Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ono to je prostě o vkusu, co se komu líbí. Píšeš, že Morrowind měl debilní příběh, a já si třeba myslím, že měl jeden z nejlepších příběhů, co jsem v RPG viděl. Každého zajímá něco jiného. Recenzenti velebí příběh v Dragon Age: Inquisition, a já mám pocit, že ten příběh je další kravina v nekonečné sérii komerčních fantasy kravin.

Z těch diskuzí jsem úplně nepochopil, CO přesně se líbilo lidem na F1 a F2, co nebylo v příběhu F3, ale každopádně bys možná ocenil New Vegas - to se zpravidla líbí lidem, co nemají rádi trojku. Za zkoušku to stojí.
  • fallanga
    To je pravda no. Zlatý Oblivion, kde jsem se navlékl do těžkého brnění, vzal si nějaký štít a zbraň a házel jsem po nepřátelích firebally, když došla mana, tak jsem sekal. To byly časy. Bretonec/bojový mág byla tak skvělá kombinace. Ve Skyrimu jsem se musel spolehnout na vyvolávání těch příšerek.
  • :D Prave som myslel DESTRUCTION ako utocna pretoze ma velmi zly scaling. Kuzla maju fixny damage a ten sa neda velmi zvacsit. Najjednoduchsie riesenie je vyrobit si "FREE" zbroj a vsetko kuzlit zadara. Spolu s perkom IMPACT sa daju zablokovat uplne vsetci. Ale uprimne je to strasne lacna taktika... zabit draka na legendary chce cca +50 dual cast fireballov a sice sa drak nemoze hybat ale je to dost stupidne.

Naopak ILLUSION je velmi pouzitelny pretoze to ze nepriatelia zapasia medzi sebou nieje ovplyvnene obtiaznostou. Jedina nevyhoda illusion je ze draci su na to uplne immune. Takisto Conjuration je velmi fajn na LEGENDARY... ale panom bleskov proste nebudes... aj s najvyssim MASTER kuzlom utocnym trva cca 10s dat dole obycajneho mestskeho strazcu.
  • A duž hubu...
  • fallanga
    Ono je to v dobrých rukou, jen si Bethesda neuvědomuje, že z toho nemá dělat druhé TES. Pokud si to uvědomí, tak to může dopadnout velmi dobře. Osobně bych to dal spíše někomu od 2K, ale Bethesda je taky velmi dobrá. Ono samozřejmě záleží i na tom kdo to bude vyvíjet. I když tam Bethesda protlačí engine, který chtějí a dají tomu nějakou "osnovu", tak dobré vývojářské studio z toho může udělat dobrou hru. Obsidianu se to skoro povedlo.
  • Fallout 1+2 jsou jediná RPG, ke kterým se s odstupem několika let vždy vrátím. Od Bethesdy jsem hrál jen Morrowind a Skyrim a přestože jsem si je taky užil, určitě bych nechtěl, aby Fallout vypadal obdobně. Zatímco u Falloutů si vždy užívám příběh, u Morrowindu byl debilní a ve Skyrimu jsem se k němu po několika misích už nevrátil, přestože jsem ve hře strávil přes 100 hodin tím, co dělá tyhle hry unikátní - prozkoumáváním světa. Fallout jako postapo. hřiště na hrdiny s questy dones/přines/vymlať dungeon (vault plný supermutantů, ghoulu nebo deathclawu) a vrať se pro odměnu o kdovíjaké rozloze stovek km2 a tuctovým příběhem jako zdůvodněním, proč se vlastně namáhat mě neláká. Osobně si myslím, že Bethesda značce škodí, škodí odkazu prvních dílů a snaží se ji transformovat na 'futuristický TES', který u nich hraje druhé housle. Raději bych značku viděl v rukou někoho jiného. I když je pravda , že Ubisoft nebo EA by mě možná přesvědčili, že dno kreativity může být ještě níž.
  • fallanga
    Měl bych výtku ke Skyrimu. Za mága to šlo celkem dobře i na legendary (či jak se ta nejvyšší obtížnost jmenuje). Ovšem už jsi se nesměl zaměřovat na illusion a restoration, které byly celkem nepoužitelné.
  • Ked som to hral tak som mal tak cca 10-11 rokov. Nevedel som, ze nieco ako cestina existuje. Nemal som internet a uprimne som v tej dobe ani neveril, ze internet mat niekedy budem. Na rovinu poviem, ze moja edicia bola napalene CD, ktore mi doniesol spoluziak... teraz si vsetky hry kupujem ale v tej dobe to proste nebolo mozne... ako 10 rocne decko som proste nemal cash a rodicia povedali ze na tak blbosti prispievat nebudu ani ked budem doma makat :D

Co sa tyka bugov tak ale nesuhlasim. Fallout 1 a 2 mali bugy ano. Neviditelne postavy OK, nejaky quest ktory proste nejde dajme tomu este...Ale Bethesda je preslavena tym, ze jej bugy niekedy uplne zabranuju hraniu jej hier urcitym sposobom. Napr v oblivione bolo byt lucistnikom prakticky nemozne... v Skyrime bolo na MASTER obtiaznosti hrat ako MAG az stupidne a FALLOUT 3 a NV mali fakt breaknuty VATS system a akoze sorry ale prepadajuci sa nepriatelia do zeme... ktorych nevidis a potom ta odspodu zabiju je fakt stupidita. NV mi brickol Xbox asi 6 krat behom jednej hracej session a ak hras IRON MAN tak to fakt je nieco neprijemne... Plus na XBOXe nemas ziadne community patche co by to aspon trochu ulahcili
  • fallanga
    Zapomínáš na to, že celá Země byla zasažena řadou jaderných bomb, radiace se zvyšuje, zvyšuje účinky, více nestabilních prvků, delší doba působení, větší ovlivněná oblast. Plus samozřejmě virus, který byl vypuštěn a způsobil mutace, potom sám zmutoval a stal se ještě smrtelnějším. Tento virus přežívá na některých místech velmi dlouhou dobu a z toho důvodu je nemožné je obydlit. Když si vezmeš, že Pustina byla radiací a virem zasažena nejvíce, je dosti podivné, když se po ní pohybují zástupy banditů a obchodníků každý den.
  • fallanga: Takže si to shrňme jaké má lidsto zkušenosti s jadernými zbraněmi a se zamořením radiací. (beru z hlavy takže se omlouvám že to bude jenom miniaturní vzoreček)
    1945 bomby Trinity (Jaderná střelnice Nové Mexiko), Fat Man (Nagasaki), Little Boy (Hirošima) - Obyvatelné
    1952 Ivy Mike, 1954 Castle Bravo (Atol Bikiny) - Sice se nedoporučuje osidlovat, ale lidi tam jsou
    1954 Car (Jaderná střelnice Nová Země) - I zde žijí lidé
    Abych to zbytečně neprodlužoval. Od prvního jaderného výbuchu bomby Trinity do dneška bylo odpáleno více než 2000 (slovy: dva tisíce) jaderných bomb, z toho velká část na povrchu nebo v atmosféře. Událo se několik jaderných havárií s únikem radioaktivního materiálu (Z největších Three mile Island, Černobyl, Fukušima)
    Od havírie v Černobylu uplynulo 29 let, přičemž jsou lidé kteří tuto zónu neopustili a stále žijí. Pokud budeš stát cca 30 m od sarkofágu, za hodinu dostaneš menší dávku radiace než při cestě letadlem a celkově se příroda s touto havárií vyrovnává daleko líp, než byly nejoptimističtější odhady.
    Od havárie ve Fukušimně uplynuly teprve 4 roky, a do města se dá jít, a jedinej důvod proč tam lidi nejsou je, že mají na výběr čistější místa.

Fallout 3 začíná 200 let po válce a 48 let po Falloutu 2, New Vegas pak o další 4 roky později. To je dostatečná doba aby se objevily obyvatelná místa, kde nečekaně mohou žít lidé. Pak tu ale pochopitelně jsou místa kde by člověk nepřežil bez hromady RAD-X a RadAway a pak i místa kde dokonce ani toto nepomůže. Tyto místa nejsou obydleny lidmi, ale ghouly a supermutanty.
    Takže mi prosím řekni, jestli se ti zdá pustina ve Falloutu "moc živá", co si myslíš o realitě? Nežije taky nějak moc lidí vzhledem k tomu co všechno se stalo?
  • fallanga
    Kazeasch: Podívej se na 4. komentář nad tím tvým. Poté ještě v jednom vlákně dole jsem napsal další důvody. Příště si nejdříve přečti celé vlákno, popřípadě i ostatní vlákna, než napíšeš něco podobného.
  • No, subjektivní estetický soud je poměrně relevantní argument, podle některých škol postmoderní estetiky vlastně asi jediný zbývající relevantní argument. *1*

Ale argumentovat se dá. Zaprvé level scaling (ačkoliv není tak výrazný a všudypřítomný jako v TES hrách) je zabiják jakéhokoliv RPG a nebál bych se postulovat axiom že RPG s level scalingem je vždy špatná hra už jen kvůli level scalingu. Proč? Protože zabíjí klíčový gameplay prvek RPG her - dojem vývoje postavy.

Zadruhé VATS. VATS je hloupý. Bethesda měla buď přistoupit k pohledu třetí osoby a taktickým soubojům, nebo k pohledu z první osoby a akčním soubojům. (Případně samozřejmě k pohledu třetí osoby a akčním soubojům na blízko.) Snažit se o jakýsi nemastný neslaný kompromis v podobě VATS byl evidentní nesmysl. (Jak ukázaly i módy, F3WE nebo PN nabízejí jednoznačně lepší zážitek než původní hra, jakkoliv jsou nedotažené.)

Zatřetí survival. Tedy chybějící survival aspekt. Pustina musí být z logiky příběhu i prvků gameplay opravdová a nebezpečná pustina. Ne selanka jako v F3 a NV. Ideálně by hráč měl být nucen plánovat, kam povedou jeho další kroky, co k tomu bude potřebovat. Měl by trpět nedostakem munice (ano, jistě, v troskách předválečných budov se úplně logicky válí kompletní arzenál).

Tím se dostáváme k logice světa. Tady má velkou pravdu Dan Vávra - uvěřitelný, logický - realistický herní svět (samozřejmě trochu komprimovaný) by nabídl daleko lepší zážitek, než bez ohledu na logiku dizajnovaný a generovaný svět Bethesdích her. To, co prošlo ve "weird" Morrowindu už dneska prostě neprojde a zážitek ze hry to kazí. Atd.
  • fallanga: Sorry, ale ty jsi nepoužil ani jeden jediný relevantní argument. Pořád jen opakuješ, že ty hry jsou špatný protože tobě se nelíbí. Ale to není argument, nýbrž subjektivní hodnocení které ale naprosto postrádá relevanci, pokud dojde na otázku kvality.
  • Na to jsem právě trochu narážel. Odložit NV po 20 hodinách, to je skoro jako bys to nehrál vůbec. Já mám v NV odehráno dobrých 150 hodin, a stejně jsem nepotkal všechno co hra nabízí. Největší kouzlo je v tom, že když už to dohraješ po několikáté, a pokaždé jinak, tak si uděláš novou postavu klidně s naprosto absurdníma statama (třeba INT 1 apod.) a hra má zase uplně jinej rozměr, dialogy nabízí možnosti který jindy neuvidíš a klidně můžeš hrát další desítky hodin, a ani ti nepřijde že vlastně hlavní příběh jede zase dokola. Teda pokud je člověk opravdu RP hráč. Pokud je člověk jen chodič/klikač co dialogy zásadně přeskakuje a spěchá k další přestřelce, tak pak je to slabší, ale myslím že o tom Fallout nikdy nebyl.
  • fallanga
    Kazeasch: To co jsi napsal je komentář typický pro člověka, co nemá žádný logický argument, tudíš napíše totální blbost, jen aby si mohl rýpnout. Uvedl jsem logické argumenty, proč jsou ty hry špatné, zatímco tvůj komentář má téměř nulovou výpovědní hodnotu.
  • fallanga
    Ano, mohu čekat, že bude venku neobyvatelná pustina. Tak silná radiace jen tak nezmizí (viz. třeba Černobyl, který bude ještě pár desítek let neobyvatelný).
  • To je možná pravda (nevím, NV jsem nedohrál), ale já myslím, že hry od Bethesdy obecně nejsou k tomu, aby se hrály "natvrdo po příběhové linii". To je jen jedna, ne moc podstatná složka hry. Hlavní je pro mě svět a co se v něm dá dělat, jestli je zajímavý ho zkoumat, zlepšovat postavu, a hlavně žít v tom virtuálním světě.
  • V čem byl Oblivion lepší než Skyrim? Imo je Oblivion nejhorší hra jakou jsem kdy viděl. (Hlavně protože naprosto nenaplnila očekávání jaká jsem na nástupce Morrowindu kladl.)
  • Ona hlavně hraje Oblivion až Skyrim (a vlastně i Morowind) úplně jiná skupina hráčů než Arenu a Daggerfall. *5*
  • Ano, protože stylizace a design jsou přímo závislé na tom jaký se použije engine :-D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit