Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • jejich prvni kickstarterove video:
    https://youtube.com/watch?v=MefZfhxgpZE
    A neni treba problem v tom, ze se naslibovali hory doly a ted to vypada jinak? Hlavne ty large scale battles fakt ne. A bakeri z toho nejsou zrovna dvakrat nadseni (na reddotu, steamu). Hodit to na PR je ten nejlacinejsi zpusob, jak se zbavit odpovednosti.
    • Hele neboj, brzo se jeste daleko vic pobavime u SC. To uz nemuze dlouho trvat. PR nesmi obsahovat lez, a tohle lez zcela evidentne je. Uplne stejne jako kdyz bylo wotko prezentovany s bahnem a destem.
    • Tak samozřejmě, Pavel Dobrovský jako hlavní hrdina, to byla zcela jiná herní zkušenost :)
      • Tilwaen
        Kdyby tam PavloJindra alespoň jednou neřekl "je to podle pravdy" nebo "je to takové dark souls mezi [něčím]", tak by mě to zklamalo.
  • Krescz
    Nikdy nekupujte zajíce v pytli. Tohle se už vědělo za dob Mezopotámie *7* dobře vám tak
    • KrPa
      Ja prispel na KS prvni den a hru jsem dostal se vsim vsudy den pred vydanim.
  • Vávra na pranýř. *1* do klády s tim dobytkem *1*
  • Chuck Norris měl den po vydání KC:D nahráno 150 hodin
    • Chuck Norris obdržel všechny odměny.
      • Chucku, vrať aspoň manuály!
      • Hanzales
        Chuck Norris profičel celou hru i s vedlejšími aktivitami za minutu třicetčtyři, couvajíc na koni jen ve spodkách a s bylinkami v rukou ;o) Žádného protivníka samozřejmě nezapomenutého pověšeného nahého na nejbližší větvi za levou nohu.
    • Tak to nebylo. Chuck to dohrál už před 2 lety v pre-alpha verzi, prošel to tehdy bez jediného bugu, zákysu a smrti
      • jj, je obecně známo, že jakmile Chuck hraje KCD, bugy se sami opravují :-D
    • To ne, Chuck Norris měl ve finální verzi KCD nahráno 150 hodin ještě před kickstarterem.
  • Veskoslav
    Na KC celkem přispívám na různé projekty a KC:D je ještě nadprůměr, když porovnám jiné edice her (The Dwarves atd.). CO mě nikdy nezklamalo, tak jsou deskové hry, ty přišly tak, jak byly prezentováno. I u barona chybí věci (DVD s tvorbou a tištěný manuál.)
    • DVD s tvorbou dodají, protože tam přidávají ještě další videa, jestli z vydání to nevím. By ty dvd museli jít dřív do té krabice a to by nestihli.
      • Ano mělo by obsahovat i vydání hry, říkali, že to chtějí komplet, ale DVD rozesílat nebudou, backeři na profilu WH budou mít pod steam kódem link ke stažení videa.
        • Přesně tak, žádné DVD nebude, a to ani pro ty, kterým bylo slíbeno. Bude jen digitální verze. Což je mnohem lepší, protože.... no... vlastně vůbec.
          • No jako popravdě, já bych si to DVD fakt neměl kde pustit a musel bych to řešit jako u jiných projektů, které jsem podpořil a přišlo mi na základě toho DVD s video obsahem. tzn DVD hodit do krabice a video upirátit. V případě hudby si to zatím aspoň mohu pustit v autě. Jo a tohle není obhajoba, jen podotýkám, že DVD kráčí ve stopách disket....
            • Já DVD mechaniku v PC taky nemám, ale Bluray přehrávač nebo DVD přehrávač má dneska u televize spousta lidí. Ti, co mají konzoli, tím samým rovněž. *4*
      • Veskoslav
        No se solidně prohnou na poštovném.
        • Třeba k tomu přibalí tričko ve správné velikosti a podepsaný plakát... To by se spolu s DVD do kovové krabičky vejít mohlo...
        • Třeba to vydají jen digitálně *1*
  • ripper
    Plus slibovali na Kickstarteru podporu pro Linux a Mac, a prd, vyjádření taky nula (údajně vrátili peníze těm, kdo se ozvali).
  • Z podmínek služby Kickstarter:
    "When a project is successfully funded, the creator must complete the project and fulfill each reward .... If a creator is unable to complete their project and fulfill rewards, they’ve failed to live up to the basic obligations of this agreement .... A creator in this position has only remedied the situation and met their obligations to backers if:.... they offer to return any remaining funds to backers who have not received their reward (in proportion to the amounts pledged), or else explain how those funds will be used to complete the project in some alternate form."

Warhorse jsem podpořil, KC:D jsem si pořídil a baví mě. Ale pokud nejsou schopni dodržet podmínky stanovené Kickstarterem (aniž by poskytli reparace, či jiným způsobem dostáli své povinnosti), je mi to líto. Kdybych byl podpořil Warhorse na Kickstarteru, velmi bych si rozmyslel, zda by mi stačily "nižší odměny" a zda bych je v budoucnu podpořil dřív, než hru vydají. Aplikoval bych známe pravidlo (hlavně od EA): "No preorders".
    • Tak, to co cituješ otevírá hned několik možných výkladů. Nepíše se tam, že autoři mají vracet příspěvky, ale že mají "nabídnout vrácení zbývajících prostředků backerům, kteří nedostali svoji odměnu" - a teď se ptejme, co jsou to "zbývající prostředky".

Alternativně mohou "vysvětlit, jak budou prostředky použity k dokončení projektu v nějaké alternativní podobě". To taky není moc jasné - v podstatě mohou peníze nevrátit a vydat hru v alternativní podobě (třeba bez steelbooku nebo bez podepsaného plakátu?

Čili tvůj závěr, že Warhorse nedostáli své povinnosti mi z toho, co cituješ, moc nevyplývá... spíš je to ještě zmatenější, než předtím.
      • To zadnej dvoji vyklad nema, je tam uplne jednoduse napsany, ze pokud projekt NEDOKONCI, a zbudou nejake penize, musi je vratit bakeru v pomeru jejich prispevku.

Pokud projekt DOKONCI, jsou povinni bakerum dat presne to, co slibili a pokud to z nejakeho duvodu udelat nemuzou nebo nechteji, tak jim musi vratit CELY prispevek.

A jak sem psal, a mistni dmenti porad nechteji pochopit, presne stejne by o tom bez ohledu na pravidla KS rozhodoval i soud. Protoze tady oni mimo jiny za penize hracu neco vyrobili, a ted to za dalsi penize prodavaji, tudiz ty dalsi penize jsou prednostne povinni pouzit na uspokojeni prave prispevatelu.
    • "if:.... they offer to return any remaining funds to backers who have not received their reward"
      Klíčové slůvko je tu "remaining"
      Pokud nedokáží dosáhnout výsledů, musí vrátit zbylé peníze. Vzhledem k tomu, že z vybraných peněz nic nezbylo (projekt stál mnohonásobně víc, než se vybralo na KS a během vývoje došly peníze a museli přisypávat investoři), tak podle podmínek nemusí vracet nic. To co cituješ by platilo, pokud by se na vývoj vyprdli a peníze si nechali ležet na účtu. Pak by je vracet museli.
      • Ono "remaining funds" se vztahuje k " If a creator is unable to complete their project and fulfill rewards", což neni případ Warhorse, oni projekt dokončili a vydali. Warhorse navíc několikrát říkali, že na KS nešli pro peníze, ale testovat zájem.
  • Jako backer (Duke, tedy asi nejvíce ošizená verze) mohu říct je to, že chybějící odměny mě ani nemrzí, dostal jsem to co jsem především chtěl a to je hra se kterou jsem nadmíru spokojen (já na PC prostě zatím problém s bugy nemám a vize hry včetně mechanik jako ukládání považuji za výborné). Ale styl komunikace na první dobrou působil opravdu celkem arogantně a zamrzel. Toto podle mě nezvládli více, než diskutovaný technický stav.
    • P.S. S tím technickým stavem jsem to přehnal. Ten ty, kterých se problémy týkají musí mrzet daleko víc než nějaká komunikace. Já jsem naštěstí zatím lucker a vše běží jak má.
  • Morraw
    Plný souhlas s x_anderem. Pravidla KS jsou dány, ale pocitově přispívání na KS každý vnímá trochu jinak. Jak backeři tak tvůrci.
    Jestliže někdo je vyloženě nespokojený, tak má právo zažádat o refund. Dobrý příklad se SyStem Shockem, kdyby sis zažádal o refund, tak by jsi ho měl dostat.
    Žádný vědomý podvod ze strany Warhorse tady není. Jestli někdo nadává na odměny nebo, že se nesplnily všechny stretch goals atd, tak ať si zažádá o refund. Warhorse určitě není povinno dodávat nějaké náhrady, ale mělo by vyhovět refundům.
    Vidím jak se tady z toho dělá humbuk, žádají se omluvy atd. Takový malý český hon na čarodějnice. Neúspěšných a hlavně skutečně podvodných KS projektů je tady spousta, ale o tom lidi neví. Vzhledem k tomu, že KCD je česká hra a lidé obecně mají pifku na Vávru, tak se to tu bude vzpomínat ještě mnoho let.
    Každopádně ani tady ani na oficiálních forech nevidím ty hordy nespokojených backerů. Jen tady je pár lidí, kteří mají potřebu mluvit za ostatní, ale skutečné backery, kterých se to týká, aby člověk pohledal.
    Nehledě lidi, kteří jsou teď strašné chytří a píšou, jak si to Warhorse mohli lépe rozvrhnout. Ano, myslím, že oni už jsou taky poučení.
    Já jim nemám problém odpustit ty problémy. Dělali ambiciozni hru a byl to jejich první projekt. Nebylo reálné, aby všechno zvládli. Přesto jsem všechny odměny dostal. Mám plakát, triko, sběratelskou krabici a do budoucna i digitální Making of dokument. Dokonce jsem si při vydání vzal i tu sběratelku, ptže byla levná. A je aboslutně nerelevantní, že pro backery byla dražší, ať se to někomu líbí nebo ne.

Každopádně gratuluji Games, že jste si také šťouchli.
    • ucho
      Vavra je dobrej typek, za to, co dela velkej respekt. Ze udelali hru parada. Preju jim vse nej. Prodeje az na pudu.
      Presto si myslim, ze to, co udelali s nekterymi odmenami (tricka, podepsany plakat, slibovane baleni) je proste z jejich strany fail, ke kteremu vubec nemelo dojit. A prijde mi dementni, ze to nekdo dokaze obhajovat. Ze strany Warhorse je to chyba, za kterou by si meli sypat hodne popela na hlavu. To, ze mame byt radi, ze hra vysla, a ze backeri meli preci pristup do alfa a beta verze (hura, muzu si pustit zabugovanou hru s minimem obsahu, prestoze o to vubec nestojim), je tak trochu na pres drzku.
      • Morraw
        Vyjádření Jiřího Rýdla nevnímám jako vyjádření PR manažera ale jako názor obyčejného člověka, který byl součástí zajímavého projektu a viděl ten kus práce, který jeho tým udělal a jak z toho byli nadšení. Tyhle věci samozřejmě běžný koncový uživatel (backer) nevnímá, ptže si něco před 4 lety objednal a na konci dostal něco trochu jiného.
        Z pohledu PR jeho vyjádření není typické, ale vztah mezi tvůci a backery bývá v těchto případech více osobnější. Názory můžeme mít jakékoliv a každý to vyjádření může vnímat jinak. Víc k tomu nelze říct. Vávra se k tomu taky vyjádřil a usoudil, že by to dělali jinak. Omluva i poděkování backerům byla součástí mnoha článků a rozhovorů a z mého pohledu dostatečné.
        • ucho
          co sem tahas, ze byl nekdo z neceho nadseny a ze je soucasti zajimaveho projektu? jak to s tim prosimte souvisi? to, co delas, je desny okecavani.
          mam na tebe otazky. kolik jsi prispel ty? kdybys byl backer urovne Duke a dal jim ctyri tisice (nevim ten presnou sumu, na webu pak meli jine ceny) prave kvuli obsahu dane edice, mluvil bys stejne a byl spokojeny?
          • Morraw
            No nevím jak s tím souvisí kolik jsem přispěl já, ptže furt je to jen moje osobní zkušenost a názor, ale když ti to pomůže.
            Přispěl jsem na Earla, takže mi "chybí" kovová bedna, tištěný manuál a DVD s making of. Nakonec mám i sběratelku, která vyšla v obchodech, ptže měla navíc steelbook, figurku a čepici (u Alzy).
            Když vyšly zprávy o sběratelce pro obchody, tak jsem byl zmaten, ptže ukázali i verzi pro backery a ta vypadala jako úplně obyčejná, takže jsem radši dělal i předobjednávku té verze pro obchody a pak už se o to nezajímal.
            Kolem a kolem v tom pár tisíc mám a necítím se okradený. Ale to je moje osobní zkušenost.
            • Blue.Shark
              Lolek: spíš další člověk, další názor. Udělej si pořádek v termitech *3*
            • a dalsi neobjektivni funboy...
    • x_ander
      Asi tak. Je to takové to klasické české nadávání na všechno. Hromada keců, ale ve výsledku jsem nečetl o nikom, kdo by zažádal o refund a odmítli by ho. Přístup Warhorse ideální nebyl, o tom žádná, ale výkřiky o podvodu jsou mimo.
      • Na fóru je dost lidí, kteří chtějí refund ohledně konzolové verze. Někdo psal, že MS peníze vrací, někdo, že Sony nevrací. A lidi z WH tam akorát píšou, že je vše ok, protože to Sony a MS to schválilo a umístilo na svůj market a že si teda hráči vymýšlejí :)
        • Jo, ale to je jsou hry z obyčejného prodeje, to nijak nesouvísí s Kickstarterem (tam se refunduje v pořádku)

