Přejít na výpis diskuzí
Hráči jako skuteční investoři aneb nový trend herního průmyslu
13.4.2013 | Ladislav Loukota
64 příspěvků
-
Nápad hezký... hlavně vašemu finančáku by se líbil *5*
-
Project CARS byl zmíněn v článku. Navíc na to zapomenout můžeme, protože registrace již nejsou otevřené...
-
Jo Roberts říkla, že pokud by se mu podařilo zaplatit celý Star Citizen jenom crowd fundingem (je přibližně v polovině) tak by mu jedna prodaná kopie vynesla asi 4x tolik, než kdyby mu to někdo publikoval.
-
> že se prodá 400k v průměru po 25 dolarech, je zisk krásných 10 miliónů dolarů
*9* Problem je, ze pokud prodavas hru za 25$, vyvojar ziska pouze zlomek te castky.
Distributor se s tebou o penize delit nebude. -
Jo to určitě ... proto já si myslím, že by mohli udělat hybridní systém. Já schválně zkusím napsat do Cloud Imperium Games, jak se mě uvolní prachy, jestli by měli zájem o takovou small scale investici. Jenom abych zjistil co mě na to odpoví. Ale pochybuju, že by je takové prachy zaujali. *1*
-
No problém podle me je ze z fanousku se timto stanou investori. A krasne se obnovi model kerej byl do ted akorát velky spolecnosti nahradi vic malejch. Z toho když - chci tudle hru sponzorovat aby vysla pac si ji touzim zahrat nebo je zajimava - se stane - chci do ty hry dat peníze aby mi vydělala velkej baksis . A je jasny ze nejvic budou sponzorovany hry kerej maj největší potencial toho ze se budou nejvic kupovat. Když mi pude pouze o penize zainvestuju tady do vlacku nebo do nového CoD ? Nejlepsi bude az lidi co tydle hry nesnasej sami kuli penezum budou podporovat todle vecny kolecko
-
Pokud lidi budou brat hru jako investici, budou tlacit na to, aby byla pristupna co nejvice potencialnim kupcum vsech vekovych skupin na vsech moznych platformach. Protoze cim vic se proda, tim vic penez posype. A jsme tam kde jsme byli pred kickstarterem.
-
jasně. určitě by to spoustu lidí motivovalo dát víc peněz, když by věřili v návratnost. ale pro vývojáře je lepší najít lidi, kteří neví, co s penězi a nevadí jim něco zadotovat jen tak :)
-
BTW: kdyby to tak dělali tak vše co vydělají by zase museli rozdat a na další hru by si zase museli vyžebrat... takže zase nulová svoboda. takhle si jednou vyžebrají a pokud uspějí tak budou mít na další projekt dost peněz a budou hlavně nezávislí ... takhle by to zase sklouzlo k te zavislosti ale na někom jiném...
-
Koukam, ze na gambitious.com se chysta i Stronghold Crusader 2. Strongholdy jsem mel vzdycky rad, ale uz par let zadnej poradnej nevysel - vsechno jeden propadak za druhym. Snad Firefly Studios vi co delaj, jinak krom nasranych hracu budou mit i nasrane hrace - investory.
-
Ano ... ale pořád je větší šance, že ty prachy uvidíš, než při normálním crowd fundingu, kdy jim ty prachy prostě pošleš jako dotaci. Samozřejmě, že bych jim dal jenom peníze, o ktré si můžu dovolit přijít. Pokud bych do nich měl investovat třeba 150K USD tak už bych šel úplně jinou cestou a chtěl bych úplně jinak vydělat.
-
další scénář je, že prodají 100k po 25 dolarech. zisk 2,5 miliónu. investic bylo celkem 5 miliónů. na 5 % ze zisku můžeš zapomenout a z tvých investovaných 10k by ti měli z dobré vůle vrátit 5k dolarů... :)
-
http://www.wmdportal.com/about/ Na tohle jako už všichni zapomenuli jo. Je to už přes víc jak rok a půl co tohle lidé za SMS vymysleli. Za cenu plné hry mám přístup k týdenním buildům, mohu diskutovat a potenciálně ovlivňovat směr vývoje hry a mnohem víc. No a pokud se prodá dostatečné množství kopií, tak na tom vydělám třeba 2x + toho co jsem do toho vložil, takže nakonec budu mít hru a vydělané. Jenom to není "investice", protože u investic existují určité záruky (kterým ale nerozumím). *7*
-
No já jim do toho nechci kecat ... já sem taky fanoušek a chtěl bych jim na vývoj přidat víc peněz, ale nechci jim vrazit 10K UDS a za to dostat večeři s vedením a prohlídku jejich HQ. Já jim dám 10K USD, oni to můžou použít na vývoj a jak vývoj skončí, tak já dostanu peníze zpátky (těch 5% je tam kvůli inflaci).
Podle mě by díky tomu lidi mohli dát větší částky peněz. Pro mě to není investice ... ale použil bych část peněz, které dneska investuju na pomoc titulu, který mě zajímá. Třeba Star Citizen aby se vydal bude k těm svým 8M USD potrřebovat tak dalších 12M investic ... já jim klidně dám 200USD jako pledge, ale rád bych jim kromě toho dal dalších 20K USD jako investici, kterou potom dostanu zpátky. -
a ti co mají peníze budou sypat aby měli ještě víc peněz a zas to nebude o hrách ale penězích ........ z pod okapu do louže
-
dejme tomu, že vývoj bude stát 5 miliónů dolarů. ty jim dáš 10k dolarů, což je 0,002 podílu na nákladech. zisk pak budeš chtít 5 %, což je podle toho podílu 0,0001.
tyto náklady nezaručují AAA titul a ani titul pro mainstream. když se prodá 200k kopií, bude to úspěch (samozřejmě se může prodat i 500k, ale stejně tak jen 100k).
když vezmu, že se prodá 400k v průměru po 25 dolarech, je zisk krásných 10 miliónů dolarů, což pro vývojáře jde. tvůj podíl by měl pak činit 1000 dolarů... tak teď nevím, zda takové riziko stojí za to. s větší investicí patrně ano, jenže když někdo dává do něčeho velký peníze, chce do toho kecat a to je problém. vrací se to zpět k tomu klasickému modelu.
pro vývojáře je rozhodně lepší, když to zainvestují fanoušci. samozřejmě je náročnější vybrat požadovanou sumu, ale zase po jednom úspěšném titulu se společnost postaví na vlastní nohy a vše bude jednodušší. a hlavně zůstane svá...
edit: jestli jsem se někde v mých úvahách přepočítal, berte ohled na to, že je sobota :) -
Myslím, že by se to mohlo klidně zkusit a mohlo by to pomoci. Jenže má to i stinnou stránku, jak bylo řečeno v článku. Investoři mají snahu kecat do investic. Jak jsem viděl na několika případech, když studio příliš naslouchá hráčům, tak pak hru zkazí a zjednoduší. Bude se muset najít nějaká rovnováha, každopádně nápad je to dobrý.
-
Proč? I lidi , kteří by do hry dali menší obnosy by je dostali zpátky. Samozřejmě kdo by chtěl nějaké další bonusy musel by si je zaplatit. Prostě hybrid mezi tímhle a klasickým crowdfundingem. A tam se už dneska celkem dost her dostalo za 1M hranici.
Ale jinak tohle vždy bude pro hry, které jsou tak trochu mimo mainstream. Mainstream hru si zaplatí vydavatel, ta nějak nemá důvod se obracet na nevyspytatelný crowdfunding. -
To by musela byt hra za 200 az 400 tisic a to je malo.
-
Vyborny napad, hlavne proto, ze nauci hrace chapat hry jako byznys. Kdybych chtel timhle zpusobem vydelavat, investoval bych do jinych her, nez ktere bych chtel hrat. Jako problem vidim neschopnost mnoha drobnych investoru efektivne smerovat vyvoj hry.