Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Co to vyvybrali za lidi? Pouze 1,8% digitálně? Se mě nějak nezdá...
  • Ono jedna vec je mit doma vse legalni od windowsu,programy, pres hry, placene online hry, dvd, filmy, a hudebni cd a jine vymozenosti.
    A druha strana je kupni sila obyvatelstva, kdyz porovnam kupni silu prumerneho ceskeho cloveka v porovnani s tzv civilizovanym zapadem,tak kur*vsky pokulhavame hlavne v platove oblasti, ale i v jinych smerech mame prim, treba zase ve vydajich jako, nehorazne poplatky bankam, predrazene mobilni sluzby, az nehorazne drahy internet,benzin,jidlo atd atd atd a svete div se vse bravurne zvladame i s 1/3 platy.
    Ale jak nam dokazuje tento clanek, ta udajna bohata zapadni civilizace je ihledne piratstvi defakto jeste hure a stahuje ilegalne vsechno o 106.
    Co z toho plyne ? Samotne digitalni produkty, jsou nehorazne predrazene, coz vede mnoho lidi k ilegalni cinnosti a zadruhe clovek bude vzdy i kdyby to stalo 10 kc stahovat coz se nikdy nezmeni. Faktoru piratstvi je samozrejme daleko vice, nekdo stahuje z principu,nekdo treba proto ze nenavidi globalni svet, dulezitou roli hraje i vek tzv. pirata , ja osobne take v pubescentnich letech tahal vse co jen slo, dnes jiz ne, mam jine priority a kdyz je opravdu neco co stoji za to vyzkouset, hrat, videt, tak si koupim original ,ale take beru v potaz muj prijem ,ktery je prumerny v ČR.
    A uz davno nemusim mit vsechno hned a videt vsechno hned , proste to vyselektuji co jineho take zbejva ze ? :)

Takze stahovat se bude i nadale, premrstene ceny her, filmu a dalsich produktu a sluzeb atd. zustanou stejne,vyvojari,poskytovatel, distributori a jine nenazrane korporace porad budou rvat ,ze jim kradem penize a stejne se nic nezmeni. Proc ? becouse - Welcome to 21 century.
  • SA-reg
    JOOOOO PC vítězí! Sežerte si to vy sračokvý konzolisti! Nikoho nezajímají vaše exkluzivní tituly, který mají 90tky všude kolem! RADši hraju dál FPS a WoW pořád dolola. KONTZOLE JSOUSRAČKY. PCPCPCPCPCPCP
  • to: Cahir - já si hry taky kupuji ale pokud se tady přiznáš že některé filmy máš stažené - neříkám že je na tom něco extra špatně zvlášť pokud to je z nesdílecích serverů, naše zákony to umožňují, ale dokud nebudeš doma mít zakoupený každý bajt něčeho co vyloženě není označeno jako freeware nemáš tu žádné právo rýt do ostatních takhle bych mohl za piráta označit i tebe protože si kupuji i filmy ale je mi to jedno
  • Uteklo m něco, nebo nějak nejsou započítané časopisy jako Level s přibalenou hrou?
    (cca 2/3 mě herní kolekce...)
    • Cajk
      nejsou, cover mounty se do čísel prodaných her této asociace nezapočítávají.
    • Jen upozorňuji, že poslední prodejní čísla Levelu jsou 5103 kusů, tedy skoro nic. Stále to navíc klesá, takže asi brzy zanikne :-(
  • MickeyMutant
    …hraní se věnuje 27,8% tuzemské populace, 63,3% z toho jsou muži a 36,9% ženy.

Z těch čísel jasně vyplývá, že 0.2% hráčů jsou transsexuálové.

…41% hráčů má ve zvyku hrát zcela o samotě a bez připojení k internetu.

Připadá vám Petře a Martine, že těch 41% hráčů nepřesvědčených o samozřejmosti permanentní onlineovosti zrovna cestujou letadlem na chalupu? (podcast 38)
  • No, ne kazdy se ke svemu spatnemu jednani prizna, takze ve skutecnosti tech piratu bude jeste vic. Odhadem tak 80 az 90 % na PC, coz jsou odhady, ktere uvedl Vavra a tvurci Machinaria.

Je take videt, ze v nasich koncinach je konzole prilis luxusni zbozi jen pro vyvolene, holt jsme krajina s nizsi kupni silou. Krome pomeru platforem by me zajimal i pomer prodanych her na tyto platformy a to i se zapoctenim konzolovek koupenych v zahranici.

No a v neposledni rade si vsimnete, jak malo se u nas kupuji hry pres steam a spol.
    • Trol.diskuzni
      Bacha, on mluví nejspíš o pirátech obecně s těmi procenty, ne jenom o těch "herních"...

Pozn.: Ne pro rozumbradu, ale pro ty ostatní, co na něj budou reagovat *4*
    • Co se toho kupování přes Steam týče tak tam občas něco koupím, ale proč tam nakupovat, když v kamenném obchodě seženu stejnou hru i o pár stovek levněji... (ne samozřejmě vždy, ale dost často...) *3*
      • já kupuju jen na Steamu...nejde o cenu, to je mi jedno, ale jde mi o snadnost instalace, automatické updaty a hlavně absolutní absenci nutnosti lézt pod stůl a instalovat něco z placky..navíc kvůli origo filmové sbírce bych ani neměl kam krabice dávat
    • Uff, konzole jen luxusní zboží a pro vyvolené? Jak může být luxusní zboží něco tak levného?
      S tou kupní silou bch asi souhlasil, ale více než cokoliv jiného bych to spíš viděl na to, že konzole u nás prostě nemají takový "hype" a tradici.
      • Cajk
        ne, jde o to, že PC rodiče kupujou dětem kvůli škole..
    • v dotazniku je asi mysleno, ze hry POUZE stahuji, ze si nikdy zadnou nekoupili ;-) ... jo kdyby tam byla otazka, jestli si nekdy nejakou hru stahl, tak to bude pres 90...
  • kto nepotrebuje hrať online alebo je natoľko chudák chudobný, že na to jednoducho nemá, tak zrejme radšej ukradne ako by kúpil. Ja napr. kupujem hry výhradne na Steam-e, mám ich vyše 100 a zabavím sa tak každý deň presne podľa chute - raz zahrám to, inokedy zasa ono. Novinky nekupujem, zväčša nakúpim v akcii hry od 0,x€ do 25€, vždy sa veľa toho nájde, špeciálne na Vianoce a začiatok letných prázdnin. Ale chápem malé detičky, ktoré musia mať všetko najnovšie a hneď, však by boli v škole out... *3*
    • Nedelaji to jen male deticky, delaji to i teenageri (asi nejvic) i spousta dospelych. Je to projev dnesni zkazene doby, a na tuhle skazenost jedno doplatime. Recko nam budiz vzorem, tam uz balancuji na hrane a za nedlouho spadnou. A u nas bude zacas to same.
      • Ježiš, to je jak z PR oddělení distributora hudebního průmyslu :D
        Chybí ti ponětí o obchodním modelu. Model, kdy si něco koupíš, zaplatíš za to a je to tvoje (= tak 50 let zpátky) dneska neplatí. Ač by to distributoři chtěli. Neplatí jak díky uživatelům (stahování, moderně "sdílení informací"), tak díky distributorům (co si koupíš není tvoje, ale jen ti to de facto půjčí a sami mohou kdykoliv rozhodnout, že ti to vezmou - viz xbl, psn a tak dále).
        Ten model je tak mimo mísu, že absolutně není s to pochopit jevy, které jsou dnes normální. Přemýšlel jsi třeba, proč máš jako uživatel antivirák zadarmo? Protože tím, že ho máš ty, získává na ceně. Tvůrci mají data, která by jinak neměli, a tak má jejich produkt pro ty, kteří si ho opravdu zaplatí, mnohem větší cenu, než kdyby ty jsi to zadarmo neměl. Prostě by jim chyběla data o virech, nových mutacích a tak dále.
        A teď přijde to důležité - myslíš si, že u hudby, filmů je to jiné? Řekneš si že jo, vždyť přece ty žádná data distributorům neposkytuješ. Jenže poskytuješ. A to třeba na sociálních sítích, v uživatelských recenzích, v komentářích pod blogem. Distributorovi může být jedno, že jsi ten film viděl a nic mu nedal (= nemá zisk, ale ani ztrátu, jak se často pokouší vnutit), co mu ale jedno není je to, že o tom pak dále píšeš a ovlivňuješ tak další lidi, aby si to koupili. Pak jsi v situaci, kdy se chceš podívat na nějaký film, přečteš si konmentáře lidí a najednou je z tebe platící zákazník, který by jinak platící nebyl.
        Kor v dnešní době, kdy co se neprodá v prvních dvou měsících po launchi jakoby neexistovalo (u filmů je ekvivalent návštěvnost kin). Kolik film vydělal poznáš právě z tohohle období. A jediné, co je schopné tebe v dnešní době relevantně přesvědčit o koupi produktu (návštěva kina, koupení hry) je sociální síť, komentáře, recenze a tak dále. Trailer na film nemusíš vidět nikdy, pokud filmovou branži opravdu bedlivě nesleduješ. Ale když ti kamarád řekne, že ten a ten film je super a že na něj máš jít, to je to co se dneska počítá.
        Model zaplať a je to tvoje, ten je mrtvý. Pohřbila ho EULA a rozvoj internetu.
        • LOL nemluvim o hudbe, ve ktere je obchodni model zkripleny zasahy autorskeho zakona, ale o software. A u software se neprodava samotny software, ale licence. Tu si koupis a ta ti patri, s pujcovanim to nema nic spolecneho. A pokud sis poridil nejakmy zpusobem ne-omezenou licenci, tak ti ji nikdo vzit legalne nemuze.

A autorum komercniho software neni a nemuze byt jedno, ze neopravnene pouzivas jejich program. Prichazi tim o svou odmenu na kterou ma pravo a tim tedy ma i ztratu.

Tvoje naivita je bezbreha. Natocit dobry film je drahy spas. Kdyz si vsichni budou navzajem rikat, jak je dobry a nikdo neda jeho tvurcum ani korunu, kdo jim uhradi naklady na jeho natoceni? Aha. A spolehat na to, ze ja ho ukradnu, at ho zaplati jini neni nic jineho, nez parazitismus.
  • Mno. . . a co nám z toho vyplývá?
    1. mohu hrát free to play hry, spoustu freeware. . . do počítačových her můžu počítat i všechny ty flashové záležitosti na webu. . . takto můžu hrát roky a nezaplatit ani korunu
    2. mohu být jen příležitostný hráč -- a protože mám už nakoupenu spoustu her a v současné době nevychází nic, co by mě zajímalo nebo na to nemám hardware, tak hraju jen ty, co už vlastním.
    3. hraji pořád dokola Fallout 1+2 / Richard Burns Rally / MS Flight Simulator / atd. a jiné hry mě nezajímají
    4. hry zásadně jen pirátím (a nekupuju si ani herní časopisy s DVD)

Já jsem byl spíš překvapen z toho, že v 80 % českých domácností je výkonný počítač (a nebo si to dotazovaní aspoň myslí)
    • je to jen ze vsech domacnosti, ale jen z tech, kde se hraji hry. takze to neni 80...
  • kupoval jsem vetsinou novinky za plnou, ale co se do toho na*** konzole tak me hry uz netahnou
    • Joha
      Vies o tom ze prve hry boli prave na konzole ty mudrc? (mimochodom hram vylucne na PC ale taketo argumenty ma vedia nas*at)

OP: Ja stahovanie beriem ako take demo... paci sa kupim si... nepaci = nedohram = vymazem = nekupim

Bohuzial nie kazdy si hru kupi aj ked sa mu paci a mal z toho haluze (:D). Co je bohuzial ale aj nasledok toho ake su male platy a vyska ceny hier. Holt, treba proste kupit to co je odskusane a oplati sa a nie blboidne tituly a.k.a. Call of Duty, ktore vychadza kazdy rok, inovacia ziadna a este si machri za to pytaju 60€... my ass.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit