Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Je to super článek, celá ta série, ale až na ten konec, který je trochu chaotický. Zastaralá definice žánru adventůr neplatí, ale ta nová (autorova) definice je v obsahu stejná, obsahuje stejné mechanismy, jako ta stará. Jinak mám už jen svůj názor - nehrál jsem Heavy Rain ani L.A.Noire protože na to nemám železo, ale podle ukázek na youtube L.A.Noire má k adventůře přibližně stejně daleko, jako třeba Mafie.
  • Pěknej článek... ikdyž já mam spíš dotaz co se stalo s pokračováním adventury A Vampyre Story. Jednička byla super, ale o dvojce se teď vůbec nic nedá dočíst. Doufam, že je pořád ve vývoji.
    • A AVS2 to vypadá bledě. Práva vlastní Crimson Cow, který aktuálně nemá na vývoj peníze. Autumn Moon už má sice pokračování rozpracováno, ale asi jen z 30% a bez peněz a souhlasu vydavatele dál pokračovat nemůže. A navíc, což je nejhorší, Crimson Cow už ve spolupráci s Autumn Moon ani pokračovat nechce. Vidím to fakt špatně.
      • Hmm díky za info. Ikdyž dost smutný info *13* to je fakt škoda, protože jedničku jsem si užil a byla to jedna z těch klasickejch adventur se skvělou grafikou... ale když může atomovej vévoda přijít po 13 letech čekání tak nezbejvá než doufat i u A Vampyre Story 2 *4*
  • Moc zajimave cteni, jen to mohlo byt klidne trochu obsahlejsi. Kazdopadne skoda, ze uz je konec. Uvital bych dalsi podobnou serii clanku...
  • Nevím jak vám ale mě se hrál Dreamfall ze všech zmiňovaných adventur nejlépe. Zas tak jednoduchý nebyl ale na všechno se dalo přijít (zdravým a logicky uvažujícím mozkem) aniž by člověk vyzkoušel všechno na všechno. Adventury typu Polda 1 upřímně nenávidím, rád používám inteligenci a ne "co bych teď udělal, kdybych byl šíleně uvažující magor"
    • Cosi
      Dreamfall byl fajn, jen se z něj od půlky hry stal interaktivní film a ne hra. A jednoduchý byl asi jak pro koho. Pro ty, kdo adventury do té doby moc nehráli, se těžší mohl zdát. Nejtěžší na něm byli souboje, než se přišlo jak na ně. (Drtit tlačítko pro lehký útok)
      • Dreamfall je tezce precenovana hra. Uz puvodni The Longest Journey byla mnohem zajimavejsi, a to ani nejsem velkej priznivce tyhle hry (nemam rad krizeni sci-fi / fantasy a pribeh mi prisel naivni). A to i presto byl Dreamfall proti TLJ odvar a jeste k tomu ve 3d. Nedivim se, ze propadla. Ironii tehle studii je, ze si mysli, jak zjednodusovanim a pristupnosti jdou hracum vstric, nakonec ale prave to jim podrazi nohy. Staci udelat proste dobrou hru...
        • ucho
          s tvými názory zde nesouhlasím, ale není třeba se přít :) (u mě byl Dreamfall špička a zábavnější než TLJ), každopádně rád bych slyšel výčet tvých top 10 (čím víc, tím líp) adventur. rád bych si udělal přehled a třeba mi něco zajímavého uniklo, takže se rád nechám inspirovat :)
          • Top deset je docela hodne, ne ze bych to nedal, ale musel bych vzpominat :). Tak.

Broken Sword, The Last Express, I Have No Mouth and I Must Scream, Syberia, Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Gabriel Knight, Quest for Glory, Grim Fandango, Day of The Tentacle, a treba jeste Shadow of the Comet

Nakonec to tak tezky nebylo :)
            • Z poslednich let co stoji za rec jsou jen hry od Benoita Sokala a Davida Cage, vsechny ty adventury hlavne z nemecky produkce je jedna podprumernost vedle druhy. Starsi adventky byly lepsi, hlavne ty pred prichodem 3d.
            • ucho
              no z toho jsem hrál sotva polovinu. všechno poměrně muzejní kousky :) určitě není nic z posledních pěti let?
        • Cosi
          Človeče koukám, Robotrone, že ty jsi tady ta zlá pesimistická strana, nobo prostě troll. Na vše reaguješ, stylem tyle hry mě nebaví a tahle zvlášť. Když nemáš rád křížení sfci-fi / fantasy, proč jsi hrál oba dva díly? Nebo jsi si přečetl recenze, a z toho usuzuješ? Výrok "A to i presto byl Dreamfall proti TLJ odvar a jeste k tomu ve 3d" - to má být co? Že všechny adventury, které jsou ve 3D jsou automaticky špatné, zlé a těhotné ženy nutící vzývat satana? Zjednodušování nemají na triku tvůrci, studia jak ty píšeš, ale producenti kteří do Dreamfallu nacpali bojové pasáže, a omezili adventurní část k obrazu svému a nakonec i to 3D, s čímže se tvůrci vypořádali na výbornou, byl nakonec taky jejich nápad.
          • A taky zajimavy. Ja jsem troll a nesmim mit svuj nazor na hru, pritom sam BigPeter pise v clanku to samy: Skalní fanoušky adventur Dreamfall nedokázal plně uspokojit, byl pro ně příliš jednoduchý, herně příliš povrchní. ...presny.
          • Takze co, clovek nemuze rict svuj nazor, protoze je negativni?
  • Nechapu, ze klasicky 2D adventury nedela nejake studio vyhradne na tablety, apple, a android, nebo i mobily. Tyhle platformy jsou na to naprosto idealni a jediny co mame jsou remaky starych her, nebo pitomosti... Jestli se na tech hrach tolik nevydela? Je to divny..
  • Black_Hand
    se serialem jsem spokojen. naplnil presne to co jsem od nej ocekaval. dobra prace bigpeter. ad hrani na tabletech. zkousel jsem pres scummvm na EEE Touch a byl jsem zklamany, pac dotykovy display nezvladal zmenu rozliseni. ale ano, chtel bych to moc :).
  • O historii už bylo řečený asi vše, ty časy se nevrátí - naštěstí kvalitních adventur bylo ve zlatý éře takový množství že každej najde ještě spousty spousty her ke kterým se tenklrát nedostal. A vzhledem k tomu jakym typem se dělala grafika tak opravdu jenom málo jich je ve stavu, že by byly tak hnusný že se nedaj hrát. Mý favoriti byly vždycky hry od legendu - vycházeli ze známejch licencí, takže vývojáři nemuseli vyrábět novej svět ale jen se soustředili na to nejdůležitější.

Každopádně co se týče budoucnosti jsem hodně skeptickej - Dreamfall a Fahrenheit měli být první vlaštovky, který tim žánrem pohnou někam jinam - k žádnýmu pilování a zlepšování už ale nedošlo, takže to jsou jen dvě pozapomenutý sochy, který svý příznivce mají, ale to je tak všechno.
    Takže ej to bud o víceméně indie/amatérských adventurách nebo mainstreamu á la Tunguzka, který jsou sice zábavný, ale jednoduchý a používat mozek u toho neni ptořeba, o kvalitě zápletky se snad ani vyjadřovat nebudu.
    • A co treba Overclocked, Still Life, The Path, Gray Matter ? Imho moc dobry "sochy".
  • Moc hezký seriál o historii adventur. Podle mě není náhodou, že se adventurám v posledních letech moc nedaří. Do velkého množství herních žánrů se totiž přenesly adventurní prvky - především příběh a rozhovory. Jestliže autor píše, že jedním z hlavních taháků adventury je příběh, pak nejlepší příběhy v posledních letech nemají adventury, ale RPG, akční hry atd. Je to zřejmě dáno tím, že adventury jsou často nízkorozpočtové a jejich autoři nemají na zaplacení dobrých scénáristů. O hrách typu Longest Journey nebo Posel Smrti se podle mě nedá říct, že by měly dobrý nebo nějak zvlášť zajímavý příběh. Paradoxně tak nejlepší příběhy mají hry z jiných žánrů, kde je příběh jako bonus navíc k hernímu obsahu - série Metal Gear Solid, Final Fantasy, Zaklínač, Grand Theft Auto atd. Tento "herní" (nikoliv příběhový) obsah má u adventur často podobu puzzlů, kombinování a používání předmětů. Právě puzzly jsou pro hodně lidí důvodem, proč se jim adventury líbí. Dobré příběhy je třeba hledat v jiných žánrech.
    • Cosi
      Nepleť si prezentaci příběhu s kvalitou příběhu. S kvalitou příběhu stojí a padá každá adventura. Příběhu ve střílečkách krom pár vyjímek, se můžu vysmát. Ve strategiích to samé. a RPG? Hlavně starší hry měli zajímavý někdy i dobrý příběh, dnes je to hlavně o prezentaci. Gray Matter - "Nejlepší herní příběh roku 2010" - hrej.cz
      • Gray Matter? Nejlepsi herni pribeh roku 2010? To na tom ty ostatni hry musely bejt teda sakra spatne...
  • omg kolik to bude mit dilu tenhle clanek? to nekdo cte? ze adventury lol *12* dnes kazdej hraje CoD a ne nejake adventury *5*
    • jsi omezeny pitomec...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit