Přejít na výpis diskuzí
I Ellen Page měla předsudky vůči hrám, ale scénář ji přesvědčil
18.9.2012 | Aleš Smutný
71 příspěvků
-
Robotron: Promiň příteli, ale já uvedl argumenty a dokud se ti nepodaří vyvrátit platnost mých premis nebo závěrů, pak už není co řešit... Příspěvky typu, že už tě nebaví pokračovat, jsou tudíž naprosto zbytečné a měl bys raději přiznat, že už nemáš co říct. Dělám to taky, říká se tomu pokora. *3*
Fakt? To je zajímavý, protože Magistr mluví o nečem jiném, než o čem jsme se bavili my dva... -
Lidská přirozenost je také zášť, závist, nenávist atd. a co jako? Skoro každý také žere dorty a co jako? To absolutně nevypovídá o tom, co se má, nebo nemá dělat...
Pokud vím, nikde není definováno, kdy lze někomu přiřknout právo na názor. Je tudíž silně relativní, jestli mi stačí dva roky, nebo celý život. Tyto věci musí být nastavovány uměle a také se tak děje např. formou vysokoškolského diplomu (což nic nevypovídá o efektivnosti).
Nechápeš pointu. mluvím o právu na názor z ryze subjektivního (a tedy vnitřního) hlediska, nikoliv objektivního. Mně nezajímá, co musím objektivně splnit pro to, abych mohl mít názor, to je relativní. Mně to zajímá z hlediska sebereflexe, tedy rozdíl mezi člověkem, který je ochoten odsuzovat, rozhodovat, jednat atd., aniž by byl poučen o problematice a rozdíl mezi člověkem, který si dříve, než jedná, rozhoduje a odsuzuje, o problematice něco zjistí. Nemluvím tedy o faktičnosti, ale o PŘÍSTUPU jedince. A z hlediska přístupu ti říkám, že nejednám a ani nedělám závěry, dokud nejsem s problematikou obeznámen, toť vše. -
Já nemluvím o upřesňování názoru, já říkám, že je v mé moci můj vlastní názor ignorovat. Stejně jako mohu ignorovat svojí touhu vyloupit banku.
Když řeknu, že někdo nemá právo na názor, fakt nepotřebuju, abys mě chytal za slovíčka a poučoval mě o tom, že člověk zastává v časoprostoru vždy nutně nějaký uhel pohledu - Thanks Captain Obvious! *7* Myslím tím to, že když jsem si vědom toho, že nevím nic o boxu, neměl bych ho odsuzovat. Mluvím tedy o přístupu, neanalyzuji funkce smyslového aparátu. -
Lidi delaj ruzny veci. Co ty vis co se mu honi hlavou.
-
Myslíš, že stornuje multimilionový projekt, když mu odřekne herečka? To by asi spíš obsadil třeba i svou marockou posluhovačku. Němou.
-
Jsou hry, který se několikrát objevily v nějakých top 10 a nejsou založený na násilí. Například ICO nebo Okami, nebo hry od thatgamecompany. Jejich Journey je nejprodávanější hra na PSN vůbec...tomu říkám achievement.
-
Já hraji celý život a souhlasím, že hry jsou hlavně a převážně nezřízená oslava násilí. Jen mi ukažte v žebříčku top 20 jedinou, ve které nezabijete žádného člověka (nebo obecně živého tvora). Ano, existuje pár her, které jsou výjimkou, ale všichni víme, že tyto hry žebříčky nevedou. Zřejmě něco hluboko v naší povaze si žádá občasný přísun násilí *5*
Avšak kultura opěvovala násilí vždycky, od antické tvorby až ke středověkým rytířským eposům, takže mě to příliš netrápí. -
Takže předpokládám nemáš žádný názor na ekonomii, politiku, právo, historii, náboženství a tisíce dalších oborů. Protože na to, udělat si správný (co je správný názor ?) názor byť na jediný z nich, bys musel obětovat tisíce hodin četby, rozhovorů s učenými, popřípadě osobní zkušenost. To prostě v jednom životě nestihneš. A zároveň ti nevěřím, že ses nikdy k těmto tématům nevyjadřoval (popřípadě, že jsi vynechal všechny, které jsi přímo nestudoval). K tomuhle se totiž vyjadřuje úplně každý.
Vyjadřovat se k věcem, kterým nerozumím, je lidská přirozenost. S tím nic neuděláš ani u sebe *3* -
A "vytváření názoru" není snad myšlenkový proces? Ty nijak nevyvracíš, že si názor tak jako tak uděláš, jen píšeš, že je v tvé moci touha ten názor upřesnit. To se s mým tvrzením nijak nevyvrací, vždyť o tom i píšu. *3*
-
Já nejsem zmatenej, jenom unavenej a prostěs mě překecal svou obhajobou *15* I když si myslím, co Magister_Peditum, ten to napsal dobře.
-
Příčinou tvého zmatení je podle mě nejasnost a nejednoznačnost přirozeného jazyka... Často to tak bývá.
-
Tak po takovym pěknym rozboru už nemám sílu to vyvrátit :))
-
To je pouze otázka sebereflexe. Dostatečně uvědomělý člověk si může říct "Pozor, teď hodnotím něco, čemu moc nerozumím a měl bych se tudíž poučit, nebo svému názoru přikládat nulovou hodnotu". Je to podobné jako s myšlenkami a skutky. Když někomu přede mnou vypadne peněženka, asi se nevyhnu myšlence (sláva těm, co nehřeší ani v myšlenkách...), že bych ji sebral a utek. To ale není směrodatné, směrodatné je, jestli to udělám...
-
To ve své podstatě není možné, protože člověk si automaticky dělá názor na cokoliv, co je mu známo. Veřejně sice může stokrát prohlašovat, že je mu to a to jedno a nemá na to vlastní názor, ale stejně v něm už začínají bublat předsudky, klidně i odvozené. Stereotypů se můžeme zbavit jen hlubším pohledem a takříkajíc si udělat skutečný názor na věc, ale to neznamená, že už jsme na to nějaký názor (byť chybný) neměli předtím. De facto jsem pak tydýti všichni. *3*
-
Liší se to velmi.
1) premisa: Hry jsou hloupé a násilné > závěr: Jsou špatné a nezajímají mě. Premisa však neplatí a závěr je tudíž neoprávněný. Příčinou toho, proč premisa neplatí, je chabá obeznámenost mluvčího
2)premisa: Petr je praktikující pedofil > závěr: Je to špatný člověk. Premisa platí, a proto je závěr oprávněný. Mluvčí si je jist, že Petr je pedofil, a tak může vyslovit závěr.
Rozdíl je tedy v tom, zda premisa platí, nebo neplatí. A to závisí na informovanosti toho, kdo ji pronáší.
3) premisa: Karel soudí o něčem, co nezná > závěr: Karel je tydýt. Premisa je pravdivá, a proto je i závěr oprávněný...
Zatímco (1) a (3) jsou tvrzení, která vyslovili dostatečně obeznámení lidé, a proto nejde o tydýty, tvrzení (2) vyslovil člověk neobeznámený a tudíž tydýt. -
A jak se tohle tvoje posuzování teda liší od toho, co jsi kritizoval, že někdo řekne, hry jsou násilné a proto se o ně dál nezajímá? Že odsuzuje něco, do čeho nevidí? Ve skutečnosti tohle dělá uplně každý, a děláš to i ty teď :)
-
Wut? Takže když o někom vím jen a pouze to, že je "praktikující" pedofil, tak nemám právo ho označit za spodinu, protože jsem s ním deset let nechodil na pivo??
Analogie: k tomu, abych mohl člověka označit za neplavce, mi stačí vědět jedině to, jestli umí plavat... -
No tak kámo tyímhle jsi si vydobil můj respekt. Úplná pravda ! :) Řek si to opravdu bezvadně. *14* *1* *4*
-
Jako sorry, ale vedět jenom jednu informaci a soudit, to mi skoro příde podle tvýho hesla: "moc o tom neví" *3*
-
Heavy Rain je zrovna dobrej příklad tříáčkový hry pro nehráče. Člověk se nemusí učit skoro žádný mechaniky a v podstatě od začátku i lajka vtáhne.
Sám sem to viděl na kámarádovi, kterej už moc nehraje ale Heavy Rain za víkend u mě dohrál (i když se smutným koncem). Trochu to jen kazí kamera díky který je občas problém dojít s postavou kam člověk chce. To snad v Beyondu vylepšej.