Přejít na výpis diskuzí
Lidské úpravy z Deus Ex v reálu: kdy se z nás stanou kyborgové?
27.8.2011 | Petr Poláček
161 příspěvků
-
Bral bych kovové/ocelové břicho
-
Odporúčam film Repo men, stojí za to *3*
-
-
Ta scéna se skenováním orgánů je fakt maso.
-
-
A proč by někdo měl chtít odolnější kostru a výkonější svaly, když si to může obléct? O brýlích ani nemluvím... Víte mě spíš mrzí, že dnes jako by neexistovalo místo pro ideály. Dnes je sci-fi buď parodie nebo temný obraz našeho bídného sebezničení. Ne, že by negativa a strach z techniky a morálního úpadku nebyl už od počátků zdroj inspirace a myšlenek. Jenže od vysřízlivění z raného nadšení pro kosmické lety a pozitivistického (sorry :) neodvratného-jako počasí-) pokroku, je to jen na mašli. Jistě, nemělo by to být "naivní", ale je to opravdu tak? No každopádně je DeusEx super hra.
-
-
Doporucuju vzpomenout na konec terminatora... kdyz se terminator naucit vazit si lidskeho zivota, snad se to jednou naucime i my sami.
Lidstvo je bohuzel pomekud sebedestruktivni a sobecky. A neminim ted, ze bysme meli vsichni zazelenat, ale zesoudnet (:
-
-
Jak je v Deus Ex Human Evolution větší část lidí bude pro takové upgrady ale ta menší část je bude odsuzovat a budou se utvářet demonstrace a protesty.
-
-
protestuje dnes někdo proti mobilům? neprotestuje, přitom to je takový předstupeň implantátů, plížívá forma, která se bude postupně zmenšovat až jednou pronikne přímo do lidského těla a nikomu to nebude připadat divné, protože to bude přirozený vývoj, nechápu proč bych měl sebou tahat mobil, notoobok a podobný serepetičky, když si je v budoucnu můžu implantova přímo do těla
-
Vlastně to je dost děsivý. Nahrazení končetin, očí a jiných částí těla v medicíně chápu, problém je ale vylepšení mozku. Mít dokonalou pamět, úsudek, charisma, mít v hlavě všechny knihy světa, ovládat vše.. a být magor jako Stalin nebo Hitler. A nebo být ovládán díky čipu, který nám implementuje vláda.. veselá to budoucnost :)
-
-
.
-
Nemyslím si, že budoucnost bude taková jako v Deus Ex. Ano, lidé po úrazech toto využijí, nic jiného jim nezbývá. Avšak většinová společnost na tom nikdy nebude mentálně tak, aby do sebe nechala dobrovolně řezat tímto způsobem. Nikdy si nebude valná většina domnívat, že je lepší nechat si uříznout nohy, a nechat si dát protézy. Na druhou stranu přiznávám, že jsem v těchto oborech absolutním nevzdělancem (ani mě to nikdy nezajímalo), hodnotím jen z hlediska kultury a estetiky.
Pokud bych si vsadit na souboj mezi klonováním orgánů a transplantací podle DNA jedince vytvořených končetin (i když nevím, jak moc velké sci-fi to je) a mechanickými protézami, sázel bych na klonování.
Můj vlastní názor je takový, že se mi to strašlivě hnusí. Lidí, kteří jsou po úrazu, je mi líto, ti nemají jinou možnost, ale transhumanismus vnímám jako krok špatným směrem a koncentrování se na hodnoty, které neuznávám. Souvisí to s celkovou posedlostí "dokonalosti" dnešního člověka. "Dokonalostí" pouze zdánlivou, protože o vysokém IQ, postavení, limity překračujícím těle, vysokoškloských titulech a materiálním blahu to prostě není. Tohle není směr, na který by se teď mělo lidstvo koncentrovat, protože se domnívám, že je to cesta ke ztrátě toho podstatného - lidství. Považuji to za povrchní a zvrácený přístup k dokonalosti. Místo pokory je tu pýcha a místo touhy být lepším morálně, je zde touha být prostě lepším materiálně a "mechanicky". Na první pohled se může zdát, že si morálně a materiálně/mechanicky vzájemně neodporuje, já ale považuji ctnostného a moudrého člověka, který si dobrovolně nechá uřezat hnáty, aby měl větší sílu, byl rychlejší či obratnější, za kontradikci.
Sám mám pak úctu před organickou látkou, protože ač to neumím nijak rozumově podložit, cítím, že v ní je jakási "božská" energie a "krásno", které se v syntetickém materiálu nikdy nemohou vyskytovat. -
-
no tak koncetiny asi ne, ale digitalni oko bych bral :)
-
-
já bych radši analogové
-
-
Nikdy nepodceňuj túžbu človeka po sebazdokonaľovaní. Stačí sa pozrieť, čo sú dnes ženy schopné urobiť so svojim telom, aby boli krajšie, mali väčšie prsia a podobne. Ak by mi niekto ponúkol fungujúci mikročip, ktorý by mi napríklad umožnil hovoriť a rozumieť cudzím jazykom bez ich drilovania, neváhal by som ani sekundu...
-
-
"... aby boli krajšie" - ano, snaží se dosáhnout představy o dokonalosti LIDSKÉHO těla. Těžko se to pak slučuje s představou, že se stanou ideálem jakési nevzhledné kovové pahýly... Ať chceš nebo, v člověku je úcta k lidskému tělu hluboce zakořeněnená - muži např. budou vždycky sexuálně toužit po perfektním ženském tělu. A nejen co se týče vzhledu, ale i tepla, měkkosti, hebkosti, prostě všemu, co k tomu patří. Z lidského tělo sálá neuvěřitelná energie, jestli jsi měl někdy holku, určitě mi dáš za pravdu... Většinu chlapů nikdy nebude vzrušovat kus kovu. A takhle by se to dalo přenést na cokoliv.
A tady mě napadá otázka, jak na tom budeš při srovnání s někým, kdo se jazyk poctivě učil dvacet let. On bude rozumět i jemným nuancím, bude mít pro ten jazyk cit, bude schopen ocenit krásu poezie či stylistiku románu. Bude mít prostě hlubší vhled do problematiky. Co budeš ty, google translator? Moc se mi nechce věřit tomu, že ti někdo do hlavy naleje celou komplexnost a "krásu" jazyka. Ten tvůj jazyk bude prostě úplně bez života.
-
-
Deus Ex prednáša budúcnosť po svojom a to dosť farbisto, ale nieje ďaleko od pravdy. Už aj v dnešnej dobe sa používajú robotické protézy u ľuďoch, ktorý prišli o svoje končatiny a je viac ako isté, že sa tieto protézy budú časom zdokonalovať a vo funkčnosti predčia aj tie pôvodné. V budúcnosti sa potom môže stať, že napríklad robotníkovi na stavbe ponúknu náhradu jeho zdravých rúk za ruky robotické, vďaka ktorým sa zvýši jeho práceschopnosť a súčasne aj jeho plat. Umelec, napríklad klavirista (videné v trajleru na Deus-EX) si nechá nahradiť ruky, čím sa stane atrakciou a dokáže podať hru, ktorá je nad schopnosťami ľudských rúk. Ďalej vojak z povolania, vidina slúženia vlasti a hlavne zvýšenia platu, postup v hodnostiach a s radosťou si nechá implantovať vylepšenia, aké mu jeho vláda navrhne.
Už teraz taktiež existuje aj umelé srdce, ktoré sa bude spolu s ďalšími umelými orgánmi vyvíjať a zdokonalovať, až nakoniec predčia aj tie pôvodné. Potom sa ľahko nájdu ľudia, ktorý by si takýmito orgánmi predĺžili svoj život aj o niekoľko desiatok rokov. Tieto operácie by boli samozrejme drahé, takže si ich budú môcť dovoliť len tí najbohatší, čo sa "spodine" samozrejme páčiť vôbec nebude.
Ešte si treba uvedomiť, že podla niektorých definícií je aj ľudské telo vlastne stroj. Neskutočne zložitý a komplikovaný, ale stále len stroj, dokonca nami preteká aj malý elektrický prúd.
K tomu rozoberaniu viery v boha, človek v dnešnej podobe existuje už mnoho desiatok tisíc rokov, za ten čas veril v množstvo rôznych bohov, bohýň a bôžikov. Tiež sa verilo, že Zem je placka a na jej okrajoch vyteká oceán do prázdnoty, pred pár storočiami boli všetci presvedčený, že Zem je stredom vesmíru. Takže za pár desiatok rokov tu môže byť aj nevyvrátiteľné vysvetlenie "Big Bangu" a teória podla ktorej bol vesmír stvorený nejakou všemohúcou bytosťou bude pokladaný za rovnako smiešny, ako staré a vyvrátené teórie o podstate sveta. -
-
Proč má spousta lidí potřebu si myslet, že víra v Boha úzce souvisí s nevzdělaností? Víra a věda se nevylučovali, nevylučují a pravděpodobně nikdy vylučovat nebudou, to je jen iluze. Boha samotného můžeš teoreticky vyvrátit pouze v případě, že bys prozkoumal celý vesmír (kolik, že je podle teorie strun vlastně těch dimenzí?) a nikde ho nenašel. Jenže v tom případě by ti mohl někdo říct, že tvůrce ve výtvoru nikdy nalézt nemůžeš. Stejně jako kdybys chtěl mě, jako vynálezce konvice na zalévání, hledat v dotyčné konvici na zalévání. Stojím mimo svůj výtvor, a proto nacházíš-li se ty na/ve výtvoru, nemůžeš mě nikdy nalézt. Teoreticky, jakožto vědec/filosof můžeš zkoumáním výtvoru vypovídat něco o něm, a tím pádem o mně, ale nikdy mě nemůžeš dokázat, resp. popřít. Jedinou cestou k Bohu se tak stává jakási mystika/víra/magie a já nevím co ještě, jež podle některých umožňují kontakt s Bohem. Ať tak či onak, víra a věda stojí vedle sebe a vzájemně se nevylučují, spousta věřících vědců budiž důkazem.
K ostatnímu co jsi napsal mohu říct jen, že doufám, že lidé v budoucnosti zmoudří a opustí povrchní honbu za "dokonalostí". -
-
Ja netvrdím, že inteligencia a viera v niečo nadprirodzené sa navzájom vylučuje, mám plno známych, ktorý sú inteligentný (doktorka, architekt,...) a veria v boha. Rovnako môže ateista uviesť 1000 dôkazov, ktoré podľa neho dokážu neexistenciu boha na ktoré uvedie veriaci 1000 dôkazov, ktoré podľa neho existenciu boha dokazujú. Takže filozofovanie na túto tému nemá zmysel.
K tomu, že sa viera a veda navzájom nevylučujú, by som mal skôr opačný názor. Základ viery je predsa v tom, že má byť nemenná, v niečo sa skrátka verí a tak to je. Veda sa ale neustále mení, stále sa vyvíja, čo je pravda v jednej chvíli, je vzápätí vyvrátené a dosadené novou pravdou.
Veľa javov, ktoré boli prisudzované nejakému božstvu už veda dokázala objasniť, napríklad si ľudia počas búrky nevedeli vysvetliť vznik hromu a blesku a preto vznikol boh hromu a blesku Zeus. -
-
Ty tu však neustále hovoříš o jakési pověrčivé víře spojené s nevzdělaností. To však stojí mimo. Nemusím věřit v Boha křesťanského, řeckého či Boha z Asgardu. Věřím-li v tvůrce a přírodní zákony, nikdy mi to nijak nevyvrátíš. Problém je totiž ten, že Bůh je natolik abstraktní představa, že ho nelze vyvrátit. Dokážeš-li, že vesmír je podroben vzniku a zániku, řeknu, že ho stvořil Bůh, dokážeš-li, že vesmír je nekonečný, chytnu se teorie starověké stoy či Hegela a řeknu ti, že Bůh je vesmír sám, energie prostoupená ve všem, fungující jako neměnné zákony a manifestující se ve člověku bla bla. Prostě pojem Bůh je naroubovatelný na jakoukoliv teorii, a tak přestože má víra může být pevná až za hrob, samotná implementace Boha do univerza se může měnit stejně často, jako nové fyzikální teorie. Pokorný člověk ti totiž řekne, že si netroufá tvrdit "jak" Bůh je, ale pouze "že" je.
-
-
Ono to s vírou vědců není zase tak horké, někteří z nich sice říkají, že věří v Boha, ale ten většinou nemá nic společného s nějakým náboženstvím - jsou to vlastně přírodní zákony. Vis Einsteinovy výroky na adresu Boha, které věřící často mylně interpretují jako důkaz, že Einstein byl věřící, přestože to on mnohokrát osobně vyvrátil. Jinak ale souhlas, že víra a věda se navzájem nevylučují - za předpokladu, že obě strany zachovávají takříkajíc agnostický postoj.
-
-
Souhlasím, já také nehovořím o nějaké křesťanské představě Boha a sám věřím spíš v nějakou "přírodní nemilosrdnou spravedlnost". Zrovna ten Einstein se tuším inspiroval U Spinozova výkladu "Boha".
-
-
hele lidi dete stim bohem nekam za 1 toto forum je o hre a ne o Bohu ja v boha neverim jeto legenda verim ze buch byl ale je mrtvej byl to clovek a ti co veri v boha si musej uvedomit ze kdiz je buch bude i peklo a demoni tak si viberte ja verim ze clovek se vivinul evoluce proste jednoduche jak facka ja bych bohem osobne nechtel bejt protoze ti kdo veri v boha si musej asi myslet jo ten je super ma nadprirozenou schopnost stvoril zem a cloveka ale kdiz je tak mocnej proc dovolil hitlera hirosimu kdiz to byli nevini lide ?? tak to asi nebyl takovej hrdina moch prece zasahnout ne kdiz stvoril zem a tak dal to bych raci sel do pekla za zenskejma mariankou a votkou nez do nebe chlastat vodu a kazdej den se zanej modlit jakej toje borec
-
-
-
-
V niektorých prípadoch však umelé končatiny nebudú musieť ísť cestou náhrady, ale proste doplnku. Teraz konkrétne nemyslím, že si niekto dá prišiť dve umelé ruky navyše (i keď ktovie *2* ), ale že tie ruky budú operovať separátne od jeho tela. Celé je to prosto o tom, ako dostať signál z mozgu do umelých končatín. Nikde sa predsa nepíše, že musia byť prišité k ľudskému telu. Osobne si to predstavujem skôr tak, že jediné priame "vylepšenie" bude akýsi mechanický interface so vstupno-výstupným portom kdesi na hlave a k nemu sa budú dodatočne pripájať extérne zariadenia. Onen interface bude zabezpečovať ich komunikáciu s mozgom podobne, ako povedzme radič USB zabezpečuje prepojenie medzi tlačiarňou a počítačom.
-
-
Ja transhumanismus beru vsemi deseti, ale pouze se spojenim biologicke podstaty, tedy, upgradu organu na biologicke bazi ... a presne neco takoveho je naprsiklad ve svete Shadowrunu. Tam lide jsou spojenim augmentaci a genetickych zakroku a jednoduse se tomu rika Bodyware :)
-
"Bůh je mrtev, člověku je vše dovoleno."
-
-
God is dead. God remains dead. And we have killed him.
- Nietzsche -
-
1882: God is dead! -- Nietzsche
1900: Nietzsche is dead! -- God
*3*
-
-
Bůh není ! Lidé si ho vymyslely když si připadaly samotní a ten kdo v něj věří je hloupej.
-
-
Napadá mě taková jedna hláška z jednoho filmu... Myslim že v tom filmu šlo o dedictví :D
-
Nemůžeš házet všechny věřící do jednoho pytle. Sám taky v boha nevěřím, ale to mě neopravňuje k tomu abych o někom kdo věří tvrdil že je hloupej. Myslím si že když je někdo opravdu na dně, tak mu víra v něco ,,vyššího" může pomoct.
-
Rozum mi říká že není, ale něco, nevím co mi říká že je a nutí mě občas zapochybovat(klidně mi tu to renomovaní tiscali psychologové můžete zkusit vysvětlit *4*) . Ovšem tento názor je povrchní a hloupý.
-
-
stále boha personifikujete, říkejme mu "princip bytí"
-
Rozum by ti naopak měl říkat, že je, jelikož postupuješ-li přísně racionálně a na základě analogií se zkušeností z pozorování přírody (více či méně vágně), vždycky dojdeš k nějakému tvůrci. Naopak, představy typu: "nevěřím, jelikož jsem ho nikdy neviděl", "nevěřím, páč Bůh by nedopustil holokaust..." atd. se nezakládají na racionální úvaze, ale na jakémsi předporozumění, které jsi získal vývojem v určitém druhu společnosti. Tato předporozumění totiž více či méně pracují s představou milujícího Boha, antropomorfního Boha atd.
-
-
Ok, kdo stvořil tvůrce? Nebo se prostě jen tak objevil?
-
Lépe řečeno, rozum mi říká obojí. Jen se střetávají různé vrstvy mého vědomí. No, řekl bych, že nejsem znalostně, ani slovníkově natolik vyzbrojen, abych mohl efektivně diskutovat, tudíž odvolám na jeden moc hezký citát od jednoho vědce(mám to z jedné knihy, možná nebudu citovat doslova). "To že nemůžeme nahlédnout za oponu neznamená, že za ní nic není."
-
Platónův svět idejí je sice neměnný, jelikož ideje a Bůh, stvořitel všeho, "sídlí" mimo veškerý čas, ale smyslový svět je zatížen časovostí, a tak funguje kauzálně. Dá se říci, že jeho Bůh je příčinou všeho. Teď je otázka, zda se z moderního pohledu vesmírem má nazývat pouze svět smyslový (a tedy kauzální, fungující na principu příčiny a následku), což by znamenalo, že Bůh a ideje stojí mimo vesmír a jde tedy o jakési sféry, k nimž se lze dostat jedině skrz ctnost (u něj je to tedy vždycky hlavně o morálce), nebo zda se ideje nachází někde ve vesmíru společně s Bohem. Každopádně Platón je ve věci jakékoliv fyziky/metafyziky spíš básník, a tak je interpretace dost problematická.
Jinak článek je to velice zajímavý, zjistím si o tom víc. Zatím jsem ale spíše nakloněn teorii stvoření, kde tvůrce jest nekonečná entita vyskytující se v bezčasovosti, ale výtvor se řídí určitými zákony proměnlivosti. Můžu tedy jen doufat, že mi bude situace jasnější po přečtení knihy od nějakého fyzika, který se slitoval nad námi hlupáky a zpracoval všechny ty neuvěřitelně složité teorie do alespoň trochu srozumitelné podoby. Na to se budu snažit naroubovat svoje přesvědčení, případně ho změnit - co jiného mi zbývá, tohle je totiž už brutálně za hranicí mého chabého intelektu. -
http://scienceworld.cz/neziva-priroda/prakovy-vesmir-m-teorie-bez-singularit-a-inflace-6435 Nakonec by mohl mít pravdu Platón se svým věčným světem, a ne Aristotelés. Ostatně stejně uvažoval už Kant, proč by měl mít vesmír začátek a konec, co když jsou příčiny nekonečné?
-
Inými slovami Boh ostáva, mení sa len jeho definícia...
-
-
-
kdo si představuje Boha jako antropomorfní všemohoucí bytost na obláčku, je hloupej. ať už jde věřícího nebo zabedněného ateistu.
-
-
No ak si vezmem, že prípadný Boh by mal byť všemocný a vševediaci, tak sa od onej antropomorfnej predstavy líši na toľko, že to ani nie sme momentálne schopní pochopiť, nakoľko náš mozog ešte nie je natoľko vyvinutý. S týmto súvisí aj jedna zaujímavá úvaha.
Pred nejakými 65 milíonmi rokov boli predkovia človeka stále len malé, huňaté, krysovité zvieratká, ktorých vrcholom abstraktnej predstavivosti bola schopnosť vyhĺbiť si noru. Intelektuálny rozdiel medzi nami a nimi je obrovský. Predstavme si teraz, že sa ľudstvu podarí prežiť nasledujúcich 65 miliónov rokov a stále sa bude vyvíjať ďalej (prečo nie?). Dokážeme si predstaviť, kde bude intelektúalne potom? A to je len 65 miliónov rokov; z hľadiska veku vesmíru krátky čas.
Málo? Pred 3,5 miliardami rokov sa začali formovať prvé bunky. Telo priemerného človeka po 3,5 mld rokoch evolúcie pozostáva z niekoľkých desiatok biliónov buniek! Ako asi bude vyzerať potomok človeka o ďalších 3,5 miliardy rokov. A jeho intelektuálne schopnosti -- no skúste porovnať čo dokáže jedna bunka a čo celý človek.
A teraz, berme že množina znalostí je konečná; teda že je možné naučiť sa všetko. Nemôžme teda predpokladať, že superčlovek budúcnosti sa raz naučí a pochopí úplne všetko? Bude vedieť, ako funguje celý vesmír a ako v ňom môže čokoľvek zmeniť. Až sa raz rozhodne, že mu stávajúci vesmír nestačí a rozhodne si vytvoriť nový. Ako vševediaca, všechápajúca bytosť bude mať potrebné know-how a rovnako bude vedieť, ako si zabezpečiť všetky potrebné prostriedky.
Lenže púha dopredu nalinkovaná simulácia mu stačiť nebude... rovnako ako ostatne nestačí ani nám. Dopredu pripravený dej vesmíru, ktorý beží podľa dopredu pripravenej šablóny, je nuda. Superčlovek bude chcieť čosi, bude tam chcieť prvok, ktorý bude reprezentovať náhodu, ktorý sa bude samostatne vyvýjať a samostatne rozhodovať. Inými slovami, bude sa chcieť stať otcom, alebo ak chcete bude chcieť zostrojiť androida -- samostatne mysliacu bytosť... na svoj vlastný obraz. A zvyšok, zvyšok je už (možno) história... -
-
takový Danikenovský loop. hodně úsměvné *1*
-
-
Naštěstí vědci jako Newton nebo Einstein měli za boha vlastně přírodu. A otcové zakladatelé USA byli sekularisté a do značné míry dokonce ateisté, trochu ironie, vzhledem k tomu, že dnešní USA si na náboženství dost zakládá. *4*
-
-
Myslel jsem třeba Adamse, Franklina atd.
-
Koho tím myslíš? Washingtona, Lincolna nebo Puristy, kteří se tak nejmenovali zrovna náhodou?
-
-
-
problém bude spíš v tom, co říkal Wittgeinstein, totiž že Bůh je docela vágní a prázdnej pojem a lidé si za něj dosazují významy, které je spíš matou.
Já osobně dovedu svět vnímat pouze kauzálně, takže v nějakou první hybnou příčinu prostě věřím. -
-
Hmm, takže zastánce aristotelské filosofie? Myslím, že to je už hodně překonané, vzhledem k objevu existence kvantového světa. Nicméně, teorie Velkého třesku pro některé představuje onu prvotní příčinu. *3*
-
-
No, to bude ta problematika "absolutního času".
Tak se tu za pár let sejdeme a problém dořešíme :-D Pevně věřím, že aristotelská metafyzika půjde naroubovat na všechno. -
Cahir: Já též nejsem odborník, ale náhodná existence stejných částic na dvou a více místech najednou, vzniknuvších "z ničeho" a zase mizících, to mi moc jako příčina a následek nepřipadají, ale jak jsem už řekl, nejsem odborník, takže možná už melu kraviny. *4*
-
Teď ze mě mluví už jen hodně povrchní znalosti, ale nepracuje nějakým způsobem kvantová fyzika s příčinou a následkem na úrovni praděpdobnosti?
-
Cahir: No, hlavně v kvantovém světě příčina a důsledek přestávají platit.
-
Já osobně ji považuji za druhou příčinu.
Na filosofickou interpretaci kvantové fyziky si netroufám, na to jsem příliš velký nevzdělanec. předpokládám, že hovoříš o překonání absolutního času.
-
-
kdo inicioval onu prapříčinu? Whoa! There's the loop *1*
-
-
smejki: O to se ani nepokouším, mluvím pouze o "výtvoru".
-
myslím, že popis boha v čase je irelevantní
-
Člověk na základě zkušenosti a logiky opírajíc se o zásadu sporu. Che-li se hmatatelnější důkaz, musí asi nastoupit ona pověstná víra. proto píšu, že v první příčinu "věřím" *1*
-
-
-
-
No, Fuj!
-
-
to je Nietzsche. kostatoval faktický stav technicky vyspělé společnosti. smutné, vím
-
-
Vím, že jde o něj. Já tak nějak pořád věřím v osvětu a osvětou myslím "návrat" člověka k pokoře. Pokorný vědec mající úctu před krásou stvoření je moje naviní představa budoucnosti.
-
-
Reaguji na tvůj hlavní příspěvek.
Já si myslím, že budoucnost by mohla být klidně taková, nebo alespoň podobná jako v DXHR. Věř tomu, že kupa lidí podlehne jakémukoli módnímu diktátu, ať je sebeabsurdnější. Stačí když se nějaká budoucí ubercelebrita objeví s umělou prackou, a za chvíli bude mnoho zájemců o to samé. Je to dobře vidět v případě tetování, samozřejmě to není tak brutální zásah do organismu jako tech-augmentace, ale je to celkem bolestivá procedura a výsledek je na celý život. Dříve bylo tetování náboženským symbolem, nebo rozlišujícím znakem, dnes je modním doplňkem, který má každý druhý blbec.
Další je chorobná touha po dokonalosti u některých jedinců, kterou už dnes krásně vidíš třeba na plastických operací, převážně u žen. U některých z nich se o žádnou krásu nejedná a působí to doslova uměle, ale v plastikách se stále pokračuje. Takže pokud je někdo schopný dát si do prsou naprosto uměle vyhlížející, o několik čísel zvětšující implantáty, proč by si nenechal udělat syntetickou protézu?
Navíc, pokud si určitá skupina lidí tyto protézy opatří třeba z nutnosti (nehoda, atd.) a tito lidé budou silnější, rychlejší, inteligentnější, ..., jsem přesvědčen o tom že jim část populace bude závidět a nechá se "zmrzačit" dobrovolně.
Máš docela pozitivní náhled na lidi i budoucnost a já bych s tebou moc rád souhlasil, ale bohužel to vidím takhle *9* -
vědci dnešních časů paradoxně pokorní většinou jsou. naopak uživatelé výsledků jejich práce mají dojem, že poručí větru dešti.
-
-
-
-
-
-
Když si uvědomíte , že světu dnes vládnou spíš ekonomiční "mágové" (nazívat ekonomii vědou se mi příčí ) a výzkum implantátů a náhrad skomírá na okraji zájmu společnosti ... nemůžete čekat , že se starost o postižené změní ze dne na den v hon za vylepšením normálního člověka .
Bez úzké spolupráce mnoha odlišných vědeckých oborů to bude trvat déle než se zdá - a zadarmo se pokroku dnes už nedosahuje , kruh se uzavírá .
Není to o tom čeho je lidstvo schopno , ale o tom , kdo bude investovat .... a to si pište že už dnes nové srdce , či hloupé náhrady kloubů jsou neperspektivním ( rozumněj starým a sociálně vyloučeným) upírány už nyní .
O životě tak rozhoduje pracovník zdravotní pojištovny a na etiku se tu rozhodně ohledy již dnes neberou ..... -
-
Dokud budou většiny státních rozpočtů rvány do armád, místo na vědu, tak to opravdu moc brzo nebude. Když vidím, jak NASA má cca 20 miliard na rok 2012 a armádní rozpočet činí cca "jen" 1,5 bilionu dolarů, tak je mi do pláče. *9*
-
-
No jo on takový internet, tryskový a raketový pohon, GPS, počítače, jaderné elektrárny apod. byly výsledkem "mírové" vědy.... Armáda (tedy armáda civilizovaného státu, ne nějakých afrických křováků nebo tatarů ze Sibiře) se dokáže masivně zasloužit o vědecko-technický pokrok; věřím, že ve chvíli, kdy už nebude možné vylepšovat vybavení vojáků, budou vylepšováni sami vojáci a tehdy se dočkáme skutečných divů.
-
-
Plast a Nemesus: Toho jsem si vědom, ale to funguje právě kvůli tomu, že má armáda takové prostředky, kdyby je měli jiné (vědní) struktury, tak si myslím, že by byl přínos ještě větší.
-
-
To naprosto bezpochyby :)
-
-
Možné to je , ovšem aktuálně je vidět , že armáda investuje do technologií kde nebude poměrně nespolehlivá a na logistiku náročná lidská síla potřeba .
Obávám se že pokud by armáda vytvořila kyborgy cena lidského života by se smrskla na cenu technického vybavení ... -
-
To si úplně nemyslím, lidský mozek bude pravděpodobně pro vedení vojenských potřeba vždycky (a to na všech úrovních), navíc cena člověka v moderní společnosti nesmírně roste (někdy až na škodu), proč jsou "americké" války tak nákladné? protože americká veřejnost nechce ztráty, jak svých vojáků, tak "nepřátelských" civilistů, to vede k odpovídajícímu technologickému vývoji, proto se např. nepoužívá kobercové bombardování proti městům, ale přesné tomahawky apod.
-
-
-
Armádní vynálezy se používají i v civilní sféře, konkrétně v tom NASA snad nejvíc, družice etc :)
-
Armáda je útočná varianta policie a nástroj k silovému prosazování vlastních zájmů .... čili dokud se budeme bát sousedů a budou nás ovládat předsudky ... nikdy nedojdeme osvícení .
-
-
-
Vynikajúce video, sumarizujúce dnešné možnosti. No cesta k tomu kedy budú takéto protézy či implantáty vylepšovať vlastnosti je ešte ďaleká, kedže dnes ani nedosahujú funkčnosť toho čo nahrádzajú.
-
-
Již několik let máme čip který umí vracet zárodky zraku do mozku postiženého ..... jistě opotřebovává se , výkon slábne , tělo může po čase sondu odmítnout .... ale pokud se projekt s takovým významem a účinností dostal pouze na několik dní do hledáčku médií a pak bez hlesu byl přikryt články o Superstar , politickém pletichaření a Bartošové ...
Doba kdy si budete kupovat nové výkonné nohy co budou ladit s vaší večerní garderóbou se tak oddaluje - ne proto že by nešly vyrobit , ale proto že věcí které si zbytečně a ochotně kupujeme je už nyní dost a nikdo nemusí investovat do vývoje horentní sumy . Navíc ... jsou tu i tací co by řekli že jdeme proti bohu a základům celé západní civilizace ;)
-
-
Takhle se má dělat reklama.
-
Pěkný video..text na mě trochu moc dramatický *2*