Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • 0011

S tím na čem hraje majorita čtenářů bych si tak nebyl jistý. Bohužel tahle otázka nebyla zahrnutá v průzkumu z roku 2016, už by to chtělo nový a tuhle otázku zahrnout, ale vzhledem k tomu co víme, je průměrný čtenář pracující člověk v produktivním věku se středoškolským vzděláním a osobně bych se spíš klonil k tomu, že většina budou konzolisti, také do diskuzí přispívá(nebo aspoň přispívalo) 6 procent čtenářů, recenze na některé konzolové hry jsou tu dříve než na konzolistovi a dokonce jsou tu i některé, které tam ani nerecenzovali, takže bych bez dat nevynášel soudy. Ale ten průzkum by to chtělo, rozhodně si nemyslím, že jsem jediný, koho to zajímá... haló redakce? Aleši?

• Derp_1337

Jo, to padání KOTOR při přechodu z menu do hry jsem taky zažil. Našel jsem na netu jedno řešení, kdy člověk v config.ini musel vypnout jednu funkci, která to padání způsobovala.

• Playerthv

Já vždy byl xboxak ale přiznám že Xbox one byl celkem k hovnu až one s a one X, ty mi dávaly pocit toho že Xbox mám radši než ps. Na PC hraju jen fps a strategie. Závodní hry miluju stejně jako hry sportovní a to je na ovladači určitě o mnoho lepší.

• Jop. Plošinkovky, bojovky, hry v pohledu z třetí osoby zaměřené na boj zblízka (typicky soulsovky).

Ovladač mě donutily koupit dvě hry: Dark Souls (zmršený port, vím, ale i tak se mi podobné hry hrají na ovladači líp) a Ori and the Blind Forest. Toho jsem sice napoprvé na klávesnici dohrál, ale málem jsem ji přitom překousnul. Ne, že by to s ovladačem bylo jednoduché, ale aspoň je to přirozenější.

Pokud jde o strategie, tak takový moderní XCOM (2) je na ovladači v pohodě hratelný, i když K+M je lepší.

• Samozřejmě to není vždy snadné, ale skoro vždycky to nějak jde. Konzole zpětnou kompatibilitu objevily teprve nedávno a není zdaleka tak hluboká.

Obecně mají největší problém hry vydané kolem roku 2000. Tři hodiny jsou ještě dobré. KotOR 2 (GoG verzi) jsem nedávno rozcházel o dost déle. Na desktopu nejel zvuk a na notebooku to padalo při přechodu z menu do herního enginu. Nakonec mi to běhá na desktopu i na Steam Decku a i tam to je překvapivě celkem použitelné (notebook jsem vzdal).

• unicz

Strategie, RTS, RPG...

• Derp_1337

Jo, ale to byl jenom příklad. Takových žánrů, které jsou lepší na gamepadu, je víc.

Samozřejmě ne vždy je tomu tak z principu. Občas za to můžou vývojáři, kteří jsou leniví udělat pořádné ovládání pro klávesnici a myš.

• Derp_1337

Jo, tak jasně. Zpětná kompatibilita a moderská komunita jsou asi největší výhody PC.

I když občas ani ta zpětná kompatibilita není žádná výhra.

Vzpomínám si na to, jak jsem si chtěl zahrát starší legendární hru Vampire: The Masquerade - Bloodlines. Oficiální download ze Steamu na současných PC prostě nefungoval. Musel jsem strávit přes 3 hodiny na internetu a přes různé návody a módy tu hru rozjet. 😬

• Derp_1337

Jo, Dead Space 1 je typický příklad zmrveného portu na pc. 😂

• Derp_1337

Těch shitovek je tam určitě méně.

Proč? Pro nízkorozpočtové vývojáře je mnohem snadnější vydat něco na Steamu než vydávat něco přes PS Store či Xbox.

A to ani nemluvím o tom, že by vývojáři chtěli hru vydat na konzole přes BluRay disk. To fakt chce velké investice do vyražení těch disků.

• A podle Vás na plejku či iksboxu nejsou shitovky? Trošku krátkozraké vidění herní situace.

• Souhlasím v tom, že bohužel PC porty jsou stále zmršené a nic na tom nepřidává na tom, že první vyjde hra třeba na konzole.

Na konzoli nikdy nebudu hrát - bo nejsem s gamepadem kamarádka.

A ještě se nedá modovat na PS 5, či XSX/S, což je velká nevýhoda videoher na konzolích.

• Sporty nehraju takže banán.

• To máš samozřejmě pravdu. Na druhou stranu Steamem PC hraní ani zdaleka nekončí. Ano, i mimo Steam je většina produkce odpad, ale občas se dá narazit na klenoty. Pro mě je největší výhodou PC zpětná kompatibilita a možnosti emulace starých (nejen PC) her. Na to ani není potřeba herní PC. Poslouží kancelářský notebook nebo i Steam Deck.

• frank.horigan

PC, protože zásadní mody všeho druhu, od čestiny, přes reshade až po 3D stereoskopii.

Konzole jsou “nahrány” rovnou v PC. S gamepadem jsem se taky naučil.

• Pravda, že poslední NHL co jsem hrál bylo 2002 a to bylo lepší hrát na ovladači. Nicméně spíš hraju strategie, taktické fps případě rpg.

Jediná hra, na kterou jsem v poslední době vytáhnul gamepad byl Dead Space 1 protože to je nějaký divný konzolový port a je tam natvrdo akcelerace myši a určitě ještě něco, že odezva na pohyb myši byla strašná. S tím se to +/- dalo hrát, ale zase jsem narážel na to, že na gamepad nejsem zvyklý, takže i tak to byl boj.

• Derp_1337

"u syna známé jsem zprovozňoval Play Station a ten krám nechápu proč si někdo kupuje."

Tak to netuším, co jsi to mohl mít za problém. PS člověk zapojí do televize a hned to spustíš. Pak se stačí jenom připojit na WiFi a jedeš.

A pokud ti to přijde otravné, tak věř mi, že na Xboxu bez WiFi toho taky moc neuděláš.

A jinak Sony má svoji ekvivalentu gamepassu: PS Plus. Sice to (zatím) nemá tak rozsáhlou galerii jako GamePass, ale i tak je tam více než dost her, aby to zabavilo děcka na dlouhou dobu.

• Derp_1337

Haha

Zapomněl jsi zmínit, že přes 90% těch her na Steamu je odpad. 😉

V galerii Steamu je v současnosti přes 50 tisíc her. Ale z toho mě zaujalo jen pár stovek her. Samozřejmě ne každý má stejný vkus a tak se najdou lidé, které by zaujaly jiné hry. Ale i tak ta většina her prostě nemá šanci zaujmout větší počet lidí.

• Derp_1337

Ano, čím více snímků za sekundu, tím lépe. Osobně považuji 60fps jako minimum, kde se dá hrát. Ale ideálka je těch 120 či 144Hz.

Ale musím upozornit na fakt, že nějak jinak působí obnovovací frekvence na TV a jinak na herním monitoru. Na TV je fakt 120Hz minimum. Ale na herním monitoru vypadá i 60Hz plynule.

• Derp_1337

"Na gamepad absolutně nejsem zvyklý a přišlo mi to hrozně neohrabané."

To záleží čistě na hře. Třeba hrát FPS hry na gamepadu není vůbec sranda. U sříleček a třeba strategií je vždycky lepší to hrát na klávesnici s myší.

Ale pak jsou tady zase hry, kde to je přesně naopak. Např. hokej, fotbal a různé hack'n slash řežby je lehčí hrát na gamepadu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit