Konec samotářství: Singleplayerové střílečky jsou rarita pro pamětníky
-
A MP hry jsou záminkou k bloatware a social chujovinám always online trendu.
-
Pěkný článek, jen mi chybí zamyšlení, proč se herní svět vyvíjí tímto způsobem. Mimochodem nebyla za loňský rok zmíněná česká Kingdom Come, která dobyla vloni svět singlplayeru i bez magie a odstřelovacích pušek a se šíleným soubojovým systémem. Já jsem si prošel světem hraní od televizního tenisu, přes osmibitové Sinclairy až po dnešní mainstreamové MMORPG tituly, jako Tera a Aion. Dodnes mám plnou skříň krabicových titulů (převážně adventury, RPG a střílečky). Otevřeně přiznávám, že jsem titul vždy někde stáhl, když se mi líbil, koupil jsem jej, když ne, smazal. Z mého pohledu současný svět multiplayerového hraní pouze zrcadlí ten reálný. Lidé se separují nejvíce v historii, společenské kontakty jsou omezené na svět sociálních sítích a v polarizované společnosti máte na vybranou - buď žít v názorově spřízněné bublině nebo být v neustálém stresujícím konfliktu. Není pak divu, že mnoho lidí hledá alternativní komunity ve světě her a dává přednost multiplayerům. Přitom i tam třeba díky mikrotransakcím (k velké radosti producentů) dochází ke stejným společenským jevům, jako v reálném životě. I tam se svět dělí na elity a socky, i tam je šikana, i tam se podvádí a krade. Ve skutečnosti mám MMORPG rád z jediného důvodu. Je to způsob,jak si udržovat znalost jazyků a jak rychle najít lidi z libovolné části světa a zeptat se jich na věci, které se z médií nedozvíte. V ostatních případech preferuji singleplayer. Nejste časově závislí, nikdo vám nevynadá, když něco zkazíte (případně vás nevyloučí z Rychlých šípů), můžete používat cheaty nebo celou hru modifikovat k obrazu svému. A pokud ji máte v krabici, je vaše. Neplatíte pouze pronájem, jako na Steamu, který vás o ni může kdykoliv připravit. Vlastně kreativní stránka možnosti upravovat hry (případně i modifikovat kód v době, kdy mi ještě schopnosti na nějaký reverzní engineering stačily) mě u her udržela několikanásobně déle, než příběh hry samotný. A nakonec proč by mne měly zajímat HW požadavky, počet pixelů a polygonů, latence a DPI mé myši, když jediné, co mě u hry zajímá, je zábava?
-
-
To je jednoduché, pirátství ze singlplayerových her udělalo doménu konzolí.
-
-
OT: Quake 4 mal neskutočne dobrý pohyb, crouchslide bol úplne top. Mal som rád aj iné MP hry, ale Q4 bude pre mňa naj multiplayer všetkých mojích dôb. A Q4 neskončil asi z dôvodu uvedených v článku (čítal som síce iba 1.-2. odstavec), ale bol náročný na hardware, tak sa nechytil.
-
Quake 4 je paradicka a z dnesneho pohladu dost nedocenena hra
-
-
Tak ono to bylo divné. Nebyl to už Quake (hektické pobíhání) a byl to nějaký hybrid Dooma a Quake, kde si nevzal z ani jednoho jejich typické znaky. Neber mě špatně, Quake 4 mám moc rád (český dabing k tomu je legendární:-D), ale nějak po šílené III a skvělé II nebylo něco, co by lidé asi chtěli.
To samé postihlo Singularity. Podle mě, jednu z nejlepších FPS her.
-
-
Neviem co by som na to napisal.
Singleplayer kampane by boli super, ale..
Pri fps hrach su vacsinou neskutocne kratke. To take call of duty ma skor vytocilo ako zabavilo, myslim ten neskutocne rychly koniec. Take Infinite warfare, celkom slusny dej, akcia, prostredie by si zasluzilo ovela hlbsie spracovanie a ovela dlhsiu hernu dobu.
Fakt ak kratke kampane tak radsej ziadne a radsej si zahram battleroyale. Mohli by blackout spravit ako samostatnu cast, a kazdy rok s novym call of duty by bola nova sezona blackout. Ovela lepsie ako 4 hodinove kampane
-
-
Šak to bude vždyt to moc lidí nehraje stejnak. ... jak už si sám napsal.
Radši krátkou kampan než žádnou. Battlerojál je mor který snad až se úplně vytluče vyčerpá vyštaví přejde.
-
-
Tak určitě, SP FPS jsou mrtvý, proto je taky Doom Eternal jedna z nejočekávanějších her roku, že jo...
-
-
Nejočekávanějších hrou pro určitou skupinu hráčů.
-
DOOM je sice Sp ale zase to není pro každého.
-
-
Nový Doom opravdu pro každého není ...jak jsem první dva miloval , už trojka měla víc výrazových prostředků , s kterými jsem se úplně neztotožnil. Doom (4) pak totálně przní universum a pro mne osobně zrovna příběh na pozadí byl asi tím největším problémem /propadákem .
-
-
-
Singlplayerové hry jsou, a to na konzolích. Koridorových stříleček moc není, protože jsou nudnější proti otevřenému světu. Dnes nás už omezený hw nenutí dělat koridory.