Přejít na výpis diskuzí
Kam se poděly konzolové exkluzivity? Náklady na vývoj jsou příliš vysoké, říká Phil Harrison
5.7.2017 | Patrik Hajda
57 příspěvků
-
Sony: Days Gone, Spider-Man, God of War
Nintendo: Super Mario Odyssey, Xenoblade Chronicles 2, Metroid Prime 4
Microsoft: Minecraft ve 4K *1* -
To se s tim predchozim komentem ale vubec nevylucuje
-
Vicemene tak no. A proc? Protoze vetsina lidi u her nestravi tolik hodin jako hardcore hraci a tim padem nechteji investovat 3x tolik. A to nemluvim o pocitacove (ne)gramotnosti. Vetsina lidi si chce a ma cas si zahrat jednou, dvakrat do tydne a to je pak jasny, ze Nadupany gamer PC je pro ne blbost a lepe vyjde kombinace konzole a laptop treba
-
jo, ale u tvojí, synku.. *1*
-
M/s udělal chybu s povinným Kinektem k XB1. To pak napravil, ale už mnoho lidi mělo ps4. A souhlasím, ze série uncharted, last of us a Japonsko, které má proste PlayStation rádo, hodně vyvrati prodejnost směrem k Sony.
-
ty žiješ ještěu maminky? *15*
-
zase fabulace. Jsme pod článkem o exluzivitách a ty se bavíš o generovaní zisku z kupovaní skinu v mobách hrách. Jasně, tvůrce her zajimá, že skiny generují na PC obrovské zisky. *15*
Prober se, tvůrce AAA her zajímájí prodeje jejich her, proto všechno jde primárně na konzole, pak se teprve portuje na PC..
Se kukni na wiki na prodeje AAA her, to je naprostá dominance konzolí. -
Byl jsem konzolista, ale koupil jsm pc a od té doby se mi na konzoli práší a skoro jsem jí nezapnul, jelikož je ve všem horší než pc a navic na ní nevycházejí hry v žánrech co mě zajímají, letos jsem jí odvezl na chatu na hraní dětem a přehravač filmů, doma mi jen překážela, další už si asi nekupím, zvytečný krám jak říká maminka
-
no nejsem si jistý, o jakém kompromisu mluvíš. gamepad je jasný logické vyústění pro konzole. prostě potřebuješ jeden ovladač, což se holt podepíše na tom, že psát něco na konzoli je opruz. strategie bych například na gamepadu hrát nechtěl :)
s tou realističností míření moc nesouhlasím. oldschoolových fps mám nahraných dost (vlastně asi všechny) a ve finále je to jen o tom, že myší zamíříš na bod na obrazovce a klikneš. pohyblivé cíle jsou náročnější a tam už to chce vytrénovat ten skill a předvídání, to jo, ale při tom míření tě prakticky nic nerozhodí, protože je to prostě jednoduchý pohyb rukou. u gamepadu tě jakékoli zaváhání a stres stojí drahocenný čas a zkorigování směru je malinko obtížnější. beru to prostě jako větší výzvu. podobně je to s tím gamepadem u závodních her. na klávesnici jsem lepší, to ale neznamená, že hrát na gamepadu mě ty auta nebaví.
jinak nevím, jakou máš zkušenost s hraním fps na gamepadu ty, ale většina her, co jsem s ním hrál, žádný autoaim neměla. prostě jsi musel zamířit přesně. no a jinak o té nehratelnosti. zkus se nad tím zamyslet. dost to souvisí s herním designem. u fps jsi prostě superman, co dokáže postřílet tisíce lidí jako sedící kachny. proto se taky musí dělat hloupý AI, aby tě nepřátelé nezastřelili hned, protože v reálu by to tak prostě dopadlo. je to pak jen o tom, jak se to maskuje, aby z toho měl hráč dobrý pocit. s gamepadem člověk většinou chytí víc zásahů, protože nedokáže nepřítele odpravit hned, jak ho vidí, a tak se přišlo s auto healem (a taky proto, aby se nemuseli hloupě po mapě rozmysťovat lékárničky). tedy je to o vyvážení obtížnosti (proto fps hry mají často víc obtížností, aby to bavilo různě naskillované hráče stejně).
a mimochodem, já se tě o ničem přesvědčit nesnažím a ani jsem ti nedal v ničem za pravdu, pouze ti píšu svůj pohled na věc, a je vcelku logické, že se s ním řada lidí neztotožní... -
Vzhledem k tomu, že tady není v předchozí diskuzi jediná zmínka o tom, že by byla řeč o aaa, bych radši o fabulaci pomlčel. Kdyby si to zmínil, tak bych reagoval jinak. Pro příště doporučuji neměnit pravidla diskuze, protože tak se nedá rozumně diskutovat.
K tomu druhýmu postu. Když se podíváš na různý grafy prodejů, srovnání platforem, regionů atd., tak nikde se moc neřeší, jestli je hra moba, aaa, indie nebo nevim co. To je nepodstatný. Řeší se zisky celkově, protože ty rozhodujou. Takže pokud se chceš bavit o tom, kde jsou větší zisky jen z aaa, tak se klidně bav, ale nikoho to moc zajímat nebude. Rozhodně ne ty, kterým jde o ty prodeje, protože prachy jsou prachy bez ohledu na to, co je generuje. -
Ok. Sem schopnej ti uvěřit, že tě baví fps víc na gamepadu - pokud se budeme bavit o hře, která není arkáda, takže ti jde o realističnost míření a je navíc designovaná na gamepad - celkový tempo/ai/rychlost protivníků atd., protože tohle všechno můžeš přizpůsobit pokud děláš hru primárně na myš, takže pak zachováš stejnou obtížnost jako u gamepadu, tzn. argument, že s myší si hned profík, odpadá. Nakonec, stačí si jako důkaz zahrát oldschoolový fps (který počítaly jen s myší) na gamepadu, který jsou pak skoro nehratelný.
Nicméně... pořád si mě nepřesvědčil, že gamepad není kompromis. ;) Naopak, vlastně si mi dal za pravdu. Máš radši auta na klávesnici. ;) -
hezkej post a dal jsi si námahu, nicméne oba víme že na tomto poli to pc drtí
-
http://www.metacritic.com/game/playstation-4/final-fantasy-xiv-stormblood
http://www.metacritic.com/game/playstation-4/the-elder-scrolls-online-morrowind
mmorpg✓
http://www.metacritic.com/game/playstation-4/xcom-2
http://www.metacritic.com/game/playstation-4/disgaea-5-alliance-of-vengeance
strategie✓
http://www.metacritic.com/game/playstation-4/assetto-corsa
http://www.metacritic.com/game/playstation-4/eve-valkyrie
simulátor✓ Dál ti to hledat nebudu, nevyšly odstavce
*3* -
Já PCčkár koupil PS4 kvůli Bloodborne. Co následovalo? Prodal jsem herní PC, mám PS4, stačí mi to. Na PC jsem u hraní dělal x věcí, takže ten gaming nebyl moc kvalitní, teď si sednu ke konzoli a prostě hraji, sice třeba jednou za víkend(toho času už není), ale dám té hře více, nemám x her, mám jich méně, ale vybírám si daleko pečlivěji a hry dohrávám.
-
"oba víme" je kec. každý upřednostňuje něco jiného. někoho auta na volantu nebaví, i když to může působit nejvíc realisticky. já mám například rád auta na klávesnici ;) a že se fps hrajou nejlépe s klávesnicí a myší? no jasně. ale je něco špatného na hraní na gamepadu? na myši s klávesnicí to není žádná výzva, je to vlastně jen o zaměření a kliknutí. v tomhle člověk chytne skill brzy a v míření nedělá moc chyb. hraní na gamepadu je ale trochu záludnější a chce to víc praxe, aby člověk dokázal slušně zamířit. a tak se daleké cíle a cíle v pohybu trefují o dost hůř. to mi přijde, že celkem odpovídá realitě :) Resistance trilogii jsem si tak na PS3 poměrně užil. prostě to byla výzva a nebyl jsem superman, občas jsem netrefil, musel se líp schovávat. fps jsou s myší takový hezčí moorhuhny :D
věřím, že u toho ovládání má každý preference jiné. a taky je to o praxi. když jsem poprvé pustil Uncharted na PS3 a podařilo se mi dohrát to úvodní kolo, neuměl jsem si představit, že to zvládnu dohrát, protože to byla tragédie. nedokázal jsem se rozumně rozhlížet a reagovat na to, na co jsem chtěl. no na konci té hry už jsem byl profík. ale s klávesnicí a myší bych to dal s prstem v nose hned. -
klidně můžu dodat, že mobily generují xkrát více než PC, nic to neznamená pro AAA trh, ten je pořád stejný - Konzole>PC.
-
já nechapu potřebu PCčkáru všem ostatním sdělovat, že raději sáhnou po PC verzi. Ano, většina zdejší děti sáhne po slevách na Steamu či to ukradně na Warezu a pak budou moralizovat jako LV. Je mi z vás totálně blivno *11*
-
to je nevědomost či záměrná fabulace. PC generuje více jen proto, že tam jsou moba hry apod. Dobře všichni víme, že ve hrách AAA produkce, o které tu je řeč, generují mnohem ale mnohem větší zisky konzole.
-
Jen si trochu rejpnu. To, že je vše ovladatelné jedním ovladačem není 'možnost', ale kompromis. Oba víme, že auta se hrajou nejlíp na volantu, fps/rts na myši, bojovky/3rd person/sport na gamepadu a space/flight sim na HOTASu. ;)
-
Můžu mít takový vtíravý dotaz? :D Co jsem tak četl, tak úpe první komentáře odpovídali na kohosi kdo se jim tu dost nelíbil a já jsem takovej šťoural a drbna co chce vědět o co šlo. Btw za mně se stragie Xboxu mně osobně líbí, avšak z docela obechcá*acích důvodů - zaprvé, hraju především střílečky, a Halo přede mnou zdrhalo několik let. Xbox exkluzivita, kvůli které bych možná o Xboxu uvažoval, neb PS exkluzivity, které vychází, hold nejsou můj styl. Neříkám že nejsou dobré, ony dobré jsou, ale mně jako hráče stříleček a akcí by tolik nebavily. Zato Halo jo, takže prostě já patřím pod Xbox stáj v případě že bych měl chtít konzoli. Ale zpět k tématu, Halo mi několik let unikalo, ale teď s novou Xbox Anywhere strategií bude dost velká pravděpodobnost, že se po letech Halo ukáže na PC. Stejně tak jsem doufal že už to postihne i NHL, které bych chtěl pařit s tátou a důvod pro koupi konzole to pro nás není. Takže tak. Jsem především PC hráč a jsem rád, že Xbox se jako konzole začíná otevírat i pro PC, a je mi relativně jedno, že prodělávají, je to jejich boj. Ono by to šlo ale ty exkluzivity i zachránit a člověk nemusí díky tomu přijít o ně na PC platformě - omezit je prostě na Xbox účet obecně, to znm že Halo 6 bude furt Xbox hra, a lze jí mít na PC jen pod Xbox účtem, to znamená, že hráčův cash půjde tam, místo kamkoliv jinam, jako do Steamu, atd. To, že lidé nemají Xbox a obecně další store platformu rádi, je už věc druhá, lel