Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tenhle článek jsem přelétnul jedním okem, první důvod jsou žvásty mike laidlawa a druhý žvásty toho co tento článek napsal. DA2 měla naprosto trapný a nerealistický příběh, DAO realistický příběh měla, se skutečnými temno středověkými problémy (pomineme-li fantasy faktor) opakování toho, že záchrana světa je neoriginální začiná být už ubohé. Jednalo se hlavně o záchranu fereldenu a řešení problému jednotlivých skupin v něm. Záchrana světa to jen dovršila. DA2 naopak mělo naprosto trapný, malinký příběh co by sám o sobě trval asi 3 hodiny, všechno ostatní byli debiilní side-questy. A intriky? lol člověk co nikdy nic nečetl by tohle intrikami možná nazvat mohl. Pro mne to bylo jen standardní fight dvou frakcí plus nějaké bláto navíc, to že si to říkalo intriky je dost vtipné. DAO je mega fail, nejdřív mě to hodně štvalo, protože jsem miloval origins a chtěl jsem pokračování, to jsem nedostal. Ale už je mi to fuk, na Bioware momentálně hodně kašlu, jsou jiné fantasy hry.

Hm, strašně špatně napsaná slohovka, neměl jsem chuť se kvůli DA2 a divnému článku namáhat.
    • Co to sakra meleš? Zatímco příběh Hawka by se drobnýma úpravami a bez nadpřirozených věcí (kouzla, monstra,...) mohl stát i našem reálném světě, šedý strážce by zapadl jen do pohádek a eposů.
      • On má pravdu.DA1 bylo naprosto REALISTICKÉ.
        Hero of Ferelden = Hero Obama of the World *1*
      • Co to bliješ?
  • trochu mojich poznatkov z toho čo som tu zatial čítal, narovinu poviem som zo starej školy a všetko čo tu napíšem je môj subjektívny názor, ktorý bohužial mám aj budem mať pretože sa mi veci páčia tak ako to chcem ja
    začnem tím čo tu niekto písal že bez ME by DA nikdy nebolo tým čím je, tak ten pán, lepšie povedané decko nemá ani šajnu čo napísal pretože na DA začali pracovať bioware hned po vydaní BG2 a datadisku, v tej dobe ME nemali asi páni z bioware ani v hlavách
    porovnanie zaklínača a DA2 no všetko je to o tom ako sa komu čo páči, ja ako zo starej školy hardcore RPG hráč, ked išli pecky ako fallout 1,2, BG 1,2, IWD, Planescape Torment a podobné musím povedať že DAO som bral ako super vec aj ked samozrejme už bola modernejšia trochu jednoduchšia ako tituly vyššie menované ale páčila sa mi a hral som ju 3x, ked malo vyjsť DA2 mal som očakávania veľké bohužial hned po vydaní dema som bol sklamaný,
    1. zmrdi z bioware zámerne neodomkli inventár, pretože ako tu niekto písal že žili z predobjednávok a keby ukázali hráčom že v inventári sú ku..a obmedzené možnosti pre spoločníkov tak polovica tých predobjednávok by im bola zrušená
    2. odohral som 15 hodín DA2 a musím povedať že ma to ani trochu ale ani trošičku nebavilo či už po príbehovej a ani vizuálnej stránke
    RPG tituly ktoré sa nazývajú RPG ako DA2 osobne to nepovažujem za RPG ale za diablovku
    keby napísali veľké titulky akčné rpg nemal by som námietky ale čistokrvné RPG to si robia v bioware asi srandu?
    rovnaké ikony pre brnenia, zbrane a podobné veci ved to je robené pre deti do 12 rokov, ja som od nich čakal nádheru ako bývalo zvykom v starých RPG hrách že nájdem super meč ktorý má vlastnú historiu, vlastnú kresbu alebo hoci čo ale nie to čo predviedli teraz v ikonách preto v porovnaní u mna zaklínač jednoznačne vyhráva, aj ked má veľa chýb tak je to fantastický príbeh (hlavne knihy od sapkowskeho) a samozrejme vizuálne spracovanie, aj keby som v zaklínačovi išiel kilometer rovnú chodbu a okolie by bolo spracované ako tie úvodné boje v hrade kde som sa hodne kochal pohladom na okolie tak DA2 nemá šancu z jeho rovným chodníkom a okolím
    proste bioware strápnilo DA2 ako sa dalo už lepšie boli knihy DA ktoré sa mi čítali super ale druhý diel je totálny prepadák z pohladu starších hráčov, možno mladým sa to páči a to je preblém pre dalších hráčov lebo bioware pravdepodobne bude vydávať takéto idiotiny každý rok a bude ich viac a viac
    DAO robili 5 rokov alebo viac? už neviem presne, každé jedno perfektné RPG bolo vždy vyvíjané dlhé roky ale oni dokázali DA2 zmáknuť za jeden rok, samozrejme výsledok sa jasne ukázal, u zaklínača by to asi vyzeralo tak isto keby bol vydaný rok po prvom dieli, sorry ale som sklamaný z prístupu bioware ktoré vyrábalo top RPG hry, DA2 nieje zlá hra ja by som ju hodnotil tak 5-6/10 ako RPG hru, ako nie RPG môže mať kludne 8-9/10, sú to iba slovíčka ale mne to vadí že taký brak niekto vydáva za RPG, proste chýba mi to krásne spracovanie zbraní, brnení, inventára samozrejme tabuľky číselká a podobné kraviny ktoré u mna neodmyslitelne patria k RPG systému , dalšia vec je levelovanie, proste za ten čas čo som hral DA2 mi vôbec neprišlo ani na um niekoľko krát že som postúpil na vyššiu úroven lebo každé zvýšenie úrovne prišlo ani neviem ako a nemal som ten sladký pocit ako pri starších RPGčkach kde som si vychutnával každý jeden level a bolo to aj cítiť na tej hre ale v DA2 som nepocítil vyšší level ani náhodou, ohladom dialogov, tu niekto písal že je dobré že sú označené ikonkami ako sa hawk cíti a podla toho si vyberieme odpoved ved to je totálna blbosť a to ukazuje že je hra robená pre deti do 12 rokov a pre ľudí z IQ do 50, ved toto všetko fungovalo aj v starých RPG hrách, bolo viac možností na odpoved každá tak isto zodpovedala tomu ako hráč chcel hru hrať či drsne či ako neviniatko ibaže tam chýbali tie ikonky pocitov a tak si človek musel prečítať všetko a podla toho sa rozhodnúť lenže na to bolo treba viac času, vedieť čítať a mať IQ na úrovni aby hry ako Fallout dohral bohužial DA2 dohrá môj 10 ročný synovec ktorý nepotrebuje nad tým premýšlať a príbeh mu je u riti to je z mojej strany všetko, ako na začiatku píšem môj subjektívny pocit k DA2 a aj celému bioware
    • konzola $ profit $ a nehovorte mi ze konzole nenicia kvalitne tituly...
    • smejki
      jen ti rád osvěžím paměť s délkou vývoje her - Fallout 2 se vyrobil za rok, BG1 dva roky (jestli se nepletu), Planescape: Torment se dělal rok a půl *3*
      • Zbytečný na tyhle trdla reagovat. Pobavil mě hlavně pan hardocre hřáč, který nezapomněl několikrát zdůraznit svoji, že je hardcore, ale jako "argumenty" proti DA2 nakonec použil ošklivou grafiku a nemožnost měnit společníkům zbroje *7*

Třeba DA:O se dělalo několik let, ale do toho se počítá vymýšlení světa, různé úpravy a hlavně časté odkládání. Jakmile už máš omáčku vytvořenou, vývoj hry trvá o poznání kratší dobu. Jak dlouho se dělal F:NW, rok a půl, dva roky?

Zamýšlet se nad argumenty lidí, kteří postrádají logické uvažování je zbytečné...
        • tak môj zlatý máš tak max 20 rokov a nemáš páru aké časy boli pred 10 rokmi, ja vytýkam aj grafiku z toho pohladu lebo viem že hry nemôžu zostať pri tom čo bolo kedysi a ked vidím že sú kvalitnejšie a lepšie rpg hry ktoré sa dajú nazývať RPG hrami tak mi tu nemelte decká o tom o čom nemáte páru

ok neviem čas ako dlho sa robili hry ako písal jeden ked je svet vymyslený a engin je hotový tak hra vyjde rýchlo to je ok ale tie hry mali oveľa lepšie príbehy a bavili ma lepšie ako tento DA2 počin

ohladom DLC je to smutné že sa všetko točí iba okolo penazí lebo ked kedysi vyšiel datadisk mal tak 20 hodín hrania naviac z novými nápadmi, vylepšeniami dalším kusom príbehu teraz je to na zaplakanie ak mám platiť za každý kus blbosti
          DAO mám komplet aj zo všetkým DLC ale DA2 mi stačí warez platiť za brak nemusím to zaplatia iní a nemienim podporovať bioware ktorý sa naozaj otočili svojim dávnym fanúšikom a platiacim hráčom chbtom pretože nebyť nás tak z bioware by bolo prd a nie popredná firma na vývoj hier
          to že nemôžem spoločníkom meniť zbroj a poriadne sa o nich starať to je jedna z nevýhod ktorá nevadí deckám z malým IQ ktoré potrebujú iba akciu nič viac nerozumejú tomu čo je RPG
          • Jojo - na sefovani zbroje partaku, na to jen tak nekdo nema mozkovou kapacitu, ze? Asi patris mezi elitu : D
            Ty budes jeden z tech, jejichz jediny "plus" je vek pres dvacet, a znalost starsich klasik, ze?
            A co to z tebe prosimte dela? Nemeni to nic na tom, ze jsi ocividne konzervativni, popletenej hater.
            Tady mas teda trochu zivin od Crooka
          • *1* *1* Tak ty si vážně komik. Že jsem nehrál klasiky jsi usoudil z čeho prosím tě? Že mi přijde trapný tvůj argument o grafice a zbrojích společníků? Jenže on je trapný, protože o tom rpgéčka prostě nejsou, a pokud ano, tak nejde o stěžejní body. Když narveš postavě zbroj, tak seš jako megahardcore jo? Ahhaa. A není to spíš o příběhu, o rozvětvenosti hráčských rozhodnutí, o promakanosti questů, frakcí, světového pozadí o designu světa (řečnická otázka - ano je)??

Já ti tady necpu, že DA2 je super počin. Sám si to rozhodně nemyslím, protože za sebou mám BG1,2 i s datadiskama, ICWD 1,2, PT, NWN 1,2, KOTOR 1,2, všechny Fallouty a tak dále... Já jen tvrdím, že výpovědní hodnota tvého příspěvku je nulová. Dozvěděl jsem se od tebe, že jsi ultra hardcore rpg hráč a že DA2 je blbost, protože má ošklivou grafiku, nemůžeš spolubojovníkům měnit zbroje a nevyvíjelo se 20 let (všechny tři argumenty jsou mimo...)
            • smejki
              my dva se na definici RPG asi shodneme ::palec hore
        • Sranda musí být ne.
          Nejlepší je ta čast kde nám to říká na rovinu, že je to RPG HRÁČ ZE STARÉ ŠKOLY *1*
    • problem je ze ani DAO neni nijak uzasny, som dost prekvapeny ze teba ako HC RPG hraca to tak bavilo.
      Pribeh stal za hovno, vyvoj postavy stal za hovno, postup v oblasti equipu bol priserny, vacsinu hry som mal sekerku zo zaciatku, potom som kupil inu sekerku ktora bola mala jak keby to bola cast priboru, lyzicka vydlicka nozik a sekerka. Companiony boli celkom zaujimavy, no moznosti interakcie s nimi boli hlboko nedostacujuce, ba priam az priserne. Questy boli dost nahovno. Jedine co bolo na DAO dobre bol kodex (ja milujem citat nejake informacie ohladne svetov v ktorych hram, o rasach, statoch, ludoch, epickych zbraniach, comkolvek) a soundtrack. Hra to nebola prsierna, ani zla, ale uz tam bolo vidiet ze Bioware nie je to co byvalo. Ja som tomu dal 7/10 a potom som si uveodomil ze to som dal aj risenu a ze risen ma uspokojil podstatne viac, tak bud musim zvysit risen na 8/10 (ale neviem ci si to zasluzi, RPG to bolo dobre ale tiez vela veci chybalo) alebo DAO 6/10.

Z casti je to urcite aj preto ako som sa na tu hru tesil, najskor som sa tesil na BG3, potom ked bolo zname ze to bude DAO tak som sa tesil na DAO. Cital som o tom vsetky clanky, web o DAO som poznal naspamat, vsetky videa som videl niekolko krat, viac ako dva roky to bola moja najocakavanejsia hra. Bola to prva collectors edition ktoru som si kupil. Hned som si kupil aj vsetky DLCcka, az potom som zistil co je to za dementne DLCcka. Este stastie ze tam bol bug ze ked si hral za dwarfa noblemana tak si pri konci uvodu prisiel o vsetok equip a teda som nehral s overpowered equipom od zaciatku.

Tu by som chcel vyjadrit aj smutok nad dnesnym trendom ohladne DLC. Pri vydani hry vam daju zadarmo jedno dve tri DLCcka, aby to vyzeralo tak ze mate naviac bonusovy obsah. Hned po vydani sa vydaju dalsie, za 5dolarov, a 90% DLCciek je len o posranom armore a weapone. Preto ked si kupite hru a samozrejme hned k tomu mate aj DLC obsah, tak na zaciatku mate overpowered equip a teda sa straca caro toho postupneho a tazke nahrabavania goldu aby ste si mohli kupit nabrusenejsie vydle a za 10 hodin zbrania uz mate prvy epickejsi kusok a potom mate mec ponasajuci sa na Dragnipur.

Tiez vidiet "skorumpovanost" Biowareu pri ME2. Ked si pozriete zoznam DLC na ME2 tak si musite povedat WTF? Sice su tam aj DLC ktore obsahuju nejake rozsirenie v podobe noveho questu a lokacie, ale vacsina z nich su armorya zbrane. A potom POSRANE NOVE SKINY PRE VASICH KOMPANIONOV NORMALNE ZA PENIAZE. WTF? ARE YOU SERIOUS? fakt ze cloveku zostava rozum stat.

Uzavriem to s tym ze DA2 som ani nehral. Sklamal som sa v jednotke, nehral som ani datadisk. Videl som kam sa Bioware ubera, co cakat ked sa spojili s EA. To ze chcu viac penazi je pochopitelne, to ze sa rozhodli uprednostnit causal hracov je polutovania hodne a to ze z DA2 urobili to co urobili je trestuhodne. Ked vydavali informacie ohladne DA2 a videa z neho, nic ine mi neostavalo len sa facepalmovat a krutit s hlavou. Ked som si zahral demo bolo mi zle. A ked mi kamarati povedali ze prvych 10 hodin je prisernych potom sa to zlepsi a dali by tomu tak 5-6/10 povedal som si ze nj, inak to uz dopadnut ani nemohlo. Bioware raz bolo top RPG studio, z ktoreho si ostatni vyvojari mohli brat priklad. Teraz otvaraju naruc casual lame hracom a svojim skalnym fanusikom sa otacaju chrbtom. Takto konci pribeh jedneho z poslednych mohikanov RPG. Bol otraveny peniazmi. Uz nam toho vela neostalo, CD Projekt RED a snad Obsidian.
      • K DA:O
        Suhlasim ze to nebolo harcore RPG ale skor rozumny kompromis, aby HC hracov nenudilo a casual hracov neodradilo. Nesuhlasim co sa tyka interakcie so spolubojovnikmi, DA:O som hral skutocne nikolko krat, 5 ci 6, a kazda hra cez poctivych 40 hodin a musim povedat ze mozno aj polovica z toho bola stravena v campe kde som sa rozpraval s NPCckami. Taktiez o equipe plati skor "kto hlada ten najde" ako "doniesli mi ho na striebornom podnose.

Odporucam ti zahrat si DA:O este raz (nemyslim to ako urazku, proste myslim ze za to ta hra stoji) a do konca, pripadne navstivit DAwiki a precitat si kde sa co skryva, ak nemas chut hladat to sam. Ja po pohlade spat, a triezvom hodnoteni HC RPG hraca ktory vyrastal na planescape torment a fallout 1,2 , myslim ze DA:O dokaze prijemne prekvapit ak si ochotny investovat trochu viac casu do hladania zabavy v inak priemernej hre.
        • 20h v campe :-) to si trochu prenal ne?
        • ja niesom jeden z tych hracov co sa snazia preletiet kazdu hru co najrychlejsie. mavam podstatne vacsie hracie casy nez vyvojari slubuju lebo vzdy musim ist vsade, prejst kazdy milimeter, rozpravat sa s kazdym, zobrat a urobit kazdy quest, otvorit kazdu truhlu. takze v tom to asi nebude
    • Musim konstatovat ze si vypichol hlavne flavy DA2 velmi presne:
      OBMEDZENE (a to totalne) vyberanie equipu pre spolubojovnikov: DA1 znacne vedie, ovela viac rozlicnych ciest ktorymi sa vydat - moriggan tank s arcane warrior specom a brnenim s 40 percent resistami, na druhej strane nejaky uber cool potetovany dufus s +3 constitution trinketom :-/
      TABULKY ktore ja osobne moc nehrotim, ale uznajte ze davat bodiky len do constitution a str/dex/int podla povolania kazdy level dva sem, jeden tam a dalsi level zas naopak, je dost dementny system, v DA1 dual weild warrior s 42 dexterity, 36 constitution a zvysok str, bola ovela vacsia vyzva na rozhodovanie kam kedy ktory bod dam aby mi to najviac vyhovovalo.
      A este sam by som prihodil tretiu, UPLNU ABSENCIU FUNKCNEHO TAKTICKEHO BOJA - Skupina mobov, par rengovych a par melee, tank tauntuje, tankuje, drzi agro, healer healuje, magovia castia aoecka a roguny single target dps... V DA2 je to vsetko totalne zbytocne lebo 2/3 nepriatelov skacu z neba na vsetkych koncoch areny, mobovia umieraju tak rychlo (ano hral som to na insane) ze je zbytocne mat vobec full tanka v grupe a healer ma 30s cooldown na heal...

Bioware u mna s prichodom DA2 solidne kleslo, podobne ako Bethesda s Fallout 3 (dufam ze si opravia reputaciu v Skirime :) )

Moje 2 centy
      Mojich 5 centov.
  • Fascinuje mě, jak mi někdo vnucuje svůj názor tím, že se mi snaží překládat slova druhých.

1. Já tam čtu, že daný tým je hrdý na všechny ty hrůzy které napáchali. To že mi v jedné větě řekne i to, že berou připomínky, je jen pokus o nekonfliktní žvásty. Jinak by nebyli na ten odpad hrdí = že na připomínky kašlou.
    2. Krok špatným směrem vysvětluje jako pohled do budoucnosti. Ale hlavně říká, posunuli jsme se do prostoru s větším potenciálem .... = kupte si další díl, ten bude super.
    3. Ocenit jeho návrat do komunity? Sry, ale za to ho finančně oceňuje BioWare, je to jeho práce.
    4. Podle mě byl pryč jen proto aby si zahrál Zaklínače 2 a zjistil jak má RPG vypadat.

Závěr:
    Podle mě má teď nůž na krku za to jak to zdupali a za to jak je polští chlapci válcují. Zbytek jsou jen kecy okolo. A srovnávat DA 2 se Zaklínačem 2? Zase jablka s hruškama? Tak z takového srovnání jsem opravdu Smutný.
    • Nejhorsi je, ze on si ani neuvedomuje, jak totalne to pohnojil a o kolik hracu tim Bioware pripravil. Hracu, ktere budou sakra potrebovat, aby se jim ten megaprojekt Old Republic vubec zaplatil.
  • cha
  • "Poněkud přehnaná míra kritiky směrem k Dragon Age II..." Proboha hral jste to? Co je na te kritice prehnaneho? Ta "hra" je totalni odpad. Bral bych to od nejakeho zacinajiciho studia, ne od Bioware. A to, ze hlavni designer otevrene prizna, ze nakopirovali dungeony, aby to meli rychle za sebou, za to ho snad mame chvalit? Proberte se. Dragon Age II je fail nejvetsich rozmeru. A jestli se Bioware nevzmuze s ME3, v coz uprimne nedoufam, protoze jim evidentne porad nedochazi, ze tudy cesta nevede, postihen toto studio osud Westwoodu a dalsich, co se zaprodali EA.
    • Dragon age 2 nedosahuje kvality ostatních bioware her, ale přesto je to dobrá hra (7-8/10). Ty lidi co to na Metacritics hodnotí nula podle mě nemají tušení co to hra s hodnocením nula je.
      • Jasne, zatimco vsichni ti recenzenti co tomu dali 9/10 a vic urcite vedi, do to je hra s devitkovym hodnocenim. A ne, DA2 opravdu neni dobra hra.
        • Co je to 9/10 je poměrně subjektivní, 0/10 na druhou stranu je poměrně objektivní. Nula je prostě nefunkční hra, která nejde bez cheatů dohrát. Je to hra bez hratelnosti, prostě jenom simulátor odčítání hitpointů. Zkus si zahrát alespoň Shadow Harvest (3/10) ať máš nějaký referenční bod.
          • No teda uprime zrovna ten simulator odecitani hitpointu sedi na DA2 ja vysity. Navic okoreneny neprateli rozprskavajimi se v gejzirech krve po zasahu jednim sipem a dvourucnimi meci evidentne vytvorenymi z kovu lehciho nez vzduch.
            • Tak to se nedá nic dělat. Vypadá to že si ztracený případ. *9*
  • Kori
    Navíc jako člen překladu musím říct, že jako knihu bych si DAII užil víc -)
  • Zajímavé je, že dvojka se prodává hůř než jednička. Kde asi udělali soudruzi z EA chybu?
    • dvojka sa bohuzial predava lepsie. DAO sa za cely cas co je vonku predalo 3kk kusov. DA2 za ten cas co je vonku 2kk kusov. DA2 tu je kolko, 2 mesiace? ani tolko nie? DAO uz viac nez rok. smutne ale je to tak
      • Dvojka těžila hlavně z velkého počtu předprodejů. Potom prodeje strmě klesaly. U jedničky to bylo právě naopak. Absolutní čísla za duben nemám, ale když jsem naposledy koukal na křivky, byly to u dvojky zlomečky toho, co se prodalo první měsíc.
        • Samozrejme, protoze ti co to blahove predobjednali stacili ostatni varovat. Nastesti lide jeste maji mozek a kdyz neco ma podplacena hodnoceni 9/10 a vice, neznamena to, ze na to skoci.
        • Otázka je, jaký na tom mají podíl ti pitomci, co v diskusích a uživatelských recenzích roztrubují, že je to nejhorší rpg všech dob jenom proto, že není jako jednička. Z jakého to máš mimochodem zdroje?
          • Ale on to je fail. Staci se podivat na prodeje. A jak to souvisi s tim, ze ty nekoho jen tak oznacis za pirata? To je asi takova logika, jako kdybych ja rekl, ze jsi peniza na koupi DA2 ukradl...
          • Ale ono je to nejhosi RPG vsech dob ne proto, ze to neni jednicka, ale proto, ze je s r a c k a. To je to, co nekterym proste nedojde. Mne je fuk, ze to neni jednicka, ktera take nebyla nic moc, ale ze je odflaknute, graficky hnusne cosi.
            • Zdenda666
              No ty si jich tady napsal velkou spoustu.Od prvního, že je to největší fail až po nejhorší RPG všech dob.
              Dobře ty *3*
            • To Zdenda: Zajimave, ze kdyz dojdou argumenty, je najednou z cloveka pirat. Mel by ses nad sebou opravdu zamyslet.
            • Kde jsi to hnusné cosi kupoval ? Rapidshare ? :)
  • Kori
    Kdo tu mluví o příběhu.. ale co ten gameplay a žalostný konzolový level design (ikdyž přiznávám, třeba ME má design celkem obstojný, byť je také znát, že konzolový).
    • A to teď mluvíš o Zaklínači nebo Dragon Age? *1*
      • Kori
        O tvojí mámě
        • Když se ti nelíbí level design mé matky, proč jsi zjišťoval gameplay? *1*
          • *1* *1*
      • Dobré *1*
  • "(je zajímavé, že u nás zase nevadí mnohem primitivnější zpracování soubojů v Zaklínači 2 ve vztahu k jedničce)" ty si cely primitivny. hral si tie hry vobec? v jednotke si mal tri styli a kotrmelce, konec. tu mas sice dva styli a kotrmelce, ale k tomu mas aj vykrivanie. boje vobec nie su primitivnejsie.

a co sa tyka samotnej spravy bez tvojich "zmysluplnych" komentov a dedukcii, tak jedine co je na tej sprave dolezite je to ze povedal "a kto by nechcel sirsie publikum", na to sa odvolaval uz viackrat, to je jedine podstatne.

Co to teda znamena? Sirsie publikum znamena = casual hraci. A co znamenaju casual hraci pre akoze povodne duchovneho nastupcu jedneho z naj rpg ever? Vysmech a skazu. Hra zamerana na casual hracov, este k tomu RPG, to znamena len znizovanie kvality vsektych dolezitych prvkov a zvysovanie akcnosti a mnozstva krvi.

Nikto sa nemoze cudovat ze chcu priakat casual hracov, kedze to znamena podstatne viac penazi, ale tym proste povedali ze: "Ospravedlnujeme sa nasim skalnym fanusikom ktori s nami boli od zaciatku kvoli nasim uzasnym hram, ale take hry uz cakat nemozu. Proste sme s nimi skoncili, lebo chceme miliardove zisky. Majte sa."

To si mal povedat, nie tie svoje keci.
  • Co se tyka tech vyvojarskych vizionarskych clov o budoucnosti a vyvoji znacky tak se radeji zrdrzim komentare... ale rad bych se ho zeptal jestli je schopen vyjmenovat alespone nejake hry, v nejake serii, ktere po uspesnych pocatcich menili system a snazily se o moderni vyvoj a dokazaly byt jeste lepsi nez ty puvodni... ja asi ne. Za to muzu vyjmenovat mnoho serii, ktere byly zabity vyvojarskou zaslepenou touhou po zmene...
    DA2 jsem zatim nehral, tedy se k tomu radeji nebudu vyjadrovat dale.
    Ovsem, kdyz uz byl jak v clanku tak v diskuzi nakousnut Zaklinac tak nevim... Taky jsem jeste nehral, ale kolega kazdy den chodi do prace cim dal nasranejsi... malo volnosti, zezacatku dlouho tunelovy linearni system, mnoho boju reseno stylem"tady jsi zavreny s peti vojaky a dokud je nezabijes dvere se neotevrou" a co me teda dostalo uplne tak asi hlavne pri boji s bossy pouzite klasicke konzolacke animacky "zmackni W, ted zmackni A ted S" jestli si ze nedelal srandu tak to mi pripada jako spatny vtip... Totez u miniher boxu a paky... zadny skill a taktika hrace netreba, staci mackat co ti hra ukazuje... Co to jako ma byt? Mno zahraju si to, ale ted uz se bohuzel netesim...
    • Pravda je, že Z2 je stejným tunelem jako Dragon Age 2, ale zdá se, že mu to fanoušci odpustí. Mně to nevadí.
      • ak je zaklínač tunel tak s tak krásnym prostredím že DA2 sa môže skryt pod koberec
        • Aha.On je to v obou případech tunel ALE Witcher má hezčí prostředí takže jako by to tunel nebyl.
          DA je stejně lehké na normal obtižnosti jako Witcher 2 ALE Witcher2 má "jiný" soubojový systém (logicky...ovládáte jednu postavu ) takže mu tu obtižnost odpustíme.
          atd. atd.
          • Ano, ale Witcher na ten tunel nepotrebuje jedno a to same prostredi porad dokola. A obtiznost? To je ten problem. Tzv. causal hraci nemaji ani tuseni, co je to obtiznost. Oni nechteji neceho dosahnout, oni chteji zmacknout cudlik, nejlepe povesty awesome cudlik, a hra ma za ne vsechno udelat sama. Diky bohu za firmy jako CD Projekt, co dela hry pro normalni lidi a ne pro lemply, kterym se koretne rika causal hraci.
            • Drom
              ty mas asi hodne velky komplex co? :) nazyvat casual hrace lemply?
          • fakt ze si obhajujes DA2 a utocis na Witchera hovori za vsetko
            • Ani ne.Takhle totiž omlouvají chyby hateří DA nedostatky Witchera.

"fakt ze si obhajujes Witchera a utocis na DA hovori za vsetko"
              A jaký jsi byl ?
      • hej tie rozsiahle krasne lokacie su tunel asi tak jak ales smutny rozumie tomu co pise
        • Mno na zacatku prvnich par hodin to pry byl opravdu tunel jak vino, pak se to pry zlepsilo... k tem dalsim bodum nic nemas? Pak je to opravdu skoda... mno ale tak snad to nebude tak strasne...
          • prepac ja som ten tvoj prispevok ani necital, reagoval som na toho pod tebou, teraz som si ho precital.
            poprve, ak si to nehral a beres len to co ti povedal kolega tak to je slabe.
            Vcera som Witchera 2 dohral a moj nazor je taky, ze je to najlepsie RPG poslednych minimalne 4-5 rokov. A to navzdory tomu, ze ja ako platiaci hrac som nemal pristup k trollskemu DLC kvoli ich problemom. A aj navzdory tomu, ze je tam obrovsky pocet bugov, jak v questoch tak v tom, ze nedostanem odmeny za questy, tak v dalsich milionoch veci.
            Vo vela castiach je zly dabing, stojis na luke a zvuk je jak keby si bol v jaskyni. Nepaci sa mi ani to ze si v dome kde su jeho obyvatelia, ty vykradnse vsetko co tam maju a im to nevadi (ale to bolo aj v jednotke a popravde to nema ziadny dopad na hru, len mi to vadi co sa tyka vcitenia do hry). Nepaci sa mi ani to, ze ludia maju akoze kvazi denny ciklus, ale prakticky robia stale to iste. Niektore dvojice maju stale dokola ten isty rozhovor a to tak, ze 1000krat za sebou, kym nejde noc alebo nezacne prsat a neutekaju sa schovat pod strechu. Vadia mi aj nedomyslenosti typu v tretej chapter potrebujes urcite itemy ktore su len v prvej a druhej chapter a ty o tom nemas ako vediet, ak ich nemas mas smolu. Vadi mi aj pridanie hmotnosti, mohli to vyriesit uplne inak, alebo nechat tak ako bolo v jednotke. Aj novinka v podobe pitia potionov v meditacii mi pride ako uplne dementny napad. K vela veciam sa neda vyjadrit kvoli ich zabugovanosti.

Ale aj napriek tomu vsetkemu, je to absolutny masterpiece. Subojovy system bol sice pozmeneny a najskor som sa toho obaval, ale nakoniec je imo lepsi. Musis robit viac veci ako si robil v jednotke, nie len klikat jak postiho. Skill tree je.. no tazko povedat, pre niekoho asi lepsi, pre niekoho horsi. Mne sa zda ze takto je to lepsie, pretoze musis naozaj rozmyslat nad tym co si das, kedze si nemozes dat ani tretinu skillov (ak to berme tak, ze tie co si das si das na druhu uroven). Sice som chlap, ale to ako sa vyhrali so vsetkym oblecenim je proste neuveritelne. Vsetko oblecenie vyzera uzasne. Graficka stylizacia, jak HUD tak vsetkeho ostatne je imo velmi krasna na pohlad. To ze hra vyzera fenomenalne nemusim hovorit, bez diskusie najkrajsie RPG ake zatial bolo urobene. Soundtrack je uzasny. Pribeh je podstatne lepsi, su tam tri, da sa povedat hlavne linie, velmi vela politiky, dopady su take mocne ze na zaklade svojho rozhodnutia sa nedostanes do vsetkych lokacii (to je velice husta vec, nie kazdy si taketo nieco dovoli, uz len kvoli tomu ze stravyli vela hodin nad designovanim lokacie, vymyslanim questov atd a potom ju nedaju vsetkym hracom na obdiv, to je fakt mocne). Uz len kvoli tomuto na teba hra apeluje aby si si ju zahral minimalne este raz. S uplne opacnymi rozhodnutiami. Pripadne dalsi krat a pomiesat to. Pripadne dalsi krat na insane. Hlavne postavy su nadabovane skvele. Informacie o postavach, lokaciach, statoch, moboch, questoch, sa rozrastaju do takych rozmerov, ze clovek tuziaci po informaciach aby sa viac vzil do sveta (ja) bude v raji. Je tam vela epickych situacii, lokacie (aj ked ich nie je vela) su dost rozdielne, s inou atmosferou, podstatne vacsie ako v jednotke. Vyvoj hrdinu je naozaj viditelny a citelny. Ako po stranke skillov (a toho kolko toho vydrzis v suboji) tak aj po stranke equipovej. Obrovske mnozstvo mecov a moznosti ich upgradov, este vacsie mnzostvo armorov a moznosti ich upgradov. Nova minihra a pozmenenie tych starych (nie som fanusik konzolovych principov a ani quick time eventov, ale fist fighty som si uzil podstatne viac ako v jednotke, sice neboli narocne ale pozeralo sa na to pekne(jedine co mi vadilo bolo ze raz som mal 4krat za sebou tu istu animaciu), a arm wrestle je vyrieseny dost dobre, ak si nedas pozor prehras a inak, witcher je mutant s nadludskou silou cize velka sanca ze vyhra, cim silnejsi oponent, tym mensia ciarka na ktorej musis udrzat kurzor). Questy boli fajn, niektore boss fighty boli uzasne, krasne, monumentalne a epicke (znova, tu sa mi quick time eventy velmi pacili). A teda celkovo, hra je to uplne monumentalna. Vobec nelutujem kupu, aj ked je hra tak zabugovana jak je. Jednoznacne najlepsie RPG poslednych rokov, a mozno aj najlepsia hra poslednych rokov, minimalne jedna z top 10.

Ukazka toho ako to ma vyzerat, ked si neni tlaceny velkym vydavatelom a ked nieco robis s laskou.

+ Mozme sa tesit na vela obsahu zdarma a urcite to nebudu take traposiny ako dnesne bezne DLC, kup si super armor a zbran za 5 dolarov. Ale nove questy, mozno nove lokacie, nove postavy a nove informacie.
            • Joha
              Neviem co si hral ale ja som tych bugov mal minimum. Ci uz pred patchom alebo po. A Mysterious Merchant a Troll Trouble som stiahol hned po instalacii 17.5.

Inak s inym s tebou suhlasim.

Witcher 2 je 7 pruhovy tunel. Za to krasny, zabavny, epicky a sokujuci,
            • Diky za obsirne shrnuti, dava mi to nadeji, ze to neni tak strasny jak to lici kolega... :-)
          • Tunel je to od začátku až do konce. Ke zbytku nemám žádné připomínky. Máš pravdu, ale mně to baví, lidi toho moc nerýpou, tak nemám moc důvodů se tím zabývat.
        • No ano jsou. I soustava tunelů může být krásná a rozsáhlá. :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit