Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Já to vidím jinak. Hra je úspěšná a potřebuje se na ni najít nějaká ta špína. Hle tady jsme něco našli, tak hurá na ně... Bože X vývojářů na Kicku dělá větší prasárny a to některé firmy nemusí být ani na Kick.. že EA atd.

Za mě hra úspěch. Spousta lidí se ani neuvědomuje, že dostali větší obsah než měli a možná dostanou i bez platná DLC, takže se jim to peněžně vrátí
  • XorxoxTalarius
    Ono je to tezky, na jednu stranu kdyz se neco takoveho stane, tak se zacne rikat ze meli byt vice transparentni a kdyz je zase studio transparentni tak se vynori zastup lidi co jim do toho zacne kecat a rikat jak to delaji blbe. Tohle spravne vybalancovat jsem vlastne jeste nevidel.
  • Smutné je, že hra vydělá možná i stovky miliónů a jim se z toho nechce, lidem díky kterým je to možné, pustit ani chlup. A kvůli copyrightu budou navíc vydělávat ještě dlouhá léta. Kdyby to nemělo takový úspěch nebo to dokonce byl fail, tak by to snad i lidi snáze odpustili. Tohle sobectví mě odpuzuje a proto já osobně už na Kickstarteru a podobných nepřispívám.
    • většina těch peněz stejně půjde na druhý díl
      • Většina pěnez půjde Bakalovi :)
      • Druhej díl: Kingdom Come s pod titulem "Jedeme chlastat na Bahamy!" *15*
        • Tak oni bohatí nezbohatli tím, že by rozhazovali prachy chudákům. Backeři polovinu těch krámů dostali, část se s tím smířila a ti ostatní si zanadávají a karavana potáhne dál. Maximálně jim Vávra podškrábne ten papír nad postel, co dostali nepodepsaný a fertig. Nebo tím pověří nějakého brigádníka na DPP.
  • Warhorse by určitě měli splnit co slíbili, a ne ořezávat odměny protože "neměli čas"..... ten kdo to bude rozporovat na KS musí dostat plný refund, protože Warhorse podmínky KS nesplnili.
    • x_ander
      Hodně lidí si prostě se prostě nedokáže postavit k reálnému stavu - WH zkrátka potřebovali hru dokončit, a tak veškerý svůj zbývající čas a finance cpali do dokončení samotné hry, a ne do toho, aby řešili tisíc figurek nebo různé velikosti triček. Já tenhle přístup neobhajuju, neříkám, že je to vůči backerům fér, neříkám, že je to slušné, ale zkrátka asi bylo nutné to takto udělat. Klidně můžu souhlasit s tím, že je to problém WH, že si to měli líp spočítat, ale u takhle obrovského projektu dokážu přimhouřit oči.

Průs*r byl ten, že místo toho, aby to dali zavčas předem vědět, backerům to vysvětlili a třeba řekli, že místo debilních figurek dostanou free DLC, tak nic neřekli a problémy se objevily až při vydání, kdy spousta lidí kouká, že nedostali to, na co čekali. A ani pak se rozumného vysvětlení nedostali. To samozřejmě naštve.

Navíc, refundy dávají, tak v čem je problém?
    • Další člověk co nechápe jak KS funguje? KS není předobjednávka a nemáš tam záruku ničeho. Je to jeho halvní nevýhoda (dáš peníze a můžeš o ně přijít) a zároveň jeho hlavní výhoda (tím, že vývojář nemá závazky, tak tam můžou vznikat riskantnější projekty do kterých by se jinak nikdo na vlastní pěst nepustil)
      Když tam podpoříš něčí myšlenku (zdůrazňuji, že podporuješ myšlenku, nekupuješ produkt), tak můžeš dostat co jsi chtěl, můžeš to dostat ořezané, nebo to nemusíš dostat vůbec. To je riziko s kterým tam zcela vědomě a dobrovolně peníze utrácíš. Pokud ti to takto nevyhovuje, počkej až to bude v obchodech (tam ti peníze vrátí). Ale narvat peníze do KS a pak si stěžovat, že to nevyšlo je hloupost.
      • ucho
        jak funguje KS zjevne nechapes ty.
        vse se odviji od toho, jak se k tomu postavi tvurce, ktery na KS jde. dost lidi totiz KS pouzivaji prave jako pre-order, vezmi si radu deskovych her.
        puvodni myslenka je jasna, mas napad, potrebujes ho zafinancovat, abys ho mohl vytvorit. diky backerum to udelas. hura.

a ted si vsimni, jak to probehlo u Warhorse. vybrane penize neslouzily k vytvoreni projektu. ano, byly jeho soucasti, ale projekt se financoval jinak. KS byl jen jako dukaz, ze je o hru zajem. jestli KS opravdu chapes, melo by ti byt jasne, ze Warhorse ho nepouzili zrovna standardne. zde bylo prakticky jasne, ze na vystupu bude nejaka hra. uplne s klidem lze pak na KS pohlizet i jako na predobjednavku. kdyby se penize nevybraly, nebylo by co predobjednavat ;)
        • To že to lidi používají místo preorderu z toho nedělá e-shop. To jen ti lidi používají blbě a pak to dopadá tak jak teď, že jsou hrozně překvapení, že prý nedostali to, co si údajně "objednali"
          U všeho je to v principu stejné. Hodíš peníze na nějaký nápad. Ten nějak dopadne. Riziko bereš na sebe.
          Rozdíl mezi videohrama a deskovkama je spíš ten, že u deskovek je to riziko menší. U her je potřeba peníze použít na mnohaletý vývoj u kterého se může přihodit kdoví co. U deskovek většinou vývoj skoro nic nestojí (je to jen pár pravidel na papíře). A až je hra vlastně hotová, tak se vybírají peníze jen na fyzickou výrobu krabiček. Je to jak když by někdo prvně udělal celou plnou hru a pak šel na KS vybrat jen peníze na lisování disků a tisk manuálů. Tam už by taky bylo riziko nízké.
          • Jenže zde lidi jen tak neháží peníze na nějaký nápad, ale háží je za příslib něčeho co dostanou, když se projekt podaří zafinancovat, bez tohoto příslibu by peníze nehodili. Na nápad se tak maximálně háží ty nízké částky, kde přispěvatelé i vidí, že za to nic prakticky nedostanou, ale vyšší částky s jasně stanovenými odměnami za ně, které mají lidi motivovat aby přispěli větší částkou, to už neni jen házení peněz na nápad. Nevidím zde žádný rozdíl kvůli kterému by KS měl být někde jinde než nám běžně známé obchodní vztahy, atd., myslím co se týče práva i morálky.
            • Z předchozích stránek:

"bleht: a) Odpovědnost je maximálně morální, ne právní a na úrovni běžných obchodních vztahů, jak si tvrdil, takže teď kličkuješ.

b) Dobrovolnost v ostatních případech to není (lol), protože v reálném světě lidi neplatí předem jen za myšlenku nebo nejistý/nehotový produkt, ale za kompletní nebo za smluvně garantovanou službu. Nepodstupují riziko. Pokud ano, tak jedině dobrovolně. A při crowdfundingu to riziko vždy bylo a bude. Na tohle stačí základní logická uváha. Vlastně ne. Stačí jen trochu číst..".

a)Nejen morální, ale i právní odpovědnost tam je a Kickstarter není jinde než jiné případy (tzn. není to licence k beztrestným podvodům), jak jsem napsal, takže jaké kličkování? Připomínáš mi zde jednoho uživatele, podle kterého by bylo právně v pořádku a nepostihnutelné i to, kdyby Warhorse backerům nedalo vůbec nic protože Kickstarter, to samé vyplývá z toho co píšeš, což je zcela absurdní.

b)Dobrovolnost v ostatních případech samozřejmě je, nikdo nikomu v běžném případě nedrží pistoli u hlavy, aby někomu něco podepsal, daroval, platil zálohu atd., a i v těchto případech lidé dobrovolně podstupují riziko, že se daná věc (nasmlouvaná práce, nebo jen obyčejný příspěvek na charitu) může pokazit, ukázat jako podvod. Na to stačí opravdu jen trocha logiky. Sám na konci píšeš, že dobrovolně podstupují riziko, zatímco na začátku píšeš, že dobrovolnost tam není, takže si protiřečíš.
            • a) Odpovědnost je maximálně morální, ne právní a na úrovni běžných obchodních vztahů, jak si tvrdil, takže teď kličkuješ.

b) Dobrovolnost v ostatních případech to není (lol), protože v reálném světě lidi neplatí předem jen za myšlenku nebo nejistý/nehotový produkt, ale za kompletní nebo za smluvně garantovanou službu. Nepodstupují riziko. Pokud ano, tak jedině dobrovolně. A při crowdfundingu to riziko vždy bylo a bude. Na tohle stačí základní logická uváha. Vlastně ne. Stačí jen trochu číst...
            • Jak to? A jak konkrétně to údajně zbavuje jednu ze stran odpovědnosti za podvodné jednání, když za vybrané peníze od přispěvatelů nesplnila co bylo deklarováno?

Dobrovolnost je i v ostatních případech.
            • a) neexistující smluvní vztah
              b) dobrovolnost
            • tak ten rozdíl napiš
            • To, že nevidíš rozdíl neznamená, že tam není.
          • ucho
            nizke riziko bylo i tady. jadro tymu zkuseni lide. pomerne jasna vize. silny investor v zadech. a vse se opravdu podarilo. kdyz se neco nepodarilo, tak jen kvuli neschopnosti par jedincu.
            a jak jsem psal KS od WH nebyl vyber penez na vyvoj... odpadal tedy vicemene i ten problem, ze penize dojdou a nezvladnou to dodelat (samozrejme chapu, ze to nemohli natahovat donekonecna).
            jako odmenu rekli, ze Dan podepise plakat > nepodepsali ho kvuli udajnemu vytizeni. pritom na podpis bylo casu dost
            jako odmenu rekli, ze udelaji DVD o vyvoji. od zacatku museli vedet, ze jestli to chteji mit i s finishovanim, nemuzou ho pribalit ke hre. a tedy ze ho budou muset posilat dodatecne, coz logicky moc vyhodne neni (naklady navic). navic v dnesni dobe resit tohle pres DVD... tedy ze strany WH od zacatku hloupost
            jako odmenu slibili tricko s velikosti dle vybery > dali vsem velikost L, aby to meli jednodussi. tohle je z jejich strany dalsi blbost
            slibili steelbook > pry by se to nestihlo. no tak se to nemuselo resit na posledni chvili, ze... tohle by nikoho neomezilo. neschopnost WH.

tohle jsou hloupe preslapy ze strany WH. preslapy, ktere ani nedokazali rozumne vykomunikovat vcas. a holt se najdou lide, kteri tento pristup obhajuji. mame preci hru, tak ticho.
      • Dobře napsáno! Naprostý souhlas. Mě prostě fakt uniká, proč lidi nejsou schopný přijmout že je zásadní rozdíl mezi předobjednávkou v obchodě a podporou projektu na KS.
  • Jsou tam aspon ty velky bitvy a praky?
    • A da se aspon nejakej ten trebuchet ovladat?
  • Původně jsem hru chtěl podpořit,ne pro hru jako takovou,ale jako podporu CZ studia.Pár článků co sem tenkrát četl bylo i v duchu '' buďte patrioti a podpořte domácí studio''. Takže jsem oto opravdi vážně uvažoval.Ale nakonec mě dost sklamalo že ikdyž byla část kampaně v tomto duchu rozhodli se prakticky ignorovat CZ komunitu ,nepřítomnost dabingu a někde sem četl že neměli být ani titulky,nevím zda to je pravda.Každopádně čím více čtu o tomto studiu,tím více sem rád že sem jim podporu nevyjádřil,kdo ví až jednou bude hra za pár centů možná jí koupím,ale momentálně sem pevně rozhodnut že nepodpořím takto egoistické studio. Zdar Bob
    • Titulky jsou fórový...ve hře je taková čechoangličtina :D quest log updated atd.
      • Tjn... treba v dialogu je misto "zpet" slovo "back" a podobně. Moc mi to nevadí, ale působí to dost neprofesionálně.
        • Naopak to pusobi naprosto profesionelne .... protoze tohle je typickej znak lokalizace delany za prachy - stoji vzdycky za kulovy.
    • "Někde jsem četl, že neměli (sic!) být ani titulky", omg. A "někde jsem četl, že hrdina měl zjistit, že je napůl Arab a napůl Němec, vůbec ne Čech, už nevím, kde to bylo" a na konci měl být původně nápis "Češi, trhněte si," ale nezobrazuje se kvůli chybě. To je hrozná doba tohle...
  • Hrál jsem za bojovníka ale díky hovadskému lockování to prostě nejde proti více lidem. K čemu je vubec ten lock nutný, mám myš tak tím miřím a hotovo..... zlatej lučišník.

steam hodnocení se pomalu snižuje...
    • jj Steam hodnocení je fakt nízké... Jsou vesměs na stejné úrovni jako GTA5 nebo Fallout 3 a to jsou přece hry, které hráči úplně zavrhli a nevydělalo to ani floka
      • přesně *1*
    • jamar28
      Takže vlastně hře vyčítáš vlastní netrpělivost se to naučit?
    • Jakmile tomu hráč trochu dá a zaskočí si za Bernardem pro nějakou tu lekci navíc, tak je z něj hotovej řezník a krájí to hlava nehlava :-D Není větší orgáč než zasadit pár pěkných ripost a posledního zoufalce si pěkně povodit a zakončit ho profackovacím kombem :-)
      Navíc targetování mezi nepřáteli lze více než jedním způsobem - která hra to má? Klasickej tab - zde je dokonce možnost uzamčení pouze na jednoho nepřítele, to aby vám autotarget nedělal neplechu. Další možnost je ryhlé odemikýnní pomocí shift nebo středového tlačítka na myši :-)
      Rychlé, efektivní a smrtící...
    • tak to fakt nemohu souhlasit, jakmile tomu hráč trochu dá a zaskočí si za bernardem pro nějakou tu lekci navíc, tak hotovej řezník a krájí to hlava nehlava :-D Není větší orgáč než zasadit pár pěkných ripost a posledního zoufalce si pěkně povodit a zakončit ho profackovacím kombem :-)

Navíc targetování mezi nepřáteli lze více než jedním způsobem - která hra to má? Klasickej tab - zde je dokonce možnost uzamčení pouze na jednoho nepřítele, to aby vám autotarget nedělal neplechu. Další možnost je ryhlé odemikýnní pomocí shift nebo středového tlačítka na myši :-)
      • To vím. Mě vadí že se odlocknu a pak mě to samo lockuje a tedy se furt musím odlockovavat. To mě dělá furt v boji s více lidma
      • Tahle část se mi na KC:D fakt líbí. Všechny ostatní hry nám podsouvají, že i obyčejný vidlák, kterému se do ruky dostane meč, se po pár seknutích stane mistrem mečem. V reálu ale z vidláka šermíře neuděláte bez nějakého (dobrého) učitele.
        • V realu bude mit profik o nekolik malo % vetsi sance nez ty. Zkouselo se to.

Na yt bys mel naji boj s nozem. Profik vs lidi z ulice. Nuz byl samo neskodnej, jen delal cary. Profik byl zachvilu celej pocmaranej. Technicky to vyslo tak, ze by to sice asi prezil, ale rozhodne by neodesel bez pomerne zasadnich zraneni.

Nektery armady pak testovaly, jakej je rozdil v boji specialni jednotka vs zakladaci. +3%. Vzhledem k cene vycviku ... naprosto knicemu.
          • Naprostý nesmysl, obyčejný člověk proti trénovanému nemůže mít šanci (nějakou tedy asi ano, ale...). Když ten voják je vycvičený i co se týče psychiky, reakcí atd. Tebe by hnal tak maximálně pud sebezáchovy, což není málo, ale pochybuji, že bys něco zmohl.
          • Tilwaen
            Nemůžeš porovnávat meč a nůž. Proti noži se, narozdíl od meče, prakticky nemáš jak ubránit.
          • jamar28
            Tak to mi teda ty zkoušky ukaž. Kamarád býval na vojně u paragánů a párkrát mi ukázal některé chvaty. Prostě mi řekl zaútoč, naplno, neboj se. No vždycky jsem byl na zemi do pár vteřin a totálně pacifikovaný. A to do mě ani samozřejmě nebušil, ani nepoužil nůž. Kdyby to bylo na ostro, jsem mrtvý.

A ten test s tím "nožem" zní teda pěkně pochybně. Má nulovou vypovídací hodnotu. Jasně že když řekneš dvěma lidem, aby se počmárali fixou, tak čistý z toho nevyjde nejspíš ani jeden, ale když ti někdo udělá čáru přes ksicht skutečným nožem, tak mu to už moc efektivně asi neoplatíš.

U těch speciálů tomu věřím i když závěr opět zní dost podivně - vzhledem k ceně výcviku k ničemu? Speciální jednotky tu přece nejsou od toho, aby se specializovaly na souboje beze zbraně, tam jde o něco jiného.
            • ucho
              tohle má víc rovin. jednak v reálu není začátečník jako začátečník. záleží na povaze člověku. jestli se třeba nebojí tomu druhýmu ublížit, jestli umí přijmout ránu atd. výcvik pak samozřejmě pomůže, ale nůž je problém velký.
              každopádně u her je to věc designu. je to RPG, takže hráč má nějak k boji přistupovat na začátku hry a nějak ke konci hry. je na autorech hry, jak tuhle obtížnost rozloží, nic víc.
  • Morraw
    Reakce na Aleše Smutného: Vy jste takoví dobráci. To jsem nečekal. Až mi slza ukápla. Je neskutečně velkorysé, že jste jim dali tolik času, aby se vyjádřili a nasypali si co nejvíce popela na hlavu za odměny a špatnou komunikaci. Byť tedy opravdu nevím, jaké vyjádření se od nich očekává, když už bylo vše několikrát řečeno. A ještě bych poprosil o článek co vše se do hry nedostalo, včetně stretch goals. Hráči by měli být informováni.

Nicméně opravdu dobře zpracováno a na základě toho ještě očekávám zpětný investigativní článek a veřejné lynčování Larianu a D:OS 2. První informace o sběratelce se objevily 2 týdny před vydáním a bez jakékoliv informace o změně obsahu a bez omluvy. Až v jednom zapadlém příspěvku bylo vysvětleno, proč některé odměny chybí (quija deska a korbel). Přesto bez omluvy. Je to nehoráznost, která by měla být vyšetřena.

Také bych rád dal tip na zanedlouho vycházející PoE 2, kde je sběratelka nabitá až k prasknutí. Doufám, že si to pohlídáte a o případných změnách v odměnách a nekomunikaci budete také informovat.
    • holt jsou tiscali uražený, že se na ně Vávrá vakakal, asi to chce pro příště neřikat lidem v podcastu ať držej hubu, just sayin..
      • ucho
        no jestli tady nahodou nebude urazenej Vavra :) ale tak jasny, je to jeho vec. Martin Klima rozhovor do games.cz udelat sel, takze co. pochybuju, ze to redakci nejak trapi, ta z toho ve finale nic nema.
    • Funboy dostává nové obrysy
    • ucho
      uvědomuješ si, že tvá reakce je trochu trapná? tak se zaměřili na českou hru, o které se u nás hodně mluví a kterou dost českých hráčů backnulo.
      že se nezvládli nějaké stretch goaly je tak trochu očekávatelné. to jsou akceptovatelná rizika backování. je to trochu něco jiného například s tím, když ti řekne studio, že ti dá za backnutí hru a pak ti ji nedá.
      samozřejmě by bylo fajn napsat i o dalších věcech, ale tohle zpracovávat je poměrně náročné. a obtížně se něco dohledává.
      každopádně to, co předvádíš, je fakt trapný.
      • Morraw
        Ano, taky jsem to napsal s notnou dávkou sarkasmu. Chytit se malého drobku a vystavět na tom celý článek mi přijde jako za každou cenu si rýpnout. A obecně celý ton článku.

Vidím, že už je tu i "nové" vyjádření Jiřího Rýdla a na hlavní stránce stále visí v podtitulce (ne)komunikace. Změna či absence odměn už po všech diskuzích nevypadala jako hlavní jádro problému, tak článek hlavně vytýká komunikaci. Což nakonec taky docela ztrácí sílu.

Zaujala mě každopádně ještě jedna věc. V updatu z 1.2 je napsáno toto.

We have updated our backer rewards page with information regarding digital and physical rewards, along with the console versions.

Znamená to tedy, že už v té době znali backeři obsah i vzhled konečných odměn ?
        • ucho
          jako jo, vlastne to vysvetluje to nesmyslne obhajovani z tve strany, ktere jsi tu celou dobu predvadel. neumis se na to podivat nestranne.
          • Morraw
            Ano, není jednodušší mě odbýt než napsat, že tu něco obhajuju a můj pohled je jednostranný.
            Mě přijde jednostranný tenhle tah Games vzhledem k tomu, že to mají být objektivní novináři. Kdyby chtěli, tak mohli udělat článek formou rozhovoru a trochu to rozvést a mít více pohledů z Warhorse. Ale za každou cenu musel být článek venku a reakce Warhorse se teď updatuje dole pod článkem.
            Stejně tak už podtitulek "Nejde o nesplněné odměny, ale (ne)komunikaci" je jakousi formou obhajoby a reakce na zdejší diskuze.
            Samotné vyjádření z Warhorse už nic nového neříká. Nepřekvapivě.
            • ucho
              vice pohledu z Warhorse? nebud naivni. tady je postoj Warhorse jasny, proc by se k tomu meli vyjadrovat vic? takhle se rozhodli, tak to je.
              v podstate se resi tento trochu kontroverzni pristup. to mas to same, kdyz se objevi clanek o lootboxech. vsichni vime, ze to neni v poradku. ty chces ale delat formou rozhovoru, proc nekdo dava do hry lootboxy?
              co se tyce reakce Jiriho Rydla, tak hodne popelu ma na hlave prave on. nebyt jeho stupidnich argumentu a arogantniho pristupu, rada lidi to mohla vnimat jinak.

a to, ze na situaci reagovali az tyden po vydani, je prave soucast tohoto problemu...
  • Jack1947
    Jo pokud záleží na komunikace s kupujícími(backeřy) a hráči a selže to v tomhle bodu tak je to dost těžké, pokud ovšem slíbily že se nevykašlali a dodají vše co měli dohodlé tak nevidím problém to že to potrvá nevadí hlavní je že to bude.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit