Přejít na výpis diskuzí
Grey Goo - recenze RTS, co se zasekla v čase
31.1.2015 | Ladislav Loukota
120 příspěvků
-
ted hraju kampan a bohuzel to zase takova bomba neni :S
- microvat se temer neda, protoze jsou jednotky hrozne pomaly, treba Purger (goo epic unit) ma plosnej utok, ale i kdyz z te oblasti posles skupinu jednotek pryc tak chcipnou driv nez staci uhnout
- resource management hodne primitivni, ale to mely C&C hry taky
- upgradu je malo a skoro v kazdy oblasti je jeden, kterej je jasne nejlepsi
- jednotek je malo a jsou hodne genericky, beta a humani maji v podstate stejny, akorat jinak naskinovany jednotky, ke vsemu maji jednotky presne dany ucel (anti-air, stealth detector), takze jadro armady bude vzdycky stejny
- zadny aktivni (zapinaci) schopnosti jednotek - dalsi cast micra pryc
- staveni zakladny - Beta huby se jeste daji snest, ale jak retardovane se stavi humanska zakladna (vsechno musi byt napojeno), to je vazne porod, hlavne pri expandovani (sberu surovin)
neni to uplne spatna hra, zvlast kdyz je takovy RTS sucho, pekny cutsceny, grafika, hudba a gameplay orezanej na kost no, hrat multiplayer to si moc nedovedu predstavit, warcraft, starcraft i C&C jsou vsechno o dost komplexnejsi hry -
Tak jsem si přečetl skoro celou tuto diskuzi a jsem celkem překvapen, že tu při tom všem porovnávání nikdo nezmiňuje skvělou modifikaci od českého tvůrce do C&C 3 Tiberium Wars s názvem Tiberium Essence. Na stránkách moddb dokonce skončila jako devátý nejlepší mod roku 2014. Kdo chce, může se mrknout na screeny, případně si mod stáhnout a vyzkoušet.
http://www.moddb.com/mods/tiberium-essence
I po všech těch letech od vydání C&C 3 to vypadá skvěle a díky zmíněnému modu i o dost lépe než některé datem novější RTS.
Grey Goo mi připadá z velké části nepřehledný a temný. Schovávačky v lesích mi nesedly a všudepřítomné vodní plochy někdy matou. Dříve voda tvořila hranici kam už se stavět nedá a jednotky nemohou. V Grey goo toto neplatí. Hezká grafika je tu pak druhým nepřítelem - způsobuje nepřehlednost map. Rovněž způsob těžby je zvláštní. Snad se mi ve skirmishi nestalo, abych neměl peníze a pořád jsem jen bez přemýšlení vyráběl nejsilnější jednotky a s těmi pak vyhrál. Hra mě vůbec nenutila taktizovat. Budu doufat, že některé nedostatky časem odstaní patche. Protože navzdory všemu jde stále o zajímavou RTS, která však dle mého měla o dost větší potenciál, než nyní předvádí. -
ta recenze to je blivajz *11*
-
Ja si vcera nainstaloval Tiberian sun a bavim se jako pred lety. Pritom ve sve dobe ta hra nic moc hodnoceni nesbirala. Nas na hodnoceni...
-
Bože, včem se RTS za ty roky změnili to mi řekni. Diť je to stále stejné, tak co tu zkoušíš :D
-
Hloupý příběh, málo inovace, moc těžký... Tvl hoši hoši todle je strategie všimli ste si? Bohužel za 10let herní historie, se kvalitou nic nezměnilo .. za to ale nemůže grey goo
-
x: chápu tobě vadí že ten s lepším micrem/macrem porazí hráče který v těchto oborech nevyniká i přesto že měl lepší strategii?... potom se obávám že RTS není pro tebe ... je třeba si uvědomit co znamená RT (reálný čas) .. musíš myslet za pochodu pokud se na chvilku zastavíš nepřítel toho využije a porazí tě ... micro je založeno na mechanické schopnosti ovládat jednotky ale zároveň na taktické úrovni to jak umíš předvídat jak se bitva bude vyvíjet a kde ..macro je založeno na schopnosti pomocí zkratek ovládat co nejefektivněji výrobu a stavbu ale zároveň o strategii zjistiti co dělá tvůj nepřítel a vymysle strategický build který ti dá největší výhodu v taktické části ...pokud hraješ více vymýšlíš strategie před začátkem zápasu a v průběhu hry použiješ tu strategii která se hodí pro danou situaci nejlépe a podle výslednu ji upravíš do dalšíh zápasů... neboli stejně jako v realitě nejen že musíš být dobrý jak ve strategii a taktice ale zároveň musíš být schopný VELET .. v reálném čase
-
Tak mi teda napiš která strategie překonala Total Annihilation nebo první Supreme Commander, oh wait... žádná ;-)
Nebo mi chceš snad tvrdit, že Sup Com 2 je lepší strategie ? :D Nebo C&C 4 ?:D
(srry můj omezený rozhled, ono je těch starých RTS mnohem víc kteréžto válcují veškerou novou produkci)
Tady musím souhlasit s Veskoslavem, Grey Goo si bere z předešlých RTS to lepší a dělá z toho slušný mix. Ve srovnání s RTS vydanými za poslední 2 roky exceluje ;-) -
také mi přijde velice zvláštní celé to odsuzování za to že je to kopie starých RTS .. ten kdo psal tu recenzi evidentně v posledních 7 letech nehrál žádnou FPS nebo jak tomu říkám já konzolovou RPG či závodní hru ... tam žádná revoluce taky neproběhla a přesto tam je to v pořádku ? v poslední době mají na netradiční hry monopol idie studia a AAA hry bývají založeny na ověřených mechanikách... ano není to perfektní hra některé kampaňové mise nejsou geniální a je k dispozici jen málo muliplayer-ových map ale jinak kvalita výroby je nepopíratelná 7/10 je špatný vtip ...
-
mě se to UI docela líbí .. jeho hlavní výhoda je že se zavře když ho nepoužíváte ... takže když se naučíte hrát rychle sotva tam problikne .. ale je pravda že u goo je nejhorší ..
-
To rozhodně nejsou ... jsou založeny na schopnosti zároveň ovládat micro a macro .. a na správném balancování economiky ,výroby a upgradů ... a u toho všeho se musí odhadovat co dělá nepřítel a kam strategicky posouvat armádu a v jakém počtu aby člověk ovládal co největší porci mapy... což je bohužel dělá těžko přístupné pro obyčejné hráče kteří mají problém si tyto prvky uvědomit. navíc hrát tyto RTS bez přirozeného používání key bindings je dost nepříjemné ... neboli tyto herní mechaniky nejsou překonané .. jsou jen pro dnešní dobu příliš komplexní .
-
Nechápu, na co se mě ptáš. Na rozdíl mezi logikou a strategií? *8* Nevim, jestli je vůbec nějaká počítačová hra vrcholem logiky, každopádně logiku při hraní potřebuješ, bez ohledu na to, jestli je to Q3 nebo RTS. Mimochodem, strategie je o globálním a dlouhodobém plánování. Q3 je tedy spíš taktickou hrou, což ale neznamená, že je to primárně o rychlosti a míření.
-
Když pominu, že hratelnost je subjektivní, takže o nějaké překonanosti nemá smysl mluvit, tak mechanika, kde hraje roli náhoda, není nic evolučního. Prostě je to jen jiný styl hraní, bohužel ty sis ho objektivně nadefinoval jako pokrok, což je tvůj zásadní problém. Nakonec u takových šachů prvek náhody neexistuje a přitom jsou to jedny z nejkomplexnějších strategických her.
-
Já kdysi hrával "závodně" Americas Army, takže nejsem pomalé nemehlo. Jen nerad micruju v přednaučených sekvencích strategické postupy v RTS. Ale zeptám se tě: Je Quake 3 vrchol logiky? Protože to je to, co jsem původně napsal a od čeho se pak diskuze stočila trochu jinam. Je, nebo není? A pokud je, co jsou pak strategie?
-
Původně sem váhal se zapojit do debaty, ale s tím Q3 si to dost po*ral. *15* Ta hra je ze 75% o taktice (zbytek je pohyb po mapě a zbraně), kterou navíc musíš přelouskávat v hlavě mnohem rychleji, protože je to v realtimu a protivník většinou není AI. Něco jako rychlošachy. Prostě nic pro hráče tahovek.
-
nebo je to naopak a starcraft 2 mel dostat mene
-
u humanu to tragicky není ale u goo mne to vyložene irituje. a i ty vyskakující okna pusobi rušive. hlavne mne štve že místo aby se vývoj ubíral smerem k minimalizaci interface, tak tam daji tohle.
podobne rušive to bylo i u age of empires 3 -
no predsa musí mat toho správneho vyrobcu, a pseudo označenie AAA hry.
-
ty nevidim to tak tragicky nejaky mod ci uprav hry nebo moznost nastaveni ui do budoucna to yvresi.Na to zeta hra je mesic venku a budou na ni makat
-
Ked dostal na vasom webe Starcraft 2 9/10... Tato hra si nezasluzi menej ako 8. Ja jej nemam co vytknut. Kto do hry prenikne je to uplny zmena od Stracraftu...
Krasny pribeh, rasy, zvuky, soundrack, MP... nechapem, nechapem to hodnotenie co viac musi klasicka strategia mat....