Přejít na výpis diskuzí
Kingdom Come už má v Sázavském klášteře podobizny podporovatelů z Kickstarteru
9.9.2016 | Aleš Smutný
178 příspěvků
-
PRO VŠECHNY NEVNÍMAVÉ A ZABEDNĚNÉ IGNORANTY: JAK UŽ BYLO MILIONKRÁT ŘEČENO, ČEŠTINA BUDE, ALE BUDE TROCHU POZDĚJI PO VYDÁNÍ, PROTOŽE TO NENÍ ANI PROBLÉM FINANČNÍ A UŽ VŮBEC NE PROTOŽE NEJSOU KVALITNÍ DABÉŘI, ALE JE TO PROBLÉM ČASOVÝ (pokud to chtějí mít pod kontrolou a neudělají to stylem, že prostě někomu daj text a je to. Na tom by se pak samozřejmě odrazila i kvalita českého dabingu.)
SAKRA TO UŽ NENI MOŽNÝ, ABY SI TUHLE JEDNODUCHOU VĚC NIKDO NEDOKÁZAL ZAPAMATOVAT A NEUSTÁLE TO POD NAPROSTO KAŽDOU DISKUSÍ PSAL JAK TOTÁLNÍ TROTL...
(Omlouvám se za caps lock, ale už to fakt neni normální) -
Je tu ovšem ještě hypotéza třetí, ale ta není dolóžená. Podle ní nebyla Göbekli Tepe svatyně, ale silo na tu domestikovanou pšenici kolem.
-
Jenže planeta Pokémon bude tvůj subjektivní myšlenkový konstrukt; a tedy nezajímavý, bezobsažný a jako ideologie zcela marginální. Kdežto intersubjektivní bůh je jedním z nejpodstatnějších podkladů ideologie, bez které by mimochodem ani přírodní vědy nejspíš nebyly možné a která byla velmi pravděpodobně konkurenční výhodou druhu homo sapiens ve srovnání s homo nenaderthalis a dalšími druhy člověka. Pokud budu parafrázovat Pratchetta (o kterém si myslím své, ale tuhle metaforu trefil výborně), bůh existuje, pokud existuje víra. (Existuje jako předmět víry; a to často stačí.)
Doporučuju podívat se, co je to Göbekli Tepe a zaspekulovat si, proč vznikla obrovská svatyně asi ještě v neolitu zrovna nedaleko původního centra rozšíření endemické divoké pšenice. *3* (Aktuálně se operuje se dvěma hypotézami - domestikace pšenice předcházela stavbě svatyně... a nebo naopak, pokud by se opačná hypotéza potvrdila, byl by to otřes srovnatelný s gravitačním zákonem nebo teorií přirozeného výběru.)
Jaké přírodní zákony konkrétně přesvědčivě dokazují nebo aspoň dokládají (fyzickou) neexistenci boha? Žádné. Je potřeba neexistenci boha prokazovat? Nikoliv, je to nezajímavá kategorie, která se oblasti zájmu přírodních věd jen lehce dotýká. -
a) Neexistence se nemusí prokazovat.
b) Chce tady někdo prokazovat nějakou existenci?
.....
Slušná práce, včetně těch pár řádků rádoby erudovaného textového guláše. Tohle mě zaujalo nejvíc: Na druhou stranu je velmi snadné empiricky dokázat existenci boha jako myšlenkového konstruktu.
Když budu věřit v planetu Pokémon, tak vlastně existuje, protože je to můj myšlenkový konstrukt. *15* Tohle bude slušnej model, skoro bych řekl nějaký nepřírodního původu. -
Nečetl jsem tě z rychlíku. Četl jsem tu pasáž dokonce dvakrát, abych se ujistil, že ji chápu správně. Pokud použiješ klasickou ciceronskou rétorickou figuru "a to nemluvím o posledních dvaceti letech", těžko mi můžeš vyčítat, že tomu rozumím tak, že nemáš na mysli jen posledních dvacet let, ačkoliv během nich došlo k (dalšímu) úpadku. *3* Ale dobře, teď už rozumím (voice acting a dabing zvlášť) a souhlasím, mimo jiné protože taky vím, jak to při dabingu vypadá (a sám jsem měl tu čest sedět "na druhé straně" vedle zvukaře).
Jenže ne každej dabing je špatnej. Yes minister je možná příklad z toho starého světa, ale je to taky doklad, že se dobrej dabing - i sitcomu - udělat dá.
Navíc hry jsou zvláštní žánr, tam se dabuje (respektive točí postsynchrony) i originál. Warhorse musí věnovat dost času, energie a peněz anglické verzi. Pokud věnují stejné množství času, peněz a energie i české verzi (samozřejmě včetně castingu), mohou být obě verze stejně dobré. A taky mohou být stejně špatné.
Už bych to dál nepitval. Rád bych KCD hrál v češtině, ale radši bych hrál KCD ze kterého bych byl nadšený nebo aspoň potěšený v angličtině, než špatnou hru v češtině. *5* -
Tunak. S krátkým a bez háčku.
Mě dabing původní Mafie (a českých her té éry, takový Original War má sice směšný dabing, ale ta nedokonalost je právě až stylová, ba kultovní) rozhodně nevadil. Byla to ostatně naprosto přelomová hra, která používala sofistikovanější způsob vyprávění (ačkoliv jen jednoduché rámování) a "filmový" způsob záběru, dokonce i střih v žánru, kde něco takového bylo naprosto nevídané. A dabing samotný s tím vším hrál, navíc na svou dobu byl myslím rozhodně na úrovni. Nevyčníval, netrhal uši, zapadal do hry. Když si mafii zahraju dneska, stále neslyším žádný velký problém. Ze srovnání třeba s vysokorozpočtovým Mass Effectem 2 vyjde dabing Mafie se ctí. -
Já nevím co furt máte s tím kostelem. Je to sázavský klášter, je to reálie ne něco co si někdo nazval takhle proto že se mu chtělo...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sázavský_klášter -
Já bych to panslovanství zase tak nepřeceňoval. Kolik bratrů Slovanů bude hrát hru dobrovolně rusky?.
-
TUŇÁK: To ne, spíš se snažím trochu narušit kult kolem dabingu první Mafie, který se mi nelíbil (i když je úctyhodné, že si Vávra a spol. najali profesionální herce a snažili se). "Kultovní" statut dabingu Mafie je podle mě daný tím, že postavičky mluvily česky - jinak za moc nestojí, v porovnání se západní konkurencí. Vávra dělá dobře, jestli chce kvalitní anglický dabing a česky jen titulky.
-
Vzhledem k tomu ty tupce, ze cesi zaplatili polovinu vyvoje ... tak to asi tak marny, narozdil od tvyho zivota, nebude.
-
Je vidět, že jsi si to po mě přečetl z rychlíku.
Moje tvrzení...Počkej. Ne, nejsou, možná byli. Kritizuji tuto scénu za posledních 20 let.Přinejmenším neviděli to, co dabují a ani to neslyšeli. Pomalu se vyrovnáváme německému dabingu. A vyzdvihnout tři jména to nezachrání.
Viděl jsem jak to u nás probíhá na vlastní oči. Neví, co dělají. A to už vůbec nekomentuji překladatele sitcomů a seriálů, kterým ani ten "americký vtip" (ve smyslu a významu) nedojde a je to jak překlad z google translatoru, jen že to tam takhle říkají (ale smysl a význam už vůbec netuší). Asi je to jako chválit scénář "Ulice", že je to ze skutečného života (ehmmm).
Dobře, píši to "počeštile dohromady", ale https://en.wikipedia.org/wiki/Voice_acting . Víme, o čem mluvíme. Trapné řešit takovéhle chybky a chytání se za slovíčka. -
*7*
-
Měl jsem právě dojem, že to bereš obecně, že české herectví nikdy za nic nestálo.
-
Nemyslím si, že je to samozřejmé pravidlo. Podle mě u hry určené pro globální trh mohou klidně texty vznikat rovnou v angličtině. Vezmi si třeba Arkane a jejich Dishonored. Jsou to sice Francouzi, ale když se na wiki mrkneš na writers, tak jsou tam tři Američani... u Zaklínače 3 máš pravdu, tam jsou dva Poláci.
-
Ale to je přece teď úplně jedno, jakou měl český dabing kvalitu v 60. letech. To s dneškem nijak nesouvisí.
Až to bude Vávrovi dabovat Filipovský a Rösner, tak si to s chutí zahraju. -
Základ vědeckého myšlení? Oh, skutečně? Evidentně velmi dobře víš, o čem tu píšeš a pochopil jsi předmět sporu. *7*
Chce tady někdo prokazovat nějakou existenci? Nikoliv, naopak neexistence božské entity je postulována jako axiomatická, jako faktická. Pokud aplikuješ svou vědeckou metodu, zjistíš, že je to nesmysl - a přírodní věda se proto pojmem boha nezabývá; momentálně není schopna hypotézu božské existence potvrdit, ale stejně tak ji není schopná vyvrátit. Je to nevědecká a s přírodní vědou nesouvisející hypotéza.
Na druhou stranu je velmi snadné empiricky dokázat existenci boha jako myšlenkového konstruktu, předmětu lidského myšlení, cítění a uvažování obecně, fenoménu boha. A s tímto fenoménem mimo pole vlastního bádání pracují i světově proslulí matematici a přírodní vědci, bez ohledu na to, jak špatní nebo dobří na základní škole v matematice byli. Tak si nechc svoje logický klamy od cesty. *3* -
Vzdycky musis prelozit z originalni polstiny = kniha, vyrazy do anglictiny, zvlast kdyz vyvojari jsou take Polaci.
-
.. čistil jsem klávesnici :)
-
No vzhledem k tomu že je to fantasy ze smyšleného světa, tak bych řekl ani jedno. *1*
-
Anglický dabing je dobrý. U Zaklínače je otázka, jestli se dá za originální znění považovat spíš angličtina nebo polština.