Přejít na výpis diskuzí
Lidské úpravy z Deus Ex v reálu: kdy se z nás stanou kyborgové?
27.8.2011 | Petr Poláček
161 příspěvků
-
Ok, kdo stvořil tvůrce? Nebo se prostě jen tak objevil?
-
Snažit se můžou -- marně. Objektivní recenze je oxymorón. Bonusweb = moroni *5*
-
hele lidi dete stim bohem nekam za 1 toto forum je o hre a ne o Bohu ja v boha neverim jeto legenda verim ze buch byl ale je mrtvej byl to clovek a ti co veri v boha si musej uvedomit ze kdiz je buch bude i peklo a demoni tak si viberte ja verim ze clovek se vivinul evoluce proste jednoduche jak facka ja bych bohem osobne nechtel bejt protoze ti kdo veri v boha si musej asi myslet jo ten je super ma nadprirozenou schopnost stvoril zem a cloveka ale kdiz je tak mocnej proc dovolil hitlera hirosimu kdiz to byli nevini lide ?? tak to asi nebyl takovej hrdina moch prece zasahnout ne kdiz stvoril zem a tak dal to bych raci sel do pekla za zenskejma mariankou a votkou nez do nebe chlastat vodu a kazdej den se zanej modlit jakej toje borec
-
Na bonuswebu se zdřejmě snaží být objektivní. Lukáš Grygar se naštěstí o příliš objektivity nesnažil. Mě třeba zajímá víc názor recenzenta než tabulka s plusy a mínusy..
-
"... aby boli krajšie" - ano, snaží se dosáhnout představy o dokonalosti LIDSKÉHO těla. Těžko se to pak slučuje s představou, že se stanou ideálem jakési nevzhledné kovové pahýly... Ať chceš nebo, v člověku je úcta k lidskému tělu hluboce zakořeněnená - muži např. budou vždycky sexuálně toužit po perfektním ženském tělu. A nejen co se týče vzhledu, ale i tepla, měkkosti, hebkosti, prostě všemu, co k tomu patří. Z lidského tělo sálá neuvěřitelná energie, jestli jsi měl někdy holku, určitě mi dáš za pravdu *3* ...
A tady mě napadá otázka, jak na tom budeš při srovnání s někým, kdo se jazyk poctivě učil dvacet let. On bude rozumět i jemným nuancím, bude mít pro ten jazyk cit, bude schopen ocenit krásu poezie či stylistiku románu. Bude mít prostě hlubší vhled do problematiky. Co budeš ty, google translator? Moc se mi nechce věřit tomu, že ti někdo do hlavy naleje celou komplexnost a "krásu" jazyka. Ten tvůj jazyk bude prostě úplně bez života.
Sakra, omylem jsem to poslal dvakrát. For Conan. -
"... aby boli krajšie" - ano, snaží se dosáhnout představy o dokonalosti LIDSKÉHO těla. Těžko se to pak slučuje s představou, že se stanou ideálem jakési nevzhledné kovové pahýly... Ať chceš nebo, v člověku je úcta k lidskému tělu hluboce zakořeněnená - muži např. budou vždycky sexuálně toužit po perfektním ženském tělu. A nejen co se týče vzhledu, ale i tepla, měkkosti, hebkosti, prostě všemu, co k tomu patří. Z lidského tělo sálá neuvěřitelná energie, jestli jsi měl někdy holku, určitě mi dáš za pravdu... Většinu chlapů nikdy nebude vzrušovat kus kovu. A takhle by se to dalo přenést na cokoliv.
A tady mě napadá otázka, jak na tom budeš při srovnání s někým, kdo se jazyk poctivě učil dvacet let. On bude rozumět i jemným nuancím, bude mít pro ten jazyk cit, bude schopen ocenit krásu poezie či stylistiku románu. Bude mít prostě hlubší vhled do problematiky. Co budeš ty, google translator? Moc se mi nechce věřit tomu, že ti někdo do hlavy naleje celou komplexnost a "krásu" jazyka. Ten tvůj jazyk bude prostě úplně bez života. -
Lépe řečeno, rozum mi říká obojí. Jen se střetávají různé vrstvy mého vědomí. No, řekl bych, že nejsem znalostně, ani slovníkově natolik vyzbrojen, abych mohl efektivně diskutovat, tudíž odvolám na jeden moc hezký citát od jednoho vědce(mám to z jedné knihy, možná nebudu citovat doslova). "To že nemůžeme nahlédnout za oponu neznamená, že za ní nic není."
-
Ty tu však neustále hovoříš o jakési pověrčivé víře spojené s nevzdělaností. To však stojí mimo. Nemusím věřit v Boha křesťanského, řeckého či Boha z Asgardu. Věřím-li v tvůrce a přírodní zákony, nikdy mi to nijak nevyvrátíš. Problém je totiž ten, že Bůh je natolik abstraktní představa, že ho nelze vyvrátit. Dokážeš-li, že vesmír je podroben vzniku a zániku, řeknu, že ho stvořil Bůh, dokážeš-li, že vesmír je nekonečný, chytnu se teorie starověké stoy či Hegela a řeknu ti, že Bůh je vesmír sám, energie prostoupená ve všem, fungující jako neměnné zákony a manifestující se ve člověku bla bla. Prostě pojem Bůh je naroubovatelný na jakoukoliv teorii, a tak přestože má víra může být pevná až za hrob, samotná implementace Boha do univerza se může měnit stejně často, jako nové fyzikální teorie. Pokorný člověk ti totiž řekne, že si netroufá tvrdit "jak" Bůh je, ale pouze "že" je.
-
Podle me to tak brzo nebude...
Vemte si, ze BCI jsou na takove urovni, ze cloveku trva nekolik dni, nez pocitac nauci hybat mysi nahoru a dolu... -
no tak koncetiny asi ne, ale digitalni oko bych bral :)
-
Nikdy nepodceňuj túžbu človeka po sebazdokonaľovaní. Stačí sa pozrieť, čo sú dnes ženy schopné urobiť so svojim telom, aby boli krajšie, mali väčšie prsia a podobne. Ak by mi niekto ponúkol fungujúci mikročip, ktorý by mi napríklad umožnil hovoriť a rozumieť cudzím jazykom bez ich drilovania, neváhal by som ani sekundu...
-
Platónův svět idejí je sice neměnný, jelikož ideje a Bůh, stvořitel všeho, "sídlí" mimo veškerý čas, ale smyslový svět je zatížen časovostí, a tak funguje kauzálně. Dá se říci, že jeho Bůh je příčinou všeho. Teď je otázka, zda se z moderního pohledu vesmírem má nazývat pouze svět smyslový (a tedy kauzální, fungující na principu příčiny a následku), což by znamenalo, že Bůh a ideje stojí mimo vesmír a jde tedy o jakési sféry, k nimž se lze dostat jedině skrz ctnost (u něj je to tedy vždycky hlavně o morálce), nebo zda se ideje nachází někde ve vesmíru společně s Bohem. Každopádně Platón je ve věci jakékoliv fyziky/metafyziky spíš básník, a tak je interpretace dost problematická.
Jinak článek je to velice zajímavý, zjistím si o tom víc. Zatím jsem ale spíše nakloněn teorii stvoření, kde tvůrce jest nekonečná entita vyskytující se v bezčasovosti, ale výtvor se řídí určitými zákony proměnlivosti. Můžu tedy jen doufat, že mi bude situace jasnější po přečtení knihy od nějakého fyzika, který se slitoval nad námi hlupáky a zpracoval všechny ty neuvěřitelně složité teorie do alespoň trochu srozumitelné podoby. Na to se budu snažit naroubovat svoje přesvědčení, případně ho změnit - co jiného mi zbývá, tohle je totiž už brutálně za hranicí mého chabého intelektu. -
Souhlasím, já také nehovořím o nějaké křesťanské představě Boha a sám věřím spíš v nějakou "přírodní nemilosrdnou spravedlnost". Zrovna ten Einstein se tuším inspiroval U Spinozova výkladu "Boha".
-
Ja netvrdím, že inteligencia a viera v niečo nadprirodzené sa navzájom vylučuje, mám plno známych, ktorý sú inteligentný (doktorka, architekt,...) a veria v boha. Rovnako môže ateista uviesť 1000 dôkazov, ktoré podľa neho dokážu neexistenciu boha na ktoré uvedie veriaci 1000 dôkazov, ktoré podľa neho existenciu boha dokazujú. Takže filozofovanie na túto tému nemá zmysel.
K tomu, že sa viera a veda navzájom nevylučujú, by som mal skôr opačný názor. Základ viery je predsa v tom, že má byť nemenná, v niečo sa skrátka verí a tak to je. Veda sa ale neustále mení, stále sa vyvíja, čo je pravda v jednej chvíli, je vzápätí vyvrátené a dosadené novou pravdou.
Veľa javov, ktoré boli prisudzované nejakému božstvu už veda dokázala objasniť, napríklad si ľudia počas búrky nevedeli vysvetliť vznik hromu a blesku a preto vznikol boh hromu a blesku Zeus. -
Jako ve Star Wars to tu nidky vypadat nebude. To jsou romantické představy. V době, kdy budou možné podobné technologie bude víceméně vše nahrazené AI a lidé již nebudou zaujímat skoro žádné místo, jestli ještě vůbec budou existovat.
-
Ono to s vírou vědců není zase tak horké, někteří z nich sice říkají, že věří v Boha, ale ten většinou nemá nic společného s nějakým náboženstvím - jsou to vlastně přírodní zákony. Vis Einsteinovy výroky na adresu Boha, které věřící často mylně interpretují jako důkaz, že Einstein byl věřící, přestože to on mnohokrát osobně vyvrátil. Jinak ale souhlas, že víra a věda se navzájem nevylučují - za předpokladu, že obě strany zachovávají takříkajíc agnostický postoj.
-
Napadá mě taková jedna hláška z jednoho filmu... Myslim že v tom filmu šlo o dedictví :D
-
http://scienceworld.cz/neziva-priroda/prakovy-vesmir-m-teorie-bez-singularit-a-inflace-6435 Nakonec by mohl mít pravdu Platón se svým věčným světem, a ne Aristotelés. Ostatně stejně uvažoval už Kant, proč by měl mít vesmír začátek a konec, co když jsou příčiny nekonečné?
-
Nemůžeš házet všechny věřící do jednoho pytle. Sám taky v boha nevěřím, ale to mě neopravňuje k tomu abych o někom kdo věří tvrdil že je hloupej. Myslím si že když je někdo opravdu na dně, tak mu víra v něco ,,vyššího" může pomoct.
-
Proč má spousta lidí potřebu si myslet, že víra v Boha úzce souvisí s nevzdělaností? Víra a věda se nevylučovali, nevylučují a pravděpodobně nikdy vylučovat nebudou, to je jen iluze. Boha samotného můžeš teoreticky vyvrátit pouze v případě, že bys prozkoumal celý vesmír (kolik, že je podle teorie strun vlastně těch dimenzí?) a nikde ho nenašel. Jenže v tom případě by ti mohl někdo říct, že tvůrce ve výtvoru nikdy nalézt nemůžeš. Stejně jako kdybys chtěl mě, jako vynálezce konvice na zalévání, hledat v dotyčné konvici na zalévání. Stojím mimo svůj výtvor, a proto nacházíš-li se ty na/ve výtvoru, nemůžeš mě nikdy nalézt. Teoreticky, jakožto vědec/filosof můžeš zkoumáním výtvoru vypovídat něco o něm, a tím pádem o mně, ale nikdy mě nemůžeš dokázat, resp. popřít. Jedinou cestou k Bohu se tak stává jakási mystika/víra/magie a já nevím co ještě, jež podle některých umožňují kontakt s Bohem. Ať tak či onak, víra a věda stojí vedle sebe a vzájemně se nevylučují, spousta věřících vědců budiž důkazem.
K ostatnímu co jsi napsal mohu říct jen, že doufám, že lidé v budoucnosti zmoudří a opustí povrchní honbu za "dokonalostí".