Přejít na výpis diskuzí
Mike Laidlaw děkuje, vysvětluje a neomlouvá se za Dragon Age II
27.5.2011 | Aleš Smutný
279 příspěvků
-
Najhorsia vec na tej hre bol recycling inak bola celkom vpohode, ale po 2-3 playtimoch sa knej neda vratit kedze tie textury lezu cez krk
-
DA2 představovalo oproti jedničce výrazný rozdíl. Zpočátku jsem si těžce zvykal na nový systém hraní (příběhu), ale když jsem si zvykl, zjistil jsem, že se mi dostalo do rukou něco opravdu vyjímečného...opakující dungeony, vlny nepřátel odnikud a sem tam nějaké nedodělávky mě sice iritovaly, ale celkově jsem rád za změnu v žánru, který se pomalu ale jistě obracel v pr*el. DA2 je dobrá hra...
-
j kritizovat umi kazdej!! DA2 je jedno z nejlepsich RPG co sem kdy hral, hned po Mass Effectu 2 a to sem prehral vsechny co snad kdy vysli.. BioWare vi jak na to...Nevidim duvod shazovat druhy dil DA mate byt radi ze vubec neco vyslo...btw prvni dil taky nebyl dokonalej a ve 2 jsou nektery veci mnohem lip propracovany...
-
-
Takze si urcite presiel i Baldurs Gate 1-2, Planescape, Fallout 1-2, Arcanum, KOTOR1-2, Ultima Underworld 1-2, Albion... a stale je DA2 jedno z naj RPG cos kedy hral?
-
-
Nic moc.Hired Guns nebo Black Crypt byly lepší.
Zapomněl si na IWD a to by se HRÁČI ZE STARÉ ŠKOLY stávat nemělo. -
-
Asi ti usly ty tri tecky z jeho seznamu, vid ? :)
-
-
.. // -.- / -.. / -.-- / -... / -.-- // - / .- / -- // -... / -.-- / .-.. / -.-- // -.-. / - / -.-- / .-. / .. // - / . / -.-. / -.- / -.-- // - / .- / -.- // - / --- // -. / . / -- / . / -. / .. / .-.-.-. /// .--- / .- / -.- // -... / -.-- // - / --- // .--. / --- / - / --- / -- // ...- / -.-- / .--. / .- / -.. / .- / .-.. / --- / .-.-.-. /// .... / .-. / .- / -.-. / .. // --.. / . // ... / - / .- / .-. / . // ... / -.- / --- / .-.. / -.-- // -- / ..- / ... / .. // ..- / ...- / .- / -.. / . / - // -.- / .- / --.. / -.. / --- / ..- // .--. / . / -.-. / -.- / ..- / .-.-.-. /// -.- / -.. / -.-- / --.. // -.. / --- / -.- / .- / --.. / . // ..- / ...- / . / ... / - // - / .- / -.- / --- / ...- / --- / ..- // .--. / - / .- / -.- / --- / ...- / .. / -. / ..- // .--- / .- / -.- / --- // .- / .-. / -.-. / .- / -. / ..- / -- // -- / ..- / ... / .. // .. // .. / .-- / -.. /
-
-
Tři tečky znamenají "a tak dále", to už jste mohli ve škole brát, ne přechod do morseovky (u tebe generované skriptem, mimochodem, zřejmě ti v tom copy-pastu zůstaly nějaké Entery).
Chápu, že tu leckomu označení "hráč ze staré školy" leze krkem, ale brát si jako argument pokroku zrovna dementní DA2 není podle mne úplně rozumné. Ale je to vaše věc, jen do nich, "old-school magorů". Za hry barevnější! A jednodušší! A přímočařejší! A za ručičku! A za nožičku! A víc krve! A větší kozy! A víc jich!
BTW nevím, proč by tam nemělo být Arcanum a musel být IWD. Black Crypt, pokud vím, na PC nikdy nevyšel, Hired Guns bych sem moc netahal a k tomu seznamu mám také výhrady (KotoR II fuj, místo Ultimy Underworld bych dal EoB 1 a 2, M&M III-V a samozřejmě oba Dungeon Mastery), o dobrém vkusu ale svědčí. Albion ftw!
-
-
-
-
Ale no tak, co byste chtěli od někoho, kdo napíše, že DA2 a ME2 se řadí k nejlepším RPG. *1*
-
o tých čo si menoval nemá podla mna ani páru a v živote nehral jedinú z nich
-
-
Dobře, vynechme už ohraný ppřipomínky typu spawnování nepřátel, opakujících se lokací a problematické obtížnosti. Srovnejme to s jedničkou z jiného aspektu, který ti bude podle všeho bližší, a to je vyprávění příběhu. (už to, že si vybral ME2, která má ke klasickým RPG hodně daleko a spíš je akční hrou s příběhem, napovídá preference)
DA1: Příběh má do originality opravdu daleko, o tom žádná - boj oproti odvěkému zlu, blablabla. V čem ale boduje, je celkový dopad a epičnost příběhu, kdy má člověk opravdu pocit, že se z nicky vypracuje na zachránce celého světa. Rovněž společnící, jejich příběhy/pohnutky, případné romance a dialogy jsou na poměrně vysoké úrovni. Výhodou (aspoň pro mě) je možnost zvolit si vlastního hrdinu a formovat si ho dle obrazu svého.
DA2: Příběh má lokální dopad. Těžko říct, jak je na tom s originalitou, za celou dobu hraní jsem totiž nebyl schopnej nějakým způsobem zaznamenat nějakou opravdu silnou dějovou linku, která by příběh táhla dopředu. Obecně mi přišlo, že v DA2 je vyprávění příběhu strašně nevyrovnaný. Chvílema bezva a potom najednou útlum a tak pořád dokola. Tuhle nevyrovnanost lze vůbec pozorovat v celé hře. Společnící, dialogy, questy. Část je skvělá a druhá část nestojí za nic. (stejně jako u opakování lokací žiju v tom, že za to může příliš rychlé vydání hry, prostě je to odfláklý). Značnýho zklamání jsem se dočkal v příběhových rozhodnutích a následných dopadech. Když už se hra odehrává na tak omezeném prostoru, tak něco takového mohlo být zpracováno o dost lépe (vezmeme-li v úvahu, že to není zpracováno skoro vůbec).
Co dodat - ano , DA1 nesrší originalitou, ale staví na klasice a umí ji podat - 8-9/10. DA2 zkusila inovativní přístup, kterej ale není dotaženej a díky odfláknutým principům hra začne časem nudit. 5-6/10.
Mimochodem, argumentace "buďte rádi, že něco vyšlo", je na palici. Jako někdo, kdo si hru koupil, si nebudu idealizovat její klady.
-
-
DA2 som dohral a je to dobrá hra, hodnotím 6-7/10, ale určite to nieje pokračovanie DA1, ale skôr taký SPIN-OFF. Čiže známi svet, len nové miesto deja, nové postavy, pričom sa na chvíľku objavia aj staré známe tváre. Hra dokáže zabaviť, ale má skrátka veľa nedostatkov, ktoré bijú do očí a hrateľnosť úspešne zhadzujú, veľká väčšina už bola spomenutá v diskusii. Okrem spomínaných ma štvala absencia logiky v deji, hlúpe dialógy, spoločný výsledok pre rôzne rozhodnutia, zle nastavená obtiažnosť, kde na NORMAL ste sa do väčšiny bojov nemuseli ani nijako zapájať, len ste nastavili postavám taktiky a nepriateľov pobili sami. Na HARD na vás zase útočili napr. roguny, ktoré mali 50x viac života ako váš tank a vášho mága zabili na jednu ranu. Hru som na harde dohral, ale boje boli skrátka zbytočne frustrujúce.
Keď tu už porovnávame zo Zaklínačom 2, tak ten má síce stovky bugov, plno užívateľsky nie práve príjemných riešení a nedostatky v interface hry, ale ja som sa pri ňom aj napriek tomu kráľovsky bavil a nedostatky som prehliadal. Za mňa 9/10. -
Me se nahodou DA2 libilo. Jenom me tam stvalo opakujici se lokace a nelokalizace cestiny *1*
-
Bohužel se všem skupinám hráčů zavděčit opravdu nejde, a už vůbec ne "dědkařům" kteří pomalu tvrdí, že třetí rozměr zabil herní průmysl. Mě osobně se DA2 líbilo, příběh byl výborný, dialogy chytře napsané, a vzhledem k tomu, že jsem nikdy nebyl žádný stratég tak mi taktické boje vůbec nechyběly. Jediná věc co mi vadila bylo opakování lokací, ale dokázal jsem se přes to přenést, aniž bych si zkazil zážitek ze hry.
Když bych měl srovnávat se Zaklínačem (myslím díl první, s druhým jsem zatím neměl tu čest a doufám v PS3 verzi) tak je DA2 podle mého názoru lepší RPG. Pokud někdo tvrdí, že jsou v DA2 souboje pouze o klikání, co potom Zaklínač? Tam je to na zlikvidování myši. Nemluvě o tom že inventář který měl Zaklínač byl tím nejhorším, se kterým jsem se kdy setkal (a že už hraju nějaký pátek). Tím ale nechci říct, že by byl špatnou hrou, zkrátka vše má svá pro a proti.
Tím se chci dostat k tomu, že Bioware rozhodně neodvedli špatnou práci, akorát udělali trochu jinou hru a je tedy opravdu zbytečné se za něco omlouvat. -
-
asi sem "dědkař" :-) ale i zaklinac 1 me bavil vic nez DA2 a to o dost.
Hihi:Prosim? zaklinac1 ze ma podobny soubojovy system s DA2 no to snad ne! -
Heh tak porovnavat bojovy system DA a Zaklinace je celkem mimo... u jednoho kliknes na cil, panacek k cili dojde a sam ho ubije k smrti... u druheho delas kazdy krok a vedes kazdou ranu mecem... Bojove systemy se opravdu neporovnavaji stylem pocet kliku za sekundu a cim vic tim hur... :-))))
-
-
On ale myslí první díl a ten má soubojový systém podobný jako DA2.
-
*1* Gratuluju, právě jsi zazdil bojový systém většiny kvalitních rpgéček...
-
-
-
skôr by som to povedal takto berte to ako príklad všetko je vymyslené čisto pre filozofiu
ked bioware vydávalo kvalitné RPG (radšej nemenujem každý má rád iné) tak malo 1M fanúšikov prípadne to nazvyme platiacich hráčov
potom si povedali my ich chceme viac ale ak pôjdeme cestou ktorá bude baviť iba ten jeden milion hráčov zostaneme na suchu tak urobíme niečo jednoduchšie pre širší sektor hráčov a vydajú hru ktorá priláka celkov 1M starých hráčov a 3M nových takže už sú na 4M aj to im je málo ale popri tom už sa ozýva 1M starých že už to nieje ono ale stále im fandia a čakajú čo bude dalej
tak urobia zase niečo nové ale stým že z 1M starých zostane 100k a prilákajú 5M nových a sú na tom stále lepšie ako keby robili niečo pre 1M bohužial ja by som bral keby to tak bolo ale viem že to tak nebude nikdy lebo všetko sú prachy prachy prachy, ale páni by aspon mohli myslieť aj na to tí čo ich podporovali niekoľko rokov a dali im možnosť stať sa jedným z top tímov a naj tímov na RPG hry bohužial realita je taká aká je a nemyslím že sa niekedy dočkáme ME3 a DA3 ktoré vrátia nádej tomu 1M hráčov ktorý stále čakajú na poriadnu pecku pre ich srdcia
ak niekto sníva o BG3 tak ja len dúfam že to nikdy nevyjde z dielne bioware pretože ak majú naštvať tých čo ich zbožnovali nech sa toho radšej ani nechytajú, lebo ak hej navrhol by som verejné kamenovanie
toť vsjo proste mladšie generácie hráčov majú radi niečo iné ako bolo kedysi a hráčov je viac a viac, IQ sa znižuje a preto aj hry sa robia podla toho, nemám im to za zlé keby som mal firmu ako je bioware asi by to dopadlo tak isto -
-
Tak tím věkem a snižováním iq jsi ze svého příspěvku, který byl relativně na úrovni (až na to čachrování s milionama), udělal ubohou a primitivní snůšku keců.
-
-
Mno... ciste teoreticky je to asi pravda. Ne sice tak jak to mysli puvodni autor prispevku, ale hry kdysi hrala uzka skupina lidi, hojne zaplnena vysokoskolskymi studenty a typy oznacovanymi sice dnes uz ne uplne presne slevem "nerd". Specialne fantasy rpg hrali vetsinou lide, kteri taky cetli knihy atd atd. Globalni skupina hracu her se dneska zmnohonasobila a jeji masove rozsireni mezi sirokou verejnost ma zajiste i vedlejsi efekt snizeni prumerneho IQ hracu... :-)
-
-
Jasně, hlavně že Dooma a Heretica hrála intelektuální elita *7*
Souhlasím s tím, že kvůli rozšíření rpgéček mezi masy došlo k jistým ústupkům a náročnější hráči tak holt musí snášet kvanta každoročně vycházejících prasáren.
Jenže když odhlédnu od casual hráčů, tak vysokoškoláků, kteří hledají sofistikovanost a výzvu je stále stejně jako kdysi. A i oni si můžou najít hry, které by se vedle starých klasik nemuseli schovávat do kouta. F:NW je velice povedená a chytrá hra, původní i nový Zaklínač jsou taky perfektní hry. Nejnovější Drakensang nabízí taktéž slušnou výzvu.
Takže pán nade mnou neudělal nic jiného, než že si vzal o poznání mainstreamovější hru, začal na ní plivat a podle ní posuzovat celou scénu a hlavně mladé hráče. To rozhodně neukazuje na to, že by byl v mládí inteligentní vysokoškolák a ostatně ani ty ne, pokud s těmito bludy souhlasíš. Kdybych chtěl, opřu se třeba do Daikatany a udělám ze všech veteránů trotly...
Takže ano, hráčů přibývá. Ale oni ať si hrají CoD a podobně. Pro nás ostatní stále vycházejí - i když jen sem tam - skvělé tituly, které jsou kvalitní a naše iq rozhodně není nižší než bylo u dřívějších hráčů.
-
-
-
-
Cahir: Intelktuální? Na tomhle článku je nějakej sraz buranů nebo co. Když člověk vyjádří nelibost k tomu jak byl článek podanej a co se lidem snaží násilně vsugerovat, tak má jit na wiki? Grow up.
-
-
Ta sugesce byla tak násilná, až mi z toho vyrašil monokl...
Intelektuální nikoliv, pouze rádobyintelektuální s čímž je spojené tvoje pruzení ohledně nesmyslů. -
-
Když nedokážeš říct něco aspoň trochu rozumného, tak raději mlč :) jen se ztrapňuješ...
-
-
Já bych tobě napsal to samý *3*
-
-
Ty jsi tu jeste porad? Od sameho zacatku jsou tu tve prispevky. To uz je nejaka zavislost,ne? Kdo cist umi,uz tvuj nazor zna. Netreba se opakovat.
-
-
-
-
-
"je zajímavé, že u nás zase nevadí mnohem primitivnější zpracování soubojů v Zaklínači 2 ve vztahu k jedničce"
Mate na mysli nutnost blokovat, uskakovat, odrazet na misto klikni ted v zaklinaci 1? -
-
Presne tak, s timhle komentarem jste v clanku strelili uplne vedle. Navic v jednicce kdyz na me sla banda lidi (nezalezelo na poctu), tak jsem prepnul na souboj se skupinou a vymlatil je na par kliknuti. Ve dvojce se musim sakra snazit aby Geralt prezil.
-
-
Ale to mesto by az tak nevadilo, keby nebolo tak primitivne urobene. Napr v zaklinacovi 1 (sorry *1* ) si tiez velku cast hracieho casu stravil vo Wizime. Krasne naprojektovane, perfektne vytvorene, otvorene a rozmanite mesto je uplne vpohode, problem je ze v DA2 su 4 (ok 5) lokacii ktore vyzeraju navlas rovnako len maju inak zatocene tunely, mezdi jednotlivymi castami sa presuvas portalmi, nevytvoris si k castiam mesta ziadny vztah (naprv uz len orientacia v chramovej stvrti bola vyzva, tuto ides za sipkou rovnou cestou k dalsej skupinke mobov), vsetky budovy su tak 3 - 4x vyssie nez by bolo pohodlne (co skutocne len umocnuje koridorovost) atd... Na DA2 nieje zle ze je to tunel, zle je na nej to ze je to skaredy a nudny tunel.
-
-
-> reakcia na diskusiu podomnou
-