Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Avelyn

Díky Aleši za velmi střízlivý a trefný komentář! Dovolil jsem si komentovat včera jeden příspěvek od Indiana s tím, že žádná redakce podle mě nemá nárok automaticky na klíč a hned se na mě snesla vlna neuvěřitelné špíny a hejtu, ale já to ustojím.

Věřím, že zhodnotíš hru objektivně, až se k vám dostane klíč. Nikdy nezapomenu na gameplay Inquisition, který jste dělali spolu s Pavlem Dobrovským blahé paměti, a proto si zrovna na tvoji recenzi počkám.

Díky a ať se daří!

• Indian je zamerany primarne na detske publikum a vzdy bol...navyse v ich redakcii neexistuje ziadna objektivita, obzvlast fiola je najviac zaujata, neobjektivna a emocne ladena princezna na cz/sk scene

• Avelyn

Taky mi přijde že Fiola je neuvěřitelně cringe a neobjektivní, někomu takovému se nedá žádná recenze ani trochu věřit...

• Corvus

Měl jsem na Indianu naprosto stejný problém. Doslova don quijotovská práce a marný "boj". A to nemluvím o totálně nenávistné komunitě na Zingu. Tam je na jeden normální příspěvek cirka 50 toxických.

• ty o toxicite radsej vobec ani nepis

• Avelyn

Ti jejich fanoušci jsou doslova fanatičtí a to, co řekne Gelu nebo Fiola berou jako slovo boží... No co už, ta hra prostě bude nadprůměrná, nebude určitě špatná a pro někoho to bude hra roku. Naštěstí to nepoloží Bioware a snad Mass Effect bude ještě lepší.

• Derp_1337

Jo, máš pravdu. Nikdo nemá právo automaticky vyžadovat klíč k recenzi.

Ale zase na druhou stranu umělé omezení počtu recenzí a názorů jde v zásadě proti zájmům koncových uživatelů (hráčů). 

A když někdo jde proti tvým zájmům, tak se ti to nebude líbit. To je prostě fakt. Takže logicky se dá očekávat nějaká negativní reakce od hráčské komunity.

• Avelyn

Nemyslím si, že zrovna v tomto případě to škodí. Veilguard měl šíleně těžký porod, a pokud se ji nějaký recenzent rozhodne zhejtit jen na základě woke elementů a podobných nesmyslů, jako že mu "neklikne", tak to podle mě není objektivní recenze. Nehledě na to, že pro Bioware je to doslova otázka života a smrti. Takže EA si to sice trochu podle, ale zároveň chytře pojistili. Hráči si hru koupí, vývoj se zaplatí a komu se to nelíbí má vždy možnost hru prodat (konzole) nebo refundnout (steam). Fakt nechápu, proč z tohodle někdo dělá kontrovezi. Ta hra je podle všeho dělána na míru PC, není to konzolový port, běží výborně, je skvěle optimalizovaná, nemá mikrotransaknce a to se málokdo rozhodne zmínit...

• Derp_1337

"Nemyslím si, že zrovna v tomto případě to škodí. Veilguard měl šíleně
          těžký porod, a pokud se ji nějaký recenzent rozhodne zhejtit jen na
          základě woke elementů a podobných nesmyslů, jako že mu "neklikne", tak to podle mě není objektivní recenze."

Ne, škodí to. V principu jakékoliv omezování svobody názorů je špatné.

Hodnotit by měli různé skupiny lidí s různými zájmy a preferencemi. A z toho se udělá nějaký průměr. Poslání recenze převážně lidem, kteří rozdávají "plusové body" za woke prvky, je manipulace s výsledky.

A nevím co ti vlastně vadí. Jestli bude hra dobrá, tak ji lidé budou chválit a většině lidí bude u zadku, jestli je tam nějaká woke propaganda.

Ale jestli hra bude špatná a bude plná stupidních dialogů, tak ta woke propaganda při stupidních dialozích bude fakt hodně otravná. V tom případě si vlnu negativních reakcí ta hra bude zasloužit.

• Avelyn

Mně nevadí naprosto nic, já se na ni těším. Reaguju na spoustu tu zbytečného hejtu, co se jí dostává.

• Derp_1337

Jo, tak hejt je přehnaný. Stačí upozornění, že by si lidi měli počkat na nějaké "neutrální" recenze.

• "Samozřejmě největší vlna hejtu přišla ze strany youtuberů, kteří se hodně snaží nachytat prokliky na tom, že budou vytvářet kontroverze ohledně „woke“ kultury, protlačování LGBTQ+ a nevím čeho ještě. Přemýšlím, kde byli, když se Iron Bull v Inquisition otevřeně hlásil k pansexualitě, ale v jeho družině se řešilo i trans téma. Kde byli, když už v Origins byl Zevran velmi výmluvný ohledně toho, že nemá preference, zda s ním ulehá muž či žena."

Hodně to zjednodušuješ a vůbec se mi nelíbí bagatelizovaní tohoto problému. V rámci tvé inteligence přece víš, že nejde o tom, kdo je gay či není, to absolutně není problém a nikdy nebyl, stačí loni kouknout na FF, jde o to, jakou formou je to do hry integrované. 

Já třeba si pamatuji, že v Origins jsem se Zevranem ulehl, proč ne, byl to fešák, ale to přece nejde srovnávat se současnými hrami.  V současnosti si firmy najímají týmy, aby hry byly dostatečně inkluzivní, pokud tohle prezentuješ ve hře, tak komunita má právo tohle odmítnout.

• Inquisitor

Kritika taky zaznívá na způsob mluvy postav, kdy elf se nechová jako elf, nebo trpaslík nemá chování a mluvu trpaslíka. Všichni mluví stejně sluníčkově, používají novodobý slovník. Nejde být zlý charakter, jak to bylo u Bioware zvykem, kdy člověk mohl být totální psychopat. To už podle youtuberu co hru hráli, prostě není možné. Asi to s ideologií trochu přehnali. Uvidíme až hra vyjde, ale nevypadá to vůbec dobře.

• Avelyn

A ty víš jak mluví elf nebo trpaslík? :D Nebo jak má mluvit? No a že se rozhodli tam nedat zlý průchod se mi sice nelíbí, ale na druhou stranu to chápu, takhle bychom na hru čekali ještě 2 roky. Ta hra málem nevyšla, byla několikrát restartována (což někoho nemusí zajímat) ale buďme fakt rádi, že je to pořád docela slušně RPG a hlavně že je to Dragon Age. Další díly (určitě přijdou spíše dříve než později) se mohou pouze poučit. Málokdo si také uvědomuje, že v Bioware už není snad nikdo z původních tvůrců DAO, takže vize nových tvůrců asi logicky bude trochu jiná a ty hry se nemůžou objektivně srovnávat. 

• Morraw

To mi vadí nejvíce. Žádný roleplay. Chtěl jsem ve trojce hrát zlého inkvizitora, který bude používat inkvizici a její síly k vlastním cílům. Vůbec. Ani nic špatného nemůžeš ve hře říct. Kde se podělo třeba vraždění postav a společníků. Chybí tomu osobnost jak říkáš.

Ve dvojce jsem ještě mohl být aspoň ten douche psychopat.

• Inquisitor

Hrál jsem jenom první díl. Jinak tady je pro pobavení psycho gameplay právě z origins:) https://youtu.be/ZC1DB4ViqYg?si=gIjVQJEbW0SAegL7

• Morraw

To je dobré! Zrovna dnes jsem sledoval videa z Origins a dostal jsem chuť si to znova zahrát. Docela čumím, jak dobře to pořad vypadá. Ani remaster to nepotřebuje.

• Inquisitor

Jo drží se dobře:)

• Rostej

je paradoxni, ze se soucasne vztekas, ze Ales nema pravdu, a soucasne mu svou reakci dokazujes, ze trefil hrebik na hlavicku.
      styska se mi po dobach, kdy hracska a nerdi komunita byla tolerantni a hadala se maximalne, jestli je lepsi Amiga nebo Atari. 

• Vztekám? Odkdy je slušně napsaný text se vším respektem vztekání?

Jinak nerozumíš psanému textu, nerdi si nestěžují na sexuální odlišnosti v rámci postav. Kdyby ano, tak by loni proběhl rage na FFXVI. Naopak ta postava byla glorifikovaná jako jedna z nejlepších z celé hry. 

Nerdi se vztekají, že ty postavy jsou tam jen proto, aby se splnila povinnost na check listu. Pokud dostaneš skvěle napsanou postavu, která je gay, tak s tím nikdo nemá ve finále problém(až na fanatiky), FF XVI je toho důkazem.

• Měl jsem to naprosto stejně a neměl jsem se Zevranem sebemenší problém.

Důvodem bylo to, že  spát s mužem či ženou byl podložen fantasy backgroundem - v jeho případě vyrůstaní v nevěstinci, kde se  kopulovalo všechno se vším a s tím spojená jeho výchova assassina. Působilo to exoticky, tajemně.

Tyto nové postavy probořují 4th wall tím, že se až moc snaží vcítít do reálných situací, které máme v dnešní (nefantasy) době a proto to nepůsobí tak něják exotičtěji a lákavěji.

Ano, hru jsem samozřejmě nehrál, viděl jsem pár videí, takže to berte s grain of salt. Ale u hry hledám útěk, fantasii, něco jiného a ne to, co má člověk v reálném světě. Takhle na mě ta hra podle informací z review prostě působí a tím přestává být i zajímavá.  

• MichalJ

Preco by fantasy nemohlo reagovat na problemy skutocneho sveta? Ved napriklad Zaklinac je toho plny a kolko ludi ho (aj pre to) zboznuje? 

Plus akoze mna by celkom zaujimalo, kolko percent obsahu celej hry realne riesi ci spomina nieco taketo. Jedno, dve? 

Ale samozrejme, kazdy hrame to co nas taha, ked teba (a dalsich) toto nie, nastastie je velmi vela inych hier :)

• Hovořil jsem o situacích. Válka, konflikt, chudoba, atd. je snad v každé fantasy či scifi. Koukni na to video, co postoval Morraw a pochopíš, co jsem tím myslel. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit