Přejít na výpis diskuzí
"Musíte definovat, co chcete," radí místopředseda vlády Bělobrádek zástupcům českých herních firem
2.3.2017 | Jan Horčík
69 příspěvků
-
Já nechápu jak může dostat plusy člověk, který se snaží přesvědčit sebe i ostatní, že lidé úspěšnější než on měli štěstí nebo známosti. Není ti to trapné?
-
Máš samozřejmě pravdu. Inu prostor, kterej dává komentář na internetu neni dost velkej na to, aby se v něm dala obsáhnout tak komplexní problematika, jako terciální vzdělání. Krom toho, jsem se snažil spíš obsáhnout víc úhlů pohledu, kdyby lidstvo zabředlo v přístupu "jde to i bez toho", nikdy by se nikam neposunulo. Hřebík se koneckonců taky dá zatlouct bez kladiva, což ovšem nic nemění na tom, že kladivo je sakra užitečná věc.
-
Copak lidi, který si neumí sehnat prachy sami. Tam bych ještě pochopil, že s pomocí státu může někdo realizovat svojí vizi, která v důsledku přinese užitek i ostatnim. I když s tim nesouhlasim, dokážu takovej myšlenkovej pochod akceptovat jako relevantní. Ale strašná hromada prachů z dotací končí u lidí, který si prachy normálnim způsobem sehnat umí... ale proč se namáhat, když ti to zacvakaj daňoví poplatníci, žejo?
-
Ono to "jde i bez toho", ale hlavní smysl vzdělávání je v tom, aby člověk znovu a znovu nevynalézal kolo. Ti legendární vývojáři museli často řešit problémy, jimiž se dnes zabývat by bylo pro 99% lidí u fochu jednoduše ztráta času. Se zbytkem komentáře nelze než vřele souhlasit...
-
Já vám lidi nevim. Jistě, proti tvorbě novejch vzdělávacích oborů nic nemam, vývoj her dává koneckonců o dost větší smysl, než romistika, nebo genderový studia a studovanej člověk v tomhle oboru bude mít jistě větší uplatnění. Na druhou stranu ani jedinej legendární vývojář nic takovýho jako školu pro tvorbu videoher nemá, čili to evidentně jde i bez toho. Ale proč ne.
Co mi ale je proti srsti jsou dotace do videoherního průmyslu. Nalijme si čistého piva, ten, kdo by tu dotaci potřeboval na ní v 99 % případů nemá šanci dosáhnout. Pak vzniká situace, kdy malý a střední podnikání krachuje, zatimco obří korporace pobíraj miliardy na dotacích, což je poměrně perverzní. Navíc se může hodně snadno stát, že se nebudou dělat hry, který by vývojář chtěl, ale prostě to, na co dostane dotaci. A to nemůže mít pozitivní důsledky. A v neposlední řadě, dokážu si velmi snadno představit situaci, kdy vzniknou společnosti vyvíjející hry striktně tak, aby na dotace dosáhly.
Jinými slovy, pokud se začne dotovat herní průmysl, dopadne to jako vždycky. Prachy potečou do velkejch firem a k lidem, co v tom umí chodit. A malej vývojář, kterej má třeba super nápad, ale chybí mu prostředky (tedy jedinej druh, u kterýho bych byl schopen dotaci v rozumný výši se skřípěnim zubů akceptovat), dostane zase prd. Mimo to, trh nám ukázal, že sehnat peníze na hru se dá i jinak, než panáčkovánim před bandou kravaťáků u velkejch vydavatelů. Máme tu crowdfunding, soukromý investory, nadšence, který to nedělaj pro prachy, nástroje jsou k dispozici buď zcela zdarma, nebo za pakatel. Tak proč do toho šťourat, když průmysl jako celek funguje i bez státních intervencí? -
Podepisuju :)
-
No vidis, a ja na to ze delam hry balil zenske a byl to velmi dobry zpusob jak zavest konverzaci na tema ktere jsem ovladal ja .. rozhodne jsem se za to ze delam hry nestydel.
A nez mne moji znami narknou ze jsem hry nedelal, ale testoval, tak pro uplnost uvadim ze bylo jednodussi tuhle cast nechat az do druhe pulky konverzace, kdy dotycna ziskala nejaky nahled do toho jak se hry delaji. Apropo neverili by jste kolik zenskejch hralo prvni Mafii nebo znalo aspon GTA :) -
Nejak nechapu ty penize.. v tom clanku je psano hlavne o skolstvi a o lidech.. Skolstvi je u nas 100 let za ostatnima a je jenom dobre ze se snazi neco udelat pro dalsi generace vyvojaru..
-
Bohatě by stačilo, kdyby stát a EU PŘESTALY "POMÁHAT". Nesmysly jako kontrolní hlášení, povinnost evidence pro DPH v každé jednotlivé zemi, kde člověk prodává elektronický produkt např. na app storech atd.
Tyhle regulace zabíjí malé a střední vývojáře. Místo toho to pak EU kompenzuje programy na "podporu" herního vývoje cílenými jen na velká studia, kde je podmínkou např. rozpočet na prototyp hry 20 tisíc EUR apod. Fakt díky. *13* -
lol.. tak to mas divnou predstavu o praci na gamesach ;(
-
Penize samotne z tebe delaji otroka, ne dane.. to uz je tresnicka na dortu
-
Co je na tom pozitivního? Že, lidem kteří si neumí sehnat prachy normálně dá prachy stát (nedobrovolně lidi)?
To je opravdu pozitivní a sobecké myšlení. Mě se třeba libí určité skupiny a rád bych aby hráli někde...Ale nenapadlo by mě jásat nad tím, že někdo dá prachy lidí na mojí oblíbenou skupinu... Raději bych byl aby lidé měli více peněz a přežilo to, co přežít má. -
bohužel znám osobně desítky lidí, kteří jsou šikovní a neměli tu možnost jako 3 tvý kamarádi, kterým se povedlo dělat za slušné peníze. Šikovných je hodně, ale zdaleka né každý má to štěstí a bere přiměřený plat svým schopnostem. Takto je to bohužel u všech oborů - takže známosti, známosti, známosti....nebo z pudele klika. Jiné možnosti standardně nejsou. Svůj příspěvek si napsala poměrně zvláštně a divím se těm plusům
-
Zefektivnění hospodaření státu je chiméra. To se dá provést je tím, že co nejvíce peněz necháš občanům a stát bude zajišťovat jen základní funkce. Děje se pravý opak, a Babiš je v tom hlavní činitel.
-
Ale no tak slečno...4 roky pracuji na Ministerstvu. Velmi často osobně zadávam specifikace k VZ. Ať už k malým od 50 do 200 000, tak otevřeným pres elektronické trziste třeba za 2 000 000 - 18 000 000 kc. Nekoukej slepě do soukromého sektoru a uvědom si kolik desitek tisíc ajtiku děla ve statnim sektoru a kolik tisíc jich outsourcujem. Vůbec netušíš o čem mluvíš naivko
-
ale zas je tu ta šance že bude v malým studiu, kde bude moc i do toho mluvit, což mám pocit že je u nás většina těch malých studii. unás jsou tak dvě větší, jedno střední, zbytek bych řekl malý
-
Máš pravdu, daně nejsou zlodějina, daně jsou loupež, protože se vybírají násilím, respektive pohrůžkou násilím. *3*
-
Frfnějte si tu jak chcete, ale že je to pozitivní informace, to nikomu nepopřete. Já mám radost. :)
-
Nemyslím si, že by to bylo zrovna o vzdělání. Ano, škola může poskytnout nějaký základ, ale zrovna v IT jde vývoj rychle a co se naučíte v prváku, je po nástupu do zaměstnání často retro. Navíc existuje spousta technologií, prog. jazyků, enginů, graf. nástrojů a užívat je všechny pořádně a do hloubky, to nějaké 4leté studium taky nezajistí.
Nakonec to je stejně na jedinci, jeho schopnostech a hlavně vůli učit se novým věcem. Pokud je otevřený a snaživý, v praxi se rychle chytí a specializuje na konkrétní požadavky. Jenže to by chtělo mít i dávku pokory a ne jen drzost, přehnanou sebevědomost a fejkování, jak je to většinou vidět na přijímacích pohovorech. -
Sorry ale ne. Ja tve pocity chapu, sam mam velmi casto podobne pocity (napr. nedavno Bohousuv danovy navrh), presto si myslim, ze takoveto pausalni odsuzovani neni spravny pristup k veci.