Přejít na výpis diskuzí
Guild Wars 2 beta zvládá questy a obtížnost na jedničku
5.5.2012 | Karel Drda
450 příspěvků
-
Ahoj jelikož mě beta minula, tak se chci zeptat, jak je to s lootem, craftingem a obecně s vybavením.
Třeba v tom se mě líbil Perfect World, spousta equipu + náhodné bonusy pokud se výroba povedla atd. -
vsechny tyhle fantasy MMORPG jsou stejny... *6* 20 hodin v Aionu a pul hoiny ve WoWku mi stacilo *6* *6* *6*
-
-
jo hlavne o tech mmo vis uplne vsechno za takovou smesnou dobu, ty se prosimte k zadnemu mmo uz nevyjadruj, dik
-
Jindřichu, kamaráde, vysvětli mi, proč sis vybral zrovna dvě skoro-nejvíc fail mmorpgčka posledních let?! *8*
-
-
Náhodou Aion mohl být hodně drsnej, ale NCSoft West ho potopil se zdá. Snad se mu daří aspoň jako F2P.
A v Koreji je pořád extrémně hranej. -
Jasne, to wowko je taký fail, až to hraje iba 10+mil ľudí. *15*
-
-
Na Ordinaci v růžové zahradě kouká taky víc lidí.. takže to podle tebe z toho dělá dobrý seriál jo? *8*
-
wowko uz davno nehraje 10mil lidi ale asi tak 7 mil a z toho je pulka asiatu a nebejt toho ze wowko parazituje na wacraftu tak by ji nikdo nehral
-
-
Sežeň si informace ano? WoW má stále aktivních více než 10 milionu aktivních účtů.
-
-
Jj, 10 miliónů aktivních účtů:
1) 2 milióny goldfarmerů a spambotů (každý 3 účty) = 6 000 000 účtů.
2) 2 milióny náctiletých asiatů.
3) 1 milión zletilých amíku.
4) 1 milión vyfabulován Blizzardem, aby to dalo těch 10 melounů a dobře to vypadalo.
Průměrné IQ cílové skupiny = 85. *5*
Průměrné EQ cílové skupiny = error. *13* -
Vsimni si ze on nenapsal účtů ale lidí. Myslis ze 3M účtů nemůže být u 7M lidí co maj dva účty? :D
-
-
S Warcraftem to nema moc docineni rekl bych. 1/2 tech lidi Warcraft nikdy nevidela a 3/4 neznaj ani lore. Jen se stalo popularni diky sve pristupnosti.
-
-
Uveď, prosím, nějakou tu chybu v lore...
-
-
Neviem koľko ľudí presne wow hraje (čítal som, že má viac ako 10m aktívnych kont) ale viem, že je mi jedno či sú to aziati, černosi či belosi. Ako môže na warcrafte parazitovať, keďže je to značka blizzardu, to mi nie je celkom jasné.
-
-
Jejdamane... Já fakt nechápu, jak tady někdo může posuzovat kvalitu hry podle toho, kolik to hraje lidí. Na světě prostě existuje 10 miliónů lidí, se kterými bych společnou notu asi nenašel, to je vše, oč kráčí. *7*
Pokud bereš WOW jako marketingový produkt, pak tedy uspěl... Pokud jej bereš jako hru, tak bych ho skutečně v posledních letech zařadil do pomyslné kolonky "fail". -
-
Pochybujem, že by cieľom blizzardu (alebo kohokoľvek iného) bolo vytvoriť hru, s ktorej hráčmi by si ty našiel spoločnú nôtu. 10m ľudí si myslí, že je to hra dosť dobrá na to, aby pri nej trávili čas a to je dôležité.
-
-
Už len to, že wow stále hrajú milióny ľudí a to, že x herných spoločností produkujúcich mmorpg viac menej kopíruje jeho herné princípy vypovedá o tom, že kvalita tam asi stále bude.
-
Přesně tak, jak jsi to napsal, chápu většinu hráčů WOWka i já... A neříkám, že je to špatně.
Jen si myslím, že kvalita v žánru MMORPG je v posledních letech někde jinde (povolaní, ať si dosadí konkrétní jména). -
No a? Gold farmer bude spokoný, keď nafarmí zlato - je to pre neho dobrá hra. A keď chce niekto vypnúť mozog a len sa hrať, je to jeho vec. Milióny ľudí pracujú duševne 8h denne a keď prídu domov, chcú len vypnúť a relaxovať.
-
Já bych si právě dovolil zapochybovat, jestli se mezi těmi gold farmery a casual hráči najdou i tací, co doopravdy zapnou mozek a zamyslí se nad tím, proč tu hru vlastně hrají...
-
-
-
Windows taky používá nejvíc lidí....
-
-
Ok, taky rad koukam na Fringe, ale nehraju si na to, ze jsem z alternativni dimenze.
-
-
Já nic neshazuji. Jen jsem napsal že Windows nejsou tak dokonale jak by mohli byt. A rozhodne tam nebezi vsechny hry, hlavne ty stare bez problemu.
-
win 7 je skvely operacny system vyuzivam ho a som snim spokojny, to ze ty mas rad iOS ci Linux alebo nieco insie, je tvoj problem, nemusis zas shadzovat to co inym vyhovuje, mne vyhovuje, hram rozhodne dost hier na to aby som nepouzil ani do buducna nic ine
-
-
A je to výborný operačný systém.
-
-
Úplne bez problémov. Je to výborný operačný systém a som s ním úplne spokojný.
-
Opravdu bez problemu?
-
Je to výborný operační systém pokud chceš bez problémů hrát všechny hry.
-
Mno, vzhledem k tomu, že jedu na jednu instalaci Win7 už téměř 3 roky bez znatelného poklesu výkonnosti, jsem rozhodně spokojený - poprvé...
(FO Windows XP, už nikdy více) -
I ty vtipálku!
-
-
-
-
-
-
Kdo z vás si mysli ze Guild Wars 2 sesadí z trůnu wowko ? Já od oznámeni v tom trochu doufám.
-
-
To si asi nikdo nemyslí ... ono wowko na žádném trůnu není a je celkem dost her které hraje víc lidí. ( Sou to free to play hry jako GW2) tím pádem GW2 nemůže soupeřit s WOW protože wow je P2P a GW2 F2P tak tam nejsou aktivní a neaktivní účty. GW1 má myslím kolem 6M účtů což taky není málo.
-
-
GW 1 ani GW2 nejsou free to play.
-
-
Ok ... tak bez měsíčních poplatků ... nevím jaká zkratka se na to používá.
-
-
B2P - buy to play
-
-
Ok ... to je pro mě nová informace .. *4*
-
-
-
-
-
WOW nesesadí žádné MMO vyjma MMO, které bude vydáno přímo Blizzardem s účelem nahradit WOW. O tomhle jsem hluboce přesvědčen. A vůbec to není tím, že by tu nebyla lepší MMO.
-
Ja myslim ze jedine co ho muze sesadit z trunu je WoWko samotne:-)
-
Tyhle kecy miluju... neni to fuk náhodou?
-
-
Příjde mi docela na hlavu, kupovat MMORPG v předprodeji za plnou cenu a dělat dobrovolně za své peníze ze sebe betatestera. Tato hra mě docela zaujala, ale o koupi bych uvažoval max. za pul roku, až bude vychytaná, cena měnší a koumunita rozvitější.
-
-
Je fascinující, jak často se tu mínuskují rozumné názory. Já souhlasím. Jediné, s čím moc nesouhlasím, je pokles ceny do půl roky. Podle mě si GW2 udrží vyšší cenu déle.
Já bych nikdy nezačal hrát jakoukoli MMO hru ihned po vydání. To je opravdu příliš riskantní. I u SP her je to velký risk - co kdybych třeba začal hrát Crysis 2 rok po vydání a ne měsíc po vydání? Nejspíše byc Crysis pak hodnotil daleko lépe. A tak bych mohl pokračovat i s jinými hrami. -
Lidi mají od bety přehnaná očekávání. Já do toho šel právě s tím, že budu betatester. Nahlásil sem asi 5 ticketů a vyzkoušel si hru na vlastní kůži. Jako bonus už mam hru koupenou a nainstalovanou, takže až přijde release, nebudu už muset nic řešit.
Betatest neni demo a ArenaNet nikdy netvrdily opak. A specielně u MMO nelze nahradit to množství lidí profesionálním testovacím týmem. Ten tam taky funguje, ale ty masy lidí se prostě nedají jinak zajistit. -
-
A to ti nevadí, že jim za svůj čas dáváš peníze? Kdyby třeba odměnili takové hráče snížením ceny, pak bych neřekl ani slovo, ale oni vás nechjí si ještě připlatit.
-
-
Za betu jsem neplatil, platil jsem za plnou hru, která vyjde v budoucnu. Přístup do bety byl bonus za to, že jsem zaplatil v předstihu. Jestli to bylo víc nebo ne nevim a ani mě to už nezajímá, protože takhle bych mohl čekat deset let na Guild Wars 2 Classic Edition Pack za 10 eurodolarů na Steamu. Pro mě byla cena přijatelná a rozhodně si myslím, že nebyla nijak vysokáv vzhledem k obchodnímu modelu GW2.
No a ten čas jsem dal dobrovolně, nevim, proč by mě měli odměňovat za to, že jsem se ve svém volném čase bavil. Přispěl jsem k vývoji hry, kterou si chci zahrát a o jejíž koupi jsem se rozhodnul už dávno a nikdo mě k ničemu nenutil. -
Ty seš fakt retard, přístup do bety je BONUS, neplatíš za něj ty magore.
-
-
Nezkoumal jsem to, jen jsem zahlidl normalni verzi za cca 1099 a specialni edici za 1599 u ktere bylo napsany bonus vstup do bety. Jestli ti to prijde ze za to neplatis tak prosim, ale pak nekoho nenazyvej magorem. *15*
-
-
Já si radši koupím levnější verzi a potom to co sem ušetřil utratím v itemshopu za věci které opravdu chci.
-
Rohac: kdysi bych asi nesouhlasil, hral jsem Wow a ty poplatky mi nevadily, ale ted uz je na to hrani min casu a system GW2, SC2 atd, kdy koupis krabici a mas MP zadarmo mi sedi vic. Nejenom proto, ze nemusim platit kazdej mesic (tech 260 nebyla takova hruza) ale hlavne proto, ze po tom co si svoje odehraju hrat nemusim, muzu hrat podle nalady a treba po pul roce se muzu ke hre vratit a vyzkouset co je novyho aniz bych se vazal a platil mesic. Takze souhlas.
-
nevim kolik lidi si kupuje tu drazsi verzi kvuli par ingame vecim jakoz to spis vetsi podporu tymu, ktery jim vytvoril hru, kterou maji radi... myslim, ze je to daleko lepsi nez blizzardu davat 300kc mesicne, abys vubec mohl hrat :)
-
Tak to sry, asi to na tom eshopu k te levnejsi nepripsali. Nicmene ja nejsem ten kdo tu nadava takze tak. *2*
e: jn, ted uz je to tam back, ta standartni za 1239 misto 1099 a pripsany s betou.
e2: Kazdopadne situace je stejna, je to to samy jak kdyby nekdo ragoval ze jen blbec da 500 za imaginarni itemy, a druhej ragoval ze kdo si kupuje tu levnejsi verzi tak je vyzirka a chce na tom co nejvic trhnout. Zbytecna hadka, sto lidi sto chuti. -
Já mám tu za 1099 a vstup do bety tam byl .... Zjisti si napřed všechny informace.
Za 1599 je možná deluxe edice která má nějaké itemy do hry ....
A potom ještš byla edice za 3K a v té jěště byla soška a knížka .. něco jako sběraelská edice skyrimu.
Prostě za vstup do bety se neplatilo platilo se za hru a vstup do bety je k tomu .... nepopírám že sem si to koupil kvůli tomu a že bych možná i něco zaplatil.
-
-
Klid šetři si zdraví ... on jenom říká svůj názor nepřefiknul ti matku.
-
Uklidni se.
-
-
Připlatit? Tak hra bude po vydání stát stejně jak stála tahle edice .... 1100,- podle mě není moc a GW1 měla podobnou cenu.
A já sem se v betě bavil a nelituju toho ... ta hra výjde třeba až za půl roku. Nic navíc sem za to nezaplatil, hru už mám koupenou takže ta beta je technicky zadarmo jenom sme koupili tu hru dřív než vyšla ... na tomhle principu funguje kickstarter. To že ty kupuješ hry po půl roce ti neberu to je každého věc já radši hraju hry od začátku kdy se o nich ještě nic neví, kdy nejsou plné wiki toho jak hrát a když s ostatníma lidma oběvuješ co ta hra umí.
Ale abych pravdu řekl příde mi docela nahlavu kupovat MMO po půl roce. -
-
Mohu se zeptat proč si to myslíš? Wiki přece číst nemusíš a určitě nejsem sám kdo do světa vstoupí poprvé po půl roce.
-
-
Tak to potom beru, jak se říká 100 lidí, 100 chutí.
-
Jak sem psal mě jde o to že když začínám na začátku tak o té hře nikdo skoro nic neví, můžu objevit věci jako první a všude sou hromady lidí. Bugy mě nikdy nevadily takže nevidím důvod čekat na hru půl roku ... nehledě na to že mě příjde že dost dnešních MMO je po půl roce opuštěná poušť kde už nikdo nehraje. Taky po půl roce je už po začátečních nerfech takže si neužiješ hromady OP věcí.
A to že mě nikdo nenutí číst wiki to vím ale já si to stejně přečtu a potom zjistím že už všechno vím a nemám důvod hrát.
-
-
-
-
-
Ono obecne platit za jakykoliv betatest je dost zvrhlé. A je jedno kdo to vyvíjí a jakou v něj mají lidi důvěru. Ale z mého obecného pozorování to má pro vývojáře spíše negativní výsledek. Spousta lidí co takovou předčasnou betu hraje je tak naivní že si myslí že věci co se jim nelíbí v plné hře budou jinak, že plná hra bude méně zabugovaná a bude mít lepší grafiku a podobně. Nemůžou pochopit že to co hrajoiu je aktuální stav hry a jestli vyjde za měsíc plná že se toho moc nezmění. Pak jsou akorád zklamáni a hrát to přestanou rychleji. :)
-
-
aha no, ty se asi bavis o open bete , ktera byva tesne pred vydanim hry :D
-
-
Takove bylo myslim téma ne? Jestli někdo platí za uzavřenou betu tak je imbecil. Nic víc se k tomu nedá říct.
-
Ne, mluvi o tom ze hodne lidi neco argumentuje stylem "je to beta". A mluvi o tom ze nekdo dal cca 500 navic za edici s betou + nejakyma bonusama.
-
-
a co je spatneho, ze lidi podporujou vyvojare kteri se jim libi? ne vsichni jen warezujou.. oh wait.. kdyby jo tak moc her uz nikdo vyrabet nebude
-
-
Nikde nepisu ze je to spatne, jen to ze jsou lidi co to nepochopi. Treba pro me tech par dnu predem hodnotu nekolika set nema. Pro nekoho ma, neberu mu to.
-
-
-
-
-
Popravde ta hra byla ve stavu kdy jine firmy uz vesele vydavaji:-)
-
-
Ano, ale já nenarážím jen na GW2, ale tak trochu globálně na MMORPG. Na druhou stanu je dobře že jsou takoví lidé, kteří si hru koupí hned, aspoň mám po půl roce hřiště vyčištěné.
-
-
Tak ja do toho nesel na slepo 1. uz jsem v jedne bete byl pred tim a 2. hral jsem GW1 a videl co Anet dokaze:-)
-
-
-
Co je na tom na hlavu? Prostě máme v arenanet důvěru, ty kosmopako.
-
-
Musíš mu nadávat jen protože nepije Arena-kool aid jako ty?
-
Kolik lidí mělo důvěru v Bioware?
-
-
Nikdo s mozkem. Bioware pod záštitou EA? Jen reta*dovanej mongol by od nich něco očekával.
-
-
Ne asi.. Rimmer se vyzná. BW jsou totiž bytosti z vesmíru, který chtěj jen vaše prachy, za který vás pak zotročej, kdežto Arenanet potřebuje peníze na záchranu medvídků koala a podviživnejch dětí s nafouklejma bříškama v africe..
-
-
Jašteri a anjeli svetla. Myslel som si to.
-
-
Proč se hned tak rozčiluješ? Jsi naštvaný za to, že jsis koupil GW2 není to ono a já se ti mohu jen smát?
-
-
Je naštvaný, protože si koupil GW2 a někdo toto jeho rozhodnutí zpochybňuje.
-
-
-
-
-
-
Keďže posledné DLC do WoW sa volá DiabloIII, tomuto skúsim dať šancu. GW2 má prefíkaný PR, obrázok zo súbojov radšej nedali, aby som sa nepovracal z ohňostroja? Uvidíme ...
-
Dalsi kopie Wowka. Dekuji ne *6*
-
-
Kvuli takovým jako ty je tu nízka reputace WoW *12*
-
dobry wow troll ale to se dalo cekat
-
ocividne o te hre vis hodne :)
-
-
Mazej si zpatky na Twinstar a neoxiduj tu *16* uz aby vyslo diablo
-
-
doufam ze tato reakce nemela byt na mne :P
-
-
-
Dalsi zaslepeny trollfanboy wowka... *6*
-
-
ok, na US jsem nehrál, tak nemohu posoudit
a jak říkám, WoW je pro jiný druh hráčů než GW2 (teda aspoň mi to tak zatím připadá), tím chci říct, že v GW2 se mi zdá rovina gear/skill nakloněná ke skillu víc než u WoW = u obou her je potřeba oboje, ale u GW2 mi rozdíl v oblečení nepřipadá tak rozhodující jako u WoW
zkrátka si chci užívat BG i bez toho, abych před tím Y hodin sháněl obstojný gear
od GW2 očekávám svižnou hru s pěkným světem a menší náročností na čas (WoW splňuje svižnost, s pandama ztratí svět, k času jsem se již vyjadřoval), tak uvidím jestli se nezklamu -
-
Vzhledem k tomu že GW2 sem nehrál tak nemůžu soudit.
To chápu. Ale ono stačí udělat nákup na AH. *5*
Tak si to užij, když tě to nezklame tak pak neni co řešit.
-
-
Tak a teď si všichni sedněme a vymyslíme skvělou awesome totálně nejlepší onlinovku, pořádné mmorpg, o kterém nikdo nebude moci říct, že je to kopie něčeho jiného, co už tu bylo...hm? to by šlo ne? tak povídejte....nějaký nápad, prosím kdokoliv
-
-
Tak začal bych dvouma obdelníčkama mezi kterýma lítá kolečko ... to tady určitě ještě nebylo.
-
-
Za sebe a prosím nezastřelte mě: po pěti minutách jsem to musel vypnout, protože "chaos" při plnění questů typu "kolem mě je 30 hráčů, nemám co zabíjet a dívám se na slideshow" opravdu nemusím.
Questy můžou být sice zpracováním trochu jiné, ale pořád je to jenom "dojdi na místo A, zabij X něčeho a něco dostaneš" (aspoň začátek), takže pro mě osobně GW2 žádná revoluce není a SWTOR mě potěšil v tomhle ohledu víc (příběhem, dialogy, některými questy).
Ale jak jsem psal, tenhle názor je pravděpodobně dost irelevantní, jelikož jsem nehrál moc dlouho, ale snad databázovým serverům tiscali moc neublíží. *3* -
-
Ten chaos a zergfest byl hodně velkej problém z počátku. Přeci jen začlo mraky lidí ve stejnej den od prvního levelu. Na druhou stranu se tomu dalo docela dobře vyhnout a od lvl 10 a o mapu dál už se populace celkem rozumně rozptýlila.
Co se FPS týče, hra ještě není optimalizovaná. Navíc byl v pátek a ještě v sobotu problém s lagama. To se ale podařilo postupně vyřešit.
Prostě beta. Do tý člověk musí s pevnými nervy a rezervní zábavou v záloze.. *15* -
Jo problémy s FPS mělo hodn hráčů. Já sem měl naštěstí stabilních 60FPS takže bez problémů.
Jinak ty questy co popisuješ to sou srdce ... ty sou vyloženě jak normální questy a jsou tam aby člověk co chce hrát podobně jak v normálním MMO věděl kam jít. Já sem hrál na americkém serveru kde byla většinu času malá populace takže do questu kde by bylo 30+ lidí sem se dostal jenom párkrát a už je to moc. Chce to max 10lidí imho. Ale questů co jsou jenom dojdi na místo A zabij X nepřátel sem moc nepotkal ... Dost questů jde udělat i bez toho abys někoho zabil.
Jinak hra má příběhovou linku kterou dělaáš v instancích i když ta ve SWTOR asi bude propracovanější (tohle nemůžu posoudit swtr sem nehrál )
Podle mě žádný názor není irelevantní ... je možné že to bylo tím jak si měl špatné FPS nebo to prostě není hra pro tebe. -
-
No on asi irelevantní je, když jsem v podstatě nehrál, ale v červnu to zkusím znova. Uvidíme.
-
-
Názor na Guild Wars v pořádku, ale vzhledem k tomu SW:TOR... *16* AK-47!!! *16*
-
-
Jelikož jsem ještě v žádné online hře nikoho nevyslýchal, tak si za ním stojím.
Ale rozumím tomu, že se SWTOR nemusí líbit všem a taky ho nikomu nevnucuju. Ale jako někdo, kdo hraje hry hlavně kvůli příběhu si SWTOR celkem užívám (i když je fakt, že inquisitor by mohl mít lepší příběh, ale jsem na začátku a povolání je tam hodně).
Ale třeba questy v táboře Revanitů taky stály za to... no nic, jiná diskuse, která sem nepatří. -
-
Kdybych hrál hry kvůli příběhu, tak nehraju MMO... ostatně to bylo jediné dobré na SWTOR, ale GW2 se hraje kvůli něčemu jinému a to WvWvW a sPvP, PvE je tam jenom jako bonus.
-
-
Nevím, proč by MMO nemohla mít silný příběh...
A bohužel nevím, co znamenají ty zkratky (až na PvE). -
-
Protože SWTOR mě dokázal u plnění questů v MMO tím příběhem, postavama, atd. udržet. Pro mě je ve hrách prostě důležitej příběh a SWTOR ho má i v MMO prostředí.
Ale máš pravdu, MMO kvůli silnýmu příběhu primárně hrát asi nebudu (na to mám Mass Effect, Zaklínače, The Longest Journey, co já vím co dalšího....) -
Tak proč jsi to psal cituji "Ale jako někdo, kdo hraje hry hlavně kvůli příběhu si SWTOR celkem užívám"...
-
Ne kvůli příběhu, ale když tam je, tak je to minimálně pro mě lepší. Proto se třeba moc těším na The Secret World.
-
Netvrdil jsem, že MMO nemůže mít dobrý příběh, jenom nechápu proč hrát MMO kvůli solo příběhu, od toho jsou singleplayer hry...
-
-
-
Konečně inteligentní člověk, který napíše, že si za svým názorem stojí z toho a toho důvodu, ale chápe, že je to jeho pohled na věc...
-
-
-
-
Nesleduji GW a proto se ptám.
Jak to zde bude s pvp?Je otevřený svět anebo vymezené turnaje/zóny?
Preferuji otevřený model kde se dá využit překvapení a je to více na ho*no :)
I když jestli zde jsou nějaké uzavřené zóny tak jak funguje? -
-
Jsou dva druhy PVP .. jedno se hraje stejně jak něktré MP hry kdy si spustíš loby a hraje 5v5 ny celkem malé mapě
A potom je tu WvWvW kde proti sobě bojují 3servery (ano servery) na 4 mapách .... ty mapy sou celkem dost velké takže to celé funguje jako open world PVP.
Každopádně v obou typech PVP jsou všichni hráči automaticky na levelu 80 takže se nekoná že by jeden lvl80 hráč zabíjel všechno okolo na jednu ranu. V WvW ale mají hráči equip a skilly z PVE části hry takže level 80 hráč je o ten equip silnější než level 10hráč (PVE level)
http://img9.mmo.mmo4arab.com/feature/2012/02/20/gw2-beta-8.jpg tady jsou ty mapy na kterých se bojuje ... jde o obsazování pevností, věží a kempů každý server má jednu domácí mapu a jedna mapa je společná pro včechny na které je veliký středový hrad. Jedna bytva trvá myslím 14dní a potom se vyhodnotí vítěz a zvolí se 3jiné servery.
Podle mě je tohle řešení lepší než klasické open world pvp protože tam ten kdo chce hrát PVP potká hráče kteří sou přibližně silní jako on a chcou hrát PVP tím pádem se žádné zabíjení začátečníků u spawn pointu nekoná. -
open wordl pvp neni, ale krome turnaju tam mas WvWvW a to funguje skoro jako open world diky sve rozsahlosti .)
-
Otevřené PvP není.
Nalistuj si kousek dozadu, sankuri tam popisuje typy PvP v reakci na můj dlouhý příspěvek.
-