Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • takže hra vubec nebude o husitech? to je zklamání a promarnený potenciál. v roce 1403 se nestala žádna vyznamna udalost, ktera by stala za zminku (podival jsem se schvalne do ucebnice dejepisu). Tak možna husitske valky byly pro vyvojare moc velke sousto.
    Pravda, ten dátum byl v názvu od začátku ale kdo je tak dobry v historii aby presne vedel kdy začalo husitske hnutí...
    Taky se o husitech mluvilo furt a dokonce bych mohl dát odkaz na video s vavrem kde je vyslovne spomína v souvislosti se svoji hrou. To by se dalo dokonce brát jako klamlivá reklama.
  • Rozumím. Takže protože Amenábar natočil Agoru, nikdo nesmí vytáhnout zločiny fanatizovaného davu křesťanských teroristů v pozdně římském světě. *1* A všeobecně uznávaný názor (tj. defacto axiom) že nejstarší univerzitou v širším prostoru Evropské civlizace je al-Karaouine taky nic neznamená. (Mohl bys o tom podebatovat s papežem Silvestrem II., který na al-Karaouine studoval asi sto let před založením boloňského vyského učení a než se stal papežem, téměř byl obviněn ze spolčení s ďáblem, neboť znal pokročilou aritmetiku, algebru, do Evropy přinesl zapomenutý abakus a naučil nás používat hádejjaké číslice.) A samotná scholastika vůbec nebyla umožněna kontakty s arabskou vzdělaností, která nám uchovala Aristoteliše (jak mu říkal náš oblíbenec Hus).

Jo, al-Andalus (ale taky normanská Sicílie osvíceného Fridricha II. mimo jiné) představovala poměrně sympatický svět, ve kterém žili židé, křesťané, muslimové poměrně spokojeně a k všeobecném prospěchu pohromadě a hledali spíš co je spojuje, než co je rozděluje.

Ve středověku opravdu byly muslimské země zde na západě špičkou vědy, techniky (středověký Fés je zázrak vodohospodářství například), myšlení a pokroku. (Globálně byla v čele samozřejmě Čína Tchangů až Mingů.) Mimo jiné proto, že narozdíl od izolované Evropy byly otevřené světu (ibn Battúta) a udržovaly čilé kontakty s okolím od severního pobřeží středozemního moře nebo třeba Anglie po Mali a od Senegalu po Čínu. Z mnoha důvodů muslimský svět o tuto svou pozici přišel (mimo jiné Čingischán a evropská agresivita, ale zejména v podstatě konzervativní charkter muslimských monarchií a úpadek do sebeizolace; podobné problémy postihly i mingskou a pozdější Čínu).

Nicéně Evropa pozici nejvyspělejší části světa opravdu nezískala díky křesťanství, ale naopak v opozici vůči křesťanství. *3*

A opravdu, zásadní rozdíl mezi bludnými pokusy reformovat zhoubný judaistický monoteismus a reformovat ho podruhé, tentokrát do podoby jednotící ideologie emancipace arabských kmenů nevidím. Monoteismus koneckonců zůstává vždy v zásadě hlupáctvím.
  • Tunak neutrone, nikoliv tučňák. Slušný troll k takovým lacným fórkům přece nepřistupuje, protože by skrze ně ukázal jedině svou vlastní omzenost. Nemyslíš?

Hus je heretik a tudíž se bude za dva měsíce z pověření papeže účastnit emeritní arcibiskup pražský kardinál Vlk oslavy svátku Jana Husa u příležitosti šesti století od jeho umučení. Hus je heretik a pomalu i vrah a vůbec hnusák a husiti jsou teroristi a obrozenci byli zmanipulovaní ateisti. A ty ani trochu nepřipomínáš zmateného sektáře, který se zoufale bojí přemýšlet o světě kolem sebe, aby náhodou nezjistil, že skutečnost není tak docela v souladu s tvým absurdním přesvědčením. A samozřejmě já o katolické církvi nic nevím a proto hloupe žvaním o jejích domnělých zločinech. Vždyť vyvraždění VŠECH občanů Béziers včetně žen a dětí je přece v pořádku. Bůh si své přece pozná.

Kdybych náhodou byl promovaný religionista, pořád bych nic nevěděl. *1* Jedině teolog ví, protože má v rouře ten pravý certifikát. *7*
  • Hovňousek právě prožívá největší životní úspěch - napsal něco tak debilního, že to dokonce sdílel někdo jiný, aby se tomu mohli ostatní smát.
  • Čoveče ani ne, celkem v klidu. No tak to je přeci jasné, že každý ateista je šalamoun a každý křesťan zlotřilý Jidáš *1*
  • Keyz
    Češi. Je možné je nemít rád? (vsadím se že ho*ňous mě sleduje a teď doma m*sturbuje blahem, že jsem si přečetl jeho příspěvek)
    Hovnousek (anonym)
    Detailni grafika, hires textury a dx11 efekty dnes uz ze zidle nikoho nezdvihnou. Problemem Paskvildomu je (mimo jine) zoufale neatraktivni lore. Nestaci totiz jen zavrhnout fantasy, draky a kouzla, zbytek - tj. skoro nic - zamichat, pridat prumerny cesky hradek et voila - mame megahit. Ne, tak to urcite nepujde. Ze vsech tech predlozenych obrazku dycha nuda, sed, obycejnost, nevzbuzuji zadne emoce, touhu se do sveta ponorit. Vypada to jako snimky z nejake ucebnice pro zemedelske a humanitni fakulty pro ilustraci, jak vypadala stredoveka vesnice, co se tam pestovalo, jak lide zhruba vypadali a tak dale. To je vse. Paskvildom vypada cim dal hur (rozumej; cim dal mene jako hra), ale malokdo je ochoten si tento fakt pripustit a priznat Vavrovym kritikum pravdu. Bohuzel se vsichni budou radeji rozplyvat, jak to Vavrovi jde pekne od ruky a on se bude naparovat a utvrzovat ve svem naprosto zoufalem pocinani...
    před 9 hod.
    kaštan (anonym)
    2 hovnousek.Neshrnul bych to lépe! :THUMBS UP: psal jsem něco podobného o pár postů dřív - schválně hodně arogantně, nabubřele abych lidi vyprovokoval k diskuzi - a panečku, kolik se jích chytlo Emotikona grin páánovéé, opakuju se - na pivu bychom pokecali úplně normálně, ale ty internetový diskuze přímo vybízeji k určitýmu "fackování" ( od slova facka ) ostatních diskutujících, protože jen tak se diskuze většinou rozvine

Zdroj: https://www.facebook.com/daniel.vavra/posts/10206720688684867?pnref=story ( Vávra is watching!)
  • :-D nepročítal jsem celou diskuzi, ale fakt se tu vyskytují jedinci, kteří nevidí rozdíl mezi křesťanstvim a islámem?.....no, to to s náma jde pěkně z kopce :-D jinak bych tu debatu o víře raději nerozvíjel, zase se tady vyrojí 5 000 ateistů, který se budou hrdě bít do prsou, že jsou o level vejš, protože nejsou svázaní žádnou vírou :-D
  • Tuňáku, už se to tam motá a příspěvek mi přistál někde uprostřed. Řeknu jen toto, člověk který nevidí rozdíl mezi islámem a křesťanstvím pro mě není člověkem se kterým má smysl diskutovat. Si se moc díval na Agoru ne? Jo takže vlastně on přišel islám s univerzitama a díky islámu jsme získali antickou vzdělanost atd atd. Vlastně islámu za vše dobré vděčíme že, a Andalusije byl ráj na zemi a všichni žili šťastně až do smrti. Hmm, tak proto tedy byly ještě před pár stoletíma muslimské země na špici vědy, pokroku a techniky, že. To si už snad opravdu děláš zádel ne? Ale tak ok, jak jsem napsal v první reakci - svůj ke svému.

Třeba půjde ve hře sejmout husu.
  • 2tučňák: Kdepak, mě už nenachytáš a na wiki frašky nehraju, max měl narozdíl ode mě dostatek rozumu *1*

Jen k Husovi - to že je heretik si dnešní katolická církev myslí nadále, na tom se nic nezměnilo a nic měnit nebude, z principu nemůže, protože bludy kázal a neustoupil. Zajímavý je proces samotný, kterak frajer nejřív lhal, že nic takového nekázal, pak když mu to bylo dokázáno, tak začal povolovat až se dostal do fáze, že kázal a neodvolá.

Lhář, zbabělec a pokrytec, pravda že trest docela krutý, ale vzhledem k tomu že díky jeho přičinění ještě za jeho života zemřelo nehezkým způsobem také něco málo chudáků, kteří se dostali do spárů lůzy naslouchající jeho herezi, tak pak vlastně vrah dostal jen to co si zasloužil. To že se papež omluvil za jeho trest je věc jiná.

Fascinuje mě že vždycky se na téma náboženství, specielně křesťanství, vyjadřují lidé kteří nemají nejmenší potuchy o čem vlastně mluví nebo píšou.
  • Jo a ještě bys mohl VYSVĚTLIT v čem je obecný pohled na kruciáty a inkvizici / Svaté oficium tak nepravdivý a pomýlený. Jaké byly opadstatněné důvody kruciát a inkvizice? *3* Protože někteří z nás mohou mít poněkud jiný pohled na to, nakolik jsou důvody, které máš třeba na mysli opodstatněné.
  • Neutrone, to ti fakt přijde argumentačně v pořádku v jednom odstavci chválit katolickou církev za to, že tu nyní nevládne islám (tj. totéž v bleděmodrém) a zároveň za to, že zakládala první university, přestože jsou dnes za nejstarší školy univerzitního typu všeobecně považovány muslimské školy v čele s Univerzitou al-Karaouine ve Fésu a al-Azhar v Káhiře?
    A to pomíjím tradičně negativní vztah ústředních církevních orgánů k pařížské univerzitě a dalším vysokým učením, byť třeba opravdu založeným na základě starších katedrálních škol. Chválit církev za její vztah ke vzdělání je obecně směšné, protože to byla v naprosté většině případů tmářská instituce vzdělání nepřátelská, viz příklady Justiniána a Platonské akademie, vypálení Alexandrijské knihovny fanatickými křesťany dávno před jejím opětovným vypálením arabskou hordou, upálení Giordana Bruna, vztah k Newtonovi, Darwinovi apod.
  • :-D neutřel - já nejsem hovňousek a ani ho asi neznám. Jen se zastávám jeho názoru. Jsem Adam Tesař ze Zbraslavi a dovolil jsem si neposadit se na zadnici ze země ve který žiju :) zdar a sílu v bidlu
  • Mimochodem. Mam za sebou deset let zkusenosti s vyvojem her. A Dan Vavra je jediny, ktery to umi rict otevrene, vecne a pravdive.
  • Daniel Vavra je jednoznacne buh. Jeden z mala ceskych vyvojaru, ktery vi o cem mluvi a diky kteremu se o nas vi ve svete. Drzim palce s jeho uzasnymi napady a snad bude hra aspon z poloviny takova, jakou jsi ji predstavuje. Pak to bude nevidana bomba.
  • Dobře jsi ho utřel!
  • Hovňousku, o ty tvé pindy tady nikdo nestojí, takže táhni zpátky do septiku.
  • to jsou zase divný řeči některejch z vás. Hovňouskova myšlenka není úplně od věci. To si krucipísek myslíte, že když člověk napíše pochyby o své rodné vísce, tak je automaticky vlastizradce a nevzdělanej idi-t?

Fakt tomu nerozumim, z čeho si mám kecnout na zadek? to neni o tom, že někomu přeješ, nebo nepřeješ úspěch ( Vávrovi přeji, je to domácí vývojář ) ale běda jak člověk napíše něco negativního. To se tady okamžitě sesype vlna odborníků na Českou historii a reliéf krajiny.

Vůbec bych se nedivil, kdyby to pako, který hovňouska uraželo ve smyslu " ty nevzdělanej nerde, znáš Českou historii?????"........doplním - jsem přesvědčen, že zná a věřím, že víc než ten, který ho tímto tituloval. Bych se nedivil, kdyby to napsal sedmák, kterej je díky věku zatim tupej jak tágo a plave mezi Přemyslovcema a Lucemburkama...

Jsem Čech, znám poměrně dobře historii své země a konkrétně díky maturitnímu předmětu Dějiny Kultury, který člověk chtě nechtě musel 4 roky projít jestli chtěl na vejšku, tak tam nám nalili do hlavy mnohem mnohem víc, než na gymplech, kde to byl v podstatě jen rozšířenej dějepis jak na základce.

Snad má člověk právo vyjádřit své pochyby a nemusí se hned vynořovat 10 letý Frenkové, který pindaj něco v tom smyslu, že ČR je nejkrásnější kraj a běda ti jak si proti nám. Fakt.....si z toho sedláka s motykou sedněte na p-del a rozjeďte si svůj středověkej zemědělskej simulátor rolníka.
  • To o těch bojovnících za svobodu jsem někde řekl? Ukaž kde.

PS: Nikde, protože jsem to neřekl, tak mi tu nic nepodsouvej.
  • Takže jsi na mou otázku neodpověděl. To mi stačí. Tys neřekl, proč Hus chtěl, to, co chtěl. Možná to dokonce ani nevíš.
  • 2Foŕkař: Jo a jaká byla ta původní podoba, povídej teologický analfabete. Stejně jako další budoucí protestantské sekty, jen vnímali svůj pokroucený pohled jako ten správný - a už jen následná zvěrstva, která začli páchat ukazují že jejich pohled skutečně správný nebyl, v konečném důsledku se sami chovali jako antikřesťané. Však dnes to není jiné, tisíce proudů protestantství, každý se svojí pravdou.

Však já netvrdím, že všichni se chovali jak zvířata. Ovšem nevzdělanci a fanatiky byli v podstatě všichni, pokud vynechám nižší šlechtu, která se k husitům přidávala i čistě ze zištných důvodů. Srovnávat jejich řádění s katolíky je opravdu naprosto zcestné. Chyba rozhodně nebyla na obou stranách. Důležité je také dodat čeho vlastně husité dosáhli a nutno říct že v podstatě ničeho.

S křížovýma výpravama a inkvizicí na mě vůbec nechoď. To vytahují vždy lidé kteří o tom nemají sebemenší znalosti. Vše mělo své opodstatněné důvody. To že exekuce byla občas hodně nekřesťanská je věc jiná a samozřejmě tragická. A samozřejmě, papež je politik, mimochodem za to jak probíhaly některé křížové výpravy se již papež a tedy církev omluvila, ale nikoli za výpravy samotné. A důležité není jaká situace nastala, důležité je že se vyřešila. Katolické církvi můžou být naopak všichni dnes vděčni, protože nebýt jí, tak zde nyní vládne islám. Katolická církev založila první university. Bez katolické církve by byla evropa dnes v daleko větším průseru než je nyní. A nyní je v něm proč, protože od doby francouzské ateistické revoluce vítězí kult člověka.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit