Přejít na výpis diskuzí
Magazín Level nekončí, co to znamená pro Games.cz?
7.5.2013 | Petr Poláček
348 příspěvků
-
O tom snad rozhodnou čtenáři, ne?
Raději dobrou noc. Guten Abend! *7* -
SVŮJ PRVNÍ Level jsem si koupil před 8 léty. Od té doby dělám vše proto, aby se tento samozvaný herní magazín přestal vydávat. Například kudy jdu, tudy pomlouvám jeho autory.
Jsem rád, že jsem se po těch letech konečně dočkal plodů své práce a německojazyční médiobaroni z nakladatelství Burda & spol. přestali tento takřka bulvární plátek vydávat.
O to větší bylo mé rozčarování, když jsem se dověděl, že obchodní značku Level, jejíž pověst je trvale pošramocena téměř stejně jako pověst hitlerovských jednotek divise SS-Totenkopf, koupilo trio zlatým padákem vyhozených šéfredaktorů, pánové Ondřej "Draken" Průša, Piotr Polaczek a Johann Sebastian Bach.
Přestože se každý z jejich odchodů nesl v duchu hesla "po nás potopa", nezabránila jim jejich přízemní, pro autory Levelu typická, morálka v projektu dále pokračovat.
A tak se ptám: je dnes zapotřebí nadále vydávat časopis, jehož obsahem pravděpodobně budou 3 stránky editoriálů, 20 stránek inserce, komerčních sdělení a na objednávku šitých recensí, a 1 stránka s kuponém pro předplacení? Je možné dnes tuto ubohost a plnou hru za zenitem typu Baldur's Gate 1 nebo NHL 1995 prodávat za 300 korun?
Páne Ondřeji "Drakene" Průšo, odpovím vám sám: NE. Vašich editorálů jsem měl, jak se říká, až po krk. Nepochopím, jak se někdo může živit tím, že jednou za měsíc napíše krátké sdělení o prodeji triček Level a v MS Excelu vytvoří prostý, prudce vzestupný, graf prodejnosti.
Dejte si vlasy do culíku, nechte si narůst bradku a vraťte se k tomu, co vám jde nejlíp - totiž pohulování marijánky, ležení na špinavé dece a nechávání se mlátit od policistů. Děkuji! -
Nadšen ano a to on, co jsem občas slyšel, je, hlavně v simulátory atd. Rozhodně ale nemusí vědět všechno. Ani v jiných oborech každý nerozumí všemu a neví o všem...
A chápu ho, že pokud celý den sedí u kompu a pokud se v té době věnuje hrám nebo editaci článků o hrách, tak už pak nemusí mít chuť hrát zase hry. Doma, po práci. Přehánět to. A vsadil bych, že takhle je to u všech lidí na podobné pozici. Petr Poláček, Doskočil, Martin Bach... Jak často ve skutečnosti asi hrajou? *4*
Nechci se ho zastávat, ale mně nepřišel nějak "mimo"... Ale zas tak ho neznám. -
Proc deti? Jasne, vetsina redaktoru tam byli mladi, neokoukani redaktori, ale co ja vim, tak napr. Tomas Krajca nebo Jarda Mowald patrili uz do "stare" redakce Levelu. Takze bych to nezobecnoval, ze cela redakce hrej/levelu byli/jsou "deti".
-
Ale tak od dob Doupěte přece jenom uběh už nějakej ten čas. V současnosti většina her, co se objevujou na DVD už dávno prošla slevama na Steamu (což je vyloženě záležitost poslední doby, cca 3 roky), takže se podle mě naopak změnšuje skupina lidí, co to kupujou jenom kvůli hře a časopis je víceméně nezajímá. Samozřejmě to chce úplně změnit přístup k dělání časopisu, jak už tu psala spousta lidí, ale věřim, že to nová redakce zvládne, protože sami asi cítí, že v současný podobě to pokračovat nemůže
-
Tak když už tu jsem... Vlastně bych měl držet hubu (Hrej je konkurence, že), ale to nejde. Zdeněk makal jako šroub, ať už jako řadový redaktor, kdy jsem ještě v Levelu byl, tak i jako zástupce šéfredaktora, co jsem mohl vidět. Napsat, že měl laxnější přístup prostě není vůbec fér. Co se týče nehraní her, ono to asi pro mnohé bude překvapením, ale čím víc toho člověk dělá mimo recenzování (ale i čím víc jen recenzuje), tím méně času opravdu má na hraní her. Myslím, že každý z nás má doma poličku s imaginárním nápisem "Až bude čas", kde se mu hromadí tituly, ke kterým doufá, že se dostane.
-
Naopak, poslední týdny a měsíce se to pěkně rozjíždělo. Třeba videoobsah mají nejlepší široko daleko.
Nejlepší by bylo spojit to nej z games.cz a to nej z hrej.cz (resp. starého Levelu) a Score se může jít klouzat. Teda pokud tam dotyčným fakt nejde jen o přiložené hry... -
Nemyslím to proti dotyčnému osobně. Jen konstatuji jaká byla situace. Nicméně pokud měl na časopis z postu zástupce šéfredaktora vliv Z. Princ, nedivím se, že to šlo s časopisem z kopce. Zástupce šéfredaktora, kterému se stávalo, že nevěděl jaká je u časopisu plná hra, v hpodu opakovaně a otevřeně deklaroval, že ač je herní redaktor, tak nemá čas na hraní her, mnohokrát se stalo, že nevěděl zcela podstatné věci o zásadních titulech herní historie atd. Myslím, že herní novinář musí být nadšen pro svou práci a hry musí být pro něj velmi podstatnou součástí života, což se poté přenese do jeho práce. Pokud to není o nadšení, ale přístup je laxnější, musí se to zákonitě projevit.
-
No vidím to stejně. dokonce Petr P. několikrát zmiňoval , že pro časák bez DVD neuzrál čas a dával příklad v Doupěti. Místní nadšenci včetně mě si ho koupí ,ale kdo ještě , to fakt nevím .
-
Všude je to ale prezentováno tak, že bez zásahu Poláčka a spol. by Level uplně zaniknul, to mi moc nesedí na dlouho chystaný plán. Chápu tvoji nedůvěru, ale nehledal bych za tím podobné teorie, minimálně do doby, než uvidíme co z nového Levelu bude. Spíš bych se bál, že je to všechno až moc hurá akce a jenom prodlužování neodvratného konce, nicméně doufám, že se pletu i já.
-
Tak to je snad jedno co bude s těmi Budulínky ze staré redakce? Vedli LEVEL od desíti k pěti, nudili, a hlavně pro mě to byli děti.
-
Tak já se tedy ozvu, protože de facto nemám teď v Levelu ani korunku, ale celé jsem to sledoval a občas se nestíhám divit, co vzniká za hypotézy.
Moc nechápu konstrukci, že Petr něco připravil ("a mají plán". Je to absurdní. Levelu (bohužel, kluci tam fakt dřeli a makali) klesala čtenost a Burda ho nakonec odpískala. Konec. Finito. Proto mi naprosto nepochopitelná přijde úvaha, že to je "podraz na autory", kteří tam psali doposud. On Petr (a ostatní) Burdu k tomuto kroku nepřinutil a kluky o džob nepřipravil.
Stejně tak moc nechápu "navíc, co s nimi bude", jako kdyby tohle měl řešit Petr Martin a Draken... tohle je přece záležitost Burdy - a samozřejmě těch lidí. Osobně jsem byl v několika redakcích, které končily nebo byly radikálně transformovány, protože tahle doba je pro časopisy krutá, a vše je sbohem a bez šátečku... Ale Hrej zůstává, což určitě není málo, Zdeněk to zdůrazňuje jak může a přijde mi, že se tohle opomíjí (a těžko nad tím necítit lítost, ostatně známe se, pracovali jsme spolu).
Přijde mi, že se tu míchá páté přes deváté a vymýšlí konspirační teorie a zaměňují vydavatelství, redakce a nevím co ještě, aby z toho nakonec vylezlo spiknutí. -
Co bude se starou redakcí?
Jinak doufam, že do toho New Levelu nebudete cpát moc screenshotů a artworků. Zbytečně to zabírá místo a stejnak každej vše hned vidí na netu.
Souhlasim s lidma, který jsou pro minimum recenzí a žádný novinky. Taky nemam rád rozhovory s už tisíckrát položenýma otázkama.
Dost bych uvítal zaměření na kvalitní indie hry, který nejsou jen klon starejch, provařenejch hříček.
Make it as interesting as possible, please.
Good luck, but I feel sad for the "old" line-up. -
zvolte formát ala miniLEVEL bez zbytočných príloh a pod. a máte doživotného predplatiteľa :)
level, časopis mého mládi :) -
BEZ DVD!!!! S cenou do 100kc a velikost formatu bych klidne zmensil na A5 nebo nejakou tu special velikost jak ma National Geographic, (abych si ho v praci mohl nepozorovane pasovat na hajzl :D ), hodne rozhovoru se zajimavima lidma a misto toho DVD s hrama co me nezajimaji bych bral vasi spolupraci s nejakym hernim eshopem a v platku nejaky ty slevicky a akcicky na nakup her co me zajimaji. Jinak si pockam na prvni cislo jak se toho chopite kluci a pak popremyslim o preplatnym. Ale kazdopadne vam drzim palce, LEVEL jsem mel vzdy rad ale ta cena byla proste vysoka.
-
Ok, výjimka zřejmě potvrzuje pravidlo, já s tím nemám problém :).
-
Na epochu sere pes, ve 21. století jsou možná trošku přemrštěný titulky, ale prostě zajímavý to je, informace jsou seriózní a srovnávat to s bulvárem je teda hloupost. Teď už mě prosimvás přestaňte jeb@t...
-
To jsi si četl spíš nějakou inzerci, ne? :-D Všechny články, které jsou obsažené v tom časopise NESOU nějakou informaci už ze své samotné podstaty, takže je NEMOŽNĚ "vlastně se nic nedovědět".
-
Já vím, budu mít hodně mínusek, ale na to já kašlu...
Přijde mi to, jako důmyslný plán, který je dlouho dopředu vykonáván. Za jakých okolností Petr Poláček odešel z tehdejšího Levelu, to je věc, která má několik verzí - proč a jak se to stalo... De facto to působí jako "Tady mě nechtějí, udělám si to po svém." Máme zaběhnutý web, přetáhneme lepší - profláklejší autory a nyní vlastníme (byť soukromě) i kvalitní a léty zaběhlou značku. I tohle je názor, se kterým jsem se setkal a já vlastně nevím, co si myslet. Mě osobně se to jeví jako podraz na ty autory, kteří pro Hrej.cz a Level odvádějí kvalitní práci. Pokud je tedy pravda, že to netušili do poslední chvíle.
Navíc, co s nimi bude? Ano, mají svůj web, ale tak přeci, pokud by dostali nabídku, nejsou proti, jak je známo. Já teď řeknu něco, za co budu ukamenován, ale je to názor a buď s ním nesouhlasím a nebo reaguji opačně. Petr na mě osobně, poslední dobou působí tak říkajíc nespolehlivě. Je to možná dáno tím, že věci se sypou a takový člověk je obětí své práce. Mám strach, co z nového LEVELu vzejde... -
21. století jsem prolistoval jen párkrát, ale to, co jsem od RF HOBBY viděl trochu víc, hlavně jejich historické časáky a speciály + Z&N (zbytek je čistej bulvár už od názvu), ve mně vzbudilo dost podobný dojem, jako má z 21. století ringmancz.
Když budu konkrétní, třeba Epocha je z většiny typický bulvár, akorát se tam propírají skandály z dob minulých :).