Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Osobně jsem ve 4k hrál a nepopírám, nádherný to je, ale nevyváží to ty prachy, který do toho je třeba dát. 6x lepší zážitek oproti PS4 mít nebudu, takže tady smysl nevidím.

    Ale jinak moc pěknej článej.
    • Zvláštní, Dacia Logan ti taky na přesun z bodu A do B stačí a přesto lidi kupují dražší auta, čím to asi bude ? :)
      • Můžou si to dovolit? Ono je rozdíl 10 litrů vs. 60 litrů a třeba 100 litrů vs. 2 mega.
        • Co si kdo může dovolit? Víš to co jsi napsal jsou pouze řeči lidí, co na to nemají a takových se vždycky najde dost. Věř, že kdyby jsi na to měl, tak mluvíš uplně jinak. Já bych si třeba lepší auto koupil hned, mít na to, ale nemám potřebu tu říkat, jak se mi ty peníze nevrátí. To nikdy, to je holt život. Buď si v životě něco koupíš nebo ne.
      • taky se divim, ja jezdim ve Skode 120 a jsem spokojenej
  • Keyz
    Jinak k ceně. Proč se někdo podivuje nad cenou? Vždy člověk platil hodně za něco, co nemohl mít každý. Zde to je samé. Maximální kvalita a 4k není běžné a delší dobu nebude. Chceš to? Tak potřebuješ hodně prachů. Normálka. Matlat to ve 30fsp a sníženém nastavení nemá smysl, to není důvod za to dát prachy navíc.

    V daném segmentu se neřeší zda se to vyplatí, ale zda to chceš a máš na to. Ten kdo si kupuje drahé auto, hodinky apod. Také neřeší zda se to vyplatí. Zde máte technologii která něco přináší a pro masu bude dostupná v maximální kvalitě za dlouho a máte možnost to koupit. To je celé. Zda se to vyplatí nebo ne, je člověku co to koupí jedno. Ten si koupí to nejlepší co je, protože chce to nejlepší ihned a konec.
  • Konečně změna a nějaký hw/herní článek, který má smysl. Byť třeba mě jako zasvědcenějšímu to nepřineslo nic co bych nevěděl a je to popsáno víceméně obecně, ne do hloubky (což ale není chyba článku, jen aby si někdo nemyslel, že "tohle je všechno co musím vědět"), ale je moc dobře, pokud se tu takové témata budou objevovat, Honza nakousl moc věcí, které se nedají pořádně rozvést v těch pár větách (viz třeba ty asynchronní shadery, kdy ten "benchmark" byl na úrovni alfa verze nějakého ovladače a jen tohle téma by vydalo na x odstavců, ale tyhle věci nemá cenu teď řešit z hlediska toho, že než se DX12 pořádně rozběhne, tak dnešní karty budou zralé na výměnu), takže vpoho...

    Osobně si myslím, že 4k hraní je zatím tak v půli cesty, na řekněme středně nebo méně náročné hry je to ok už dnes s kartou typu 980Ti/TitanX/FuryX, ale na ty velké Ačkové nejnáročnější to ještě moc není, tam už to chce snižovat detaily, na druhou stranu takový Witcher 3 jak známo rozdíl mezi medium a ultra třeba není až tak propastný, takže ve finále 4k medium určitě vypadá líp, než FHD ultra a to už hratelné je, pokud se třeba ještě vypne Hairworks a AA (pochopitelně).
    Skutečná éra 4k hraní přijde pomalu až příští rok s další generací gpu na 16nm (současná 28nm je tu s náma už nějaké 3,4 roky).
    Pochopitelně na Full 4k hraní dnes nemá žádná karta, to ani není účel ostatně.

    No a hlavně v článku vůbec není zmíněna docela podstatná věc - F/Gsync. Co hlásí šťastní majitelé Gsync, tak ta plynulost je úžasná a zjednodušeně řečeno 40fps s Gsync je jemnější, než 60 na klasickém monitoru.

    No a že na 4k je třeba PC za pade? To je asi jako se divit, že za cenu Ferrari dostanete několik hatchbacků. Top kvalita vždycky něco stojí, buď na to mám nebo držím pysk :)
    • poprosím cenzora tento prispevek smazat
      • poprosim Boha tohoto d*menta smazat
    • nightborne
      Jak už jsem ti kdesi psal, s GSync monitorem je ten průser, že pokud třeba ještě chceš IPS panel, tak se ti z tý ceny protočej panenky daleko víc než z grafiky / grafik =(.
      • Nějaký základní použitelný monitor obyč ti stojí kolik, 16, 17tis? Pokud kupuješ PC za 60 klacků, tak pár tisíc navíc za pořádný monitor už tě nezabije.

        třeba ASUS PG279Q (IPS,Gsync, 144(165)Hz 21tis kč a jsi kvalitou uplně jinde. Radši přidám pár tisíc na pořádný, než čučet do nějakého škaredého TNka... a ceny půjdou pomalu dolů určitě. Je to novinka, je to drahé.. dej tomu, rok dva... jsou ohlášeny další a další IPS modely, trh se brzy zatřese :)

        Já teda až budu kupovat nový monitor, tak stoprocentně bude mít Gsync nebo Freesync, protože to je obrovská výhoda, která má smysl do budoucna.
        • nightborne
          Hmm, zajímavý, já když vybíral monitor, nacházel jsem akorát Gsync+IPS kusy za strašlivý částky, a tím myslím třeba čtyřicet padesát papírů - to už se mi poněkud nechtělo, tak mám nakonec jenom ten IPS =).

          Ale tak třeba časem ještě upgradnu =).
          • Omg sorry nějak mi v hlavě splynulo 4k a 1440p :D jo, 4k s gsync IPS zatím ne ... já tu souvisle řeším s někým po ICQ 1440p a do toho překlikávám tady na ten článek .... sry :)

            Ono vůbec podle mě je dnes naprosto ideální právě 1440p.
            • chápu
            • nightborne
              To máš recht, ale jenom u některejch věcí - třeba sám Diablo hraju dost, a tam to běží ve 4k v krásných 60 fps. GTA5 si zahraju taky v klídku, okolo 40fps, sice to člověk pozná, ale hratelný to je v klidu. A občas, když přijde na něco, co ten výkon prostě nepřelomí, tak si to holt snížím na 1440p =). Ale je fajn mít tu možnost jít výš, chápeš =).
            • Njn, jenže k čemu je 4k, když si ho pořádně neužiješ a nemáš na to výkon? Radši 1440p a naplno si ho užívat.
            • nightborne
              1440p je imho taková vyšší třída, zatímco 4k spíš technofetiš...a jelikož jsem technofetišista, když jde o počítač, šel jsem raději do toho. Totiž, předtím, než jsem našetřil na monitor, jsem měl 980Ti a 1680x1050 monitor, žejo, připadal jsem si jak totální heretik *1* .
  • "Pokud hra nabízela speciální nastavení typu TressFX, HairWorks nebo alespoň tesselaci, nechával jsem je zapnuté, přece jen chceme nejvyšší kvalitu." čiže celý graf je zavádzajúci. Len taký Witcher 3 bez HairWorks dá +20FPS aj na mašinách ako 980-tka a cena toho je len strata plávajúcich vlasov.
    • Nielen vlasov, ale aj rôzne modely zvierat týmto strácajú. S Hairworks proste vyzerajú lepšie.
    • Kinet1c
      Ano ale ide prave o tu vec, specialitky, ked vysolis dostatocne velky balik za spickovy stroj, chces aby na nom slapalo vsetko co ti tvorcovia hry naservirovaly. A prave preto je vsetko zapnute. Samozrejme obycajny hrac, ktory sa chce zabavit a nie kochat tech demom, si skratka zahra vypne hairworks a zaklinac je zrazu krasa, slape vsetko ako hovoris o tych 20fps lepsie.
      Uprimne aj ja by som ocakaval, ze ked za stroj dam taky balik penazi, chcem aby zvladal to co za take peniaze ocakavam aby zvladalo. Ako sa zda, nie je tomu este celkom tak a suhlsim s clankom, ze este si nejake tie rocky pockame, az to bude bezna rutina.
      Bolo to podobne aj s 1080p aj s ostatnymi rozliseniami. Pamatam si napr. ked som si kupil svoj prvy stroj a AZ s 15" monitorom s max rozlisenim AZ neuveritelnych 1024x768, ale na tu dobu to bolo velmi super, ale ako cas plynul, tak aj moja trpezlivost a musel som siahnut po najprv. 17" a nasledne 19" az k terajsim 24". Tu som urobil skok kus vecsi, nevidel som zmysel kupovat 21 :D.
  • Corvus
    Musím napsat, že hardwaru rozumím jako koza petrželi (orientoval jsem se v tom tak do roku 2005), ale každý článek z pera pana Olejníka si užívám. Velice čtivé a pokaždé mě to chytne. Houšť! A díky.
  • V době kdy jsou nám servirováný s.ačky které ani půl roku po vydání nejsou použitelné viz. Batman a PC porty dělají druhořadí patlalové doma v garáži přechod na 4K nepovažuji za prioritu.
  • Takhle generace karet nemá na pořadné 4K hraní výkon a je jedno kolik GDDR nebo HBM má! Jádro prostě chcípne! SLI a Cross neřešme. Příští rok ukáže, jednak bude venku VR což může značně zamávat se zájmem o 4K, bude nový standart pro BD disky (konečně) a atraktivnější ceny. Ale hlavní faktor je, že skuteční PC hráči (nemyslím socky piráty) ročně ušetří na hrách desítky tisíc korun které by jinak vyhazovali za 30fps a 1080p tituly na konzole. A já rád vyhazuji prachy za našlapaný HW tak sem s ním!
  • Keyz
    Problém je, narůstající úhlopříčka. To aby poté člověk seděl x metrů od monitoru. To je naprosto vtipné.

    Navíc jak někdo poznamenal. Když se neví co dále, tak přidat body je nejvíce jednoduché. Lákají na to i u telefonů a daří se to. Klasicky pokrok na oko pro dav. Napíše se poté 4k jako prase na obal a hotovo.
    Kdyby raději řešili kvalitu a ne kvantitu. Zlevnit IPS, zlepšit IPS, OLED apod. Poté je fuk, že nemáte x metrů obrazovku když máte něco, co má skvělé parametry obrazu, odezvy a třeba to má i nějaký ten něco synch. Kvalita. Více bodů nic moc neřeší. Je to jemnější to je celé. Stojí to extra prachy a zabere to hodně místa.

    To samé pro TV. Stačí se podívat na levné TV které se hodně kupují. Kvalitou jsou tragické vs ty dobré. To pozná člověk na první pohled. Tohle se má zlepšit. Mezi LCD jsou neuvěřitelné rozdíly. Stále je možné koupit monitory, které nemají rovnoměrné podsvícení apod. Kdyby člověk chtěl nějakou kvalitu, tak to aby koupil monitor pro nemocnice, narval tam něco synych a podobně. Absurdní. CRT v tom byly lepší.
    TV jsou na tom pro hráče ještě hůře, tam na zaměřené pro hráče kašlou více.
    • nightborne
      A přesně proto jsem radši koupil 24' s IPS než nějakou 30' zhovadilost s žalostným obrazem =)).
      • Keyz
        Ale jak budeš machrovat, když nemáš větší...(dramatická pauza). Monitor? Nebudeš borec, kámoši tě zavrhnou, lidé na tebe budou házet kameny a budeš muset chodit kanálem. Jdeš proti proudu a reklamě!
        *3*

        Tak jak ty, jsem to dělal vždy. Ale bohužel to byl vždy problém. Najít kvalitu za nějaké rozumné prachy. Všude je tuna křápů které jsou velké, mají velké rozlišení a hotovo. Stojí to prd. OLED stále není snad běžně v prodeji za slušné peníze. To samé ty něco synch. To má pár monitorů a většinou jsou TN. To je zrovna dobrá věc, viděl jsem to na živo a jedna z mála věci kterou člověk pozná jen tak.
        Jo, koupíš si NEC pro nemocnici za hodně. Bude konečně mít podsvícení stejné a vše super. Také to podle toho stojí *16*

        Nedejbože aby někdo byl posedlý Satanem a chtěl kvalitní 16:10. To je přímo šílenec hodný na odvoz do ústavu, protože přeci více obrazu při stejném tvaru není možné. Více obrazu člověka zabije, oči mu vyletí zadkem ven! *15* . Tohle sehnat aby to bylo na práci, hry apod. To je problém. Natož pak více jak 1080p v 16:10 (to asi musí vyrobit NASA)
        • kup si iMaca, máš 5K a k tomu 16:10.
          • Keyz
            Nejsem iovce
            Kupovat něco od apple je pozvánka do nové sekty. nabarvený kabel, jiný konektor (schválně) +x prachů.

            Navíc...Tam máš jeden monitor a když chceš jiný tak to nejde. Omezený výběr. A řada věci také není tak dobrá. Jen to skvěle maskují. Iphone třeba hodně upravuje fotky poté co to vyfotíš a mezitím co vypadne na obrazovku *3* .
            Ale plus, že stále jedou 16:10. Tomu se divím a je to dobrý.
            • nejsi iovce ale d*bil určitě jo *15*

              "Kupovat něco od apple je pozvánka do nové sekty" Píše jeden z nejhloupějších PC Master Race z Games.cz
      • to si borec
  • del0
    "Jak ukázal například třetí Zaklínač, ani grafická karta za 20 000 Kč vám neposkytne 60 fps při plných detailech a za jakýchkoli okolností."

    "Jenže ani tady se na stabilních 60 snímků na vteřinu nedostanete bez snižování vizuální kvality."

    To je mi novinka. Takže najednou je 60fps standardem, zatímco některé... ehm... zařízení nezvládají hry stabilně ani ve 30fps a pokud ano, tak je to naprosto dostačující a není třeba víc. Smrdí tu double standard.

    Oh wait... Olejník. *7*
    • článek pro retardy, Honza asi poslouchá zdejší retardovanou komunitu a má strach o jejich zdraví. Spousta zdejších retardů si stěžovala na motání hlavy z 30FPS, takže Honza se bojí, aby jste se nepraštili třeba o vanu, proto píše o 60FPS
    • dneska nemit na PC 60fps je pro mnoho lidi to samy jako mit extremne kratkyho pindoura. Pokud to je standart tak se dost snizil, quake 3 hravali lidi bezne při 75-85 fps.
      • Tak zrovna na Quaka je i 85 fps strašně málo a pokud si dobře pamatuju tak u Quaka se záměrně snižovalo nastavení grafiky aby bylo fps co nejvyšší.
        • Quaka 3 jsem hrál hodně dlouho a to hlavně v letech 2001-2004.
          A máš pravdu Q3 byl hodně o hrabání se v configu a hnaní detailu skoro až na úplné minimum :) o FPS mluvit nemůžu, jelikož už je to hodně dlouho, ale pochybuji, že se hrálo na + 60 fps .. ta hranice byla určitě mnohem vyšší.
          • ti co na Q3 neměli comp tak hrávali 60 fps v klidu ti co měli valili 120+ naprosto v pohodě
            • 60hz CRT monitor byl o oci, hodne lidi v te době měli monitory 75 a 85 hz. A z nejakeho duvodu se u LCD monitoru uhnízdila na velmi dlouhou dobu 60Hz, samo u nej to je jiné, ale je to urcitej standart smerem dolu. Aspon se zaplym V syncem.
            • Nemáš pravdu , 60 vs třeba 200fps poznáš i na tom 60Hz monitoru
            • wenceslaus
              Tak u těch fps jde spíš o prestiž, než užitek. Proto 120 na 60Hz monitorech :)
            • boze tady je te samej expert. kdyz mas 60fps na 60hz monitoru a 120fps na 60hz furt vidis jen 60gps :D v dobe Q3 rozhodne na 120mhz monitorech nehral, tak tu prosim nemelte a rychle do skoly...
  • Vakek
    Pěknej článek. Víc takovejch Honzo :-)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit