Přejít na výpis diskuzí
Kdo ovlivňuje koho: filmy i hry si vzájemně kradou estetiku
25.8.2012 | Ladislav Loukota
124 příspěvků
-
To, co popisuje tento článek, je zobrazení americké mainstreamové kultury a mentality. Mě by tedy spíš zajímalo, jak je možné, že my zde v Evropě si necháváme jejich produkty (kromě zmíněného jde i o hudbu) naočkovat. Z ekonomického hlediska se dá říct, že je nám nabízeno něco, co poptávají amíci, a přesto se to i u nás prodá.
Zejména mladí lidé už v tom mají takový bordel, že už tuto americkou kulturu poptávají aktivně a pokládají ji za svou vlastní. To je problém. -
-
Mainstream je to, co tvoří popkulturu, proto je ho třeba studovat stejně jako cokoliv jiného.
-
-
Ano, já nenapadám téma článku. Jen mi tam chybí klíčový prvek.
-
-
Videohry, pokud se omezíme na "AAA scénu", která je jejich výkladní skříní, jsou historicky produktem Japonska a Spojených států. Hollywood je také primárně americký vývozní artikl, ale už to není tak snadné, protože mezi nejvlivější "americké" režiséry patří němečtí emigranti a briští/australští fachmani. Američani prostě umějí zkombinovat zábavu a průmysl, z čehož platí, že jejich produkty (které často nevytváří rodilý Američan) ovlivňují vkus diváků i za jejich hranice. Myslím, že "podbízení" americké kultury není jenom nějaký mediální konstrukt - lidi to prostě chtějí, protože to s nima rezonuje, a média o tom proto píšou.
Řekl bych, že dnes už nelze co se týče estetiky a kultury jasně rozlišovat na "americkou" nebo "českou" kinematografii nebo herní produkci. Pán níže zmiňuje jako jeden z "herně" nejzajímavějších filmů mmj. Tintina (předloha pocházející z Belgie) a REC (předloha pocházející ze Španělska). Vznikají i české žánrové filmy, tak kde je nějaká jasná původnost pramenící z národní kultury? Kultura masovějších filmů se navzájem míchá a ovlivňuje. Samozřejmě by mohlo být zajímavé porovnat takové autorské filmy Bély Tarra s postupy ve hrách (třeba jeho práci s prostorem a minem střihů), ale to by byla spíše taková nesouvisející zajímavůstka, u které je nemožné rozlišit, jestli by šlo o vliv her nebo prostě autorskou vizi. Ona "first-person kamera" se objevila i ve Spalovači mrtvol nebo Smrt si říká Engelchen, a vlivem FPS videoher to tehdy asi nebylo.
-
-
-
V Americe se točí nejvíc akčních filmů s největším rozpočtem, proto asi právě filmy z americké produkce se dají nejvíc připodobnit počítačovým hrám. Nebo znáš nějaké mimoamerické filmy, které se inspirují u her? Stačí je zmínit, by bylo jistě zajímavé...
-
-
A co Uwe Boll?
-
Stručně - Hollywood *4* Mít jedno takové studio v evropě, hned by bylo všechno jinak.
-
-
Takových pokusů už bylo docela dost, ne?
-
-
No, o tom moc nevím, kdo co kde zkoušel.
-
-
V Evropě se snad nikdo (kromě Francouzů) o velkou produkci nezajímal, v Asii jim to asi taky moc nevyšlo (Bollywood, , jedinečný Enthiran), sověti taky moc úspěchy neslavili a japonské filmy jsou mimo Japonsko hůře stravitelné.
-
-
-
-
Vesměs žádné takové nejsou, a o to tu přece jde. Míchání megalomanie her a filmů prostě je americké, a v naší středoevropské kultuře to nemá co dělat.
-
-
a je tvá kultura čistá a bílá?
-
-
Tak tohle si myslíš? Ne.
-
-
Ty určuješ, co má, nebo nemá v naší kultuře, co dělat? Já bych řekl, že jediný důvod, proč v Evropě nevzniká tolik velkofilmů je jen otázka peněz.
-
-
Neurčuju to já, ale kultura, ve které všichni žijeme. Bohužel, jak je vidno i z vašich reakcí, naše kultura mizí. Jenom abyste pochopili můj postoj: Vůbec mi nevadí dostupnost děl z jiného kulturního prostředí, právě naopak. Co mi vadí, je vymírání naší kulturní tradice. Jak sami říkáte, Japonci jsou stále sví, i když jsou americkému kulturnímu vlivu vystavení stejně, nebo spíš více, než my. Když můžou Japonci, proč ne my, Evropané, Slované, Moravané, Slezané a Češi?
-
-
To bude nejspíš tím, že jakákoliv česká kultura byla systematicky ničena nejdřív Nacisty a pak Sověty. Jediné kulturní bohatství ČR je klasická hudba, architektura a svíčková. A jediná tradiční česká hodnota je snažit se všechno "vochcat".
-
Definuj naši kulturní tradici. Ne, že bych neměl představu, ale rád bych věděl, co si pod ní představuješ ty, a ujasnil si, jestli tvoje tvrzení o jejím mizení stojí na pevných základech.
-
Takový dojem, že by v Evropě i přímo u nás v ČR vymírala kultura absolutně nemám. Dostupnost kultury z jiných částí světa je pak jedině plus. I když možná každý vnímáme jinak ten kulturní odkaz, jak ty tomu říkáš. Co je pro tebe kulturní tradice? Konkrétně? Pro někoho to může být Karel Čapek, pro jiného Miloš Forman (Američan:), pro jiného zase knedlo vepřo a Plzeň k tomu. A ty tím myslíš co?
-
-
To dělají komunisti rádi ;) . Podle takové logiky by měl každý stát (nebo dokonce snad město) uzavřený jako Severní Korea.
-
-
Proč? Ty jsi nějaký samozvaný cenzor toho co má někde co dělat a nemá? ;) Mimochodem ale, když článek je o ovlivňování her a filmů, tak se pak nediv, že v něm jsou ty filmy, kde se tohle děje.
-
-
-
To bude tím, že jsou na výběr jen kultury americké, komunistické a Japonské.
-
-
nejlepsi vykradackou je CoD 4 a MW2 *4*
-
Tohle téma už se podle mě pomalu odsouvá do pozadí, tím jak se mění trendy ve videoherní kultuře. Tři čtyři roky zpátky jsem byl právě strašně zvědavý jak se právě vyvine situace, kdy se hry snaží co nejvíce připodobnit filmu, zatímco film naopak připodobnit hrám. Byl jsem zvědavý, v jakém větším titulu se tyto prvky definitivně propojí (ne, že by se už dříve nepropojili, například prastará Phantasmagoria), ale najednou se hry díky novým trendům distribuce a hlavně snahy přeměnit hraní na společenskou událost (tedy přesunout je z pracoven a pokojů do obýváků k přátelům a velkoplošným televizím) tahle situace ze strany her dostala někam úplně jinam a archaicky přetrvávají akorát některé zavedené značky - Call od Duty, Assassin Creed, Mass Effect. Pro mě osobně byl největším zážitkem na poli propojování těchto médií Kane & Lynch 2, přičemž L.A. Noire jsem ještě v rukou neměl. Osobně proti průniku filmu do her nic nemám, protože dokáže přinést hře mnoho prvků, které jim mohou chybět - například realistický vývoj charakterů (Max Payne, Kane s Lynchem, Mafia, Deus Ex: HR,...), důraz na scénografii a level design. V neposlední zejména synopsi hudby s děním (Modern Warfare 2 a jeho božský soundtrack) a odklon příběhu od klasického honění za hlavním záporákem.
Na druhou stranu se film hrám daleko více přibližuje, což ani nemusí být záměrem, ale technologie, se kterou se vytváří situace ve virtuálním světě jsou koneckonců pro filmaře strašlivou výzvou. V paměti mi ulpívá například Spielbergův TinTin, který právě využívá dosud neviděných záběrů, kamera zde prolétává skrze zdi, staví se do úhlů, kam by se jinak kamera dostat nemohla, protože jí to neumožňuje například daný exteriér. Vrcholem filmu je snad více než pětiminutová jednozáběrová honička, kde se velmi často pracuje právě z pohledem na hrdinovy záda a ve své hektičnosti už například totálně vysazuje takové filmařské disciplíny, jako je například hloubka ostrosti. Tato scéna se musela vytvořit prakticky totožným způsobem, jakým se vytváří úrovně v pc hrách, tedy dříve než přijde akce a filmařské umění, je třeba být architektem úrovně. Mimochodem, pofidérní hloubka ostrosti zakomponovaná v mnohých PC hrách je jasným důkazem příklonu k filmovému vyprávění, ale musím říct, že v tomhle případě by mi vůbec nevadilo zanechat tenhle dělící prvek mezi oběma médii u ledu. Podobně jako u Tin Tina, ale o mnoho náročněji například pracoval s fúzí médií Christophe Gans se Silent Hillem, jenž se za každou cenu snažil zpracovat videoherní snímání situací, ale natáčel koneckonců stále hraný film. Docházelo tedy k tomu, že mnoho kulis se posouvalo v průběhu záběru, aby kamera mohla proplouvat pevnými předměty, na které se zpětně zaměří. Vtipné je, že videoherní trend jde úplně na druhou stranu, protože se hráče virtuální realita snaží mermomocí přesvědčit, že je skutečnost a tedy naopak PC hra si zvolí ve svém videu průchod kamery dveřma či jiným otvorem, kterým by ve skutečnosti mohla projít. Tedy zatímco film se v tomhle směru snaží diváka přesvědčit ze všech sil o neexistenci kamery v jejich světě, vývojáři her naopak velmi dobře chtějí, aby si hráči mysleli, že tam je. Výsledkem budiž opět bravurní zapracování propojení médií v Kane & Lynch.
Takže imho hry si časem začnou zpátky uvědomovat více sebe a možnosti svého média (tvorba filmu je prostě lemována neuvěřitelnou spoustou úskalí, které se ve hře dají zjednodušit a výsledek může tvůrce velmi omezovat), zatímco filmy se budou hrám přibližovat. Koneckonců s L.A. Noire a Kane & Lynch podle mě již k propojení médií došlo, dál jsem opět zvědavý, jak se to bude vyvíjet, ale tentokrát ze strany filmu.
Na závěr sem zvědavcům kopnu ještě několik filmů, které přejímají videoherní prvky a zrovna jsem si na ně vzpomněl: [REC] 2, Kick-Ass, Oldboy, Serbuan Maut, Flammen og Citronen, Killer Elite, Gamer, Enter the Void, ale von to sem asi stejně nikdo nedočte :) -
-
S tou kamerou a rozdílem mezi filmem/hrou si mě fakt zaujal, dobrá informace! hehe. I tak největší propojení filmu se hrou je pro mě Scott Pilgrim proti zbytku světa. To je něco jako zfilmované hraní hry z pohledu 3tí osboy herní postavy a záběrem na vlastní pocity z hraní.
-
-
To rozhodně. Ale Pilgrim je spíš pocta 8bitu, nicméně stále hrozná hlína. Ten film fakt můžu a chápu, proč z něj spousta lidí bleje :) *8*
-
-
Dobrej comment. *4*
-
Dočetl by, kdyby použil odstavce!
-
-
Eh, pravda pravdoucí. Použil jsem normálně odstavce, ale ne oddělené a takovejhle humus z toho vyšel, shame on me ;)
-
Je fakt, že by těch pět mohl alespoň začít mezerou, ale i tak, jelikož čteme na netu, je lehké si to modře oddělit kde chceme sami *3*
-
-
-
Resident evil se mi líbil. Všechny díly kromě dvojky, Prince of persia se mi taky líbil heč :P
-
Vplyv filmu na hry je veľký, dnes sa na hry viac kukáme ako hráme a gamer za monitorom prečíta dennú tlač pri nudných videách v hre.
-
-
DangerousDave ....presne si trafil v mojej kultovej hre max payne 3 mi prestrihové scény brali plný zážitok zo samotného hrania.
huhi .....no neviem aj na otravné videá hra max payne 3 nebola špatná hra. -
je to tak, príkladom môže byť Max Payne 3 kde ti hra vytrháva Maxa z rúk každú chvílu a hráč je nútený pozerať sa na in-game animácie ktoré sú postupom v hre čím ďalej tým viac otravnejšie.
-
Tak jdi ven a hraj si venku a tady nas stim prosim neotravuj , diky moc.
-
Asi si jen vybiras spatne hry. Ja tenhle problem vubec nemam
-
-
Ze vraj filmy vykradaju viac hry ako hry filmy.... To je podla mna uplna somarina, i ked neberiem do uvahy zopar hier kde kvalita zaberov a celkovo filmova atmosfera bola viac nez dobre ladena, ale aj tak po vacsine pripadov su na tom lepsie filmy, kedze filmy su tu o dost dlhsie a hra so zabermi je o to skusenejsia a dokonalesia. Presne vam popisem jeden pripad ktory mi vadi v hrach ale rad ho prehltavam- jeden pohlad kamery ktory trva tak dlho ze vidite vsetky nedokonalost hry, skor ako keby ich zakrili roznymi detailmi, pohybmi kameri a podobne prvky ktore pridaju na dynamickosti a odviazu sa od prilisnej statickosti. Napr pri Wicher 2 (niak pre mna absolutoriom ako Deus EX) mi stale vrtalo hlavou ze hra so zabermi v niektorych (nie ze by nebola super ale mohla byt obcas o kus lepsia) miestach mohla byt o nieco dynamickejsia, magickejsia a celkovo prosto viac filmova. Rychlejsie/dynamickejsie strieadanie zaberov je tiez jedna z veci na ktore by sa mali niekt. hry viac zamerat.
Prosto napr. ked witcher niekam prichadza aby bol phlad len na boty, kracanie a postupne sa prepinala medzi zaberom meca. niakym chytro vymyslenym detailom a potom fantastickym celkom ktory by zachytil fantasticke prostredie....
Verim ze ste vsetci pochopii co som chcel povdat a toto bude vybornym klacikom do ohnika :D. Hra poktorej strasne slintam, je niaka dobroruzna cestovatelska survive hra jednej postavy kedy koniec, zaver nie je tak podstatny ako cesta ( nieco ako Journej spojeny s Tomb Rider a s filmom The Road). *14* -
-
Rychle dynamicke strihy me akorat stvou :-).
-
a mně přijde právě dost smutný, že dneska lidem záleží jen na líbivé vizuální stránce. A vlastně už na ničem jiném. Žádný kvalitní příběh, žádná pořádná choreografie, herecké výkony. Všechno musí být dynamické, kamera skákat nepřehledně z jedné scény do druhé... Jako příklad si můžeme vzít akční filmy s Brucem Lee. Asi nepřekonatelná osoba. Jak mohl točit tak dokonalé akční scény, aniž by ho museli počítačem upravovat, házet na lanech sem a tam, nebo na něj napíchat žárovky a monition capturem pak všechno zpracovávat v PC?
Jinak to, co tu popisuješ už hry zkoušely, dopopadlo to žánrem, který se nazýval interaktivní film a počátkem 90. let úplně vymřel.
Nakonec zjistíte, že celej film je jenom o dynamickej líbivej záběrech, ani nevíte, co se pořádně děje a nejdnou máte před sebou titulky. -
-
Ty si vobec nepochopil, co som chcel napisat, objasnit. Mne nejde o to aby zaberi preskakovali z jednej na druhu ako v niakom zlom hollywodskom filme, alebo aby sme ani koli rychlosti zaberov nevedeli co sa deje.... Ak si myslel toto tak ´´ses dobře spletl.´´ Mne islo o to aby boli niekotre sceny viac pre oko vabivejsie (vid vo W...., uz sa mi to nechce pisat dokolecka). Napriklad dnes sa tocia americke akcie tak ze 1.zaber vybuch 2. zaber vystrel z raketometu 3. ludi odhadzuje po vybuhu granatu 4 . zaber gulky zarezavajuce sa do steny 5. Velbloud vys... bobek (dokonce Kravička je zakazane slovo lol, uvidim ci neni dokonce i velbloud vyse upraveno) :D.... Toto som ani omylom nemyslel. *12*
P.S. Mas odomna plusku zato ze si ma upozornil na mozne zle usudky, pochopenie textu aneb to co chctel autor textu vysvetlit *8* -
-
Já se přiznám, že pointu tvého sdělení nechápu. Jde ti o to, aby byly jednotlivé záběry delší a obsahově bohatší oproti současnému klipovitému střihu? A chceš to tedy přenést do her? Prosím dovysvětlit...
Co se týče kamery ve hrách, to je samozřejmě trochu komplikovanější, zvláště pokud do toho cpeme rlzné teorie kolem kamery filmové, ale v zásadě souhlasím, že i filmověji vyprávěné hry (Mass Effect) mají dost problém z různých důvodů zvládnout filmové vyprávění. Je to ovšem O DOST lepší než před deseti lety - z animaček v Operation Flashpoint mám dodnes noční můry.
-
-
najlepšia kombinácia je skákanie (alebo skôr lietanie) na lanách + Parkinson kamera + šialený strih ako od střihorukého Edwarda a to všetko zabalané do šialených filtrov a postprocess efektov :)
ale určite nie som proti počítačovým úpravám ak sa to robí s rozumom a nie iba na oslovenie jednoduchších divákov. Pekným príkladom je prvý Matrix ktorý sa držal pri zemi ale o to pôsobil lepšie a uveritelnejšie, oproti Revolution + Reloaded, kde niektoré scény boli skoro komplet 3D vrátane postáv a vyzeralo to na ho*no *7* -
Jj dnesni Blockbustery filmy a jine trhaky co jsou o efektech jak z pr*ele, ty vazne stojej za h*vno (viz nedavnej Battleship ale vizual exkluzivni a ve D urcite megaparadni ).
-
-
-
Doporučil bych Život není krásný...
http://www.youtube.com/watch?v=u-fI-FYVH3I -
Mne nevadi, že sa hry a filmi vykradaju navzajom, ale vadi mi ked to robia zle.
Urobiť hru podla uspešneho filmu alebo naopak, to je reklama zadarmo, dalo by sa povedať že čiste parazitovanie, vlastne nie, nietko si musi kupiť autorske prava :D. Ano ludia si to kupia, lebo je to podla toho a toho filmu alebo hry, ale tvorcovia to totalne odflaknu a spoliehaju sa na to, že to ludia kupia, podla obrazku na obale, toto je poriadna prasačina...a je to bohužial vačšina pripadov. Ked ja narazim na hru podla filmu, alebo film podla hry, prve čo ma napadne -Boa to zas bude S*IT... -
-
Tak ale preci jen nam svita nadeje. Nova Star Trek hra vypada docela zajimave. Je fakt, ze neni presne podle filmu, ale odehrava se mezi prvnim novym ST filmem a druhym. Tak uvidime, treba to prokleti her podle filmu konecne nekdo prolomi :-)
Jinak mas samozrejme pravdu, 99% her podle filmu je prisernych. -
A netreba zabudať na cielovu skupinu-deti, ktore su velmi lahko ovplivnitelne. Moja dcerka ma rada Micky Mousa, Krtečka, Bleska McQeena, a ked vidi niekde niečo s tymto obrazkom samozrejme to chce...kupujeme syr Vesela Krava, lebo tato reklama beži v televizii, deťom sa ťažko vysvetluje, že veci su ine ako sa môžu zdať...
-
-
Tak driv lide cetli knihy aby zili/zazivali jine zivoty a film jen prenesl pribehy knih na platno. A ted se to same deje z hrami, lide uz moc nectou vic hraji hry resp ziji/zazivaji zivoty hernich postav a film jen opet udela to co lidi chteji, prenese jim na platno jejich snene zazitky....
-
-
To bych netvrdil, že lidé dnes nečtou a raději hrají hry. Hry jsou stále menšinovou záležitostí. Nesmíme si zase myslet, že když my hrajem, tak je na tom celý svět stejně tak.
-
-
Tak podľa mňa min. ľudia mladší ako 30 rokov a žijúci v Európe, Japonsku alebo v USA skôr hrajú hry, či už normálne AAA hry s vysokým rozpočtom, HC alebo indie hry alebo aj facebook typy hier, ako keby čítali knižky
-
-
Na to bych přistoupil, pokud by se jednalo pouze o literaturu poskytující zábavu, nějaké romány, atd. Jenže knihy jsou přece daleko víc. Předávají zkušenosti, učí, tohle hry zatím nedokáží (až na výjimky vyloženě pro málé děti), nebo možná dokáží teoreticky, ale zatím se tím nikdo nezabývá. Zde knihu hrou nezastoupíš.
-
-
Ona to je docela široká problematika, než aby se dalo dogmaticky soudit, že hry nemohou docílit toho, co knihy. Na jednu stranu pravda logicky nemohou, na tu druhou ale jsou toho v některých ohledech schopny. Já osobně bych se nebál říct, že hry ( záleží samozřejmě na druhu ) mají v sobě potenciál podporovat na základě vizuálního zážitku zájem o danou věc, která vede k prohloubení znalostí a k možnosti se s nadšením o danou látku dostat právě k těm formám získávání zkušeností - tedy k například knihám, které mají za cíl vzdělávat a učit. Takže, už jen vlastnost stimulace zájmu, pochopení dané věci na základě toho, co se odehrává ve hře + uvolnění a zábava vyzdvihuje hry výše, než jen k virtuálnímu výmyslu posledních 50 let. Vezmi si dokonce i hráče takových banálních stříleček, sice na jednu stranu absurdní, ale znám řadu z nich, co jsou doma oblopeni odbornými knížkami o vojenství, vojenské technice a výzbroji, nevynechávají akce a semináře na toto téma, jsou členy spolků a sami se věnují psaní k této problematice. Tam, kde v knihách člověk těžko z řádků si dává dohromady představu o popisovaném střetu roty a roty v takovém a v takovém prostoru, a nezáživně se snaží představit křídla sem a tam a útočící četu tam a sem, přichází například Arma, kde člověk při vizuální ukázce takové bitvy dostává jasnou představu, jak podobné střety mohou jak takž simulovaně vypadat. A nemusí to být jen military sekce. Několikrát tu vzpomínaný herní Resident evil - kdo by uvěřil, že existují lidé, které tato hra inspirovala ke studiu biologie, chemie a lékařství. Mají doma knížky o virech a jiných organismech, zajímají se o jejich stavbu a funkce, to vedé k dalšímu studiu přírodních oblastí a tyto své zkušenosti z knih přenášejí do hry a jejím faktům dávají odborný ráz. Dali se na dráhu badatelů, lékařů a jiných, aby více pochopili to, co jim jen dramaticky a fiktivně nabídla hra samotná - tomu říkám motivace.
Takže, uvažovat o dominanci herních produktů nad knižními je samozřejmě ještě vzdálená hudba, nehledě na to, že faktem samozřejmě stále zůstává to, že se zkrátka obecně dnes čte v dobách internetu mnohem méně, ale tvrdím, že zde ze strany her existuje nemalý vliv a to v tom pozitivním slova smyslu rozvoje představivosti nebo zvýšeného entuziasmu k dané látce. A takovou vlastností a vzájemnou spojistostí s jinou sférou (knihami ) se dle mého nemůže pochlubit žádná jiná forma zábavy - ani filmy, ne v tak obrovském měřítku. -
-
Sem to nechtěl naznačovat, že se jedná spíš o takové přání..., ale když to padlo :) Určitě se shodnem na tom, že hry (aspoň jejich část), by měly být obsahově kvalitnější, nechat si hráče zažít i hodnotné věci, protože v tom jsou hry opravdu dobré. Více her z reálné historie, více současnosti, více autorského vkladu, atd. Na druhou stranu tu ale nikdy nemůže hra zastat knihu v tom, kdy se potřebujete opravdu co nejříve něco naučit, dozvědět. Hry jsou ale skvělé, že kombinují všechny známé média a přístupy dohromady a ještě se jich hráč může (musí) účastnit. Takže na delší časové období, v rámci spíš takového rekreačního vzdělávání "škola hrou", tam by samozřejmě hry excelovaly. Snad se toho jednou dočkáme.
-
Jasný, nedělají to takovou představou, aby se, já nevím, dalo mluvit, že nějaká hra s historickou tématikou je adekvátní virtuální napodobeninou nějakých regest z archivu a tím pádem dokonalou alternativou k psanýmu vzdělávacímu materiálu. To si bohužel na podobný finty ještě počkáme, to je fakt. Ovšem, jistou informační stránkou hry už dávno vládnou a to s výše popsaným, je přibližuje k jiným formám, než aby se s jejich informační nevýjimečností dalo plně souhlasit. Když už nic jiného, říkám znovu, mají k tomu potenciál, aby toho plně dosáhly - přestože je to pravda taková idealistická písnička, která s jejich současným stavem a politice na ně pohlížející, spíše smrdí přáním.
-
To všechno ale nedělá z her nic výjimečného. Vždyť nás stejným způsobem ovlivňuje všechno okolo nás. Od toho, co každý den vidíme, až po informaci ve večerních novinách. Já samozřejmě souhlasím s tím, že sem tam nás něco na hře zaujme a my se tomu pak věnujeme i mimo ni, ale pořád má Robotron pravdu v tom, že po informační stránce toho hry ještě pořád nemají co nabídnout.
-
Masové hnutí určitě ne, ale přesný statistiky taky k tomu nejsou a zkušenost a to nejen ta má, v téhle záležitosti mluví v její široký prospěch. Nemusí to končit hned u zaměstnání, to není určitě případ 9 z 10, aby se dalo mluvit o působivém vlivu her. Stačí klidně ten zájem v maličkostech, který může jít a jde u lidí dál. Už samotný fakt, že hry hrají lidé, kteří se hrám věnují a své vědomosti taky načerpali z jiných protředků. Herní projekt dokáže v řadách případů zvyšovat zájem v jiných sférách, které sice jsou součástí hry, ale jejich problematika může být široká. Př. hudba, grafika, scénaristika, zmíněn obsah samotné hry, dokonce i piplačka s tím, na čem a jak to pojede - to je něco, co u řady lidí, přestože to není každej druhej, může prohlubovat zájem a chuť zjistit o tom další věci - a nyní přichází ta spojistot pro doplnění z knih. A naopak funguje to, že zkušenosti z knih porovnám s tím, s čím se setkám ve hře. Neplatí to samozřejmě pro všechny, je to subjektivní věc každýho a v podstatě něco podobného funguje pravda i u těch filmů, ale myslím si, že hry obecně to automaticky nestaví rozhodně někam do stínu jako věc bez edukativního potenciálu a bez možnosti rozvoje jejich uživatelů.
-
To je ovšem naprosté minimum lidí, přesto že to popisuješ jako bezmála masové hnutí. *15* Jen málokdo se o námět hry začne vůbec zajímat mimo rozměr samotné hry, a ještě méně lidí u tématu zůstane i po jejím dohrání. A kolik z nich si téma vybere jako svou profesi? To už bude naprosté minimum.
-
-
Ako jednoznačne zatiaľ nemôžu hry nahradiť v tomto smere knihy, ale zase povedať, že hry človeka nič nenaučia? Napríklad taká séria ako Total War podľa mňa mnohí naučí o histórii, simulátory môžu celkovo ľudí učiť, deti sa učia pri logických hrách logicky rozmýšľať alebo aspoň im ich aspoň vylepšujú tieto vedomosti, alebo napríklad aj cudzí jazyk naučiť alebo vylepšiť, atď.. a takisto sa hry používajú pri pacientoch s rôznymi druhmi zranení, alebo psych. - mentálnym stavom... sú štúdie, ktoré sa venujú hrám a ich vplyvu na človeka aj z iného hľadiska ako len zo známeho a obľúbeného mediálneho "počítačové násilie vs. deti a mládež", len proste pre média nie sú také šokujúce, také lákavé, tak radšej budú dávať všade rôzne "odborné" články, reportáže, že aké je nebezpečné počítačové násilie pre deti a mládež (ja viem, šokujúce, všakže rodičia :D )..
- ale jasne, knihy mali, majú a budú mať nezastupiteľné miesto v živote ľudí, ktoré nenahradia hry - a to je jedno v akej forme (hlavne je teraz výnosnejší biznis v hernom priemysle ako v knižnom, čiže už ho príliš ovládajú manažéri, ktorí vidia len prachy) -
-
ZvacA a Robotron: Asi se tedy shodneme, že hry mají před sebou v tomhle směru ještě dlouhou cestu. Nicméně musím podotknout, že třeba série Assassin's Creed je příkladem hry, která kdyby chtěla, tak by se mohla stát dalším vývojovým stupněm populárně naučných her. Už teď, když si odmyslím ty sci-fi prvky a dějové zkratky kvůli příběh templářů a asásinů, tak se ta hra dá docela dobře použít pro lehký nástin minulosti. Rozhodně by se to pak dalo srovnávat s nejpovedenějšími historickými filmy a seriály.
-
-
-
-
-
-
Napríklad taký Cabin in the Woods obsahuje vo filme jednu scénku z F.E.A.R. a potom je tam pár druhov zombie špecifických pre Left4Dead..a napríklad séria Crank, to je v podstate v zrýchlenom čase zfilmované GTA