Přejít na výpis diskuzí
Mass Effect 3 ještě jednou a lépe aneb naposledy o konci
28.6.2012 | Petr Poláček
367 příspěvků
-
Pro autora:
Na ty konce vznikla gigantická vlna reakcí a některé z nich byly velice sofistikované rozbory vysvětlující, jak tam selhávají základní scénaristická pravidla (myslím ta pravidla, která platí pro všechny žánry filmů a knih, snad kromě silně artových záležitostí), jak moc to odbočí od cesty celé série atd. a psali to lidé, kteří o daném oboru něco vědí (třeba spisovatelé).
Každý má právo na svůj názor, ale od novináře bych přecejen čekal alespoň náznak objektivity. Celý článek si ale z nespokojených hráčů slušně utahuje.
Chování typu "mě se to líbí a tak je to dobré" je taky hezké, ale ne u recenzenta - ten má svůj názor, pokud ale není "odborný" tak je o ničem a je to asi tak nápomocný, jako názor mé babičky.
K čemu se chci dostat: člověk který nechápe problémy s daným koncem nemá takový článek vůbec co psát, zvlášť když stačí trocha hledání a racionálně uvažující člověk (který alespoň náznakem chápe, jak fungují dějové linky, motivace a vývoj postav atd.) prostě musí pochopit, proč jsou ty konce špatné, byť může být rád, že mu to nevadilo.
Děkuji za autorský článek, který by se neztratil na blogýsku 15letého klučiny. -
-
A svůj vlastní názor, pohled či analýzu přidáš, nebo se budeš jen ohánět fiktivníma kapacitama? Jen pro úplnost, na článku nic objektivního není, nikdy nebylo a chraň bůh, aby bylo. Je to názor, komentář a rád bych ho konfrontoval s názory ostatních hráčů.
-
-
Tak to nemá být článek o konci Mass Effect 3, ale komentář. Má to tam být napsané a ještě lépe odděleno od zbytku článků, protože novinář přináší informace, nedává do toho své pocity.
-
Bohužel s ním musím souhlasit, objektivní tenhle článek rozhodně není.
-
pýcha dostala silný zásah, tak panáček kope a škrábe seč může *15*. nebudťe okamžitě tak ofenzivní, peace and love bro *14*. Jen tak pro úplnost, kolik ti vynese psaní jednoho článku? Uvažuji, že bych také do tehlé brandže začal fušovat *5*
-
-
Povies mi ako velmi koniec odbocil od cesty celej serie? Fakt ma to brutalne zaujima
-
-
Kde začít, možná abych neplácal prostor tak si to spíš vygoogloj ale dobře pár rychlích potřehů scénářových: Cerberus se za 3 roky dostal z malé black ops organizace do armády, která je schopná operovat v na desítkách planet, držet v šachu jak alianci tak hrozit dalším rasám. Nehledě na útok 13 milionové citadely, kterou se jim zádadně podařilo obsadit navzdory tisicovým pořádkovým silám, stálé flotile která tam tou dobou kotvila apod (nepočítám opevněnou Omegu, kterou dobili v komixu). Srovnej si kolik lodí bylo potřeba na zníčení jednoho Reapra. Opravdu si myslíš, že by galaxie ustála takhle velkou invazi ? Mass Effect 3 uhnul z cesty kvalitního a uvěřitelného sci-fi a dal se na dráhu levného amerického akčního scifi seriálu. Ano dá se nato koukat ale příběh za tím moc nehledáš. Plus se rozhodl, že najednou začne filotzofovat na téma extistence nějakého deus ex machiny, který ale vůbec nikdy nebyl zmíňený a v závěru popře vlastně celou snahu a dost věcí které jsi celou sérii tvořil (syntetici musí vždy zníčit organiky...ehm právě jsem dal dohromady Gethy a Quariany...to se nepočítá...asi ne). Mohl bych pokračovat ještě docela dlouho.
-
-
No je vidět, že se hodně vyznáš, když organizaci, která funguje několik desítek let, nazveš 3 letou black ops organizací. Připadá mi to jak kdybys nehrál ani jeden díl a ani nečetl komiksy/knížky. Proč měli ve trojce najednou takovou armádu, tam bylo řečeno myslím dostatečně, stačí vnímat konverzace při soubojích.
-
-
Hrál jsi ME1 ? Ano nečetl jsem všechny knížky a komixy ale v ME1 je docela jasně řečený, že to je teroristická organizace. Jistě s TIM ji určitě značně posílil a je možné, že by udělala takové akce jako třeba útok na nechráněný Mars. Ale prosím, vysvětli mi jakto, že měli takovou armádu.
-
-
"Však to tam řečený bylo že to je teroristická organizace, ale v už v tý době bylo prolezlá skrz na skrz všemi spektry Aliančních hodnostářů. A armáda? Proč asi útočili na lidský kolonie a unášeli lidi? Proč Sanctuary? Proč byli vojáci modifikovaný reaperovskou technologií? Zkrátka nevinný lidi přetvářeli na svoje shock troopery, je to v 3 několikrát řečený." Dobrá ale Sanctuary vzniklo teprve s útokem Reaprů co jsem pochopil. A jednotky Cerberu se skládají čistě z lidských bytostí a tudiž je opět dosti omezen počet a po útoku na Citadelu Cerberus ztratil důvěru a podporu lidí (několikrát je zmíňeno v rozhoverech, že lidé do Sanctuary už nepojednou). Prostě je nereálné aby Cerberus dokázal bojovat na tolika frontách zároveň s takovou efektivitou. Ano byl prolezlí všude ale nezapomeň že s útokem na alianci začala dost silná čistka podporovaná Liarou (jako Shadow Broker). A nezapomeň na vnitřní rozkol v Cerberu který útok na alianci způsobil. Prostě místo sabotáží a drobných útoků mají základny, flotily a obrovské množství vojáků.
-
Však to tam řečený bylo že to je teroristická organizace, ale v už v tý době bylo prolezlá skrz na skrz všemi spektry Aliančních hodnostářů. A armáda? Proč asi útočili na lidský kolonie a unášeli lidi? Proč Sanctuary? Proč byli vojáci modifikovaný reaperovskou technologií? Zkrátka nevinný lidi přetvářeli na svoje shock troopery, je to v 3 několikrát řečený.
-
-
-
-
Stručně řečeno hrdina k něčemu směřuje (v sérii několikkrát) a nakonec, napříč všemu se mu to povede (nebo alespoň zemře snahou). Na konci toto neplatí (je úplně jiný, než konec jedničky/dvojky). Navíc vždy směřuješ k jasným cílům, máš jasné nepřátele atd. - jak do toho všeho zapadá konec, kde jsi jako loutka, která nemá vlastní názor (poprvé za celou hru), nevzdoruje (poprvé za celou hru), kde se objeví nový záporák (poprvé za celou hru)?
jinými slovy - ten konec nebyl epický/blockbusterový/heroický (jakkoli tomu chceš říkat) což by nevadilo, jenže celá série JE epická - proč zrovna konec ne? btw epický konec neznamená happyend. Jeho nelogičnost pak pramení čistě z technických selhávání scénáře. -
-
Co nie je na tom epicke? Ako ze nevzdoruje? Stretol sa s tvorcom Reaperov, ktori mu povedal ako sa veci maju a co vlastne chcu. Tu sa trochu menia motivacie postav na zaklade novych skutocnosti. A pritom aj tak nemusia. Staci dat destroy koniec alebo nesuhlasit ani s jednym. Stale je tu moznost volby. A neobjavil sa ziadny novy zaporak. Je to Reaper, teda ich kolektivna mysel.
-
-
ty si prave ten typ cloveka o ktorom pisal v prvom prispevku. nechapes ako funguje dej a co tam je zle.
-
Smrtelně raněný a nepředstavitelně vysílený se střetl s průsvitným děckem, který mu řeklo, že je fotr zhouby lidstva a že má tři kouzelný řešení. Já nevím jak ty, ale já bych mu v takový situaci určitě uvěřil a honem bych si spěchal nějaký to okamžitý řešení galaktickýho harvestu vybrat...
Podle mě jediná logika v tomhle je, že hlavní hrdina kdesi v podvědomí cítí, že umírá dole na zemi ožehlej na škvarek. A to nadechnutí osobně beru jako vítězství vůle, toho, že Shepard nezakolísal a ze svýho rozhodnutí zničit Reapery neuhnul, i když mu komatická (nebo jakákoliv jiná) vize nabízí další volby, který by třeba pro mýho paragonskýho Sheparda byly možná i lákavější.
Nakonec snad ještě dojdu k tomu, že i ten původní konec byl lepší než znovu děravý EC. -
A co je na tom konci epického?
-
-
-
-
-
Jako fanoušek série Mass Effect a scifi obecně nesouhlasím. Scénářů jsem pár napsal, jejich tvorbu studoval a dramatrugii jsem studoval 3 roky. Bohužel Mass Effect nedokázal prosadit svůj potenciál. Stalo se tady to, že z RPG jsme v závěru hry dostali interaktivní film. Už samotná možnost "přehrát rozhovory automaticky" o něčem vypovídá. A jak říkala moje profesorka. Když příběh nesedí na konci tak bývá chyba na začátku. Extendet Cut...vylepšila konce ME3 ale bohužel neopravila to, naco všichni nadávali. Osobně se mě třeba líbí možnost poslat Catalysta do určitých mezí. Přestě tak jsem si představoval temný konec kdy bych nechal Reapry vyhrát ale bylo by hezké kdyby se v této možnosti moje War Assets projevili. Nikdo mě prostě nevymluví, že Happy End měl možnost hráč získat. Protože Shepard, podobně jako kapiták Kirk, nevěřil v No-win scénáře.
K tomu , že hráči by neměli kybycovat do příběhu, kdo jiný ví co by chtěl vidět, když né hráči co tu hru budou hrát. A to by jste se divili kolikrát přijdou s mnohem lepším koncem než samotní vývojáři ( například zajímavá teorie indoktoríny). Bohužel žijeme v době kdy nekompetentí lidé jsou na vysokých pozicích a i mistr tesař se někdy utne. Smutné je že z legendární hry se stal pro mnohé symbol špatně ukončeného scénáře, destruktivního vlivu mainstreamu a špinavé hry některých vývojářů a firem. -
-
"Už samotná možnost "přehrát rozhovory automaticky" o něčem vypovídá." - To nevypovídá vůbec o ničem. Někdo chce hlavně střílet emzáky a stačí mu, když mu na pozadí běží nějakej příběh. Dokud to mě jako RPG hráče neomezuje, nemá mi to proč vadit. Náhodou, je to šikovná fičurka.
"K tomu , že hráči by neměli kybycovat do příběhu, kdo jiný ví co by chtěl vidět, když né hráči co tu hru budou hrát. A to by jste se divili kolikrát přijdou s mnohem lepším koncem než samotní vývojáři ( například zajímavá teorie indoktoríny)." - Myslím, že jsi nepochopil, co chtěl básník říci. Pointa je, že když se já rozhodnu napsat knihu, píšu ji JÁ a ne moji fandové... Ať si mně pak klidně zj*bou - konstruktivní kritika vítaná, ať mě klidně bombardují nápady v době, kdy knihu oznámím, ale to je tak nějak všechno, co by měli dělat. -
-
Cahire ty hovaďáku, zeptám se tě na jedno. V jakém regionu probůh používáte slovo fičura? :D Jaký to má prosímtě etymologický původ?
-
-
feature?
-
-
panejó tak to by mne nenapadlo ani kdybyste mi ruku řezali :) dík jak cyp bodrý kolemdoucí.
-
-
-
Nesouhlasím s tebou. Pokud chce někdo střílet emzáky, tak na to má právo, ale proč by si tedy do psích náušnic kupoval Mass Effect 3? Mass Effect byl celý vystavěn na skvěle vyprávěném příběhu ne na střílení.
-
Vypovídá o tom, že hra, původně hardcore, scifi RPG byla uzpůsobena tomu, aby si ji opravdu mohl zahrát i Lojza co paří CoDko. Asi ale každy čekáme od RPG něco jiného. Já v něm opravdu hledám ten role playing protože kdybych chtěl střílet Emzáky tak mám kopu jiných her které tohle zvládnou.
S tou knihou jsis trochu naběhl. Konkrétně poslední Mass Effect: Deception měl tolik chyb a nesmyslných prohřešků proti světu ME, že se musel velmi, velmi předělat https://docs.google.com/document/d/1XBpMF3ONlI308D9IGG8KICBHfWKU0sXh0ntukv-_cmo/preview?pli=1&sle=true ale ano, jistě. Jak říkám já jsem za Extended cut šťastný. Jen bohužel nastalo to že vlk se nažral a koza zůstala celá. A přitom když tam hodili ten nový konec s odmítnutím Reaprů (nebudeme měnit konce Ha ha ha ) tak tam mohli šoupnout i ten s dobrým koncem. -
-
ME nikdy nebyl hardcore. Ani jednička nebyla hardcore.
" Asi ale každy čekáme od RPG něco jiného. Já v něm opravdu hledám ten role playing protože kdybych chtěl střílet Emzáky tak mám kopu jiných her které tohle zvládnou. " - A tys ho tam snad neměl? zjednodušeně: Když vytvořím příběh, v němž jsou volby, RPG hráč je spokojen. Když to RPG vezmu a přidám do něj mód, který rozhodování uzamkne a dělá tudíž z příběhu jen velice podařenou kulisu, je hráč akcí spokojen. Na začátku si můžeš vybrat, který z módů chceš hrát => hráč RPG i hráč akcí jsou spokojeni => všichni jsou spokojeni. První otáka: Proč jsi ty nespokojen? Druhá otázka: Co že to teda dokazuje?
Já jsem si ničím nenaběhl. Že se někdo pod tlakem komunity rozhodne změnit svojí knihu je jeho věc. Nijak to nevyvrací můj či Poláčkův názor na problematiku. Co člověk to názor, víš... Jestli sis nevšiml, tohle nejsou skutečnosti z ranku vědeckých faktů, v nichž potvrzení A vyvrací B... -
-
Na dnešní poměry to byl hardcore. A ME1 bylo RPG jako řemen. Pak to ME2 mnoho herních funkcí zjednoduš a je pravda, že třeba úpravu zbraní ME3 trochu upravil.
"A tys ho tam snad neměl?" Velmi velmi zjednodušený. Nepovažuju za role play, když můžu jednu a tu samou věc říct buď hezky a mile nebo naštvaně typu: "můžeš jít se mnou prosím? / Sakra ty jeden z**de, pojď se mnou!" ne to není role play. Plus ME3 jede dost vyhraničených kolejích. A rozdíl je dost minimální zda jaká jsem udělal v minulosti rozhodnutí.
" Když to RPG vezmu a přidám do něj mód, který rozhodování uzamkne a dělá tudíž z příběhu jen velice podařenou kulisu" Jasně ale pak už to není ME a já pochybuju, že si někdo ME3 kupoval kvůli tomu střílení. Ale to zase ubíháme od tématu. Příběh musel být zjednodušený tak aby mohla tahle "chytrá věc" fungovat. Tudíž se nemohl dost větvit. Pak by akční hráč přišel třeba o polovinu hry protože nemohl někde nějak rozhodnout.
"Že se někdo pod tlakem komunity rozhodne změnit svojí knihu je jeho věc."Tohle byl precedent. Takže špatně napsaná kniha plná nesmyslů je ok na změnění ale špatná hra plná nesmyslů na které upozorňovali často ti samí lidé, je ok??? Hmmm -
-
"Tohle byl precedent. Takže špatně napsaná kniha plná nesmyslů je ok na změnění ale špatná hra plná nesmyslů na které upozorňovali často ti samí lidé, je ok??? Hmmm" - Nechápu tě. Já jsem někde něco takového tvrdil? Obecně: jsem autor (knihy, hry, autíčka na dálkové ovládání atd.) a napíšu komunitě, že se chystám něco novýho udělat a jsem otevřen nápadům (fanoušci si vymýšlejí, co by rádi viděli, já pro inspiraci sjíždím fóra, dělám průzkum atd. - dosud v pohodě. A pak čus, nazdar, je to moje dílo, dělám ho já a já ho udělám tak, jak chci já. Vydám ho a očekávám reakce - konstruktivní kritiku si vezmu k srdci, radostné ohlasy mě inspirují k další tvorbě atd. A tohle je to jediné, co já tu celou dobu tvrdím, nic víc. Toť můj názor.
Nevím no, mně přišla trojka rozvětvenější než dvojka, ale to je jedno...
BTW, napsal jsem před nějakým časem uživatelskou recenzi, tak jestli tě to zajímá přečti si ji. Nejsem takovej trapák, abych si dělal rekalmu *1* , píšu to proto, že tu se tu dotýkáš témat typu: jak moc bylo ME1 hardcore RPG apod., což je opravdu na nekonečnou diskuzi. V recenzi mluvím o celé trilogii a předkládám jasné stanovisko.
BTW, opět nemáš pravdu, že by ona "chytrá věc" nemohla fungovat. Jestli víš něco o vývoji her, pak víš, že v RPGečkách se volby větví na pavouky. Vybíráním určitých variant si ty jako hráč vytváříš jeden příběh, jednu cestu, resp. sleduješ jednu z variant scénáře. No a pro vývojáře není absolutně žádný rozdíl v tom, jestli "uzamknou" košatě rozvětvený příběh, nebo jen minimálně rozvětvený - prostě jen vybereš jednu variantu jak default a kanón, dělalo se to tak u RPGéček předtím, než ME přišel s revoluční metodou importu savů.. Tvůj komentář je nesmysl.
-
-
-
-
""Už samotná možnost "přehrát rozhovory automaticky" o něčem vypovídá." - To nevypovídá vůbec o ničem. Někdo chce hlavně střílet emzáky a stačí mu, když mu na pozadí běží nějakej příběh. Dokud to mě jako RPG hráče neomezuje, nemá mi to proč vadit. Náhodou, je to šikovná fičurka."
Takhle bych mohl obhajovat i auto-aim. *3* -
-
Nechápu analogii.
-
-
analogie je více než zjevná brouku *3*.
-
RPG hra, která si zakládá na aktivním zasahováním hráče do rozhovorů má možnost tenhle základní pilíř své výjimečnosti ignorovat = Akční hra, jakákoliv, která staví na skillu hráče má možnost, nebo jedinou možnost, automatického zaměřování.
-
-
Hairy: No myslel jsem, že to uvádíš jako negativní protiargument a nechápal jsem proč.
-
Vždyť říkám, že to tak můžu obhajovat. *3*
-
No tak pokud si ten autoaim můžeš vypnouta je zakázanej třeba v multiplayeru, pak je podle mě všechno v pořádku. Pak je to správná analogie. Hra, která obsahuje fičurky, které je možné si povolit/zakázat a to stím, že obě varianty jsou vybalancované, je šikovně a komplexně nadesignovaná.
-
-
-
-
-
-
Keby aspon polovica hracov (fanusikov) ME serie mali tolko inteligencie ako autor clanku, nebol by okolo konca ME3 taky rozruch, lebo by tu hru pochopili. Dokazal to autor, dokazal som to ja, dokazali to aj ini. Len tie deti na BSN potrebuju vodit za rucicku. Ano detaily su dolezite, ale ME3 ma dostatocne dobre zakoncenie (iked nie dokonale). Koniec ma logiku a dokonca ju mal aj pred tym, len si ju trebalo domyslet a ked hrac daval pozor, vzdy davala jeden a ten isty zmysel. Takze suhlasim s tym ako autor hovori o fantazi. Ja ked som presiel ME3, moja fantazia bola presne taka aku dali do Extended Cutu. Rozdiel bol v tom ze pred tym som si to domyslel a teraz som to aj videl. Je sitce pekne vidiet zhmotnenie myslienok, ale ja to nepotrebujem. Ku kniham tak isto nedavaju videoobsah.
-
-
To jsem si taky říkal. Akorát se mi zdá, že destroy je best pro lovestory pokud Liara nepřipne Shepardovu cedulku.
-
Víš on problém je v tom, že ME byl velmi vysvětlivý. Vše ti popsal do největšího detailu a právě proto byl jeho svět uvěřitelný. Ano nechal ti malé nevysvětlené věci ale vem si třeba Kodex, který ti do podrobna vysvětlili jak funguje pohon, biotika apod. I oba konce předchozích dílů ti vysvětlili vše, od motivace postav po dozvuky tvých rozhodnutí. A právě proto je konec ME3 tak nepřijatelný pro fanoušky. Ten konec se hodí pro hry jako DEUS EX kde se pracuje s tajemnem, fantazií hráče. Proto mě třeba nevadil konec DE:HR (který je velmi velmi podobný ME3 koncům) a jestli někdo bude argumentovat, že happy end je klišé apod. uvědomte si že ME je zaplněný klišé od výběru postavy po charaktery. Jenže proto se to tak hezky hrálo.
-
-
A jak se díváš na takovou sérii Alien, která je výjimečná právě tím, že každý díl režíroval typově úplně jiný režisér, a proto je každý díl dokonce jiný žánr? Ty prostě zavádíš distinkce dobře/špatně tam, kde nemají co dělat.
Mimochodem, mezi ME1 a ME2 je veliká rozdílnost snad ve všech směrech. -
-
Alien - Strašidelný se skvělou atmosférou. Aliens- Super, sice akčnější ale ještě hutnější atmosféra (můj oblíbený) Aliens 3- Nějak nic moc, ani nenadchnul ale měl svoje světlé chvilky. Alien 4- Sračka, pěkná nápad ale provedení je hrozné. Prométheus (pokud ho počítáš)- Opravdu hrůza, pěkný po vizuální stránce ale s tolika chybama a špatně vystavěným příběhem a postavama, že se jedna moje kamarádka dokonce po zkočení rozplakala.
Ano po gameplay a herních prvcích to byly rozdílné hry ale po vystavbě scénáře a postav jsou to oba dva klenoty se stejným základem a stejně vystavěným koncem. Ale tady asi oba narazíme nato, že já budu považovat ME3 za zklamání a ty naopak za progres a neschodneme se. Věřím, že by jsme mohli takhle argumentovat hodiny a oba budeme mít v něčem pravdu. Ale kauza zašla už tak daleko že ani jenda strana neuzná argumenty té druhé.
-
-
-
Tak "pane geniální", zapojil jsem svou fantasii (teď mluvím o původních koncích) a vyšlo mi z toho tohle:
zničení - zničíme veškerou technologii kterou máme, mass relays, gethy, zabijeme sebe a zbytek galaxie necháme na pospas válkám o ty zbytky půdy na kterých se dá ještě něco pěstovat (lodě nefungují - žádné cestování nebo obchod)
ovládnutí - utopie, síle reaperů neodolá ani Shepard a pravděpodobně by se z toho zbláznil, což by neskončilo dobře; a jak z historie moc dobře víme, utopie nikdy nevydrží
syntéza - změnil jsi podstatu veškerého bytí proti jeho vůli, určitě ti jsou všichni velice vděční
Snad teď chápeš co je špatně. Pesimistická/realistická fantasie prostě nedokáže vytvořit konec, který bych si přál. A od toho tu jsou tvůrci příběhu, mají ho říci celý, ne to useknout před poslední kapitolou nebo epilogem. -
-
To přece nevadí, v Extended Cut admirál Hackett u destroy end prostě jen tak mimochodem řekne, že mass relays jsou sice napadrť, ale jede se dál. *1*
-
-
No rekne ze jsou velmi poskozene, na rozdil od puvodni verze, kde byly znicene. Ja sem to pochopil tak, ze je dokazou opravit, obzvlast kdyz s sebou maji tym vedcu kteri staveli Crucible. Protoze jinak by si moc nepomohli ;-)
-
U toho jsem málem spadnul ze židle a přesně ji vybavil jak v ME1 říkali, že nemají sebemenší tušení jak Mass Relays fungují.
-
-
Máš pravdu, tam je to totální neznámá, ale proč se starat že?
-
-
-
-
ano, ve většině knih je nějaký epilog. a kupodivu psaný a nemusej proto dávat videoobsah...... pěkně jsi to tim zabil.
Me3 původní konce byli informativně chudé, pro hráče který chce po svém úsilí vidět výsledek, je tohle špatný konec.Kdyby to bylo na pokračování ? Ok.. ale jako konec epické ságy ? Já neberu hře myšlenku a konec se mi filozoficky líbí, ale nějaký zakončení vidět chci a né si domyslet svůj konec. Potom by nemuseli být hry a ani filmy. Autoři by na začátku řekli jméno díla, přibližnou myšlenku a dělejte si co chcete.. máte přece fantazii.
Jinak já bych třeba uvítal i jinou verzi konce, ale po EC jsem spokojenej. A myšlenku konce před EC jsem nezatracoval. Příběhově skvělé, ale zpracováním chudé.
A kometář, že dneska chtějí hráči vodit za ručičku je taky mimo mísu. Mícháš dohormady hratelnost a pojetí konce. Nesmysl. -
-
"ano, ve většině knih je nějaký epilog" - já znám knihy, jejichž autoři jsou vysoce uznávání klasici, někteří mají i Nobelovku a žádné epilogy tam nejsou...
-
-
Mluvíme li stále o fantasy - scifi ? Jako sorry, ale o Lojzovi s nobelovkou nemluvím. Andersen ? Pohádky před XX lety, nebo snad někdo kdo dostal nobelovku za světovej mír ? Odpusť mi ten sarcasmus, ale sám jsi řekl klasici... ty sem nepleť.
Ano jsou knihy bez epoligů, ale ty mají většinou jasnej konec v poměru k ME. Stále mluvím o tomto žánru. + v mé malé sbírce knih cca 30 mám pár bez epilogu, ale s dostatečným ba dokonce i lepším koncem, který epilog nepotřebuje. Nicméně jestli je tohle jediné co tě hecuje reagovat, tak jsem skončil. -
-
Nobelovu cenu za literaturu samozřejmě. *3* Proč bych sem neměl plést klasiky? Proč by měla hrát roli rozdílnost v žánrech? Já teda fakt čumím, že v 21. století ještě existují lidi, kteří si myslí, že každý žánr je přísně nalajnovaným konceptem s železnými pravidly... Pro kompozici díla, spád i celkové vyznění je naprosto irelevantní, jestli je to fantasy, nebo existenciální drama. Žádná pravidla na zázračné koncepty na úspěch neexistují - existují jen dobrá díla.
-
-
A ještě teda jedna věc : Napiš mi zde aspoň jedno dílo, které se dá přirovnat k ME a nemá epilog a má špatný konec.. Žádná epická story tak nekončí... Žádná trilogie tak nekončí. Vše má svůj konec... a jestli mi sem šoupneš Děti z Bullerbynu tak amen...
Nejde viď... protože nic od klasiků nejde přirovant k moderní trilogii 21. století. Jiná doba, jiná mluva, jinej styl. -
Ahááá ! NO a já reagoval na někoho, kdo měl výrok, že ke knihám by se měl dávát videoobsah.. Ano, každý má svlj názor atd. A podle mého názoru je stejně blbost přirovnávat ME ke klasikům.. jen aby jsi mi ukázal/doložil, že to není pravidlem a že veleznámá a důležitá díla nemají Epilog... DObrý to jsi nám řekl, nic novýho pod sluncem a hlavně stejně mimo mísu.
A asi mi to zároveň mělo ukázat, že můj názor není názor většiny a celého světa.. No Sherlocku.. hledej dál to, co nikde neni psáno.. Líbí se mi, jak si umíš převzít myšlenky jiných a chápát jejich význam než samotný autor. Prosím.. ukončeme debatu, když to nemá smysl.. ja nestojím o dohadování, aby jsi mi v závěru vysvětlil mé vlastní myšlenky..
Protože já to nikde neprezentuju jako světanázor apodobně, co tu jmenuješ. Nikde jsem nepsal jaká jsou pravidla aby to bylo dobré díla. A proto tebe je možná irelevantní jestli jde o fantasy nebo o cokoliv jiného, ale já furt tu nebudu srovnávat tu tvoji oblíbenou klasiku s sci-fi z 21. století. Ale vlastně tvoje snaha tu vyplívá z čeho ?Být zajímavý ? Dělat si pomyslné jméno velikého intelektuála tady na games. cz ? Tak proč já se snažím viď.. -
"A mimojiné, ja o žádný nalajnovaných pravidlech nemluvím a netrvám." "ME3 si zaslouží epilog a je mi jendo v jaké formě.. ale ta trilogie musí mít konec a né jen konec na hráčské fantazii." - Takže to vypadá, že na těch pravidlech trváš. *5* Jediný důvod, proč jsem začal kvákat o autorech s Nobelovkou je, abych ti ukázal, že tvůj názor nemá absolutně v ničem podporu, není to žádný kategorický imperativ, není v souladu s žádnými tebou domnělými pravidly sci-fi žánru a nedělá to z něj tudíž objektivní světonázor. Ty si myslíš, že díla by měli mít epilogy. Fajn, já si to nemyslím. Ty si myslíš, že by epilog měl mít Mass effect, já jsem zase rád, že ho nemá/neměl. Tvůj názor je ale stejně relativní, jako ten můj, tohle není fyzika.
-
A já čumím, že srovnáváš hru - scifi - s knížní formou světových klasiků.
Trošku tu už pak odbíháme, ale celkově nebudu porovnávát moderní scifi s autory před 20/40 a více lety.
A hlášky typu proč panebože v 21. století dělíme.. bla bla... co to jako je ? I v 45. století budu dělit hrušky a jablka....
A mimojiné, ja o žádný nalajnovaných pravidlech nemluvím a netrvám.
To jen ty potřebuješ asi nějak reagovat a oponovat.
ME3 si zaslouží epilog a je mi jendo v jaké formě.. ale ta trilogie musí mít konec a né jen konec na hráčské fantazii.
-
-
-
-
-
Jako souhlasim s tebou, ze lidi maji priserne nazory a svou zlost vyjadruji velice vulgarne a chaoticky, ale musim s tebou zaroven nesouhlasit, protoze puvodni konec byl co se tyce smyslu, logiky a dejovych der skutecne spatny. diky tomu vzniklo u hracu az prilis mnoho promenych a proto i ti s nejbujnejsi fantazii si nemohli ani predstavit ty nejlepsi mozne varianty (proto vznikla IT, protoze se jevila jako nejvice smysluplna varianta)
V EC variace kterou jsem videl docela shodovala s mou predstavivosti (konkretne u kontroly), ale pro lidi, kteri maji asi problemy s tou svou, nebo si to proste v dobrem nedokazali domyslet je EC asi to nejlepsi, co mohli BW udelat a musim rict, ze se jim to i povedlo, ikdyz jsem cekal neco jineho.
a navic videt znovu Liaru me velice potesilo
*14* -
-
Ja to len tak celkovo zhrnem, ME ako epicka saga sa dockala fajn konca. Mohol byt aj lepsi, ale asi by potrebovali na vyvoj viac casu. Mne sa konce pacia, davaju zmysel, su pekne spracovane, zanechaju dojem a deus ex machina je (uz konecne) funkcna. Paci sa mi ze v hre su ako v kazdej spravej sci-fi a velkom pribehu metafory, alegorie a ucel je ponaucenie. ME3 dokonalo zobrazil moralnu relativitu ako zatial ziadna hra. Epilog nie je len koniec hry, ale cely ME3, to je dolezite si uvedomit. Celkovo hra sa da hrat na 2 hladinach.. ta obycajna aknca pre bezeho hraca, casuala a konzumenta a druha hladina pre cloveka ktory sa do toho vie vzit kazdou bunkou tela a rad hlada v pribehu veci, ktore su schovane, ten si to uzije dvojnasobne. A moj nazor na na ME3 je taky ze sa mi vratila chut si znova zahrat vsetky ME, cize ja som spokojny. Teoria indoktrinacie uz nie je potrebna (aj tak bola nekompatibilna s udalostami ME). Apropo, povodny zaklad ME (temna energia) je super, ale mne sa tento spor medzi AI a zivymi bytostami velmi paci. Nie je originalny ale je pekne spracovany. A nastastie je v nom odkaz uz v ME1 (rozhovor so Sovereignom), takze aj narativna koherencia je fajn.
-
-
-
-
-
A kde je neco o temne hmote a zniceni vesmiru jak tvrdil vladce?
-
-
To byl původní scénář ME3 ale kvůli vnitřnímu boji a výměně scénáristů bylo Bioware nuceno narychlo spíchnout jiný konec. A zde je asi jádro celého pudla...Nejednou tam totiž hrozně moc vecí nesedí. Célá mise s Tali v ME2 (kde se hodně mluví o Temné hmotě a jak slunce stárne rychleji...)
-
-
Cemu se v cz prekladu rika "temna hmota"?
Nevim ze by o ni v anglictine nekdo mluvil (krom vysvetlivek k technologiim v kodexu)
V dialozich to bylo samy eezo (element zero), mass effect field, apod.
(A kdyz jsme u toho, tak kdo je proboha "vladce"? : D Jak jsem rad, ze nejsem odkazanej na preklady...
Jestli je to Sovereign, tak teda taky nevim, ze by mluvil o temne hmote) -
-
Nemluvil o ní... Začínaj se tady šířit solidní fantazmagorie.
-
Dark Energy
-
-
-
mozna nam vysvetli Leviathan v pristim DLC, ktere bylo diky EC nechtene prozrazeno :D
(ze by ve vysledku byl i 5ty konec, pouze spekulace :) -
-
Porad mam zafixovany z jednicky setkani s hologramem vladce a ty jeho neuveritelne pribehy o temne hmote,zniceni vesmiru atd. vsechno jsem hltal a predstavoval jsem si co bude dal v me. Ale lidske predstavy jsou asi vic nez to co autori dali po me1 na monitory je to pro me slabota. *5*
-
-
Hologram Sovereigna nehovoří o žádné temné hmotě, ani o zničení vesmíru. http://www.youtube.com/watch?v=JvrIFIjTGt0
-
-
divne tak kde jsem to slysel urcite v me1 ale kde ?
-
-
V ME1 nic o temné hmotě nebylo. Snad ani nikde jinde v serii, objevilo se to až v uniklým scénaři ME3
-
Já si vzpomínám až na zmínku v ME2, ale ME1 jsem hrál před několika lety, takže je možný, že to bylo i tam... *3*
-
-
-
-
-
-
"A protože se něčeho takového dožít rozhodně nechci, tak musím doufat, že tvůrci a vývojáři nepřestanou být ve zdravé míře egoisté a budou chtít do her nacpat hlavně to, co připadá nejlepší jim, ne komunitě."
Chtěl jste napsat "...a budou chtít do her nacpat hlavně to, co si kravaťáci a investoři myslí že je nejlepší na rýžování peněz", že je to tak ^_^?
"Od hráčů (a tedy i od sebe) naopak očekávám, že nepřestanou tvůrce konstruktivně kritizovat a předhazovat jim všemožné varianty, když se jim něco nebude zdát."
To dělám (namátkou Mafia II nebo momentálně Tomb Raider) a prozatím vidím jenom infrakce, ignorace, zamykání témat a výhružky banem za "spamování". Zejména na ENG fórech totiž platí pravidlo moderní internetové diskuse: vyjadřuj se pozitivně nebo drž hubu. -
Osobně mi nejvíc seděl konec poslat celého nafoukaného Starchilda do někam :-).
ME3 bylo víceméně postaveno jako film kde všechny cesty vedou do Říma (větvení příběhu vždy na chvíli a pak bez ohledu na odpověď před tím se to vrátí do plánovaných kolejí). Zakončení se nevymykalo dnešnímu úrovně "počítačové rpg špičky" tedy co do nelogičností spíše průměru v porovnání se scifi literaturou.
Samozřejmě, kniha vypráví jeden příběh a tady musí být bráno v potaz tuna kombinací - i když v ME3 ve výsledku právě moc brány v potaz nebyly.
Původní konce mě nenaštvaly výsledkem, spíš jakoby je tlačil termín tak je prostě splácli rychle a bez vysvětlení. Teď spoustu věcí dovysvětlili a něco tím i pokazili, protože moje palice si to na základě původních konců vyfantazírovala trochu jinak a jejich extended mi některé představy nabouralo - protože jsem si to sám v hlavě díky velmi volnímu původnímu závěru z indicií uzavřel poněkud jinak.
Mimochodem - jsem jediný kdo vidí hodně shodných bodů mezi serii ME a knihou Enderova Hra (a její 2 pokračování?) . Příjde mi, že se scenarista ME3 dost inspiroval. -
-
"vždy na chvíli a pak bez ohledu na odpověď před tím se to vrátí do plánovaných kolejí" - kromě konce tohle neplatí. V průběhu celé série včetně ME3 se vyskytují rozhodnutí, která prostě hru nadobro změní.
Ale faktem prostě je, že Bioware chce dělat zápletky, který maj "drive". A na to je strašně těžké, ne-li nemožné naroubovat až příliš variant. -
-
Chytli se do vlastní pasti. *4*
-
-
-
Jinak konec který byl v EC se mi moc nelíbil ze dvou důvodů :
1.) Starchild tam pořád je.
2.) Vysvětlení spousta chyb které byly v původním konci jsou dovysvětlovány způsobem, který není věrohodný a logická soudržnost se ke konci pořád mění na magii a pochybné rozuzlení *9*.
3.) souvisí s 1.). Potenciál "padouchů" (Reaperů) byl tak obrovský a ke konci byl prakticky zahozen. v žádné jiné hře a dokonce ani ve FILMU není záporná postava/vy takovým stělesněním destrukce a zla jako právě Reapeři a ke konci z nich udělají prostě jen obyčejné Robůtky *13*.
PS : nevěřím že by mohli přidat IT ending ale docela by mě zajímalo kde jste kdo viděl náznak. -
-
No, snad se o Reaperech dozvíme víc v tom připravovaném DLC. Taky mi přišel jejich potenciál ve trojce docela zabitý.
-
Z Reaperů nakonec udělali tu jedinou "správnou" věc v galaxii, aby nedošlo k chaosu. Hráč nakonec nabyl dojmu, že se to prostě musí stát, že je to správné.
-
-
Doufám, že tím odletem ze zelené planety chtěli Bioware říct, že to byl úplně zbytečný obraz. Páč byl, co si budem namlouvat.
-
mass efect 3 chci si zahrat, dvoujka se mi zalibila ale na trojku nemam moc naladu
-
-
Počkej až vyjdou ještě tak 4 DLC :D
-