovat změny v předělávkách Diabla 3 je hloupé...
    • vypadlo mi slovo "zmeni" v prvni vete
  • Pevně doufám že tohle dopadne pro Gearbox, protože pokud ne, už nikdy neuvidíme žádná gameplay videa...
    • no a nebo by mohli ukazovat videa co jsou opravdu ze hry? :)
      • To nikdy nikdo neví, jestli to tam zůstane... Podobná rozhodnutí padají i ke konci projektů, takhle se nikdo neodváží něco ukázat, protože nikdy člověk neví jestli se to opravdu dostane do finálního produktu přesně v tom, co ukazuju. I scénáře se přepisují až do konce hry, cutscény můžou být jiné. Díky podobné věci může dojít k téměř zakázání ukazování čehokoli ze hry. To není o lhaní, jak si lidé myslí...
        • tak tam daji napis "ALPHA VERSION - FINAL VERSION MAY DIFFER" a je to vyresene
          • Průšvih? No, jen ti za to nezaplatí... Na což má každý zákazník právo... Že si někdo předobjedná hru, to je něco jiného. Předobjednávkou samozřejmě z mého ohledu každý riskuje, protože nikdy nevíš co bude výsledný produkt a ve smlouvě mezi zákazníkem a prodávajícím v případě her je napsáno, že prodávající negarantuje kvalitu hry.
            • shaker: presne tak, predobjednavka je kupovani zajice v pytli pro blazny, pokud jim zalezi na tom, jake vlastnosti bude mit vysledny produkt. Je to risk a kazdy si musi zvazit, zda mu za to stoji.
            • Já si myslím že ty sliby by měli být voleny s opatrností vůči zákazníkovi. Ale ano, nemyslím si že by zákazník měl počítat s tím že dostane přesně to co je ukázáno v gameplay videích, protože se to může z různých důvodů změnit.
            • Shaker
              Takze podle tvoji logiky, kdyz si neco predobjednam s tim, ze je oficialne slibeny, ze to bude pecka a nakonec je to propadak, tak si zaslouzim bejt oje*anej? Promin, ale to jako fakt?
          • Procházel jsem ta videa co jsou na internetu teď a nápisy "WIP", alpha version a podobně tam byla. Jestli jim uniklo jedno kde ne, OK, hloupost že unikla.
            Jinak já si kálet na hlavu, jak píšeš, nenechávám, sám vývojář jsem a nerad bych se dočkal doby kdy to bude stejně jako v USA s prodejem zásuvek, kde je napsáno "nestrkejte tam prsty, zabije vás to". Takhle každý teaser bude obsahovat 30s varování o kontentu.
            • Shaker: obecne mas pravdu, ale v tomto pripade je otazka, zda nekdo neco takoveho inzeroval. Videa z vyvojove verze hry tak rozhodne brat nelze.
            • Shaker
              Kdyz nekdo inzeruje neco s tim, ze to tak proste bude vypadat a ve vysledku to tak nevypada, tak je mi u spodni casti zad, jestli to museli zkrouhnout kuli optimalizaci nebo kuli tomu, ze Randy ma velkou hubu... Proste je to lziva reklama. Skoda, ze se to jako prvniho dotklo gearboxu, ale aspon si pro priste vsichni ostatni rozmysli.

Jestli si opravdu vyvojar, tak sam urcite chapes, ze kdyz mas ho*no a inzerujes boruvkovej kolac a nakonec to ho*no s nalepkou boruvkovej kolac prodavas, tak si zaslouzis pres drzku a pokud pracujes pro seriozni firmu, tak te zakaznik donuti, aby si ten boruvkovej kolac nakonec fakt dodal nebo si to odskakal...
          • Vzdyt presne tohle se dela. A nakolik by mela byt trestna absence takoveho napisu, kdyz je zrejme, ze jde o ukazku z vyvojove nikoli finalni verze?
            • Mike: ty kdyz zakaznikum ukazujes svuj vytvor v hrube rozpracovanem stavu, tak je totozny s finalnim stavem? To je jaksi nemozne a neverim tomu. A ber i v uvahu, ze vyvoj herniho software je vyrazne slozitejsi - tva prace je jeho mala podmnozina.
            • Shaker
              Co se tebe tyka, tak tu neustale branis firmy proti lidem... Ano, hlavne zaloby na mekac, pripadne ty zasuvky, co tu padly jsou krasnej pripad toho, ze nekteri lide jsou deb*love a mel je sezrat medved v dusledku natural selection, ale uvedom si, ze existuje velky procento lidi, ktery jsou proste nasrany, ze nedostali, co jim bylo slibeno a nebylo to poprve a v tomhle pripade je hlavni vinik Gearbox.
            • kdyz ja ve svem oboru (graficky design) neco vytvorim, ukazu to zakaznikum a finalni verze pak vypada nejen ze uplne jinak, ale jeste o 3 rady hur nez to co jsem jim predvedl, mam zadelano na prusvih
            • Nenechaji, ja jsem to jednoduse nekoupil. Ale nekteri hraci jsou blbi, koupi nesmysl a pak hledaji vymluvy a snazi se svou chybu hodit na nekoho jineho. Ja bych ti docela pral, aby na tebe nekdo podal zalobu, ze tvuj vytvor neni totozny s vyvojovou verzi tveho vytvoru, ktery jsi predstavil verejnosti. A nemuselo by jit nutne o hru. Myslim ze bys na to koukal hned jinak. Je ovsem otazka, zda jsi uz nekdy vubec neco slozitejsiho vytvoril.
            • v ukazkach co jsem videl to nebylo, pokud je to inzerovane jako finalni verze, je to problem, ale koukam ze nekteri hraci si holt radi nechaji kalet na hlavu, kazdemu dle chuti no
          • Problém je že zrovna tohle u gearboxu v těch videích bylo. Tím pádem pokud tenhle případ dojde k rozhodnutí "vinen", už to nikdy nikomu nepomůže.
            • Rád bych dal na pravou míru to "hájení gearboxu". Nehájím je, to co udělali by se stávat nemělo. Ale stát se to MŮŽE. Pokud je někde napsáno že se jedná o pre-alpha verzi, je to něco na čem se bude dělat. Může se ale stát, že z nějakých důvodů je to odstřeženo (může to být i pro dobro hráče a hratelnosti samotné). Gearbox by rozhodně měl být fér a postavit se k tomu čelem, říct že se nepovedlo a veřejně se omluvit. Ale tuším že se bojí přesně podobných právních důsledků případné omluvy...
  • ... skoda mohlo to vypadat uplne jinak

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit