Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jen taková technická k tomu "woke" odstavečku. Nikdo se u těch her neozýval protože problémem ani tak není přítomnost těch daných osob (například v Hogwarts Legacy jsem viděl jen málo hejtů na toho barmana/ku), jde o to, že z toho, co jsem viděl, tak se nás hra snaží vychovávat a o těchto tématech hluboce mluvit. Což minimálně ve středověkém fantasy prostředí působí jako pěst na oko a velmi cringe.

• KronosDeret

Cože, kultura vychovává publikum? Od kdy? Jo od antického Řecka vlastně. 

• Samozřejmě, proč myslíš, že se za totáče chodilo na povinné filmy. Zejména děti a mládež jsou celkem lehce ovlivnitelné. Už jsem to tu psal jednou, ale nevím proč mě to cenzor schoval.

Zažil jsem osobně na letním táboře situaci, kdy dvě dítka s psychickou nemocí "gender dysphoria" během několika dní totálně rozložilo skupinku několika dětí ve věku 11+ tak, že nevěděly čí jsou. Tak tvrdě si vynucovaly nesmyslná oslovení a jména, až to hraničilo s šikanou. Já snesu dost, ale tady už jsem toho měl plný kýbl i já.

Tato agenda podle mě do osnov na školy nepatří, zažil jsem tu destrukci osobnosti z první řady, nevím proč bych tím měl zatěžovat děti, kterých se to netýká.

• michaelfoucault

Kámo, je bych tě tak rád viděl v gulagu, až bych z toho brečel.

• KronosDeret

Protože se to děti týká. Stejně jako homosexualita, levorukost, autismus a deprese. Děti jsou malý lidi a týká se jich všechno. I příslušnost k minoritám.

• Týká se jich to od určitého věku. Kognitivní (analogické) myšlení se u dětí utváří zhruba okolo 10-11ti let, do té doby by nemusely být vystavovány zbytečným podnětům co se sexuality a sexuální identity týče. 

Je dobře když budou mít v případě potřeby k dispozici rozumného psychologa jenž se jim bude snažit lidsky pomoct a hlavně musí vědět že není důvod stydět se říct si o pomoc - to je obecně stále velký problém,
            psychické problémy jsou tabuizovány a mnoho starších ročníků ihned označí děti s psychickými problémy za simulanty a navrch přidají že za nich by se to stát nemohlo jelikož by dostaly naloženo tolik povinností že by neměli čas mít deprese a psychické problémy 🥲. 

Už jsem se ale do určité míry zvyknul že jsme jedna ze zemí kde je poměrně trendy problémy bagatelizovat a Švejkovsky je přejít "nějak bylo, nějak bude". Takže souhlasím jenom částečně - od určitého věku ano a zamyslet se nad tím jestli skutečně musí být vystavováni všemu čemu jsme vystavováni my.

• uaxpk

Mám tři děti - do 8 let, sestra má partnerku a mají spolu dvě děti. O sexualitě moje děti vědí snad vše a nijak jim to neublížilo - děti jsou prostě zvědavé a hodně se ptají. 

Ale mám pocit že Dragon Age je hra od 17 let, tak proč sem tahat děti do 11 let? Standartním způsobem se to dítě k té hře nemá dostat, je to o zodpovědnosti rodičů. 

Když někdo vytáhne kartu "a co děti, myslí někdo vůbec na děti!" u hry či filmu, která má rating např. 18+ (GTA), tak je to prostě nonsense a svým způsobem komické. 

Trochu osobní - děti máte? Hrajete/koukáte se s nimi např. Alien nebo to GTA....? 

• Reakce na příspěvek:

Naprostý souhlas, proto přesně jsem psal... "od určitého věku ano a zamyslet se nad tím jestli skutečně musí být vystavováni všemu čemu jsme vystavováni my." 

A dále "Neříkám že je špatně mluvit s dětmi o sexualitě, ale je důležité zvolit vhodný způsob."

Ostatně jako se vším, mohou být zvídavé i ohledně různých forem násilí - např. nyní to co se děje na Ukrajině, a to jim asi opravdu nechcete ukazovat fotky v médiích zmrzačených těl lidí onou válkou a snažit se jim nějak rozumně vysvětlit že se k sobě lidi chovají daleko hůř než zvěř. 

Takže se nejedná pouze o sexualitu, na druhou stranu by to v dnešní době všude přítomných informací mohli objevit sami a proto je lepší to s nimi možná zkusit probrat zavčas, ale je hodně důležité vědět jak jim to vysvětlit - což mi přijde že je stále problém u značné části rodičů. 

Nedávno jsem ve svém okolí zažil případ kdy tatínek vysvětloval dítěti ohledně invaze Rusa na Ukrajinu že si za to může Ukrajinský lid sám jelikož zlobil 😀 to prostě nechceš.

Umět daný problém vysvětlit a nepromítat do toho svoje negativní emoce a názory, to je něco co ještě hodně rodičům nejde.

Na závěr, ne bohužel zatím rodičem nejsem a vlastně ani netuším jestli je to až tak špatně když člověk vidí ekonomický stav a především problémy kterých mezi lidmi přibývá s mizivým výhledem na to že se začnou elity chovat rozumněji.

• uaxpk

Reakce na příspěvek:

Šlo mi spíše o to, proč zatahovat děti do produktů určených pro "neděti". Z pohledu produktu, který je určen pro skupinu od určitého věku (v tomto případě 17+), je zbytečné ho spojovat s dětmi. Jedná se +- o argumentační faul použitý pro vyvolání určitých emocí (vztek, hnus), díky kterým se dá veřejné mínění lépe ohnout k primárnímu cíli. Prostě se pomocí "a co děti, myslí někdo vůbec na děti" rozjede další "kulturní bitva" mezi fundamentalisty (zpátečníky) a bojovníky dobra (kulturní autoritáři), která nikomu nepomůže - jen laská ega vůdčích narcisů obou skupin (viz. jakákoliv e-diskuze o DEI).

Vezmu to z mého a sestřiny pohledu. Vadí ji (mě to přímo vytáčí) debata ohledně manželství homosexuálů. Z logiky - když může uzavřít manželství pár, který se nemiluje (například sňatek pro získání občanství, majetku....), tak proč nemůže uzavřít stejný svazek pár který chce spolu zestárnout a má stejné pohlaví? Dělá to z nich "jiné" lidi 😬.

Pokaždé se toho problému chytnou blázní z obou stran a nahází na to kýbl extrémních tvrzení (pedofil si vezme dítě /  jste horší než nacisti.....) pouze za účelem vyvolání primárního instinktu (emoce) a vytvoření argumentační, zkyslé bramboračky. Výsledkem je vyprázdnění pojmů (všimněte si jak díky sociálním sítím devalvovala slova jako nacisté, psychopati, genocida atd.) a zastření rozumu vybičovanými emocemi. Výsledek není dobrý pro nikoho (viz. Slovensko a poprava před gay klubem).

• Reakce na příspěvek:

"Vezmu to z mého a sestřiny pohledu. Vadí ji (mě to přímo vytáčí) debata ohledně manželství homosexuálů. Z logiky - když může uzavřít manželství pár, který se nemiluje (například sňatek pro získání občanství, majetku....), tak proč nemůže uzavřít stejný svazek pár který chce spolu zestárnout a má stejné pohlaví? Dělá to z nich "jiné" lidi 😬."

To je přesně jinými slovy to co jsem myslel když jsem psal že hlavně starší generace nemají chuť vysvětlovat svým dětem různé problémy s nadhledem. Jelikož jsou děti často zvídavé, tak se nejspíše sami zeptají na to co jim přijde zvláštní nebo to někde uslyší/uvidí, potom je na inteligenci daného rodiče (bohužel spíše na té sociální inteligenci) podat svému dítěti daný problém takovým způsobem aby v něm nevypěstoval zášť vůči něčemu odlišnému.

Už jsem tu zmiňoval několikrát ohledně Veilguardu že je v naprostém pořádku když se ta hra bude líbit konkrétní cílové skupině pro kterou je primárně určena, osobně si ale raději zahraju Origins kvůli skvěle napsaným postavám a celkově temněji laděné atmosféře která mi u Veilguardu chybí (z toho co jsem viděl).

Zpět k tomu důležitějšímu: V běžném životě je dobře se postavit za práva lidí kteří se mohou cítit utlačováni,
                    třeba konkrétně v případě manželství homosexuálních páru nevidím problém v tom aby se tomu tak oficiálně říkalo - jak tu již zaznělo, sexualitu má v sobě dítě nějakým způsobem do určité míry zakódovanou a nemyslím si že se stane homosexuálem/lesbou pouze proto že to uvidí/uslyší ve svém okolí. 

Právě proto se ale osobně myslím že bude mít chuť/náladu toto řešit až lehce v předpubertálním věku - takže na to nenahlížím z toho pohledu že je pro děti škodlivé mluvit s nimi o tom že jsou různí lidé kteří chtějí žít plný život po svém tak aby se cítili dobře,
                    ale spíše z toho pohledu že mi přijde zbytečné je do těchto diskuzí zatahovat když o to nebudou mít sami zájem (což se podle mě projeví až v určitém věku, ale třeba se mýlím jelikož díky technologiím jsou dnešní děti daleko vyspělejší než byla má generace ('94)).

Hlavně je důležité aby především mladší rodiče chtěli své děti učit toleranci ke všem lidem bez ohledu na to jakého jsou vyznání, rasy, apod., jelikož z toho co vidím už u několikrát zmíněných starších generací to není možné jelikož se kvůli svému konzervativnímu vnímání světa bojí že tolerance = narušení fungování společnosti -> že všichni budou rázem chtít být jiní a tím pádem nastane celkový kolaps společnosti. To je podle mě nejčastější důvod proč se starší bojí přijímat nové hodnoty, protože vědí že ty jejich nějakým způsobem fungovaly a nerozumí tomu že mohou fungovat i nadále a zároveň mohou být lidé více tolerantní. Čest starším kteří nejsou takoví jak jsem tu právě popsal v mojí téměř slohové práci  :)

...a to jsou chtěl ještě uvést rozdíl mezi touto problematikou ve skutečném světě a v tom digitálním (kde si myslím že by DEI tématika mohla být integrována lépe, tak aby se třeba i ty konzervy naučily být tolerantnější - bez dialogu a kompromisů to nepůjde...a upřímně když hra založí celou svou podstatu na tom že je DEI a kvalitní dialogy a příběh vyhodí z okna, tak si k takové hře najde cestu primárně skupina lidí pro které je hra určená  :)  například BG3 zvládnul zakomponování DEI naprosto skvěle a má zároveň dobrý funkční příběh a dialogy oproti Veilguardu.

• uaxpk

Reakce na příspěvek:

No, aby člověk vnucoval svým dětem témata, která je nazajímají, to by musel být velký ignorant (nebo učitel 🙂). Jasně, když se mě na něco zeptají, tak s nimi o tom mluvím. Taky jim nehustim info. o renovaci předválečných motocyklů, protože vím, že je to nezajímá. Jsou ve věku "jaké šatičky si vezmu do školky" popř. pokémon kartičky a všechny "na sílu" hustěná témata jsou spíše kontraproduktivní. 

Vztáhnu to na hry. Nebudu s nimi hrát např.The Witness -pro ně nuda- nebo Dead Space. Ale praříme hry od Anamity, Lego Batmany, Oriho, Bulánky... Jak už jsem ale psal, to není případ této hry (btw. mám raději Neverwiter Nights než Dragon Age). Je pro 17+ a vím, že by to děti nebavilo.  

U téhle hry to DEI části hráčů vadí nejspíše kvůli tomu nedostatku nápadu pro dobrou implementaci, jak píšete. Nadruhou stranu nevím o jak velký kalkul (v rámci marketingu/prodejů) to od vydavatele byl. Kupní síla generace Z, a více méně i Alfa, je rok od roku větší a s tím se pojí i hledání (a utváření) trhu. Každá generace máji jiný pohled na problematiku sexuality a její důležitost - ten trh se tomu přizpůsobuje. Problém je pro někoho v tom, že to udělali s již zavedenou značkou a nevytvořili novou.

Vždy, když je tu nějaká extrémní situace (v tomto připadě v předchozích letech potlačování sexuality), tak ho máme tendenci vyvážit jiným extrémem (všichni od teď budeme gay, nebinár atd.). To vede k pnutí ve společnosti, které vždy musí skočit kompromisem - tzn. vyřešením problému zbůsobem, který nevyhovuje ani jedné straně, ale souhlasí s tím. Musíme pouze čekat až k tomu oba póly dospějí. 

• Reakce na příspěvek:

S tím co píšete v obecné rovině souhlasím, pouze se do-vyjádřím k Veilguardu. Jak zaznělo ve článku, už v Origins mohl mít hráč homosexuální/lesbickou romanci - narozdíl od Veilguardu měl ale dobře napsané questy a hráč si mohl například při navštívení řádu mágů (Circle of Magi) jestli mágy zachrání anebo je nechá pomřít. Stejně tak dějová linka s elfy, buď jim mohl hráč pomoct anebo se spojit s vlkodlaky - a mnoho dalších questů v kterých dali tvůrci volbu hrát za parchanta nebo za dobráka. To prostě ve Veilguardu není, maximálně je tam u dialogového kola ikonka pěsti která ale znamená že postava řekne že nemá čas se zaobírat tím co se řeší - takže v podstatě takové nevrlé dialogové volby, a to je maximum toho jak vás ta hra nechá hrát za záporáka.

Jak už jsem proto psal, ta hra má za cílovku kromě LGBTQ+ také tzv. "cozy gamers" kteří si k hraní připraví čaj a zabalí se do deky, je to až příliš roztomilé RPG, což prostě osobně nevyhledávám.

Navíc třeba hra Disco Elysium nechá hráče utvářet charakter jeho postavy skrz dialogy, ačkoliv tu hru zlí jazykové označují za adventuru s RPG prvky. Netuším proč když něco takového umí nezávislá hra, tak to nedokáže AAA studio - nechci po nich aby se jednalo o tak syrové dialogy jako byly právě v Disco Elysium, ale pouze o to nechat hráče lépe utvořit charakter postavy skrz dialogy. Dialogy jsou ve Veilguardu prostě extrémně odfláknuté a asi nikdo mě nepřesvědčí o opaku.

• KronosDeret

:D ok, argument že se děti stávají levorukými, autisty nebo gay až v předpubertě jsem ještě neslyšel...

• uaxpk

Reakce na příspěvek:

Já jsem levoruký a s oblibou (a nadsázkou samozřejmě) říkám, že není větší diskriminace než diskriminace levorukých. Bo, je jedno zda jste křesťan, žid, gay, žena...., ale když jste levoruký,  se tak pořád musíte naučit používat všechny nástroje pro pravoruké (otvírač konzerv, nůžky atd.)😉.Nechápu, že se toho ještě nechytli aktivisté zleva nebo zprava.

U her mě to štve kvůli imerzi, např. u kolika "střílecích" her jde defaultně nastavit levorukost? Vývojáři jsou pravorucí fašisté😛

• Reakce na příspěvek:

Přijde mi že je toho hodně co se nedostalo k Vaším uším a Vašemu zraku 🥹🥲 Neříkám že je špatně mluvit s dětmi o sexualitě, ale je důležité zvolit vhodný způsob. 

Když od rodičů zazní pouhé "budeme tě milovat i když budeš mít rád výfuky od aut a identifikovat se jako U-2 ponorka" myslím že to postačí 😌

Pro jistotu upřesním že se jedná o velikou nadsázku než začnu být kamenován progresivisty za svůj nevytříbený slovník 😩 nakonec je přeci jen důležité aby se každý cítil dobře bez ohledu na to jestli to někomu jinému vadí z důvodu že nevidí dál než přes svůj pupek.

To jakým způsobem by se o tom mělo mluvit s dětmi nechám na odbornících, já jím opravdu nejsem - pouze mi přijde zbytečné je otravovat pubertálními záležitostmi například do jejich deseti let věku - ale každý je individuální, takže když si to některé dítě vyloženě vyžádá třeba v pěti letech tak nevidím problém s ním prodiskutovat jaké výhody má identifikovat se jako kočkoholka či kočkokluk 😌

• Vychovat v jakém smyslu? Jakým směrem?

• Vzhledem k tomu, že už je to dnes snad v mainstreamu všude, tak bohužel už to pomalu vychovává k pocitu, že kdo je cis, není cool. A vzhledem k tomu v jak ranným věku třeba v US operace umožňují, už to třeba podle mě ok není. Pokud je někdo ochotnej přeoperovat děcko který současně dokáže říct "věřím, že jsem žena" a "věřím že existuje Santa", tak je to na přesdržku. Ale to už na jednu stranu odbíháme dost jinam. Na druhou stranu to s tím souvisí, když to ty děcka (který jsou v děcký fanatzii schopný říct spoustu blbostí) vidí na každým kroku a společnost pomalu vnímá jako povinnost jim vyhovět (na operaci někde ani není potřeba souhlas obou rodičů), tak to může pro někoho skončit i dost špatně.

Vzhledem k množství woke prvků v médiích už nevychováváme k tomu, že "zahrnout trans postavuje je ok", ale k "nezahrnout trans postavu je špatně". S prvním nemám problém, s druhým už tak nějak ano. (a ono nejde jen o trans, ale DEI celkově. Viz kauza, jaktože je Vávra rasista, kdy němel v DC černochy)

Padnul tu dotaz "kde byli všichni ti hejteři u DA:I, kde tyhle prvky byly taky?". Odpověď je jednoduchá - prostě tu hru hráli a nevadilo jim to. Proč? Protože tehdy se to neřešilo všude. Protože tehdy neposílali review primárně ltbt recenzentům, kteří jsou ochotní dát "diversity" mezi hlavní klady hry (na rovinu, pro kolik lidí je tohle opravdu takový klad, že si řeknou, jo tohle ve hrách vyhledávám, proto do toho jdu?). Ono v zásadě většině těch hejterů nevadí to, že je ve hře trans postava. Ale to jak je jim to cpáno ze všech stran a strašně na sílu. Taash samotný v téhle hře problém není. Taash je malou součástí mnohem větíšho problému. Viz konec prvního odstavce, kdy nejen normalizování, ale tabuizování jakékolvi kritiky vede k tomu, že tímhle pomatení pitomci jsou ochotní fyzicky i chemicky vytastrovat děcko, jen protože si kluk chvilku hraje na princeznu. (doporučím třeba dokument "What is a Woman". Může znít jako offtopic, ale ono to ve výsledku všechno souvisí se vším.)

• > Vzhledem k tomu, že už je to dnes snad v mainstreamu všude, tak bohužel
          už to pomalu vychovává k pocitu, že kdo je cis, není cool. Jako fakt bys mi zvládl z hlavy vyjmenovat 5 transgender postav z mainstream médií?  Protože já dám tak 1, pár roků zpátky byl někdo podobný ve Star Treku. Jako fakt nevidím, že by byli všude, dokonce mi přijde, že je jich zobrazených velmi málo.> Pokud je někdo ochotnej přeoperovat děcko který současně dokáže říct
          "věřím, že jsem žena" a "věřím že existuje Santa", tak je to na
          přesdržkuOk, osobně bych to asi nechal na vědě, ale hlavně mi ta linka "cool transgender postavy povedou na chirurgii děti věřící na Santu" přijde asi tak stejně věrohodná jako "hráči násilných her se sami dopouští násilí".

> Vzhledem k množství woke prvků v médiích už nevychováváme k tomu, že
          "zahrnout trans postavuje je ok", ale k "nezahrnout trans postavu je
          špatně".

Uznávám, že mám trochu omezený vkus, ale ve Star Trek, Star Wars, nebo třeba Shogunovi nebo Disney animácích z poslední doby fakt nevzpomínám na jedinou transgender postavu. Jako fakt tohle téma v mass médiích v podstatě nepotkávám.

• JamesFaith

No, tak zrovna v nových Star Trecích vím minimálně o dvou trans postavách - jedna vracející se v třetí řadě Discovery a další v jednom díle Strange New Worlds.

Ale na druhou stranu jen proto, že v Discovery to bylo dost vnucené a v SNW jsem znal tu herečku z jiného seriálu a hlavně hrozně přehrávala. 

• Discovery jo, tam si na jednu vzpomínám, ale už je to pár roků zpátky. V SNW nevím - kdo tam byl?

• JamesFaith

Reakce na příspěvek:

V první řadě, když Enterprise obsadili piráti, hrála doktorku Aspenovou/ kapitána Angel.

https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Jesse_James_Keitel

• Reakce na příspěvek:

Tak to by mi nikdy nedošlo, dík :-) Postava ale transgender nebyla, ne?

• JamesFaith

Reakce na příspěvek:

Postava asi ne, nebo se to výslovně neřešilo a prostě tam byla.

• Lukyz

Reakce na příspěvek:

SNW S01E07 - The Serene Squall Postava Dr. Aspen, hraje Jesse James Keitel.

Popravdě jsem to ani nezaznamenal, jen mi přišlo pocitově něco "jinak" nebo jak to popsat, ale taky je to možná tím, že postava fakt strašně přehrávala. 

Proč jsem se pak dozvěděl až když jsem si pročítal komenty na RedDitu.

• KronosDeret

Lol mentalita obětí je u ultrakonzerv stále silná. Být hetero je pomalu zločin.... Že ti u toho prsty neupadnou, když tyhle dřysty píšeš.

• MartinStary

mentalita obětí je i u všech aktivistů stále silná a mnoho z nich víc křičí něž že by se opravdu zapojilo do návrhu procesů nebo nadací a charit něčím víc než řečmi a holt vždy to bude i o tom že kázat vodu a pít víno (a neřídit se vlastními kázáními aby šly i fyzickým příkladem je v okamžik zjištění jen "k zavrhnutí") - Na obou stranách je víc než dost lidí co chtějí být především dotčení a tak si vše interpretují bez pochopení že každý má jiné prostředí a tím má jeho vyjádření jiný kontext než on chce vidět a hned si tam dosadí za komentář duhového faši_stu nebo puristického ortodoxního katolíka jen aby měla proti sobě to pravé zlo z jeho pohledu ne paletu podnětů a názorů k zvážení protože je teď jednoduší rovnou házet všechny co nesouhlasí do koše nebo k utracení když to nejsou z mého pohledu lidi - tedy hlavně když jde o internet.

• K toleranci samozřejmě a k těm správným hodnotám :)

• KronosDeret

Toto bez sarkasmu. 

• Carnage666

Celá kauza Hogwarts Legacy byla divná. Hodně lidí co jsou pro LGBTQ+ bojkotovalo hru protože peníze by z toho měla i Rowling a tudíž prej hra byla anti-lgbtq+ ale přitom tam byl jak si psal ten barman, nešlo si vybrat ženu nebo muže při vytváření postavy ale jen typ A nebo B. Nikdy tě nikdo ve hře neoslovil he/him nebo she/her, vždycky jen a pouze they/them a hlas si mohl mít jakej si chtěl na holce nebo klukovy. A přitom se o tom vůbec nikde nepsalo 😀 takže LGBTQ+ lidi bojkotovali hru která jim celou dobu šla na ruku a lidi co jsou proti LGBTQ+ se jim smáli že jako Rowling je frajerka a přitom si nevšimili že ta hra je hodně DEI.

• Jo, takhle kauza moc pěkně odhalila, jací blbci se snaží hrotit situaci na obou stranách.

• imho si lidi na tyhlety věci zvykají, není to první hra, kde si vybíráš jen Typ A/B a ne pohlaví, ale taky to v tom světě HP působí divně.

Takový Cyberpunk to měl taky a pasovalo to tam trochu více.

• Carnage666

U větších webů které recenzují hry a vždy klíče od EA dostali to beru docela jako podraz, ale zase musim říct že je fakt krásný sledovat jak někteří youtubeři brečí a fňukají že nedostali klíč zadarmo. Pokud chtějí udělat recenzi tak ať si to hezky zaplatí.

• aspa

Myslíš třeba jako Fextralife, který převzal po Bioware fora a dělá pro hráče buildy, návody apod?

Neříkám, že to platí plošně, ale jsou i youtubeři, kteří svoji dělají práci pořádně  a tím, že nemají klíče, poškodí EA hlavně komunitu těch youtuberů a o to EA samozřejmě šlo, protože ty komunity jsou velké. Jestli si myslíš, že si youtuber s milionem subu nemůže dovolit koupit jeden klíč a brečí kvůli tomu, tak jsi poměrně naivní.

Je poměrně vtipné, že naopak youtubeři, kteří by finance právě museli řešit kvůli nedostatku předplatitelů a reklam, to dostali. 

• Veskoslav

Tak jelikož to dostávají i Youtubeři, co mají menší základnu než Svaz zahrádkářů....Navíc většina si nestěžuje, že to nedostali zadarmo, ale že to nedostali včas...

• Nejde jim o to zadarmo, ale s předstihem, ne?

• Carnage666

Chápu že být jeden z prvních má v jejich "branži" prioritu, ale kolik z nich to teda chce recenzovat protože je ta série bavila nebo protože je jejich "práce" baví? A kolik z nich chce předstih ať mají rychle ad money a ještě hru zadara?

• kotty

Ať u jde o youtubery nebo recenzenty, tak pro obě skupiny důležité mít hru s předstihem, protože sledovanost/čtenost recenzí po vydání rychle opadá. Za vlastní peníze si hru s předstihem nekoupí, protože to jednodušše nejde (většinou). Navíc zrecenzovat zrovna velké RPG nějakou dobu trvá, než je recenze připravená, což tohle ještě zhoršuje. A především jde o jejich práci, takže pro nás není až tak podstatné, jestli je to baví (ale je to samozřejmě bonus), ale jestli je recenze kvalitní. A pro youtubery/recenzenty zase to, jestli to někdo sleduje/čte, jinak to pro ně nemá smysl dělat (alespoň ne jako práci).

• kkING

Pokud je hra dobra, tak ani prehnane woke silenosti, nebo papouskujici  fandove anti woke influenceru nezmuzou nic, nebo nebudou mit zasadni vliv. 

Chovani vydavatelu je naprosto prirozene v momente kdy  muze "cerny prihraty elf " svou (ne)pirtomnosti zpusobit spoustu problemu, ktere diky dnesni online rozdelene spolecnosti plne virtuaknich bojovniku na obou stranach, uz nelze pouzit ani jako negativni reklamu na prilakani pozornosti ...

• KIMCID

Ani o to nestojíme :D

• dworkin

Chovali jste se k nim jako poskoci, chovají se k vám jako k poskokům.

Jako co jste čekali? Léta přehlížíte chyby jejich produktů, jejich nekalé obchodní praktiky, mluvíte o nich jako o "klucích" ("teď to ještě recenzovat nebudeme, dáme "klukům" šanci to ještě spravit, byť je to po vydání rozbité jako prase" - Petr Poláček), nejhorší známka pro AAA hru je 7 (leda by byla tak hrozně rozbitá, že to fakt bije do očí, potom je to 6 nebo dokonce - považte! - 5).

Co je logický důsledek? Nebojí se vás a nerespektují vás. Berou vás jenom jako součást PR kampaně, která má pomoci prodat co nejvíc zboží, a když do tohoto schématu nezapadáte, s klidem na vás hodí bobek.

• kotty

Souhlasím akorát s tím, že by se měl využívat celý rozsah hodnotící stupnice. I když je text recenze mnohem důležitější, tak často se mi zdá, že číselné hodnocení neodpovídá tomu, co bylo psané v recenzi. A číslené hodnocení se pak dále propisuje například na Metacricit, kde to zkresluje celkový průměr. Sice minimálně, ale nejsou jediná redakce, která má takto posunutou hodnotící stupnici.

Ale nemyslím si, že by bylo známkování recenzentů ovlivněno tím, jak se k nim chovají vývojáři nebo vydavatelé. Minimálně ne vědomě. Navíc vytahovat zrovna hodnocení od Petra, který už na gamesech několik let nepracuje, no nevím...

A už vůbec nesouhlasím s tím, že kdyby byla redakce s hodnocením přísnější, tak by je vývojáři/vydavatelé více respektovali. Spíš by na ně hodili bobek daleko dřív a spousta recenzí by dost možná ani nevyšla.

• zas pokud vím, tak skutečné prů...švihy tady dostaly 4/10 (Battlefield 2042 nebo jakej vlastně), a teď ten nový Uknown 9

• aspa

"Nebojí se vás a nerespektují vás."

To máš pravdu v tomhle, v tom je za mě rozdíl od filmových kritiků. U her v rámci recenzí bývá až nebyválý konsensus, což je u filmu opravdu zřítka.

• Tohle je strašně povrchní pohled. Games píše a hodnotí pro široké publikum, ne jen pro hard-core gamery.  AAA hry prostě obvykle bývají poměrně vyladěné, protože mají ten luxus na potenciální problémy házet hromady peněz.  Pro většinu lidí budou fungovat, pro hard-core herní nadšence třeba ne - ale to hodnocení by se mělo blížit mainstreamovému pohledu.

Dovozovat něco z toho, že se nějaký recenzent o nějakém vydavatelství vyjádřil jako u "klucích", to mi přijde hodně odvážné, stejně jako ta myšlenka, že více tepat nedostatky AAA her zvýší respekt jejich vydavatelů ke Games, zvláště když už teď mívá Games o něco přísnější hodnocení, než je průměr.

• "zvláště když už teď mívá Games o něco přísnější hodnocení, než je průměr."....

Ano, hodnocení je tu konečně o něco střízlivější. Oproti drtivé většině zahraničích herních webů jsou na tom Games cz co do objektivity velmi dobře. Zrovna ohledně Veilguard jsem viděl zahraniční recenzi kde bylo ve shrnutí jako mínus uvedeno že má ta hra špatně napsané dialogy, postavy a tím pádem i celkový příběh je divný...jenom proto aby nakonec recenzent udělil devítku 😀

Špatný příběh by nevadil u nějaké řezby jako třeba DOOM, ale u příběhového RPGčka to trochu problém je 😄

Takže za mě skutečně už nepovažuji za objektivní média IGN, Gamesradar, apod... jelikož z jejich recenzí lze prostě vysledovat určitý bias 😄

• Derp_1337

Tak IGN se už dlouho svou "kvalitou" přibližuje žumpám jako je Kotaku. To není žádná novinka.

• Do znacne miry souhlas, ale obavam se,ze misto vyvolani sebereflexe akorat dostanes ban..😁

• SlavicBes

V DAO ci DAI tieto LGBTI veci nevadili, lebo LGBTI nebol trend. Ludia sa na to pozerali casto cez prsty, ako vzdy ked je nieco odlisne od nich, no nebolo to nieco, co by ich vyrusovalo. Proste ludia (aj v hrach) su rozni. Avsak az dnes z toho mame trend a ludom to uz lezie na nervy. Ano, je to uplny trend. Dnes sa nerodi viac LGBTI ludi ako vtedy, no predsa je tato specificka tema premietana snad do vsetkych sfer zivota. A ruku na srdce, velakrat uplne zbytocne a nasilu. V niektorych hrach pri vytvarani postavy uz ani nemate na vyber muz / zena, ale typ 1 / typ 2. Plus k tomu to zbytocne Sweet Baby Inc...Ved to je uplne sialene, kam to az zaslo.

Ja osobne by som nad tym mavol rukou, aj ked si o tom myslim svoje, ale problem je, ze to vzbudzuje v ludoch tak velku frustraciu, ze az sa uchyluju volit nackov ci sialencov typu Trump. A to je na tom to nebezpecne. Cast spolocnosti sa snazi, aby sa problematika LGBTI stala normou pre vsetkych sialene rychlo, pricom uplne ignoruje fakt, ze ludia ako taki potrebuju na akceptovanie inakosti neporovnatelne viac casu.

Na zaver. K comu je dobre, aby postavy v hrach hovorili o svojej sexualite? K absolutne nicomu.

• Kverulant

Omyl, randění všeobecně v DA i MA ve své době vzbudilo randění rozruch (protože konzervativci prostě nemají rádi sex v médiích a tehdejší generace fotrů a matek ještě pořád nepobrala, že hry nejsou jen pro děti). Z Mass Effect 2 snad dokonce Bioware vyndalo na nátlak konzervativních organizací gay romance. Ale řešit stejnopohlavní nebo nebinární postavy ve fantasy RPG žánru, kde máš odjakživa půlelfy, půlorky... no, trochu trapas.

Argumentovat tím, že si lidi potřebují x desítek let na něco zvykat, je oblíbené. Lidi si zvykli během pár let na plastickou chirurgii, tetování a piercing, v kulturních dílech nevadí drogy a násilí, ale dva randící chlapi (nebo nedostatečně atraktivní lesbický pár) zažehnou kotel pohoršení nebo hněvu spolehlivě, ten paradox mě přijde vždycky srandovní :) 

Norma by měla být, že můžeš randit a žít s kýmkoliv a nikdo na tebe nebude za tvojí volbu útočit nebo mít kecy, je to jednoduchý. O orientaci si může mluvit kdokoliv, kdo chce, a dělat to tak i skrz umění (do kterého počítám i videohry - hry určitě nejsou nějaká jednoduchá zábava pro polointeligentní děcka, jak by si to různá hnutí představovala) a určitě veškerej ten hejt je prostě únavnej a zbytečnej.

• tuco

K historii vztahu/sexu od David Gaider:

Sex in Video Games (GDC 2013) https://gdcvault.com/play/1017796/Sex-in-Video

Games have reached the point where realistic portrayals of sex and adult relationships are possible, but what does this mean to us as developers? How much responsibility do we have in addressing issues of sexism and sexuality, and are we inadvertently making statements about what is acceptable, even when we don't mean to say anything at all? Our industry is struggling with a conflict between the desire to be taken seriously as an art form, and the desire to avoid addressing social issues because what we make are "just games." These things have implications on our sales, and while they can be addressed, it can only happen if we are willing to acknowledge that greater discussion of the topic within the industry is merited.

• Média se snaží konzumenty z nějakého důvodu vychovávat, ale bude to mít přesně opačný efekt. Ony trans charaktery nejsou ve filmech a hrách nic nového, ale to, co předvádí v novém DA je velmi cringe.

• KronosDeret

nedali ste mi na výběr (bere do ruky strojek), já to dělat nechtěl, ale donutili ste mě (holí hlavu do hola), já byl tolernatní ale museli ste to hrotiti (obléká SS uniformu), nikomu to nevadí, ale nikomu se nelíbí být tak rychle tolerantní (nasazuje pásku s hákáčem)

• No jasný ještě víc polarizuj tuhle diskuzi Bareši... "Jak má nikdo jinej názor tak je proti nám." Klasický progresivismus. Přitom tvoje názory na novinky v D&D atd atd ti nikdo nebere...

• KronosDeret

Myslím že si mě s někým pleteš. 

• Nekteri trolove jsou aspon vtipni. Ty mezi ne bohuzel nepatris..🤷‍♂️😒

• SlavicBes

Mozes sa smiat, no rast krajnej pravice potvrdzuje moje slova.

• KronosDeret

Ano před sto lety to bylo úplně stejně. Neměli na výběr, museli zachránit Německo před progresivníma marxistama a židovskou hrozbou. 

• Jako že potlačování LGBT témat v kultuře nějak zlepší jejich život? Tak určitě...

• Morraw

Ježíš, dyť o potlačování se nikdo nebaví. Momentálně je to naopak a tlačí se to horem dolem 😀

• SlavicBes

Posielanie klucov tym ktori su zhovievavejsi k hre? Mam pocit ze taky PC Gamer (79/100) alebo dokonca aj Gamespot (7/10) si uz neskrtnu. 😂 

Ale vazne. Ak by EA hre verilo, poslalo by kluce vopred aj kritickejsim mediam. Takto len ukazalo, ze ani vydavatel si nie je isty kvalitami hry.

• Veskoslav

Gratuluji redakci. A jste ještě natolik zbabělí, že ani neumíte napsat, že narážíte na Indiana a jeho úvahu o tom, že většinu kódů dostali lidé, kteří to rozhodně nebudou nijak hodnotit přísně. Ono si stačí i pročíst, kdo píše ty recenze. Většina naprosto tragických autorů, co píšou recenzi jednou za rok nebo na Indie tituly, co hraje 5 hráčů....

A k tomu, jak často a občas jak masivně zdejší cenzor řádí, tak tady si to asi hodil na nejbližší strom nebo je cenzor přímo Kronos, jinak za menší prohřešky tady více lidí dostávalo tzv. shadows bany, skrývání příspěvků nebo ban na 7 až 30 dní....

• Carnage666

Nedělám si velký iluze že cenzor byl někdo najmutý aby moderoval. Diskuze si promazávají sami lidi z redakce a vzhledem k tomu že redakce má teď asi tak 3 členy je to jasný.

• SlavicBes

Recenzie sa musia pisat, aby sa Games udrzalo na MC. Mam pocit.

• aspa

Kronos ale propaguje DEI, což propaguje i zdejší redakce, proto se ho ban netýká. Jsem přesvědčen, že za tohle já dostanu 30 dnů natvrdo.

Nesnáším pokrytectví a tohle je ukázkový případ. 

A nějaký důvod proč si nezměníš avatar? 

• Veskoslav

Protože ho mám takto od začátku a Kronos si ho záměrně změnil na stejný před několika lety?:) Vždyť ten človíček o Warhammeru ví asi tolik, kolik ví průměrný prvák o kvantové fyzice. 

Tak zdejší redakce se hlavně osekala naprosto na kost. Ono jejich sociální média spravuje nejspíš nějaký boomer:)

• KronosDeret

promiň, ale taky myslím že bys ho měl změnit, přeci jen na heretika máš příliš konzervativní názory... můžu doporučit imperiální Aquilu?

• Veskoslav

Jdi si hačnou do rohu. Oba víme, že sis profilovku měnil jako trolení....

• KronosDeret

a, sedím v rohu

b, chaos je pro všechny, Lord Tzeentch chápe, že budu lepší reprezentant

• Veskoslav

Reakce na příspěvek:

Akorát, že Bůh Tzeentch není nikdy oslovován nebo psán jako Lord Tzeentch....

• KronosDeret

Reakce na příspěvek:

řekni Vesko, byl by pán změny pro nebo proti změně pohlaví? 

• KronosDeret

více kňůů a ještě kňůů

do polí i do luhů

ať to slyší každý dům

ař vykřičí to do mraků

• aspa

Mně se "libí", jak se tady mažou za rok vyšší desítky komentářů jenom proto, že se to nehodí do světa redakce, přitom Kronos tu plevelí úplně v pohodě diskuze. Tomu říkám vrchol pokrytectví. 

• KronosDeret

tvé sladké kňůů ukládá do měkkých snů

víc než pů, klokánek rů

mocnou silou sto chlapů

oholených od chlupů

• ty si seriozne mentalne chory

• KronosDeret

Vidíš, já to vždycky bral tak, že nejsem nudný jako většina "mentálně zdravých"

• KronosDeret

AAAaaa je to nejprodávanější hra na Steamu. :D oops, tomu říkám perfektní výsledek bigotního hatefestu :D gratuluju. 

• KIMCID

To bude i CoD BO6 a přesto už víme že je to sra.ka!

• Veskoslav

To byl i jednu chvílí Concord.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit