Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Absolutne vynikajuca vec toto. Tuto myslienku som mal este ked som hraval KotOR. Tam si emzaci hovorili svojim jazykom, len titulky boli anglicke. Toto by bol revolucny prvok!
  • Prvni sci-fi kde vsichni nemluvi automaticky stejnou reci? Konecne! A trikrat HURA!
    • Kdyz to trochu rozvedu, tak tam logicky musi byt jeden obecny jazyk. Dneska je to anglictina a par dalsich. Ale umim si predstavit, ze kdyz ve hre vyrazime do nejaky, rikejme tomu "cinska ctvrt", do ktery uplne nezapadame a spustime na ne 'obec-ctinou', tak se osloveni odvrati a zacnou se domlouvat svym rodnym jazykem, ze ktereho, paklize budeme mit patricny prekladatelsky implantat, ziskame lepsi prehled o situaci, pripadne zaslechneme informace, ktere by nam bez prekladu unikly. A to se mi pozdava :)
    • SWG jako MMO mělo něco podobného, např hráč Wookie mluvil svou huhlaninou a pokud si neuměl ten jazyk tak si ani hráči v chatu nerozuměl, musel si najít hráče co umí Tvůj jazyk a Wookie jazyk aby Tě to naučil :)
      • Viktor_H
        To není to samé. Tam to byl skill pro postavu, pročež přispíval k role-playi, zde půjde primárně o zaměření na HRÁČE. Tzn. já jako hráč jsem zvýhodňován, protože umím německy a je úplně jedno, jestli hraju za Lojzu, nebo za Frantu. To mě ta hra fakt chce penalizovat za to, že si doma nelouskám cizí jazyk?? V RPG hře?! Jak vysvětlím, že Lojza umí německy (hráč umí), přestože nechci, aby uměl, přičemž ale nemá implantát? To si mám zacpat uši? Jak vysvětlím, že Franta nerozumí německy (hráč nerozumí), přestože chci, aby uměl, ale musím kvůli tomu mít implantát? To si mám k Frantovi přimyslet, že trpí mozkovou dysfunkcí, a proto není schopen studia? A proč mám kvůli tomu plýtvat dovednostními body? Blbost. V týhle fázi je to celý nedomyšlenej dort od pejska a kočičky. A jestli je to takhle myšleno schválně, tak je to záměrně nefér, a proto je to totálně perverzní. Nebo CDProjekt plánuje tuhle hru i jako pomocný a motivační prostředek do škol??... Příspěvkům o genialitě se směju.
        • janchor
          Kdo říká penalizovat? Čekám, že to bude především stylotvornej prvek. Příklad? Blade Runner, úvod. Deckard si objednává nudle, stánkař na něj mele po svým, Gaff na něj mele maglajzem maďarštiny a bůhvíčeho ještě. Cejtíš se penalizovanej? Ne.
          • Viktor_H
            Stylotvornej prvek je to v případě, když funguje stejně jako hudba v pozadí, rádio, televize apod., ne, když ti v maďarštině zadávaj questy/když ti znalost maďarštiny otvírá další možnosti v řešení questu... Jak můžeš srovnávat signifikantní fičuru ovlivňující gameplay RPG hry a nepodstatný žvatlaní v pozadí u filmu? Proč se cítím penalizovanej jsem už napsal - ničí to role-play, protože to necílí na mojí postavu, ale na mě jako hráče/nutí mě to kupovat, resp. činí zbytečným kupovat určité implantáty/investovat body do skillů a to zase s přihlédnutím ke mně jako k hráči, ne postavě. Budu snad ve hře při střelbě těžit z toho, že mám doma poloautomatickou pušku?
            • Viktor_H
              Když budu spekulovat jen na základě toho, co bylo řečeno, tak bych řekl, že celkem zásadní, jelikož chtěj a) dělat voice-over b) implementovat do hry implantáty/skilly, který se k tomu budu vztahovat. Tak nějak v a) a b) nevidím smysl, půjde-li o všehovšudy 5 postav, u kterých posléze vyjde najevo, že se baví o včerejší pedikúře...

Dobře Lukáši, to beru, ale problém je, když do toho role-playingu nechceš promítat sebe, ale nějakou naprosto odlišnou postavu - postava, která má schopnosti, které ty jako hráč nemáš, přičemž hra ale cílí na tebe jako na hráče... Bejt to adventuře, určitě to vtáhne jak sviňa, to jsem s tebou zajedno, ale v tom RPG žánru je to celé takové bojaké nešťastné/komplikované...
            • janchor
              To už je otázka míry, jak moc se bude něco takovýho promítat do úkolů a rozhovorů.

Asi chápu, co ti vadí, ale přiznám se, že to mám přesně obráceně a tenhle přesah mě do role spíš vtáhne, než naopak.
      • janchor
        Jo, to bylo zlatý. Bohužel pak ale každej druhej veterán učil na potkání všechny jazyky.
        • Veskoslav
          Já za prachy, já za prachy:-D
      • Spades
        To by chtělo ve wowku :D
        • zdeeneek
          Ve wowku neco takovyho je. Treba gnom umi mluvit gnomsky a obecnou reci a muze si mezi tim prepinat. Pokud promluvi gnomsky na cloveka (rasa human) tak mu clovek nerozumi. Akorat tam chybi moznost se ty cizi jazyky ucit - je pevne dany pro kazdou rasu, kterym jazykem/jazyky umi mluvit.
    • Veskoslav
      U SW ToR ti nemluví jednou řečí:) Ale máš k tomu anglické titulky no.
  • Implantaty na cizy jazyky vypadaji super, akorat moc nechapu smysl deleni na horsi a lepsi, prece jenom v ty dobe uz asi horsi implantaty nebudou.
    • treba bude zalezet i na velikosti...stary implantat dejme tomu zabere 2 sloty a novy jen jeden
    • Veskoslav
      Implantáty od špičkových firem vs ty na černém trhu například:) Nebo vyrobené v dílně za domem.
    • x_ander
      Proč by ne? Nové bezchybné implantáty budou stát kotel peněz, což si ze začátku nebudeš moct dovolit. Proto musíš vzít zavděk implantát třeba 10 let starý, který ještě nebyl tak vychytaný a neuměl překládat tak dobře...
      • Prekladaci implantat, kterej se obcas sekne, by te ve hre mohl dostat do dost osemetnych situaci (i kdyz, tady si umim predstavit skvelej vedlejsi ukol, ala 'alkoholicky vokno' ve druhym Zaklianci :). Videl bych to spis na kapacitu jazyku, ktery muze obsahnout. Levnej umi jen dva, drahej zvladne i deset.
  • Super hra to bude! Ale já jsem to nepochopila s těmi jazyky a implantáty. Můžete mi to někdo vysvětlit? *3*
    • JezboX
      Podle mě se dá očekávat, že v základu umí postava mluvit třeba anglicky. Pokud, ale na tebe někdo bude mluvit portugalsky tak uslyšíš portugalštinu a v titulkách bude napsaná potrugalština. Nerozumíš portugalsky? Koupíš si implantát. Rozumíš = nic kupovat nemusíš. Každopádně věřím že mateřský jazyk bude daný.
  • no mne to pride blbe... ak to takto vazne bude tak bohuzial, vyvojarov nepodporim... a to ma vcelku tato hra zaujala...
    • JezboX
      Oni nadhodí nějaký nápad a ty bys si kůli tomu nekoupil hru? Wow.
      • on by si ju nekupil aj keby to tam nebolo
  • x_ander
    Tak tohle by byla naprostá pecka! A svým způsobem by to bylo dost hardcore... dětičky podobný přístup asi nevydýchají, ale ja jsem pro podobnou originalitu všema deseti.
  • Spades
    Spíš mě zajímá jak to bude, když si koupím českou nebo anglickou verzi hry.

Pokud poláci nebudou takto do hry dávat anglicky mluvící postavy, tak ok, to by dávalo smysl, ale pokud je tam dají, tak by v anglické verzi museli tyto postavy mluvit polsky, jinak by se ztratil význam.
    • ne ;] proste anglicani budou mit vyhodu rekneme u 1/4 postav...dalsi reci treba budou nemcina, italstina, japonstina.....anglan si musi koupit 3 implantaty aby rozumel vsem jazykum a ten kdo neumi ani jeden z nich...treba cech co si koupi ceskou verzi...tak si nakoupi 4 implantaty a kazdy mu to bude prekladat do cestiny
      • Spades
        Ale tim pádem by museli být i implantáty pro polštinu, jenže pak by si nerozuměl základním postavám, dokud by sis to nekoupil :D
        • no kdyz si koupis polskou verzi hry..tak ty implantaty to budou prekladat do polstiny a v ruske verzi zase do rustiny atd...nejspis formou titulku bych to videl
          • Spades
            Myslel sem tim postavy, ktere v polske hre mluvi polsky - proste postavy, kterym rozumis bez implantatu.
            • Předpokládám že menu bude v jazyku koupené verze hry tak by jsi už při tvorbě postavy v menu dotal jeden "implantát" kterým by jsi určil do jakého jazyka by se to překládalo a potom dokoupil během hraní další
            • spis bych to videl neco ve smyslu obecneho jezyka, kterym tyhle postavy budou mluvit a ktery bude znat kazda herni postava
            • Spades
              Pokusím se to vysvětlit :D
              Určite tam budou postavy, které budou mluvit polsky - na tyto postavy nepotřebujěs implantát (je to polská hra ergo polští hráči). Tyto postavy jsou třeba na tutorial a tak.

Pokud nebude ve hře polský implantát, budou tyto postavy muset překládat do jazyka, ve kterém hru koupíš. Tím pádem budou například mluvit anglicky, ale i tak tam bude anglický implantát, který bude špatně překládat angličtinu do angličtiny... Prostě to trošku nedává smysl :D

Řešením by podle mě bylo, kdyby sis na začátku zvolil svou národnost a ten implantát bys pak nepotřeboval. Tzn pokud si mexičan ve hře, tak by všechny mesické postavy mluvili anglicky (titulky) a všechny ostatní jazyky by měli implantáty (včetně polštiny)

Popřípadě by se podle jazykové verze daný implantát nedal koupit. Ale musel by se vyřešit ten tutoriál ještě před tím, než máš první implantát atd...
            • ja ti asi nerozumim ;]
  • KIMCID
    jo těším se čím dál víc
  • janchor
    BoB si to právě hodil.
    • BoB.2
      *16*
    • Grandhalf
      *15* *15* *15*
    • Jeste nesjizdis The Next Day? :) Nebudes zklamanej.
  • Viktor_H
    Principiálně mi to přijde těžce o ničem. Tohle není věc, ze který lze nějak komplexně těžit/rozvíjet ji. Tohle je prostě vopruz, kterej mě požene k obchodníkovi kupovat další krámy navíc... Navíc to ničí role-play; co když chci hrát za postavu, která mluví šesti jazyky?? Když to neumí hráč, tak to nemůže umět ani postava? To je jak kdyby mě někdo nutil, abych uměl ve skutečnosti máchat mečem, chci-li hrát za fightera v nějakým fantasy RPG, případně abych měl nastudovanou jadernou fyziku, chci-li hrát např. za vědce. Přijde mi to jako bizarní a drahá kravina...
    • No nemusia kaziť príbeh však nikde som nevidel napísané to že napr. to pridajú do hlavného príbehu aby si nerozumel nič...
    • x_ander
      Proč by to ničilo role-play? Podobně jak píše kolega nade mnou, pokud budeš chtít mít postavu, která bude mluvit šesti jazyky, tak ji to prostě naučíš příslušným skillem/implantátem. je pak jedno, jestli ty jako hráč tím jazykem umíš mluvit (kromě toho, že pokud např. umíš německy, tak máš výhodu a nebudeš muset kupovat implantáty na němčinu).
    • tak třeba tam bude při vytvoření postavy Lingvista čily budeš moct umět všech 6 jazyku ale budeš prostě slabší v boji
    • Spades
      Tak to pak já chcu ve wow roleplayovat mága co posiloval a tak může nosit plátovou zbroj, také umí perfektně zacházet s mečem a štítem, a navíc jeho otec byl kněz, takže může i healovat. Umí taky všemi jazyky ve hře (tzn může mluvit druhou frakcí).

Jo a jako dědictví zdědil kompletní Tx (za x doplň aktuálně nevětší Tier) a Frostmourne.

Nemůžeš RP postavu, která ve hře nelze vytvořit...
      • Viktor_H
        Ve WoW roleplayovat nelze, jde o hru na hony vzdálenou čistokrevných rpgéčkům. Je to archetypální (tank X DPS x heal) hack'n'slash, které neobsahuje vůbec žádné interaktivní prvky (volby v situacích/rozhovorech), takže nevím, proč ho taháš do debaty o roleplayingu.

Baldur's Gate mi umožňuje hrát za cokoliv chci, v rámci pravidel daného univerza. Investováním do určitých atributů a kombinování určitých povolání, si můžu vytvořit jakoukoliv postavu. Dokonce i v rámci jednoho povolání můžu experimentovat - řeknu si: chci být vzdělaný bojovník => investuju hodně do inteligence a lore.
        • Já už si to BG asi špatně pamatuju, mně přišlo, že si tam kromě kouzel a sem tam bodu do zbraní nemůžu volit skoro nic.
        • kostejnesmrtelny
          Ujišťuju tě, že ve WoW roleplayovat jde. Dvě třetiny svý WoWkařský "kariéry" jsem strávil na RP serveru *3*
          • Viktor_H
            Ne, nelze. Tedy ne v tom slova smyslu, o kterém mluvím. Jsi svázán svým povoláním a tím, že ten svět je absolutně neinteraktivní. Že se vás tam sejde 200 lidí a vytváříte si vlastní roleplaying nemá nic společného s hrou samotnou (kromě toho, že vám to jakožto mmo umožňuje) - to je iniciativa vás jako lidí. A i přesto je velmi omezen; až dobijete Stormwind a on se začne transformovat, začnou se tam generovat vaše NPC, celý svět to začne reflektovat a alianční NPC začnou lanařit alianční hráče, aby získali Stormwind zpět, případně aby se někde založilo nové město, pak budeš mít pravdu. Do té doby jste jen parta lidí, která si hraje vlastní písničku v absolutně statickém a lineárním světě *3* ...
            • Spades
              To pleteš jabka s hruškama... Toto nelze v MMO udělat. A navíc v BG taky nemůžeš všecko.

Jediné RPG ve kterém toto jde je ADnD...
        • Spades
          "v rámci pravidel daného univerza" !!!

Pravidlo tohoto univerza jest: "Chceš umět jazyk? Kup si implantát"

Nikdy si nemůžeš na RPčkovat co chceš, musíš se řídit tím co hra dovolí. Taky si v Baldurs Gate nemohl být superman, co stříli z očí lasery.

Navíc PROČ, proboha PROČ!?!?!? by se ta postava učila jazyk, když si stačí koupit implantát a dosáhneš stejného výsledku.
          • Viktor_H
            Totální ti uchází pointa toho, o čem mluvím. Pokouším se to vysvětlit nad tebou v reakci na sk...
        • existujou i RP wow servery myslim a RP je stejne spis o komunikaci nez o naklikanych atributech a i v tak ,,osekane,, hre jako je wowko muze existovat super RP...napr. takovy elfsky bard, sexualne zatizeny na trpaslice...pche RP jako vino
    • v malo hrach zacinas jako mistr boje s mecem...naopak jsi nemehlo, ktere trenuje na krysach. Takze pokud chces to svoje RP brat takhle do detailu a chces umet 6 jazyku, tak by se to ta postava musela ve hre naucit a treba tam bude nejaky skill, ktery kdyz si vezmes tak ti to odemkne treba znalost dalsiho jazyka navic.
      • Viktor_H
        "v malo hrach zacinas jako mistr boje s mecem...naopak jsi nemehlo, ktere trenuje na krysach." - V málo? Mně přijde, že ve většině. Že ze začátku bojuješ s low-level potvorami z tebe dělá nemehlo z meta-hlediska tebe jako hráče, ale rozhodně ne z hlediska virtuálního světa. Virtuální svět většinou nereflektuje, jestli zabíjíš bandity na 5., nebo 20 levelu - jsi prostě hrdina, který zabíjí bandity a jehož svět reflektuje podle vybraných skillů a to opět bez ohledu na úroveň. Např. když přijdeš do low-level města, v němž k úspěšnému přesvědčení potřebuješ 1 bod ve skillu přesvědčování, zatímco v high-level oblasti potřebuješ 5 bodů, reflektuje to někdo?? Ne, všichni na tebe reagují jako na diplomata - tam i tam. Pokud začnu hru jako bojovník, od začátku hraju za hrdinu ohánějícího se s mečem a svět mě tak reflektuje, jelikož svět je z hlediska jeho vlastní reality statický. Z pohledu mechanik je Lord X na 20. levelu, takže nedává smysl, proč si najímá tebe na 2. levelu, aby jsi ochránil jeho město od banditů, kteří jsou také na 2. levelu. Vždyť by je všechny posekal sám! Jenže svět tohle nereflektuje z hlediska mechanik, jeden člověk neposeká celou armádu najednou => vnitřní logika světa neplyne z mechanických pravidel hry... Vyjmenuj mi onu většinu her, kde okolní svět reflektuje vývoj tvých skillů z hlediska role-playe (ne tvého postavení, to je něco jiného).

Mícháš spolu dvě nesouvisející věci dohromady: schopnosti postavy a schopnosti hráče. Pokud tam bude skill na jazyky, tak je to sice okamžitě jiná káva, ale idea s implantátem mě prostě kazí role-play. Ale to není ten zádrhel, se kterým mám problém - není to RPG mechanika, která podporuje role-play, ale mechanika orientující se primárně na hráče. Pokud umím v reálu šermovat, ale hraju za mága, je mi ono šermování k ničemu, a tak to má podle mě být, bavíme-li se o role-playi. Jsem-li dobrý diplomat, ale ve hře jsem do něj neinvestoval jediný bod, pak mi je prostě k ničemu. A zase, tak to má být - hraješ za virtuální postavu, ne za sebe, neprofituješ z hlediska role-playe z toho, že umíš jadernou fyziku... Zvýhodňovat herní postavu v !RPG! hře kvůli tomu, že já jako Viktor umím mluvit německy, je totální zhovadilost a za tím si stojím. Když chci hrát za chlápka, co neumí cizí jazyky, tak si mám já jako hráč zacpávat uši/ignorovat to??
        • Spades
          Já furt nechápu co ti na tom vadí... Stejnak umíš max anglicky, popřípadě trošku ještě druhý jazyk. Angličtina bude nejspíš základní jazyk a ten druhej neumíš natolik, aby ses ve hře chytal.

A reálné skilly jsou ve hře potřeba. Když neumíš číst, tvoje postava taky ne, když neumíš počítat tvoje postava taky ne atd...
        • Spades
          Já furt nechápu co ti na tom vadí... Stejnak umíš max anglicky, popřípadě trošku ještě druhý jazyk. Angličtina bude nejspíš základní jazyk a ten druhej neumíš natolik, aby ses ve hře chytal.

A reálné skilly jsou ve hře potřeba. Když neumíš číst, tvoje postava taky ne, když neumíš počítat tvoje postava taky ne atd...
          • Viktor_H
            Takže srovnáváš základní gramotnost se znalostí několika cizích jazyků na vysoké úrovni?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit