Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jak řešili Warhorse omezení dané zemí, ze které musí pocházet tvůrce projektu?
    • ucho
      já měl za to, že to řešili přes tu filiálku v Anglii (proto se tuším vybírala suma v librách).
      • Jop, skoro to tak vypadá.
        • A tohle už je zbytečné. :)
          • Ty sice nenaznačuješ, ale po těch tvých výlevech od vydaní v tom cítím "Takové to <>" ;)
            • A to nemám zapotřebí. *4* Takže jsem to zeditoval, a kdo chce, ten si tu filiálku v rejstřících najde sám. *4*
  • KC:D je potřeba podporovat. Ano, hra má spoustu rezerv, ale je to jedna z mála her, které přináší do otevřeného světa hardcore prvky. Hra rozhodně v obtížnosti není na úrovni Zaklínače, kterého dohraje každá cvičená opička. Tak snad se bude dařit a dočkáme se druhého dílu, který už bude mít status klenotu.
    • Já si zase naopak myslím, že takové jednání a vydávání her v tomto stavu se podporovat nemá.
  • Autore, zalovat muze kdo chce koho chce, a v pripade zaloby na nedodani toho, co si nechal WH zaplatit by dotycny mel prakticky 100% sanci na uspech. Protoze a jelikoz, kdyby hra nevysla, tak by se MOZNA dalo obhajit, ze nikdo nic nedostane, ale porad to neznamena, ze by pripadnej soud nemoh resit, zda byly penize vynalozeny tak, jak bylo slibeno.
    To by totiz taky Vavra moh vyrazit na Bahamy rovnou, a rict, ze proste smolik, nevyslo to, nic nedostanete.
    Jinak receno, pokud by se nekdo za aktualni situace domahal splneni slibu soudne, tak to WH neustoji, protoze z toho co naslibovali nesplnili prakticky vubec nic.
    A ze se to muze stat? Ne, to se stat NIKDY NESMI! Jednak kdyz neco slibuju tak samozrejme s vedomim, co to bude stat, a pak samozrejme taky s tim, jak dlouho to bude trvat. Ostatne proto jsou u vetsiny KS projektu vsemozny drazsi varianty striktne omezeny poctem. Protoze naslibovat desitkam tisic lidi vlastnorucni podpis muze leda ma.or.

Normalni by bylo, kdyby hra vysla, rozeslali by bakerum kody na steam (napr) a mail s tim, ze zbytek dorazi trebas za 2-3 mesice.

Navic hra byla nekolikrat odlozena. A presto vysla prakticky nefunkcni beta. Coz sem tady psal uz u toho tzv "technologickyho dema", ze to neni zadny technologicky demo, protoze na tom nefungovalo vubec nic, a od ty doby se toho moc nezmenilo.

Pevne doufam, ze zadny Vavrovo priste uz nikdy nebude.
    • Jej, to je zase příspěvek, který akorát vypovídá o neznalosti a omezenosti autora toho zbytečně dlouhého nesmyslu
      • Zato ten tvuj vypovida o IQ houpaciho kone ktery mas.
    • Jak chápu aplikovatelné podmínky Kicstarteru já, tak má tvůrce projektu buď dodat odměny (všechno, co slíbil), nebo vrátit peníze (pokud odměny nemůže nebo nechce dodat). Podle má tedy možnost náhradního plnění (refund), kterým se zprostí povinnosti poskytnout plnění primární (odměny). A tak by to nejspíš i skončilo. Takže stoprocentní šance na získání odměn tady podle mě není. I když Bůh suď, jak by se k tomu postavil soud.
      • Soud by ti v tom pripade prirknul minimalne urok. Uz jen proto, ze prachy pre 5+ lety mely jinou hodnotu nez dnes.
  • x_ander
    Naprostý souhlas s tím, že hlavním problémem je blbá komunikace.

Pokud někdo brečí, že zaplatil hromadu peněz za verzi hry, která je teď v obchodě za polovic, je to jen jeho problém a nepochopení, že kickstarter není e-shop, ale forma podpory vývoje. A zaplacením částky backer přispěl na vývoj, ne na koupi hry, proto je logický následný nepoměr. S tím souvisí i ty odměny - pokud došlo ke změnám, tak prostě došlo. Pokud k tomu někdo přistupoval tak, že si za hodně peněz "koupil" nějakou nadupanou edici, tak zkrátka nepochopil systém kickstarteru. On nic nekupoval, jen zkrátka přispěl určitou částku a ty odměny jsou jen "bonus". Pokud někdo chce za svoje peníze jednoznačný výsledek, nemá sypat peníze do nejistého kickstarteru, ale počkat na vydání hry a pak si na jistotu koupit takovou verzi hry, která mu vyhovuje.

Jedním dechem ale dodávám, že samozřejmě Warhorse se k celé věci mohli postavit jinak a do jisté míry chápu rozhořčení backerů, kterým nebylo dodáno to, co jim bylo přislíbeno. Tady to spíš těžce nezvládlo PR. Kdyby Warhorse pár týdnů/měsíců před vydáním vydali zprávu, kde by zkrátka vysvětlili, že co se týká odměn, tak dojde ke změnám, protože to jednoduše nedají a kdyby měli dodat odměny, co slíbili, tak by to ohrozilo vydání samotné hry, tak by reakce takovéhle nebyly. Tím spíš, kdyby to nahradili nějakou jinou, čistě digitální odměnou, kterou by dodali třeba později - náklady na něco takového by byly minimální a asi by všichni pochopili, že při vydání hry je šrumec, není čas a odměny se vyřeší např. za 3 měsíce. Určitě by se našlo i tak nemálo stěžovatelů, ale rozhodně by to byl férový přístup a nebylo by kolem toho takové haló.
    • Už jsem to psal, tvůrci lákají na přispění vyšší částky odměnami, kdyby vše mělo stejné odměny, na vyšší částky se lidi vykašlou, když pak slíbené odměny nedodají nebo dodají něco jiného, horšího, je to zkrátka podvod. Podle tvé logiky by nemuseli dodat ani samotnou hru a bylo by to dle tebe v pořádku, však si jí nekoupili, jen podpořili vývoj, už tě vidím jak tohle omlouváš stejným způsobem. Princip KS spočívá hlavně v tom, že lidé si produkt koupí (s výjimkou nižších částek) ještě předtím než vznikne, a proto je možné jeho vznik zafinancovat, aniž by byl oficiáně hotový a v prodeji. Vyšší částky = bohatší produkt než nižší částky, prosté, jednoduché. lidé v dobré víře tyto částky zaplatili a přirozeně očekávali , že dostanou co bylo uvedeno, jeslti se nepletu, byla tam tímto způsobe uzavřena smlouva. Co má kde napsáno KS v nějakých podmínkách je jedno, hlavní roli hraje legislativa dané země, která je pochopitelně nadřazená takovým různým podmínkám, EULA, atd. Představa, že to takhle bude dělat každý, tzn. já pro tebe udělám to a to, vyberu peníze a pak ti nic nedodám nebo jen něco s tím, že je to tvoje riziko, že se to může podělat, to bych asi s podníkáním moc daleko nedošel a u soudu bych sotva obstál s takovu argumentací.

Celé to pak působí o to absurdněji, když se tvůrci chlubí prodeji, výdělky a když za vším stojí miliardář, který se sotva může vymlouvat na to, že to bylo drahé udělat apod. a proto odměny nejsou.
      • x_ander
        Kickstarter zkrátka není, nikdy nebyl a ani neměl být žádná forma předobjednávky. Ani tak nikdy nebyl prezentovaný. Lidi tam produkt nekupují. Jestli tohle nechceš pochopit, tak je pak jasné, že ti ta situace vadí.

A jinak ano, napadl mě i extrémní příklad, že by Warhorse řekli, že odměny ořežou do té míry, že by byckerům nedali ani samotnou hru. Zkrátka by poděkovali za přispění, oznámili změnu odměn (resp. jejich úplné zrušení) a "backeři, kupte si hru za 50 Euro". To by samozřejmě všichni vnímali jako podvod. Jenže tady je trošku rozdíl - dodání digitální verze hry je "nic" nestojí. Nechci zabíhat do diskuse o zisku, který by mohli mít z toho, že řada backerů by i tak hru koupila a tedy by jim stoupl zisk. Myslím to tak, že poslat klíč na steam s sebou fyzicky nenese v podstatě žádné náklady (ok, nějaká administrativa, ale to je zanedbatelné). Narozdíl např. od výroby několika tisíc cínových sošek. A v tomhle právě vidím rozdíl - je lepší radši nedodat slíbené sošky, ale dodat hru a řadu dalších odměn, nebo řešit sošky, aby pak chyběly finance na dodělání samotné hry? Zásadní problém je, že WH zkrátka tohle nikomu nevysvětlili.

A tvoje právní zhodnocení je zkrátka špatně, takže co k tomu říct...
        • Lidé tam ten produkt kupují předem aby mohl být tímto způsobem zafinancován, protože normálně se nejdřív investuje, projekt je ve ztrátě a zaplatí se po vydání, zde (na KS) je to obráceně aby mohl vůbec vzniknout, to je základní princip, který není těžké pochopit, nejde o charitu nebo něco podobného.

Ten tvůj extrémní příklad, který jsem zmínil už v mém příspěvku, není žádný rozdíl, v principu je to to samé a dle tvé logiky backeři nemají nárok ani na hru samotnou, protože podle tebe se přispívá jen na vývoj, a to s tím, že se může cokoliv změnit a bude to právně ok, však je to jen Kickstarter. To je zcela mimo. Protiřečíš si, sám tvrdíš, že si nikdo nic nekupuje, nepředobjednává atd., ale když backeři nedostanou hru, prý by to všichni vnímali jako podvod, tedy i ty. Ale to samé v případě dalších odměn jako podvod není, protože na KS se přeci nic nekupuje a nepředobjednává.

Měl by si si rozmyslet co vlastně říkáš, nemůže platit obojí, buď si tam ten produkt vlastně kupuješ a pak je podvodem když nedostaneš co si si koupil (hra, avizované odměny v závislosti na částce) a nebo si tam nic nekupuješ a pak je v pořádku když nedostaneš ani hru samotnou. Tak jak?

Můžu k tomu říci, že co píšeš je zkrátka špatně, právně by to neobstálo ani náhodou, postrádá to i základní logiku a konzistenci.
          • "nebo si tam nic nekupuješ a pak je v pořádku když nedostaneš ani hru samotnou"

Tohle je samozřejmě nesmysl a logický klam. Nikdo totiž nevrdí (strawman argument), že je v pořádku, když hru nedostanu, tzn. pořád to nijak nevylučuje možnost, že si hru nekupuju.
          • Chápu, a poukázal na nedostatky včetně tvého protiřečení si, na které si mi neodpověděl. *8*

Takže znovu: kupuješ si tam to co je psané u těch částek nebo nekupuješ?

A bonusová otázka: kdyby u těch částek nebylo nic kromě toho, že je to jen příspěvek na vývoj (tzn. žádná hra, produkt, figurky etc.), myslíš, že by něco takového vůbec fungovalo?
            • Přečetl a zeptal jsem se tě.

Takže nekupuješ, ok, kdyby nedodali ani samotnou hru, bylo by to podle tebe v pořádku.

Odpověď na mou druhou otázku nevidím.
            • x_ander
              Přečti si mé příspěvky znovu. A k té otázce - ne, kupní smlouva to podle mě není. Spíše nějaká forma investice.
          • x_ander
            Nechápeš, co jsem se snažil říct. Nevadí.
        • ucho
          z principu tam ten přesah do předobjednávky je. v ideálním případě, pokud je šance úspěšného projektu, to předobjednávka je. a spousta médií to tak prezentuje. lidé tam produkt totiž kupují ;)
          • x_ander
            No upřímně si myslím, že pokud by to řešil český soud, tak by dal za pravdu backerům, to zase jo, trošku mám zkušenosti s tím, jak soudy fungují a spotřebitel je docela pán. Zas na druhou stranu, pokud někdo chtěl refund, tak ho dostal, ne?

Já se tím vším výše nechci WH zastávat, jen chci říct, že projebali spíš ten následný přístup k backerům, než ten prvotní problém, že zkrátka nezvládli časově/finančně/jakkoliv vyřešit odměny. Problémy ve vývoji můžou nastat, to je častá věc. Otázka je, jak se k tomu problému postavit. Oni se nepostavili nijak.
            • ucho
              co sem porad nekdo taha soudy? nesplnili to, co slibili jako odmeny, muzes zazadat o refund.
              tady jde spis o jakousi slusnost a pristup k backerum. prestoze clovek muze byt rad, ze podporil projekt, zustane ti na jazyku takova pachut a nechut z toho, jak se v urcitych vecech zachovali. tohle nemuze nikdo rozporovat, protoze to kazdy muze vnimat po svem. je to jen o tom, jestli se umis vcitit do pozice ostatnich. nekdo to neumi a jen Warhorse obhajuje. ok, taky moznost. ale z principu je to debilni pristup.
    • ucho
      a uvědomuje si, že ti lidé přispěli tak, že přispěli i na další díly? nebo tedy jinak. bylo jim slíbeno, že za ten příspěvek dostanou i další hru. po zredukování odměn ale dostali to samé, co všichni. takovému člověku doporučuješ, aby čekal na vydání hry? možná jsi to celé nepochopil ty. tam se prostě redukovalo několikrát, až se doredukovalo.
      • No, třeba já, jako Duke jsme měl dostat ACT I a následně ACT II a nakonec jsem dostal I a II najednou, tak v čem je problém?
      • x_ander
        Ale to je přece princip kickstarteru. Taky to mohlo dopadnout tak, že by nevyšla vůbec žádná hra a nikdo by nedostal nic. Což se řadě KS projektů stalo. Já samozřejmě nechci tvrdit, že je všechno v pořádku. Lidi oprávněně očekávali určitě odměny, další hry atd. Ale pořád je to jen forma podpory, která nemusí stačit a projekt se nemusí vydařit. A já si myslím, že je rozhodně lepší varianta, že projekt ořezali o nějaké odměny, další akty atp., než aby to zapíchli komplet. Ve výsledku jsme všichni dostali hru, která je všeobecně chválená.

Sám za sebe můžu mít srovnání s backnutím remaku System shocku. Pár dní zpátky proběhla zpráva, že projekt je u ledu a imho to už nikdy nedodělají. Samozřejmě mě to naštvalo, ale že bych šel někde zapálit studio nebo chtěl vracet peníze, to ne. Protože vím, že jsem přispěl na něco, co nikdy vyjít nemusí a bohužel se tak stalo. Rozdíl byl v tom, že u System shocku jsme dostali upřímnou a otevřenou zprávu o tom, co se podělalo. U Warhorse je ticho a svými reakcemi dělají z backerů blbce. Argument ve stylu "měli jste přece přístup na backerské forum" je opravdu mimo. Kdyby se zachovali tak, jak píšu v prvním příspěvku, situace by vypadala úplně jinak. Za mě tedy tak, že změna odměn je ok, pokud jiné východisko nebylo, ale měli s tím přijít zavčas a jednat narovinu.
        • ucho
          ano, je to forma podpory. někdo se tě snaží zlákat odměnami k tomu, abys přispěl vyšší částku. dáš tohle? dáme ti navíc tohle. dáš víc? dostaneš ještě tohle. není to "jen" o podpoře té hry.
          já mít Duke verzi, tak samozřejmě žádám refund.
          • Já mám Duke verzi, přispěl jsem ve výši 6000 Kč a o refund samozřejmě nežádám, protože se rozhodně podvedený necítím (styl komunikace studia nechme stranou, to je něco jiného). Dostal jsem hru, kterou jsem chtěl podpořit a jsem nadmíru spokojený a o to přecejenom celou dobu šlo, o tom je KS - o podpoře projektu, který Vás zajímá, který chcete a to je oč tu běží. A o co jsem přišel? Podepsaný plakát? - doprdele jste snad holky na koncertě luneticů, že se perete o podpisy na plakátě. Manuál? K čemu? Jako že W jdete dopředu a mezerníkem skáčete? A když Vás chytnout jak kradete, tak půjdete bručet? Ehh...Co tam máme dál? Jo, po ACT I jsem měl následně obdržet i ACT II, dostal jsem obojí najednou, takže cajk. Co tam máme dál? Ani nevím a je mi to fuk, protože hraju skvělou hru a díky lidem jako já ta hra mohla vzniknout.
            A vy jež nejste schopní pochopit rozdíl mezi předobjednávkou a podporou projektu proste proto, že ho chcete podpořit, tak proboha už nikoho a nic nepodporujte, protože to pak stojí nervy Vám i lidem ve vašem okolí, kteří to pak musejí poslouchat.
            • ucho
              tak ja bych se taky necitil podvedeny ani okradeny. jen bych mel pocit, ze se mnou vyjebali a ze se ke mne nezachovali adekvatne :)
              jinak me to zadne nervy nestoji. ty s tim mas trochu problem ;)
  • Budu v menšině (čti "zamínuskován") ale hru jsem si nekoupil, jsem za to rád, že ne, a čím víc toho čtu, tím víc jsem utvrzen ve svém rozhodnutí pana Vávru nepodpořit. A teď jdu sepsat článek 100+1 proč Skyrim ano a 1000+2000 proč KCD ne *1*
    • Tak na těch 100+1 proč Skyrim ano si rád přečtu. *1*
      Já bych u něj nenašel snad ani 10 důvodů. *6*
    • To je tvoje věc, ale nestačilo to napsat jednou a ne pod každý článek, nebo ještě lépe ani jednou, jelikož to stejně nikoho nezajímá? *4*
      • Já to beru spíš jako průzkum *1* Potřebuju nějaká originální empirická data na seminárku do MSV *1* Jen by bylo super, kdyby se ozvalo víc respondentů *4* Když jsem viděl, kolik lidí běhá před přednáškovými sály s dotazníkama... Já si radši vyřídím vše eletronicky - napíšu názor a zkoumám reakce - a jelikož rád provokuju *1*
    • Krescz
      butthurt
  • Doporučuji shlédnout toto video. Zaměřuje se na rozdíly mezi tím jak hru prezentovalo studio a tím jaká je hra ve skutečnosti.

https://youtu.be/yIH9yr8Hgrk
    • BohumilCisar
      Tak oni prezentovali nějakou svou vizi, kterou jen vyrenderovali v Cryenginu, nebyla to funkční hra. To, že tam ta velká bitva nakonec není, má nějaký důvod a určitě ne takový že by si řekli "kašlem na to". Podle mě to buď prostě nebylo technicky možné a nebo to bude v nějakém DLC. Každopádně jestli jsem to správně pochopil, tak nakonec nám naservírovali 3x větší hru, než bylo původně v plánu a to je podle mě důležitější než to, že tam není velká bitva, která by nejspíš se současnou inteligencí NPC vypadala zvláštně *1*
      • Jasne, chudinky maly, oni vlastne nemuzou za to ze nic neumej a slibujou veci ktery nejsou schopny udelat a ani to co udelaj nejsou schopny mit funkcni. Ani takovou trivialitu jako ukladani hry.
        • Ne, opravdu nic neumí. Zatím jen vydali hru, které se prodalo přes milion kusů, má celkem kladné hodnocení a stovky hráčů ji považují za nejlepší RPG... Jsou tam bugy no, stejně jako při vydání jakéhokoliv Elder Scrolls, které stálo 10x tolik *7*
    • ucho
      tak zrovna ty velký bitvy bych jim za zlý neměl. to bylo na začátku vývoje. vědělo se, že to bude problém. jen teda ty záběry aktuálního finále taky nevypadají moc reprezentativně. ale to se dá ještě odladit.
      • Takze ty v praci prijdes za sefem, odprezentujes mu navrh nejakyho projektu, on ti rekne OK, udelej to ... a ty mu za ... 5+ let ... prijdes rict "sorrac sefe, sice si do toho dal miliony, ale tohle proste nedam".
      • Jde o to, že WH po celé 4 roky prezentovali hru s tématy, ktará prostě neobsahuje. Byl humbuk, že nebude kovářství... Že tam nebudou bitvy, obrana hradů, pomsta za rodiče..., že příběh bude totálně jednoduchý ... o tom se nikdo raději nezmínil.
        • Pro WH byl Kickstarter a neustále prodlužování vývoje nejlepší reklamní kampaň na hru. Bez tohoto by se hře rozhodně nedostávalo takové pozornosti - už kvůli tomu v jakém stavu hra vyšla...
          • Já nevím co máte s tím stavem, mě to funguje normálně.
      • “vědělo se, že to bude problém”
        Pokud to vedeli uz tehdy, kdyz vybirali jeste mensi castku nez nakonec dostali, o to hure. ;-)
  • Co je zajímavá otázka, a tou si nejsem jistý už vůbec, jestli tvůrce projektu v případě, že nemůže nebo nechce odměnu poskytnout, musí vrátit peníze sám, nebo jestli je vrací až po žádosti o refund. Opět, jestli se někomu chce nad těmi podmínkami dumat, pole volné...
    • zaty
      My si počkáme, až to vydumáš. Evidentně si tomu věnoval již tolik času, že by bylo škoda s tím přestávat. Do zítřka tedy očekáváme podrobnou analýzu, ju?
      • Ne. *3*
        • zaty
          Tak zítra tedy ne, ale dříve, či později, to jistě dáš. Tobě za pár dní dojde munice, WH ohlásí 2 mio prodaných kopií a tobě ty blbiny lidi nežerou už teď. Už tě vidím, jak sedíš u PC a koušeš si nehty s hrůzou, že další "špínu" už nenajdeš.
          • Seš trapnej.
            • No asi jako jsou nesvéprávní obecně spotřebitelé. A proto zakažme dTest a Černé ovce a vůbec všechno, co upozorňuje na nefér jednání ze strany podnikatelů. Protože nebudeme přece urážet inteligenci spotřebitelů. Ti si to jistě všechno můžou sesumírovat sami.

Kdybys na poradách radši dával pozor. *3*
            • zaty
              Ano, chudáčci backeři jsou nesvéprávní a neví, jak se domoci toho, co mají dostat, takže jim v tom musíš nezištně pomáhat tím, že od vydání KCD jedeš ve zdejších diskusích nepřetržitý shitstorm na WH. Jako já se u těch diskusí bavím, pročítám si je na poradách. Spolu s tím týpkem, co furt dokola opakuje své temné "švarcsüstem" jste úžasně vytrvalí.
            • zaty: Ty. Já argumentuju ve prospěch lidí, co poslali Warhorse svoje peníze. Ty jenom bezcílně prudíš.
            • zaty
              Jsem, to je účel, ale jiným způsobem, než ty. Zkus zapřemýšlet nad tím, kdo je trapnější?
  • Pořad dokola jak u blbejch. Jedinci, kteří hru na KS nepodpořili ječí jak WH backry ojebalo a backři se jim snaží vysvětlit, že to tak necítí, protože chtěli podpořit hru o kterou měli zájem a jsou spokojeni, protože hru dostali.
    Pánové, nechcete si jít podpořit vlastní projekt a pak na něj společně nadávat, jak Vás ojebali. Možná díky tomu dojdete k uspokojení ;)
    • Ale bakři nejsou spokojeni, ty tupče. Kdyby byli, tak se to neprovalí. Spokojeno je tady akorát pár Warhorse fanatiků.
      • x_ander
        A ty jsi backer?
      • tupče ti říkala maminka?
      • A potrefená husa gdáká....
  • Ja osobne uz za ty roky ani nevim co jsem mel dostat jako odmenu. Ze nemam podepsany plakat od Dana je mi jedno ,steelbook je jenom na chytani prachu. Mam hru a jsem spokojen.
    • Neposles mi mega? Dodam ti zlatou cihlu. Prid si zejtra ... nadelam ti do dlani ... proste sorry no, nevyslo to.
    • ucho
      to je samozřejmě v pořádku, že jsi spokojený. zkus se na to ale podívat z širší perspektivy a zkus se vžít i do jiných lidí, kteří třeba přispěli celkem velkou sumu, ale nakonec dostali něco, co si mohli koupit normálně v obchodě za polovic. to je pak trochu hloupý. obzvlášť případě, když dotyčného žádná alfa nebo beta nezajímala (tenhle argument byl mimochodem podle mě u Jiřího Rýdla celkem fail). ti, kteří přispěli jako Knight a Baron (nejvíc lidí) jsou víceméně v cajku, ti přispívali určitě hlavně kvůli hře. horší je to u lidí, kteří přihodili víc právě kvůli některé slibované odměně. já ty lidi, co si stěžují, třeba plně chápu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit