Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dan Vávra sdílel na Facebooku:
    https://pbs.twimg.com/media/DXHUU6OXcAA-NlT.jpg
    • Jack1947
      Chudák stálo ho to vlasy *13*
    • ucho
      celkem brutálně prošedivěl :)
  • Doporučuji shlédnout toto video. Zaměřuje se na rozdíly mezi tím jak hru prezentovalo studio a tím jaká je hra ve skutečnosti.

https://youtu.be/yIH9yr8Hgrk
    • BohumilCisar
      Tak oni prezentovali nějakou svou vizi, kterou jen vyrenderovali v Cryenginu, nebyla to funkční hra. To, že tam ta velká bitva nakonec není, má nějaký důvod a určitě ne takový že by si řekli "kašlem na to". Podle mě to buď prostě nebylo technicky možné a nebo to bude v nějakém DLC. Každopádně jestli jsem to správně pochopil, tak nakonec nám naservírovali 3x větší hru, než bylo původně v plánu a to je podle mě důležitější než to, že tam není velká bitva, která by nejspíš se současnou inteligencí NPC vypadala zvláštně *1*
      • Jasne, chudinky maly, oni vlastne nemuzou za to ze nic neumej a slibujou veci ktery nejsou schopny udelat a ani to co udelaj nejsou schopny mit funkcni. Ani takovou trivialitu jako ukladani hry.
        • Ne, opravdu nic neumí. Zatím jen vydali hru, které se prodalo přes milion kusů, má celkem kladné hodnocení a stovky hráčů ji považují za nejlepší RPG... Jsou tam bugy no, stejně jako při vydání jakéhokoliv Elder Scrolls, které stálo 10x tolik *7*
    • ucho
      tak zrovna ty velký bitvy bych jim za zlý neměl. to bylo na začátku vývoje. vědělo se, že to bude problém. jen teda ty záběry aktuálního finále taky nevypadají moc reprezentativně. ale to se dá ještě odladit.
      • Takze ty v praci prijdes za sefem, odprezentujes mu navrh nejakyho projektu, on ti rekne OK, udelej to ... a ty mu za ... 5+ let ... prijdes rict "sorrac sefe, sice si do toho dal miliony, ale tohle proste nedam".
      • Jde o to, že WH po celé 4 roky prezentovali hru s tématy, ktará prostě neobsahuje. Byl humbuk, že nebude kovářství... Že tam nebudou bitvy, obrana hradů, pomsta za rodiče..., že příběh bude totálně jednoduchý ... o tom se nikdo raději nezmínil.
        • Pro WH byl Kickstarter a neustále prodlužování vývoje nejlepší reklamní kampaň na hru. Bez tohoto by se hře rozhodně nedostávalo takové pozornosti - už kvůli tomu v jakém stavu hra vyšla...
          • Já nevím co máte s tím stavem, mě to funguje normálně.
      • “vědělo se, že to bude problém”
        Pokud to vedeli uz tehdy, kdyz vybirali jeste mensi castku nez nakonec dostali, o to hure. ;-)
  • jejich prvni kickstarterove video:
    https://youtube.com/watch?v=MefZfhxgpZE
    A neni treba problem v tom, ze se naslibovali hory doly a ted to vypada jinak? Hlavne ty large scale battles fakt ne. A bakeri z toho nejsou zrovna dvakrat nadseni (na reddotu, steamu). Hodit to na PR je ten nejlacinejsi zpusob, jak se zbavit odpovednosti.
    • Hele neboj, brzo se jeste daleko vic pobavime u SC. To uz nemuze dlouho trvat. PR nesmi obsahovat lez, a tohle lez zcela evidentne je. Uplne stejne jako kdyz bylo wotko prezentovany s bahnem a destem.
    • Tak samozřejmě, Pavel Dobrovský jako hlavní hrdina, to byla zcela jiná herní zkušenost :)
      • Tilwaen
        Kdyby tam PavloJindra alespoň jednou neřekl "je to podle pravdy" nebo "je to takové dark souls mezi [něčím]", tak by mě to zklamalo.
  • Jack1947
    Hmm tak nakonec dojeto Ano otevřený konec trochu zklamal člověk by čekal že se dobere posmty a získá meč a epilog je jen otevřená vrátka dalším přídavkům - ona ani konekonců ta závěerečná bitva nebyla tak epická jak by člověk čekal - zdá se že otevřené konce budou u dnešních her více než standartem a věřím že až vychytají bugy a blbosti tak ta hra bude o poznání hratelnější a já se tambudu moci vrátit hlavně když dovypráví příběh ;) 43hodin ale nelituji nakonec si to člověk i užil.
    • Jo jo nelituješ toho, že si to upirátil to je fajn. Jen tak dál.
  • risa2000
    Špatná komunikace to byla na začátku, když vydali tu zoufalou zprávu na KS a následně ještě zoufalejší příspěvek na fóru. Poté, co jim komunita řekla, že takhle se nekomunikuje, vydali nový příspěvek, kde potvrdili, že to nebyla špatná komunikace, ale obyčejná arogance. Příští projekt WH proto už nepodpořím.
    • ucho
      tak urcite pomuze rozjet na KS kampan i na dalsi projekt, kde si lidi budou moct neco predobjednat, a tim poskytnout WH penize, ale idealni by bylo, kdyby ted vydelali tolik penez, ze uz si to zvladnou ufinancovat sami.
      • To uz prej maj
        • ucho
          no to spíš nemají. z těch zisků počítám něco půjde Bakalovi. teď navíc budou podporovat dál hru, patche, přídavky, snad modovací tooly, třeba i nějaké nedodělky. prodeje samozřejmě pojedou dál, ale stejně tak náklady. pak bude otázka, kolik peněz zůstane na ten další díl. i když ano, tam už by mohlo stačit na vývoj 2 roky, takže nebudou potřebovat tolik peněz. ale ono to chce mít prostě slušnou rezervu.
  • https://www.mesec.cz/clanky/sliby-chyby-aneb-verejny-prislib-plati/
  • Proč je v článku toto? *1*
    https://tpc.googlesyndication.com/simgad/7792831057466132206
  • Tohle má být profesionální herní žurnalistika? Autor si ani nedokáže pořádně zjistit konkrétní obsah té které verze, a na základě nedostatečné rešerše píše téměř "investigativní" článek :-) Kolik dalších nepřesností nebo bludů se v textu ještě skrývá? Můžeme se jen domýšlet.

Prosím games, vraťte nám starou redakci ostřílených matadorů, jakými byli Dobrovský, Grygar aj. Chápu, že starší autoři už mají třeba jinou náplň, ale teďka to je furt něco. V minulosti píšete, že LOTRO hraje pouze 10 000 aktivních uživatelů, teď zase tady tenhke kiks. Člověk si pak říká, jak relevantní jsou od vás další informace? Mrzí mě to, protože games jsem měl za neojblíbenější herní server, který se nesnažil být za každou cenu nejrychlejší, ale důraz kladl především na kvalitu obsahu.
    • ales.smutny
      Zdravím,

tady mám potřebu ozvat se na obranu Vaška. Ona "nedostatečná" rešerše spočívala v mnoha hodinách práce, kdy se kromě Kickstarteru procházela i fóra hry, reddit, Steam a také jsme museli lézt do archivovaných stránek Kickstarteru, protože Warhorse průběžně obsah odměn měnili a na stránkách ani nenajdete post-kickstarterové limitky.

K omylu se steelbookem došlo, nicméně to, že problémy s komunikací tu jsou, dokazuje i fakt, že v den vydání na fórech mnoho hráčů nevědělo, zda má vůbec nějaký steelbook dostat. Nejčastěji k tomu došlo záměnou steelbooku za metal box, který už na KS slíbený byl. Ostatně, ten také zmizel ze seznamu odměn a Warhorse se teď k jeho absenci vyjádřili hned dvakrát. O omylu se stellbookem jsme okamžitě napsali, nicméně pokud jste četl článek, víte, že o něm není.

Je úsměvné, že píšete o rychlosti za každou cenu. Trochu níž se podivujete nad tím, že zmizela poznámka o absenci reakce studia. Protože článek mohl vyjít už před šesti dny, ale chtěli jsme dát vývojářům šanci se vyjádřit a případně vysvětlit nesrovnalosti a nebo opravit naše chyby (ostatně, tak se to dělá, kontaktovali jsme jako první PR oddělení a pro jistotu hned dva zaměstnance, abychom minimalizovali šanci, že mail zapadne někde ve spamu). Když jsme po pěti dnech zadržování článku nedostali odpověď, vydali jsme jej takto.

Teprve po jeho publikování, tedy dnes, nás zástupci Warhorse kontaktovali. Proto nám přišlo korektní smazat závěrečnou poznámku (že nechtěli využít šanci k vyjádření se), jelikož už komunikace probíhala. Popravdě řečeno, po celou dobu jsme se snažili dát prostor Warhorse, aby se k věci a daným problémům vyjádřili a stále jim jej nabízíme.
      Celý Vaškův článek, který osobně považuji za velice kvalitní, nekonfliktní a zodpovědně zpracovaný, je ale především o tom, že komunikace Warhorse směrem ven je přinejlepším nešťastná. O odměny a stretch goaly nejde, jde o informování a jeho...krkolomnost a neúplnost. A myslím, že tohle onen problém ještě víc podtrhuje.
      • Souhlasím, že ten článek je dobrej a nanejvýš užitečnej a potřebnej. Nicméně tady by se práce kolegy Pecháčka, potažmo redakce Games.cz neměla zastavit. Protože vtip není jen v tom, že nebylo dodrženo, co bylo slíbeno. Hlavní vtip je přece v tom, jak se to bude backerům kompenzovat, tj. jestli jim bude aspoň dodatečně dodáno, co jim bylo slíbeno, nebo jestli jim budou (částečně) vráceny peníze nebo jestli jim bude nabídnuta jiná kompenzace (další klíč na digitální verze apod.). Protože v tuhle chvíli pořád platí stav, že ve Warhorse shrábli peníze za během kampaně inzerované odměny a backeři inzerované odměny nemají. Doufám, že to neskončí tak, že sice vyšel článek a Rýdl s ním vyjádřil nesouhlas, ale dál už se nebude dít nic. Čili bychom minimálně potřebovali slyšet od Warhorse jasné slovo: ANO, budeme kompenzovat (a jak), nebo NE, vaše prachy nám byly dobrý, ale dostali jste, co jste dostali, tak hrajte hru a držte kušny.
        • Klasika, jak něco obhajuje Dworkin, je zcela jasné, že to prostě smrdí...
      • Sorry, ale tohle je jen taková hra na investigativní žurnalistiku. Něco jako "Vašku, píšeš pěkné návody na střílečky, nechceš si zkusit Janka Kroupu?" Neumíte to a neměli byste to dělat, dokud se to nenaučíte. Píšeš, že jste kontaktovali dva zaměstnance PR oddělení a nikdo vám neodpověděl. To je fakt tak těžké jim prostě zavolat? Nebo tam zajet, když už chcete "novinařit"? Tady v jednom svém příspěvku popřeš půlku "objevů" v článku a autora pak pochválíš, jak to pěkně zpracoval, protože procházel fóra. To je absurdní, takhle se píšou články na Parlamentní listy a ne do novin, ještě tam chyběl nadpis "Josef z Příbrami: hnůj, naprosto mne okradli! Dostal jinou krabičku a nemůže najít podpis! Je tam vůbec??"

Vážně napíšete, že někteří dostali hru na jinou platformu? Když jsou backerů desetitisíce? Vsadím se, že někdo ji nedostal vůbec, někdo měl špatnou adresu, někomu přišel roztrhaný balík a někomu to vykradla pošta nebo počůral pes, to tam nemáte napsané proč? Celý článek je nadepsán, že problém je "špatná komunikace". Já jsem backer, teď jsem se koukal do schránky a mám od Warhorse za ty roky asi sedmdesát emailů s updaty a informacemi (všechny ve spamu). V životě jsem neviděl firmu, která takhle komunikuje, backoval jsem asi dvacet velkých projektů a nikdo takhle neinformoval (ne že bych to četl). Pokud někomu nedorazil Steam klíč, tak předpokládám, že napsal Warhorse a ti mu ho poslali, co je tohle proboha za kauzu? Making of řekli, že jim pošlou, až to dodělají. Jediná relevantní informace je, že vysvětlení Warhose bylo trochu dementní. A kvůli tomu píšete obrovský článek?

Ještě jednou sorry, ale tohle jste těžce nezvládli. Tohle není článek, tohle je blog, Vašek si to měl napsat na Facebook a vy jste to neměli tisknout. Je to směšné.
        • MickeyMutant
          Kdepak, je dobře, že to napsali. A teď k faktům z tvého příspěvku.

Od kdy je vhodné nebo dokonce povinné volit osobní návštěvu "jsme tady a žádáme vysvětlení" před emailem, když každé normální PR oddělení na světě preferuje písemnou formu, kde se můžou dobře rozmyslet a pregnantně vyjádřit?

Nikdo, pokud dobře vidím, nepopřel "půlku objevů" z článku, jen došlo k bezprecedentní záměně "steelbooku" s "metal boxem" (najdi tři rozdíly)*4*

Špatnou komunikací není myšleno 70 zpráv ve tvém mailu za posledních x let, ale konkrétní nezvládnutá komunikace během vydání a po vydání hry týkající se problémů s backerskými balíčky. Že Warhorse v průběhu vývoje jinak normálně komunikují, nikdo nezpochybnil, o tom řeč není.

Tohle jsou fakta z tvého textu. Ostatní jsou tvoje názory.
          • Od té doby, co se vydávám za novináře, bych měl chtít názor druhé strany. Ten se nezíská tak, že se někam napíše a čeká. Proboha, jde o české studio, mají to za rohem. Telefon na ně určitě mají nebo ho můžou obratem sehnat.

Článek se jmenuje "Největším kickstarterovým problémem Warhorse nejsou chybějící odměny, ale špatná komunikace" a to je prostě blbost. Vyznívá to, jako by Warhose nekomunikoval.

Citace šéfredaktora: "O odměny a stretch goaly nejde, jde o informování a jeho...krkolomnost a neúplnost." pod článkem, který pojednává v zásadě JENOM o odměnách a stretch goalech. Aha. Nemluvě tedy o tom, že celý článek je postaven na nepochopení Kickstarteru jako platformy. Kickstarter není e-shop a nikdo si tam nic neobjednal.

Jinak ano, CELÉ to jsou moje názory. Aleš si myslí, že je článek kvalitní, já si myslím, že je naprosto hloupý, prostě blogísek a ne článek. Čekal bych to na Eurogameru (cz), kde by to mohlo přilákat až patnáct čtenářů, když je nic moc sobota. S výbušnějším titulkem samozřejmě.
            • Názor druhé strany se úplně standardně získává tak, že se někam napíše a čeká.

Warhorse první dny po vydání prakticky nekomunikovali, zejména vůbec nereagovali na spoustu konkrétních stížností a otázek. Byl jsem na těch fórech a ta diskusní vlákna tam doteď jsou včetně časových údajů a včetně podivování se nad tím, kam se najednou odpovědné osoby poděly a proč backerům nestojí ani za reakci.

Nevím, kde se vzal ten - pro tvůrce projektu maximálně výhodný, takže z jejich strany určitě nepopíraný - mýtus, že Kickstarter je vždycky riziková investice a backer v podstatě nikdy nemusí nic dostat, nebo případně jen "základní" produkt. Pokud se vyberou peníze, na které byla vypsána kampaň, tak se backnutí projektu CHOVÁ jako předobjednávka v e-shopu. Na odměny (_všechny_) vzniká právní nárok. Ano, je tam možnost tvůrců projektu místo toho vrátit peníze. NENÍ tam možnost nechat si peníze, odměny osekat a udělat na backery dlouhý nos. Samozřejmě se může stát, že se peníze vyberou, nárok na odměny vznikne, ale nelze ho fakticky uspokojit, protože kde nic není, ani čert nebere. Ale to jednak neznamená, že ten nárok zaniknul a jednak to rozhodně není případ Warhorse a KC:D.
            • MickeyMutant
              Od té doby, co se vydávám za studio, komunikuju a odpovídám i na nepříjemné dotazy z pošty. Zřejmě pro tebe bude překvapením, že ano, takhle se získávají názory.

Warhorse komunikovali chybně. A všimni si slova "největším". Znamená, že krom té komunikace jde i o zmíněné odměny. Vyjádření Aleše Smutného pod článkem je v tomhle bodě chybné, v tom s tebou souhlasím.

Kickstarter si chápej dle libosti jako e-shop, sdružení vážných zájemců o nanebevstoupení, náboženskou sektu nebo vrtulník. O to tady nejde. Jde tu o obyčejnou slušnost ať při plnění slibů či vedení slušného dialogu.

Na Eurogameru se nepochybně taky dočkáš. Jenom už nebudou první*3*
            • ucho
              já nevím, jak moc jsi to sledoval ty, ale oni v době vydání opravdu prakticky nekomunikovali. nebylo to moc šťastné. byla to špatná komunikace. samozřejmě u amatérů se to dá tolerovat.
      • Vážený pane šéfredaktore, děkuji vám.
      • ucho
        dobře vysvětleno. mě každopádně napadla jedna věc (psal jsem to níže). jestli ta nedostatečná komunikace nebyl tak trochu záměr, aby v době vydání nedělali rozruch a nestrhli na sebe negativní reakce. ono když nereagují, negativní příspěvky mnohem snadněji zapadnou.
        • ales.smutny
          Já fakt nechci spekulovat. Pokud bych měl mluvit čistě za sebe a svůj DOJEM, spíš celá ta nešikovnost spočívala v tom, že prostě ty poslední týdny (a tuplem ten poslední) byly fakt hektické a dost tím utrpěla i forma toho, jak byly problémy s odměnami prezentované (ta byla, jak už jsem říkal v FC hrozně nešťastná).

Ale profesně na to prostě nedokážu odpovědět, nemám dost informací, ostatně, proto jsme klukům psali. Naším cílem nebylo jim nějak uškodit (opět - proto jsme jim psali a fakt si říkali "tak ještě počkáme přes víkend, třeba se k tomu nedostali"), ale poukázat na to, že se stalo tohle a tohle. Pokud se nám k tomu Warhorse vyjádří, budeme jen rádi, ostatně, snažili jsme se o to od začátku.
          • ucho
            jasně, byla by to jen spekulace. tak já mám tu výhodu, že si můžu veřejně myslet cokoli :)
            ve studiu museli mít do poslední chvíle solidní peklo. na druhou stranu hned následující den po vydání už to muselo být lepší. ano, makalo se dál na patchi, ale ta komunikace s veřejností, v té už nic nebránilo. přijde mi, že ve WH na fórum kašlali několik dní (vlastně ho neřeší ani teď, to je asi normální, dřív jsem fórum nesledoval) a dotazy byly celkem závažné.
            no přišlo mi to divné, ale je jasné, že to teď nerozsekneme. divné mi přijde vlastně i ta skoro nulová infomovanost o patchi. (v těch patchích byl několik dní taky slušný bordel)
            já se to třeba bojím rozjet na PS4, když někdo hlásí, že to tam po pár hodinách hraní někomu přestalo ukládat hru a nebo zničilo postup ve hře. rád bych tedy počkal na nějaký větší patch, ale vlastně těch chyb je tolik, že člověk netuší, co opraví a co ne (a co nového rozbijí).
            • ucho
              tak uvidíme. jinak to, že WH reagovali vcelku rychle na tenhle článek, znamená, že to, co se kde děje v médiích, poměrně bedlivě sledují. tohle v mých očích taky o něčem vypovídá, vzhledem k té (ne)komunikaci.
            • ales.smutny
              Pokuds asi 50 neco poslat z vlaku z edge.

Niceni sejvu na PS4 by mel (snad) eliminovat patch 1.3, ktery ted prochazi certifikaci a snad vyjde do konce tydne.
    • ucho
      tak bud trochu konstruktivni a upozorni na konkretni nedostatky. autor je jiste milerad opravi.
      plivat kolem sebe umi kazdy.
      • Upozornil jsem již kolikrát, leč žádná oprava nepřišla. Být konstruktivní nevyšlo. O žádné plivání se nejedná (byť to tak nekdo může vnímat - to je však jeho věc), jde o pouhý povzdech a vyjádření nespokojenosti se současným stavem. Celé...
        • ucho
          prolitl jsem diskuzi a nikde nez ted jsi pod timhle nickem nepsal. takze to spis vypada, ze tak nejak kecas.
          • Ne to nebylo, jako nevychovanec ses provevil akorát ty.
            • ucho
              jasny, je normalni, ze se v nekterych vecech lide neshodnou. i ty mas pravo na nazor.
          • Dobře ucho, nemá cenu to fakt vysvětlovat někomu, kdo to vysvětlit nechce a jen neustále dokolečka trollí.

Zpráva v diskuzi byla určena redakci a ne tobě. oni vědí v čem pochybili a proč je v konečné fázi nutné uvést omluvu. Stejně tak je zajímavé, že původní poznámka redakce o nekomunikaci se strany studia byla nahrazena právě tou omluvou. V dobrém úmyslu jsem ti odpověděl a dočkal jsem se od tebe pouze dětinského chování. Máš příliš starostí na svoji hlavu...
            • jamar28
              No a napsat přitom třeba jen jediný argument by tě stálo méně námahy, než tady pak v x příspěvcích vysvětlovat, proč nehodláš argumentovat. Je to škoda, mě by to třeba taky zajímalo.
            • ucho
              ja nemam zadne starosti, jen ses podle me zachoval jako nevychovanej blbec, tak jsem na tebe reagoval, sorry.
          • mysli ci chceš... *3*
            PS: nebyla řeč o této diskuzi
            • Docela by mě taky zajímala konstruktivní kritika tohoto článku v diskuzi pod jiným článkem....nějak mi to nedává smysl *7*
            • ucho
              kritizoval jsi tento clanek, ale neuvedl jsi, v cem autor pochybil. upozornil jsem te, at jsi konkretni. ty jsi napsal, ze jsi tak jiz ucinil. tak je super, ze kopes do games.cz obecne, ale tim, ze nedokazes byt konkretni ani tady, ma tvuj prispevek hodnotu smradlaveho prdu. jsi toxicky.
  • ucho
    jeste k tem refundum. PSN dle tohoto nedela refundy: https://forum.kingdomcomerpg.com/t/i-will-never-understand/47526
    • to mě nepřekvapuje, v Sony byli vždycky lakomí že by i Skot zaplakal
  • Co čekat od německého PR managera který umí blbě česky....
    • Tak to chápu, ten mi přišel arogantní dost :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit