Konec dvourozměrných časů a pád realtime strategií
-
Už první C&C měl strany odlišné. Byla to první RTS, která přinesla úplně různé, ale přitom vybalancované strany. To byla jeho hlavní výhoda oproti soudobému Warcraft 2, který měl pořád ještě na obou stranách stejné jendotky jen s jinou grafikou.
-
Dneska je jediná odpověď StarCraft 2. Tři obrovské a vymazlené kampaně a hlavně dokonalý multiplayer. Hraju ho občas dodnes a samozřejmě sleduju i turnaje, letos bylo Global Finals hodně napínavé, poprvé za 20 let historie StarCraftu vyhrál nekorejec (byl to Fin Serral).
Nic lepšího mezi RTS neexistuje.
-
"Typickým příkladem je osud série Warcraft, která kvůli zúženému konceptu a cizorodým prvkům dokonce jako strategie skončila."
Tak tohle je hodně mimo. Zrovna Warcraft 3 byl extrémně úspěšný, ve své době to byla dle Wiki nejprodávanější hra všech dob, udržel si aktivní hráčskou základnu skoro deset let, dal vzniknout několika novým žánrům (Tower defense, Moba) a byl to velký hráč na poli esportu nejméně do příchodu StarCraftu 2.
Prezentovat WC3 jako hru, která byla kvůli důrazu na RPG prvky neúspěšná a znamenala konec strategické linie serie Warcraft, je úplná a totální kravina.
-
Red Alert I už měl strany výrazně rozlišené, stejné byly jen výrobní budovy. Filmečky měl samozřejmě taky (tím byl Westwood proslulý). Dvojka přinesla změnu až s datadiskem.
-
jako ze 10 000 hracu je uspech?
-
podelany konzole...
-
Jo DUNE 2, když sem každej tančik musel posilat zvlašť. Tu dokonalou sounblaster hudbu mam v ušich ješte deď...ale nejvic se mi libila 3D World in Conflict a moc me mrzi, že to nema pokračovani, i když v ohni kovani strategove rikaji, že to ani strategie neni, co ja bych dal za dvojku...
-
... tahové záležitosti jako Jagged Aliance, Fallout tactics. Aha🤔
-
porovnej si kvalitní 3d vs 2d strategie v posledních 15 letech... pak uvidíš, který typ žije a který umřel. A takový total war je taky z půlky RTS (ano RTS = /= stavění základen a vojáčku po jednom) a tomu se daří skvěle...
-
ktere? ten mrtvi SC2? 3D jsou taky mrtve
-
Dík, PA zrovna znám, ale nějak se nemůžu přenést přes tu grafiku a kulovité mapy. I když plná simulace solárního systému přináší super možnosti, v praxi se mi to moc nezamlouvá. Každopádně dík :)
-
Tak 2D je klasika vubec me nevadilo. Ovsem treba takovy Men of War 2 je na max detaily nadhera, jenze to je spiis vyjimka.
-
3D vypadalo vůči 2D hnusně, hry byly nepřehledné, vzpomínám si, jak jsem z toho byl nešťastný a tento žánr opustil. A to třeba primitívní Dune 2 jsem hrál nadšeně, hrál jsem ho opakovaně, jednou třeba 24 hodin na jeden zátah celou kampaň za Atreidy. Warcraft 1 se mi také zapsal nesmazatelně do vzpomínek. Později jsem začal preferovat tahové záležitosti jako Jagged Aliance, Fallout tactics, Wesnoth a podobně.
-
Tak prvně byste měl znát historii Westwoodu. Oni záměrně jako první hru vydali Dunu, protože si chtěli na známé značce ověřit, jestli se dané herní mechanismy osvědčí i na jejich vlastní budoucí značce (C&C), protože se báli, že by se jejich vlastní značka, o nic neopřená, neprodávala. Duna 2000 je potom už, jak je ve článku zmíněno, remaster Duny 2. osobně se mi Duna 2000 líbí víc, jak Emperor: Battle for Dune.
-
Total Anihilation (Supreme Commander) mají nepřímé pokračování od stejných vývojářů. Hra se jmenuje: Planetary annihilation.
-
2D je mrtvé... nejlepší RTS jsou prostě ve 3D s perfektně vymodelovanými jednotkami
-
to te lituji
-
Tady bych byl asi opatrný. Red Alert I a Dune jsou archivní strategie, které používají přístupy již dávno přežité. Třeba Red Alert II už je na tom výrazně lépe - výrazná stylizace stran, různé technologie, hraná videa. Rozhodně musím doporučit Mental Omega.
Já bych mile rád viděl další díl Supreme Commander, ale toho se asi nedočkám, jelikož práva mají už pár let Wargaming a nikde se nic nerýsuje. Ashes of the Singularity je prý zajímavá hra, ale nehrál jsem a vypadá to, že to taky není úplně klasická strategie - jsou tam jakési uzly, které je třeba postupně zabírat.
Rozhodně bych si rád zahrál úplně klasickou strategii s poutavým příběhem a bez micromanagementu.
-
Já se zeptám, kde jsou hry, které by se vyrovnaly takovým titulům jako Rise of Nations, Red Alert I / II nebo Dune?
-
nejlepší RTS které jsem kdy hrál byly ve 3D