Přejít na výpis diskuzí
Hry, které šly po krku World of Warcraft, ale neuspěly
28.8.2012 | Karel Drda
152 příspěvků
-
Proč žádná neuspěla? Je to jednoduché, WoW přišlo v tu nejlepší vhodnou dobu, to už nikdo nezopakuje. Společně s WoW tu byl hlavně EQ ze kterého WoW totálně vychází, ale bylo v té době mnohem jednoduší než EQ a hlavně bylo "forgiving", to EQ nebyl ani malinko. To přimělo velkou základu hráčů, kteří začínali s online hrami hrát právě WoW. Z dnešního pohledu je WoW velice jednoduché než bývalo dříve.
Mezitím se vytvořila obrovská základna hráčů. Která prostě držela při sobě, ani to dnes neplatí. Celá komunita žila pospolu.
Hlavní "chyba" nových her je, že nemá dostatečný end-game content. Ať si to říká kdo chce co chce, ale to hlavní na MMO hrách je end-game. Můžete milovat příběhy, levelování jak chcete, ale end game je to co rozhoduje o úspěchu MMO hry. Ono ani WoW nemělo extra eng game content, ALE za 1.) většina hráčů se s typem hry MMO seznamovalo, takže trvalo dlouho než se dostali na max level. ZA 2.) než vyšlo některé ze zmiňovaných MMO, WoW už obsahovalo kvalitní end game content. Takže si představte situaci, hraju WoW kde mám stále co dělat, ale chci zkusit hru mmo XY. Takže si jí koupím doběhnu nakonec, protože už "vím" jak na to tak to netrvá tak dlouho. A najednou nemám co dělat! Tak se vrátím do WoWka ještě dřív, než vývojáři mojí nové hry XY nějaký end-game.
Já nechápu jak můžou hry, které chtěj zápasit s WoW vycházet s málo end-game contentem, nefungující guild proprietami jako je guild banka atd. Chtějí kopírovat WoW, nebo se snaží udělat lepší WoW, ale chtěj to zopakovat i s jeho startem. To prostě nejde! Mají v tom xx miliónů peněz a stejně dělají stejné chyby. WoW také nemělo všechny ty featurky, ale během let se to tam dostalo. A ostatní vývojáři jiných her to přece musí vidět, musí vědět co se komu co líbí, co používají co potřebují. Proč teda nejdou se svojí hrou o krok napřed? Já se ptám proč. -
-
Máš naprostou pravdu a tvůj "článek" jsem dočetl dokonce přesto že je tak dlouhý je plný názorů nad kterýma kdybych nebyl línej kývám hlavou. *1*
-
No a kdzy se k tomu prida to ze kdyz vyjde nejaky MMO ktery ma neco dobryho a failne tak to blizzard hned do wow prida viz RIFT a jeho class system.... ted vyjdou pandy a buch predelali talenty aby fungovali podobne. Blizzard to vzdy zkopiruje a upravi pro masy v tom sou mistri, vzdyt kopirujou od svyho vzniku, takze se pak jim ti co zkusi jinou onlinovku stejne do wow vrati.
-
-
Aktivne hram WoW, skušal som LotRO, teraz trochu trial SWTOR. Nevravim že WoW je dokonalé, to rozhodne nie, len ma vyhodu prave v tom že je dlho na trhu a ma skutočne veľa obsahu, ten nie je ani dobrý, ani zlý, len je ho jednoducho naozaj dosť a každý si vie nájsť tú svoju zložku. Nové MMO nemôže prísť s 25 (počet kusov) Raidami hned na začiatku, to by muselo vznikať 5 rokov, a tri na začiatok, ktore mal na začiatku aj WoW nam teraz v porovnani s nim pride malo a to je škoda, lebo do každeho MMO sa postupne pridavaju dalsie, len to chce čas, ktory nemaju. Inač nie som veľký fanúšik nejakého konkrétneho MMO, každé má svoje plusy a mínusy, som rád že ich je na trhu viacero a keby sa každé snažilo ísť na vec inak, možno skrachuje, ale určite prospeje vývoju žánru ďalej. Len môj názor. *3*
-
-
Co se týká raidu, tak je uplně fuk kolik jich wow má celkem, počítají se max 2-3 poslední raidy, ty starší jsou už jen pro solování. A tohle přeci nění zas takový problém překonat, takže problém bude asi někde jinde.
-
-
Plne súhlasím, ale si zober že máš tam aj tú možosť si ísť solo nejaky stary obsah a celkom si uživať že to čo si 25-40 ludi davalo s obrovkym problemom si daš sam s prstom v nose :D To možno nie je dobré ako také, ale minimálne je to ďalšia možnosť realizácie v rámci hry, ktorú zatial ostatné MMO nemajú
-
-
-
Velka pochvala za tematicky clanok, bodaj by ich bolo viac.
Hral som wow 7 rokov, takze si myslim, mozem hodnotit. Teraz som sice opustil hrul, teda este nie, az ked mi skonci Annual Pass, ale do MoP uz nejdem, nie kvoli pandam, ale kvoli drastickemu znizeniu narocnosti hry a jej zameranie na casual. Terajsi wow sa zmenil oproti TBC o 180 stupnov, filozofia vsetko pre kazdeho a nove pridavky ako LFR, LFD a pod. uplne znicili komunitu v hre a pve raiding. Hra je teraz taky slaby odvar toho co bol v TBC, nerfnuty, zjednoduseny odvar bez hlbky.
Preco je wow taky uspesny je urcita suhra viacerych faktorov
1. Wow presne trafil tu dobu ked sa v USA a Europe masovo zacinal sirit internet. Zacala doba ked za par korun mal clovek doma neobmedzeny internet a ludia sa zacali obzerat po online hrach. Ta doba sa uz nezopakuje. Preco ludia zacali hrat Wacraft a nie napr. Everquest? V tej dobe som odoberal casopis Gamestar, nepamatam sa, zeby som v nom niekedy videl zaner mmorpg, neviem to na 100 percent ci bola nejaka zmienka v casopise, ale o hrach ako Ultima Online, Everqeust ci o zanri MMORPG som nemal ani potuchy. V tej dobe Blizzard zacal robit marketingovu kampan na World of Warcraft a to je myslim doba, ked sa hraci dozvedeli, ze take nieco existuje. Nikto nevedel co to nakoniec bude, ale vsetci sa tesili lebo to robil Blizzard a bol to svet warcraftu. Ano, boli tu hraci, ktori hrali EQ a mali internet skor, ale ti boli malicka skupina, mainstream vhupol do MMORPG s Warcraftom.
2. Blizzard si vytvoril skvely pribeh a lore Warcraftu, ktory postupne vylepsoval v Warcraft 1, 2, 3, Frozen Throne. Ked vysiel World of warcraft, Blizzard mal k dispozicii uchvatny pribeh, krajinu, lore.
Horda vs Alliancia, Arthas, Lich King, orkovia, ľudia, elfovia a nemrtvy je vrazedna kombinacia.
3. Warcraft je a bol pojem, hra bola uspesna, pisalo sa o nej, pribudalo hracov, hra nebola taka jednoducha ako je teraz, bolo treba komunikovat, spajat sa, tak sa vytvorila komunita na serveroch, ludia si pomahali, zacali vznikat theorycrafting a mody, ktore hru posunuli dalej, a este viac ju zpropagovali, napr. taky Damage meter ked vysiel bol obrovska vec. Vytvoril sa obrovsky hype, Blizzard zacal pridavat end-game raidy a hracov pribudalo a pribudalo. -
-
Prakticky totéž co píšu o pár řádků níže jen zde ve slovenské verzi a Vlado narozdíl ode mne nezačal s MMO v roce 1999 u Ultimy, ale o pár let později.
-
pokracovanie:
Ak by som to zhrnul, Blizzard objavil novy segment trhu, podobne ako Apple objavil trh smartphonov, Nokia je podobne ako
Everquest, zaspali dobu, nechalii si ujst prilezitost. Blizzard bol v spravnom case na spravnom mieste a vo warcrafte mal obrovsky potencial, ktory vyuzil.
Preco ostatne MMORPG zlyhavaju?
1. Bud sa snazia kopirovat wow v mensej ci vacsej miere, ale kto chce hrat wow, hraje wow, a nepotrebuje hrat jeho klony.
2. Ak ide o novu inovativnu hru ako AoC, ci WHO, tak obidva hry oklamali zakaznikov. Vysli uplne nedorobene, AoC bol zabugovany az hroza, bug sa neopravovali ani po pol roku, WHO zacal dobre, ale ludia na max zistili, ze tam nie je co robit, slubovane pvp bol slaby odvar, nebolo tam to co vydavatel propagoval, a ked niekto slubi, ze to do hry prida po roku, to dokaze riadne ****** a znechutit hru.
3. Wow nikdy nebolo o pribehu, expeni, zakladom MMORPG je end-game, ktory potiahne hru aj 7 rokov. Ak tam nie je, potom to skonci ako SWTOR ci WHO. -
-
tl;dr
-
-
-
Zajimavé ,že není ani zmínka o Star Wars The Old Republic
-
-
asi by článek byl moc dlouhej ;)
-
-
Nebo to někdo pos*al. *1*
-
-
Je to o fantasy hrach, takze jsou dva mozne duvody pro to, co jsi napsal a dokazes si je jiste sam domyslet :)
-
-
Kdo Petrovi hacknul účet? Takovou věc by nikdy nenapsal.
-
-
Když se podíváš výše, tak napsal. Dvakrát.
-
-
Myslím, že STAR WARS jsou asi nejvíc WoWlike MMO ze všech:)
-
,,Hry, které šly po krku World of Warcraft, ale neuspěly" - Jak to z nadpisu plyne?
-
-
Sorry, ale kdyz dotycny napise, ze v clanku neni zminka o SWTOR, tak se predpoklada, ze se neorientoval dle titulku, ale precetl si aspon uvodni vety. A v tom pripade byl jeho dotaz zcela mimo. A stale je. :)
-
-
Star Wars je považováno velkým počtem lidí za fantasy (viz například http://www.border7.com/blog/04/27/is-star-wars-fantasy-or-science-fiction/ :))
-
-
hranice scifi a fantsy se prolinaji a nejsou pevne dane a kazdy to ma nastavene jinak, pro me je to mix obou zanru, ale ma bliz k fantasy nez k scifi.
-
-
,,Fantasy a MMORPG k sobě patří, o tom snad už dnes nikdo nepochybuje"! - Z toho si má čtenář udělat obrázek o obsahu článku? Většina lidí vaši promyšlenou úvodní větu přejde, aniž by se na ní pozastavili nebo dokonce "špekulovali" nad jejím skrytým významem. Nechci redakci ani tobě kazit iluze, ale hodně lidí si přečte pouze titulek a přeskočí rovnou na ty hry, z toho vyplývá, že si úvodní větu nepřečtou a z toho vyplývá komentář výše, cituji: ,,Zajimavé ,že není ani zmínka o Star Wars The Old Republic". Že se pak "šibalsky" snažíš naznačit, že autor výše citovaného příspěvku je id*ot, protože nečte redakcí promyšlená úvodní slova je poněkud pod úroveň.
PS: Co je ten druhý důvod? -
-
A to je snad chyba autora, že nepředpokládá, že čtenáři nečtou celý článek?
Karel Drda a "nějaký Vojtíšek" je jedna a tatáž osoba. *15* -
Hmm, to nic nemění na tom, že titulek je zavádějící. A proč jsem přeskočil úvod? Protože mě nezajímá. Taky bychom se mohli zamyslet proč psát jen o fantasy MMO a vyřadit tak SWTOR.
PS: Co sem pleteš Drdu? Vždyť to psal nějaký Vojtíšek. -
Hmm, to že si přeskočil úvod (proč?) je tvoje vlastní blbost, ne Drdy.
-
Dan: Chyba je prostě v titulku. Já sám jsem taky úvod přeskočil a dělá to spousta lidí.
-
je mi lito, ale autor (On) je idi.t, protoze kdyby si clanek precetl nemohl takovou kravinu napsat. Hned v uvodu ma napsano, proc se to bude tykat jen fantasy a ne sci-fi atd...obhajujes neobhajitelne a nevim jestli je to z duvodu nepozornosti, nebo cire hlouposti... chudak PP
-
-
-
-
-
-
Stěžovat si u Lotro na nedostatečnou velikost herního světa ikdyž je mnohonásobně větší než u WoW je divný *7* *7* *7*
-
-
No o to ti nemůže přece jít, pokud ses díval na celou sérii Pána Prstenů *3* Páč jestli máš existující jen 1/5 světa, sic větší než celej kompletní svět něčeho jiného, nemůžeš být spokojený.
Jinak viz. Danův Blog, WoWko je celkme malé i vůči ostatním světům, ale o velikost světa vůbec nejde. *4* -
-
Čtenář, který se seznámil podrobněji s Tolkienovým dílem v Lotro našel hromadu krásných míst. Sám jsem většinu času trávil pouze projížděním a návštěvami u Bombadila než nějakou honbou ze max. lvl. Takže spokojený jsem, ikdyž chápu, že ten kdo zná jen filmovou verzi těžko bude mít k té hře nějaký vřelejší vztah.
-
-
No já měl na mysli něco jiného. Chtěl jsem jen říct, že je něco jiného mít úplný svět versus pětina světa. Pak na tom bude líp ten svět kompletní no. Resp, když bude v LOTROu celá země, pak bude možné srovnávat oba světy, ať jsou jakkoli velké od sebe. Proto není na místě spokojenost, viz. žádná Morie a tak, ikdyž je fakt, že WoW nemá taky kompletní svět. Teda vzhledem k možným rozšířením, LOTR je nějak zažitý. *4*
Beru to jen teoreticky, LOTRO jsem nehrál, knihi bohužel taky nečetl no, ale pointa je snad jasná *16* *4*
Nikomu nic nevyčítám. Dana jsem vzpoměl proto, že tam byl obrázek světů no, a nějaké detaily ohledně velikostí a vyplnění. Reagoval jsem k vůli větě, podle níž je (údajně) důležité srovnávat velikost. -
-
Nečetl? Jako bys neexistoval.
-
-
Možná, do městské jsem ještě nikdy nepáchnul, u nás nevím, zkusím. *15*
-
Knihovna?
-
Jo, je to hanba, ani HP jsem nečetl... ale zatím nemám chuť míchat knihy a filmy, takže někdy později. *13* Ale když se na to tak dívám, mám toho fakt hodně ke čtení *15* *8* Jen je třeba to ještě někde sehnat -.-
-
-
-
-
Ono vyčítat Trubine (vývojář LOTRO), že nevydala celou Středozem hned na začátku, je podle mě špatné. Ten svět je prostě až příliš velký a vzhledem k nastavenému měřítku by pak musela Turbine vydat v podstatě několik MMO v jednom. A další možností by bylo zmenšit měřítko, ale to také nejde, neboť by to způsobovalo značné problémy a hráči by si zase stěžovali, že jsou mapy příliš malé a neodpovídají předloze. V tomto případě nelze použít to, co psal Vávra o herních světech (také jsem to pozorně četl), neboť tady je svět v podstatě pevně daný.
-
-
-
Všecky ty nové MMO jsou naprd, WoWem počínaje a GW2 konče.
Nejlepší by bylo, kdyby někdo udělal MMO jako UO, se systémem PK, craftění přes classu a ne, že si warrior veme tailoringa začne si vyšívat dečky a hadříky, housing, lootable corpses hráčů, mount killy, svět nerozdělený na levely podle čísel a zon, ale promíchaně, takže může člověk najít tábor harpyjí pro levely 12-15 a kousek od toho je plácek s etiny pro levely 20 a plácek s brigandy pro levely 8. A u řeky je schované level 30 monstrum. Hráči by taky neměli vidět level svůj a monster, životy jen jako bar bez čísel pokud něco a classu též ne.
Otevřené (rozuměj neinstancované) dungeony, strukturou na urovni a ne novější WoW raidy typu: rovná chodba-kruhová místnost s bossem, která se větví do dvou rovných chodem s bossy v kruhové místnosti nakoncích.
A tak dále. -
-
nj ale na tohle ti nikdo prachy neda.... staci se podivat na Mortal Online to dela snad 20 lidi jenom a taky to potom tak vypada ze.
-
Ano, takovéto názory se pořád opakují.
Ale pak se stejně hraje hlavně WoW a GW2 a další casual themeparky. -
nefungoval taky takhle nějak SW Galaxies? Než někdo usoudil, že novej díl vytříská víc peněz?
Nemám na hry čas, ale jestli mě něco zaujalo, tak je to EVE
-
-
Pád Warhammeru online měl jeden jedinný důvod a to totální ignorace vývojářů cca již 6 měsíců po vydání. Buggy, které byly již v open Betě jsou tu stále i po 3 letech a absolutně s tím nikdo nic nedělá. Je krásné, že vývojáři vytvořili solidní základ, který se dost dobře prodával, ale již nějak pozapoměli hru jakýmkoliv způsobem aktualizovat. Krom několika patchů během těch 3 let se ve hře krom dalších 20 renown ranků a dvou nových setů absolutně nic nezměnilo. Ten samý koncept, ty samé lokace, ta samá výbava a v end game jeden jediný dung(Tomb of the Vulture lord)! Warhammer online je zářným příkladem, jak se dá zahodit veliký potenciál kvalitní MMO.
-
Mozete si hovorit co len chcete, wowko nikdy nezklamalo a nezklame, tak ci tak poskytuje najlepsiu zabavu medzi MMoRPG. Ci sa jedna o pandy alebo nie, ked odhliadneme od toho co novy datadisk prinasa, vzdy tu budu instancie v ktorych sa pve hrac nabazi a pvp ktore sa neda zrovnat s nicim inym a bude dlho bavit, preto zamna blizzard stale vedie.
-
-
Pokud je pro tebe Wow vrcholem Mmorpg her,bud rad. Nekteri maji trochu jine naroky ,jine oblibence
-
-
Ake naroky?
-
-
-
Ten obrázek z ultimy ... du si zabrečet na záchod. *9*
Kde je můj tamer a moje velká oheň plivající ještěrka? Kde je můj dům? Jo takové hry už se dnes nedělají. -
-
Jó, kde je tvůj dům se už asi těžko někdo doví...
Ale pár korejských domů jsem našel v ArcheAge. Musela být fuška navozit tam přes celej oceán všechny potřebný materiály, postavit hradby a domy.
http://i48.tinypic.com/28k116v.jpg -
-
Ohooh, Korejština snadno a rychle, žeby? Mmm asi to taky zkusím *4* U WoWka to totiž s ajinou pomohlo, a Korejská abeceda není zas tak složitá. Jsou tam prostě obyčejné názvy jak v normálních hrách jen v korejštině, nebo nějaké hrozné nepřirozené slova?
-
Archeage určitě zkusím až bude v angličtině. Takhle bych musel otravovat kamarádovu přítelkyni aby mě to přeložila.
-
-
No jo, já jsem nedočkavec. *4*
Naštěstí máme v guildě i nějaký Korejce, takže když je to fakt akutní, tak pomůžou s překladem.
-
-
-
-
Jo Ultima Online to byla propracovaná hra.