S refundem typu "hru jsem si zahrál a teď chci vrátit peníze, protože tam byly bugy, které se mi nelíbili" by si nepochodili ani na Steamu. Jakmile člověk zahrál více jak 2hod, tak žádný refund už na Steamu nebude.
    • Jasne ze ne, oni chudaci DVD neposlali nevedome, plechovou krabku jakbysmet, zabugovanou hru vydali taky omylem, giganticky bitvy ve filmeccich - tim se myslelo 5 hadrovych panaku utocicich na hrad s jednim zebrikem ...
      • Blue.Shark
        ...ani jedna zmínka o ovcích? Dneska nejsi ve formě.
  • Tohle mě baví :)

Redakce, která neustále obhajuje a souhlasí s kravinami typu mikrotransakce, lootboxy, zjednodušování her, která obhajuje paskvily jako Mafie 3 atd. vytáhla do boje za práva backerů :)
    • Ono i tady se může najít pár lidí co podpořili a co se teď diví, ale tak trochu pochybuji.
    • Mě zase baví tohle pindání, že redakce je jedna slepená entita s jedním názorem... Zrovna Pecháček mívá v podcastech názory, se kterými další z redakce ostře nesouhlasí a tenhle jeho článek je velmi dobrý. Tak je neházej všechny do jednoho pytle...
      • Tak souhlas, úplná jednota názorů tam není, na druhou stranu si ten článek pravděpodobně sám nezadal. Moc věcí se tu nekritizuje, až na Vávru a KCD viz předchozí články :) Zbytek herní scény je většinou viděn s růžovými brýlemi.
      • bohuzel...tady jakakoliv kritika cehokoliv tykajici se KC znamena, ze jsi hater...na tu hru nesmis sahnout...Napises, ze ta hra ma bugy? Hater...ta hra je neoptimalizovana? Hater...nelibi se ti nektere herni prvky? Hater...
        • jamar28
          Ale houby, sám jsem tady KC x-krát kritizoval a víš, kolikrát mi někdo řekl, že jsem hejtr? Přesně nulakrát. Hejt a kritika jsou totiž dvě různé věci, ačkoliv obojí může mít stejný základ.
          • ucho
            náhodou má pravdu. taky ze mě kdekdo dělá hatera, když něco na KCD kritizuju. a ještě někdo dokáže tvrdit, že musím být naštvanej, když se ta hra tak prodává. přitom jsem za ty prodeje rád a přeju jim to. ať na tom vydělají majlant, ať dělají na pokračování. nemám s tím problém. ale taky snad můžu poukazovat na jisté nedostatky.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit