Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • iSpirit

dobrá příště budou psát všude vysvětlivky(nadsázka/ironie/přirovnání), aby to pan pochopil. Myslím si, že nikdo na světe nebude používat hru jako učebnici čehokoliv.  

BTW když tady tedy mudruješ, ty jsi Automatu hrál či nikoliv? 

• Veskoslav

Není to taková japonská zvláštnost, co vyšla na PS1?

• Veskoslav

Osobně si myslím, že myslí vizuálně krásnou, leč na jedno herní odpoledne a už nikdy více Journey, co vyšla původně na PS3:)

• Přičti si 5 bodů a dej mi pokoj.

• dworkin

Jestli si čítanku pamatuješ jen ze základní školy, tak si rozšiř obzor. Čítanky jsou právě i na těch filosofických fakultách. Teda pokud si nemyslíš, že čítanky analytické filosofie se čtou spolu s Dětma z Bullerbynu.

Pokud považuješ Automatu za učebnici filosofie, tak jsi žádnou nikdy nedržel v ruce. Je to interaktivní umělecké dílo, na kterém lze zkoumat vybrané filosofické problémy. Což je i Planescape. Dělat z toho něco víc - a nota bene jen proto, aby podobné počiny vypadaly "dětinsky", je pakárna. Obojí je výcuc mnohem složitějších děl, která by si hráč na Playstationu fakt nekoupil. Měli bychom být rádi, že jednou za čas něco takovýho vůbec vyjde. Kopat do jedné z mála hlubších her jenom proto, že ti druhá taková přijde lepší, je v konečným důsledku střílení se do vlastní nohy. To bys měl pochopit.

• iSpirite, pro každého je hloubka je něco jiného. Já jsem přečetl Kouzelnou horu od Thomase Manna, Bratry Karamazovy od Dostojevského, Odysea od Joyce a spoustu dalšího. A podle mého názoru ta nejfilosofičtější hra co jsem kdy hrál byl Xenogears, ještě víc než Planescape Torment

https://doupe.zive.cz/clanek/hra-ktera-mi-zmenila-zivot-xenogears

každopádně tím že tady kopeš do her typu Planescape si moc dobrou vizitku neděláš, a už vůbec tím neděláš dobrou reklamu Nier Automata

• J.V.Stalin

Bioshock byl právě strašně doslovnej. Tam tě ten přesah prakticky celou dobu fackoval po ksichtě aby si ho náhodou nepřehlídl.

• třeba myslí The Longest Journey. Přestože už si to moc nepamatuju, tak mám v paměti, že ta hra byla neuvěřitelný masterpiece a dodnes ji považuju za nejlepší adventuru co jsem kdy hrál.

• iSpirit

hrál jsem obě, hloubka filozofie Automaty je mnohem větší. Jak píší, v Automatě je od A až po Z postavené na všech možných směrech filozofie. Prostě vše, co si představíš je odkaz na filozofii/směr/autora/experiment atd. Ta hra je prostě učebnice filozofie a to při vší úctě Torment není. Čítanku ti odsouhlasím. A tady je ten můj správný příměr k dětem. 

• dworkin

Hmm. Takže Planescape jsi buď nehrál, nebo jsi ho vůbec nepochopil.

Mimochodem jsi taky vůbec nepochopil, že já neshazuju Automatu, ale bráním Planescape, který je všeobecně považovaný za čítanku filosofie v interaktivní podobě a pomalu každá frakce ve hře je vybudovaná podle existující filosofické školy nebo směru.

• iSpirit

Dávám odkaz dolů, kde je krásně popsáno, že i ty herně elementární questy jsou mnohem hlubší. Takže i když jsou jenom donášky, doporučuji je hrát, zastavit se a přemýšlet, zpracovat co Yako Toro nám chce říci.

https://aminoapps.com/c/drakengardamino/page/blog/nier-automata-analysis-the-supply-traders-request/nzM4_PpsLu87avNK05GzmB8k32RbzDxZxM

Théseova lod samozřejmě asi nemusí být pro nikoho znalého představována.

• iSpirit

empatie, navázaní kontaktu, transcendence v rámci naprosté izolace? Např. co mě napadne hned při první dobré.

• Bioshock měl trochu přesah do politiky/sociologie. Myslím že to mělo co dělat dokonce s filosofií Ayn Randové, ale už si to moc nepamatuju. Je to dlouho co jsem to hrál.

https://www.youtube.com/watch?v=U517H3f85_o

• iSpirit

tak to jsi špatně studovat, protože dokola nic nehraješ. Ale pokus o trolling/flame dobrý. Veskoslav tě odměnil několika plusky. Za to to určitě stálo.

• iSpirit

ne, nezapomněl, nesuď podle sebe ostatní. Jinak proč diskutuješ o hře, kterou jsi nehrál?

• iSpirit

až na to, že v podstatě vše máš v Automate odkaz na filozofii. NPC, jména postav, odkazy, námět side questů. Proti tomu je přesah ostatních her v rámci filozofie proti Automatě dětinský. Nikde jsem nepsal, že jsou pro děti, ale v porovnání s Automatou v rámci filozofie ano. Takže se nezajímej jen o filozofii, ale i pochopení textu.

• goyim

Ano, PS: Torment a Xenogears je jiná liga. Ještě bych přidal I Have No Mouth And I Must Scream.

• dworkin

Planescape rozhodně není pro děti, ale člověk se musí zajímat o filosofii, aby s tou hrou dokázal smysluplně komunikovat.

Spíš nechápu, co v přítomnosti Planescape dělá Bioshock, to je jako mít na poličce Blesk vedle Heideggera. :)

• Derp_1337

To jsi nádherně prozradil velkou část spoilerů. GJ, misk

• Derp_1337

Pravda. Recenzent asi sám taky hru nehrál podruhé nebo víckrát, protože nezmínil, že při každém dalším hraní se příběh posune trochu dál.

Podobně jako u Nier: Automata. Člověk to prostě nesměl vypnout po dokončení příběhu 2B (Ending A). Teprve až při druhém hraní to najednou všechno začalo dávat mnohem hlubší smysl a člověk pochopil, jak se věci skutečně mají.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit