-
Ty jsi teda koukam fakt chorej na hlavu, co?
Kdyz chces od zacatku do konce mackat spoust, muzes to delat v kazdy jiny kravine.
Kazdopadne tohle je diskuse o TES - nezapomen terapeutoj zminit zmatenost, neschopnost udrzet kontext, atp. ; ) -
Ahaaaa
Tuhle pythonovinu ani neznam... -
Mé dva centy k debatě ohledně DAO.
Já jsem byl taky pro zabití L. a na sněmu jsem ho sám sejmul, protože wardeny mi nikdo záměrně kydlit nebude *10*.
Hrdinství L. při boji za osvobození Fereldenu od Orlesianů nevyvažuje jeho zradu při bitvě u Ostagaru. Jenom kvůli své nenávisti vůči Orleais nechal jít krále do bitvy aniž by počkal na posily z Orlais. Jsem přesvědčen, že by bylo v jeho silách ho společně s Duncanem přesvědčit aby do bitvy nešel. Takhle ho nechal jít i s armádou do bitvy ve které ho zradil. Kdyby tomu nechtěla náhoda v podobě Flemeth, tak zemřeli i poslední wardeni a celý Ferelden by byl zničen. A kdoví za jakou cenu by se podařilo Blight zastavit.
A navíc nemůžu prostě nechat Alistaira zabít (odejít a skončit jako opilec), když je to ještěpanic spoiler> *1*.
PS: líbí se mi, že hráč je v DAO postaven před určitou volbu a je jenom na něm jak se rozhodne a co při rozhodování vezme v úvahu.
Aby to nebylo úplně off-topic: dovedu si představit Elder Scroll hru od jiného studia, případně udělanou ve spolupráci s jiným studiem (Obsidian). Byl bych rád, kdyby do Skyrimu převzali "hard-core" volbu z F:NV (nutnost baštit, bumbat a hajat *15*). -
Mass Defekt, to je hra!
Hrál jsem to asi 2 hodiny, z toho 10 minut jsem si "zastřílel" a zbytek jsem prokecal, výborná hra! -
ne, to je v originálu
http://www.youtube.com/watch?v=Ygy7UDADXDg *3* -
o tom, že by šlo Alistaira takhle zlomit jen přístupem po celou hru a nikoliv v daném momentě, jsem nevěděl. Tím u mě ta hra stoupá opět na ceně.
nicméně i tak je designérská pitomost mi zamknout dialog, který by ho přesvědčil. On by na něj měl jen různě reagovat. -
Ta možnost by tam byla v případě, že by Alistair byl pragmatik. Ale jak píše smejki, on nebyl. Byl to naivka, dobrák a trouba, který se řídil spíš citem než chladným rozumem. K němu by taková možnost podle mého neseděla.
Existují lidé, kterým když někdo zabije fotra, tak jim pak prostě prominutí jeho trestu nevysvětlíš žádným vyšším dobrem ani záchranou světa *4*
Loghain zemřít nemusí. Myslím, že jsou alespoň tři konce, v nichž přežije. -
No... Lehko se o tom píše, hůře se to asi v praxi provádí *3* . Až ti někdo sundá rodinu a ty ho to pak "necháš odčinit", aby se očistil - ať už pro záchranu čehokoliv, tak máš můj obdiv (smíšený s pohrdáním). Byl bys pak opravdu učebnicový utilitarista. Já jsem tedy člověk rozhodně emotivnější a určitě bych se nedokázal dívat na to, jak se někdo přímo přede mnou očišťuje/vyvlíká ze svých chyb a doslova utíká své minulosti nárokujíc si budoucnost hrdiny. Že by nepřežil přijímání je bohužel krajně nejisté, na to A. nemohl spoléhat, navíc ve chvíli, kdy by mi někdo něco takového navrhnul, byla by mi proti srsti už samotná myšlenka, že by se měl očistit člověk, který mě přinutil tolik trpět. A. prostě nechtěl, aby L. vyvázl bez trestu, jelikož přijetím mezi strážce by trestem L. bylo hrdinství. Jak na Wardeny pohlížel svět bylo pro A. bezpředmětné, on je měl vysněné a byla to jeho rodina. Ať je to tak, nebo onak, já i ty jsme důkazem, že oba postoje jsou možné a logické, ale Alistair byl napsán spíš podle mého gusta *3* Minimálně se doufám shodneme na tom, že byl prostě "real and believable"
-
Tak Loghain byl hajzl a zabil mu jeho přátele a chtěl zabít i jeho, takže by se dalo chápat jak se zachoval Alistair ale hrdina/ka měl/a mít možnost mu to vysvětlit.
Jinak ukecat Anoru aby nezabila Alistaira bylo snadné,osobně bych ale hru v případě jeho popravy znovunahrál z loadu aby přežil.
Jinak Alistair byl rozhodně lepší a hodnější. K tomu aby se úcházel o trůn ho ukecali ostatní a Anoru jakožto král nechal žít. Anora šla po moci a Loghain ten zemře pokud vím tak jako tak (jen zemře ako hrdina pokud je šedým strážcem) :D
Ale ve hře měla být možnost Alistaira ukecat aby toho Loghaina přijal a nevadilo mu to, protože jak jsi psal , šlo o přežití Fereldenu. -
přesně tak, o členství mezi wardeny nerozhoduje jeden naiva, ale především průchod přijímacím rituálem. Pokud by Alistairovi šlo o víc než že ho někdo nakrk (tedy o budoucnost všeho žití), povolil by. Já se právě snažil dosáhnout toho, aby Alistair trůn nezískal a aby se Loghain stal wardenem. Nepovedlo se mi přitom nijak zabránit Alistairově popravě. Budiž tak. Já ho zabít nechtěl
-
Vlastně jsem doufal že dvojka by mohla pokračovat v příběhu hrdiny/hrdinky z prvního dílu.'Třeba by se mu podařilo zbavit se té nákazy ale tím by přišel o všechny zkušenosti (měl by amnésii) ale zároveň by již neměl onu poskvrněnou krev. A tím pádem by mohl dál pokračovat v příběhu.:)
-
Kdyby jsi se k nim chtěl přidat za účelem odčinění své chyby? Kdyby jsi se k nim chtěl přidat za účelem bránění království i za cenu svého života? Ano, byl. Ono to členství v té skupině šedých strážců stejně nebylo kdoví jak ceněné a svým způsobem to spíš byl trest než odměna (ať říkají cokoliv). Rozhodně to nepřinášelo nějaké výhody.
A pak byla tu možnost že by Loghain nepřežil ani ono příjimání,pak by onen Alistair měl právě onu odplatu, a pokud by Loghain přežil? Tak by si to členství asi zasloužil. -
ach jo F3 i NV me bavilo stejne ale i tak nechapu ten silenej hate skoro od kazdyho na F3
-
Kekell: Když budeš člen nějaký skupiny elitních a chrabrých válečníků, navíc tvých dobrých přátel, a pak přijdu já a všechny je sejmu a navíc zostudím před světem... Byl bys v pohodě, kdybych se k nim pak chtěl přidat? *3*
-
smejki- Mě Alistair taky přišel jako dobrá postava a nechal jsem ho žít, rozhodně je to ta "správná" cesta. Anora i Loghain byly svině, Loghain chtěl vlastně zabít i hlavního hrdinu a Anora šla jen po moci. Prostě také mrcha. Kdežto Alistar měl furt smůlu a rozhodně to byla jedna z těch nejlepších postav (Alistair,Morrigan a samosebou Oghren byly dle mého nejlepší postavy)
Cahir- Veskrze souhlas. Mě teda přišlo divné že odmítal aby Loghain přežil a stal se strážcem (přitom tuším i ten nejstarší strážce ve Fereldenu s tím souhlasil a sám to navrhl) to mě tedy naštvalo. -
SPOILER: Nj, byl to takovej trubka, asi nemusel sednout každému. Já ho měl ale nejradši. Každopádně jeho chování mi teda uvěřitelné přišlo a to hlavně na konci. Přece existují lidé, kteří na tobě visej, hltají každé tvé slovo a lezou ti do zadku i přesto, že tobě jdou na nervy. Jeho reakce "jak jsi mohl..." se mi nezdá v rozporu s tvým bodem 1), jelikož sedí na naivku a dobráka. Každopádně se mi to těžko hodnotí, jelikož já na něj nikdy nereagoval stylem "nefňukej a nevotravuj".
Trůn odmítal celou dobu a na konci ho přijal jen v případě, že jsi ho překecal, přinutil. Každopádně ta možnost, aby králem nebyl, tam byla. Mohl jsi mu říct, že na to nemá, mohl jsi ho vyšachovat. Mimochodem, co se týče toho kralování, mohla být Alistairovou pohnutkou i touha vypořádat se s Loghainem - pokud by se stal králem, mohl by ho nechat popravit. Těch motivů tam prostě mohlo být více a Alistair se mi celkem i jevil jako krátkozraký člověk...
K tomu Loghainovi mám to samé, co předtím. Alistair měl emotivnější, ale o to "čistší/dětinštější" pojetí spravedlnosti. Loghain mu zabil Duncana + Šedé strážce, kteří pro něj byli rodina. Nechat Loghaina žít je jedna věc (a k tomu Alistaira překecat lze), ale udělat ho Šedým strážcem je trochu jiný kafe a docela slušná rána do xichtu. Taky asi nechtěl, aby se L. zapsal do historie jako znovuzrozený hrdina, jemuž budiž vše odpuštěno, jelikož zachránil Ferelden sebeobětováním... Těch motivů prostě může být celá řada a řekl bych, že nejsou v rozporu s vykreslením jednotlivých charakterů - doporučuji si na wiki přečíst všechny možné konce sněmu (tuším, že jich snad 8) - opravdu to dává smysl.
Dlouho jsem u žádné hry nad postavami takto nepřemýšlel. Jsou opravdu relativně hluboké. Když to srovnám s Aribeth z NWN, která přejde ke zlounům, jelikož jí zabili manžílka, Bastilou z KOTORU, která je v mnohém v podstatě kopií Aribeth, Irenicem z BG, jenž byl prostě padouch bažící po moci či Caesarem, který ač vystavěl svou legii na celkem logické myšlence o demokracii jako příčině morálního a tím pádem totálního úpadku, přesto se nevyhnul rysům klasického tyrana a záporáka, jenž dělá z žen otroky, nepřátelé mučí atd., tak se mi zdají některé postavy z DAO opravdu méně ploché a více propracované.
EDIT: Když už jsem u toho F:NV, velmi se mi líbil střet Daniel X Joshua Graham. Tam jsem opravdu váhal. Nelíbil se mi pantáta Elijah "Já jsem Pán a vy držíte fekál a děláte co vám řeknu, jinak vám všem odbouchnu hlavy" SPOILER. -
Ale alespoň si mě nebudou plést s idi0tem (tebou). *1*
-
Tohle bych si klidně i koupil... *5*
-
1) celou dobu mi akorát lezl na nervy, nikdy jsem se sním nespřátelil.
2) celou dobu odmítal trůn
a na konci najednou povidá "tak když to po mě tak chcete, tak já králem budu"
na to mi chyběla odpověď. "já chci krále, ne naivu, co tam sednul, páč to něm někdo chtěl. mimoto se chováš celou dobu jak imbecil, takže bys jako král stál za prd. vychladni a radši bojuj s potvorama, to celkem umíš"
a když jsem dal Loghainovi možnost odčinit hříchy a stát se wardenem, začal zas ječet jak malá školačka.
Sice už nevím proč jsem ho musel poslat na popravu, ale když jsem to udělal , v rozporu s bodem 1 mi oznámil, "že jak to můžu udělat po tom všem, co jsme spolu prožili"
zas mi chyběl dialog "po tom, co jsme spolu prožili, to dělám s o to lehčím srdcem. apoň mi tu furt nebude někdo kníkat."
podle mě byl jeho závěr šíleně špatně napsaný -
no ale stejne muzu svuj nick pouzivat dal:D