Přejít na výpis diskuzí
Nová generace Unreal Engine 3 v akci na HD videu (update)
4.3.2011 | Aleš Smutný
145 příspěvků
-
Včera jsem si opět nainstaloval Deus Ex (mimo jiné i kvůli úžasnému The Nameless mode)...a přesto, že jsem obrovský fanda všeho toho "state of the art"... člověka to nutí se zamyslet. Uvažte kolik prvků/detailů/modelů obsahovala nějaká herní scenérie (pokoj 4x4 metry) před 10lety a kolik jich je ve srovnatelné scéně dnes. To ovšem není jen důsledek dostupných technologií, ale především také času, který strávíte nad budováním takovéto scenérie a nad aplikací těchto technologií. A ten časový rozdíl je razantní - z hodin se stávají dny - přitom děláte stále tu samou věc, jen v poněkud působivější podobě. To se samozřejmě někde musí podepsat...délka hry, přesun prostředků do vizuální stránky, počet lidí dělajících na jedné věci, tím pádem (ne)kompaktnost finálního produktu atd...
Jak až daleko tohle může jít? Na jakou hrací dobu budeme jako hráči ochotni přistoupit, kvůli technické kvalitě hry? Budeme chtít hrát půl hodinové fotorealistické hry? Kolik jsme toho ochotni hře odpustit za to, že dobře vypadá? Jsou to vůbec ještě hry?
Má smysl cpát do hry technologie jenom proto, že existují? Neměli by být spíše prostředkem pro zrealizování nějakého nápadu? Pro přirovnání: Source engine neměl dynamické světla/stíny, chyběli někomu v HL2? Ale měl revoluční fyziku...umíte si halfa bez ní představit? Naopak uměl by si někdo představit Doom3 bez dynamických světel/stínů? A chyběla tam někomu propracovaná fyzika?
Je vážně tak dekadentní, odvážný, nesoudobí a nelukrativní nápad oželet ten čas strávený nad pokojem 4x4 metry a věnovat ho gameplayi? -
-
Deus Ex taky nainstalováno :) a souhlasim hoodně moc s tebou,nedávno sem si s radostí odehrál Half-Life 1 a skvěle sem se bavil a dnešní hry se jen a jen krátěj,eště že dycky mužeme nainstalovat kvalitnější starší tituly
-
Amen.
-
Ano přesně na The Elder scrolls je vidět jak se herní plocha zmenšuje a herní principy zjednodušují. A přitom takový Build , to byla radost dělat levely . Myslím si že intuitivní modeling kde by jste dávali hloubku předmětům jejich prostým vytažením z 2D předlohy a případně dle zkušeností propracovali detaily tu poté nikdo ještě nepředvedl .... a přitom komunita je to co drží hru nad vodou - dejte jim nástroje před vydáním hry a uvidíte jak vás překvapí ...
-
No to je čiste otázka vkusu, kým ja dokážem preliezť každú puklinu v Oblivione alebo
falloute a falloute NV a vonkoncom ma netrápi zastaralejšia grafika, niekto má radšej všetko super a hrá šesť hodín. Mne nechýbajú všetky tie dynamické a realistické vy-
chytávky, pokiaľ majú ísť na úkor hernej kvality. Ale obávam sa, že som v menšine.
Jednoducho, buď budete mať stovku herných hodín v prostredí s ktorým sa zžijete
a zmierite sa s nejakou tou chybou a slabšou grafikou, alebo máte hru pri pohľade
na ktorú ťaháte sánku po dlážke s hracou dobou na jedno popoludnie. Výber je na vás.
Mne osobne všetky tieto grafické srandy nechýbajú. Radšej by som videl viac dobrých
hier. -
-
Plne s tebou souhlasim, grafika je u hry ta nejmensi vec co me kdy trapi, mnohem radsi bych videl propacovanejsi napr AI a grafiku bych vubec neresil do doby nez by mohla byt nejak vic fotorealisiticka. Takhle me je to docela jedno jestli ta postava ma 1000 polygonu nebo milion, stejne vim ze je to kreslene a nejak me to netrapi.
-
-
Mám za to, že grafické nedostatky se dají více než dobře nahradit dokonalými animacemi. Dokonale rozpohybovaná postava u mě vyvolá více ztotožnění se s herním světem, než fotorealistická grafika. Viz Crysis 2, kde otřesné animace a kolize pohřbívají celý estetický dojem z akce a veškerou práci grafiků.
Ještě dneska mám před očima Jagged Alliance 2, kde jsou postavy krásně rozanimovány a hra tak neztrácí nic na svém kouzlu.
-
-
-
Myslím, že se dožïjeme doby, kdy hry budou vyvíjet počítače a lidi budou jen dolaďovat výsledný produkt.
-
-
v určiém smyslu se to už dávno děje, lidi mají SDK a boty kteří za ně kódujou a tím se ušetří roky.
-
-
-
Už i v propagačním videu na nový engine se vystřelují mozky? Nepřipadá vám ta dnešní doba troch zvrhlá? Všude se jen mlátí a zabíjí. Ne, že by mě to nějak dělalo zle nebo tak něco, taky hraju většinou akční hry, ale připadá mi, že dnes se všechno dělá jen formou stříleček a mlátiček. Kde jsou ty doby kouzelných geniálních her jako Heart of Darkness, Dračí historie, Kyrandia apod.
-
-
Násilí a brutalita jsou staré jak lidstvo samo - viz krvavé zápasy gladiátorů v Koloseu, obětování lidí ve starých pohanských kultech, mučení, inkvizice, brutální tresty smrti, různá zvěrstva v průběhu různých válek, koncentráky, gulagy, různé brutální vraždy, školní a jiná šikana, atd. Tedy, v tomto videu o nic nového pod sluncem rozhodně nejde. Člověk je prostě takový a žádná psychologie či církev ho nikdy nezmění. Jediné, co nám zbývá, je transformovat své destruktivní a zvrhlé sklony do činností odkloněných od svého cíle a činností náhradních - neboli chovat se civilizovaně.
-
-
Souhlasim, ale musis uznat ze motivace a mira nasili v prubehu veku nebyla stejna. Vetsina nasili v historii lidstva se da zasklatulkovat do ideologickeho nasili - vetsinou ta nejbrutalnejsi forma. Tohle spada spise to kategorie nasili pro zabavu a z nudy a amplituda tohoto typu nasili se v historii rychle meni. Koloseum byla presne tato forma nasili a vznikla pro uteseni nudy a apatie linych zbohatliku. Technicke demo jen ukazuje zrcadlo zabavnimu prumyslu, ktery dale odrazi silu kalibru, ktery potrebujes aby to lidi zaujalo. Jinymy slovy - pokud tam nevystrelis mozek a nekrupou tam kosti, tak se to ani do mozku prumernyho cloveka nedostane. To je ta zvrhlost doby.
-
Tys to očividně vůbec nepochopil.
-
-
A to, že se jedná o násilí dokonce i v prezentačním videu nové technologie - to na podstatě příspěvku (o zvrhlosti dnešní doby), a mé odpovědi na něj, nic nemění, slovíčkáři omezenej.
-
-
clovek zareaguje svym vlastnim nazorem ktery rozhodne neni mimo tema a hned z nej lide udelaji "omezeneho slovickare" tohle je zvrhlost dnesni doby...
jinak vzhledem k nasili + dnesni doba = zvrhlost zvrhlosti....prosim vas lidi probudte se...nic se behem let, desetileti ba ani staleti az tak nezmenilo,clovek se nestal ani moralne lepsim ani podstatne horsim, upalovani, vrazdeni lidi kvuli vire nevzniklo diky hram ci moderni dobe... nevidim zadny problem se strilenim hlav v propadacnim videu grafickeho engine ktery tak ukazuje technicke moznosti her...
jinak k engine...rozhodne bych radeji zapracoval na inteligenci botu, plnost a zajimavost scenare nez jen na grafiku a mohutne efekty jako je v modernich masovych hrach bezne( mozna proto se ze mne stale vice a vice stava hardcore indie hrac:) -
-
Až na to, že reakce nebyla ani tak na téma diskuzního příspěvku, ale především na mě - proto jsem zareagoval tak, jak jsem zareagoval. A zareagoval jsem jemně, na rozdíl od výše uvedeného příspěvku pod jmenovkou "pan Ing. David Vondráček CSc." kterej dokonce dostal několik palců nahoru - co je, podle tebe, zvrhlejšího - moje reakce nebo jeho, a navíc oceněná? Probuď se.
-
-
-
Otázka zněla "Nepřipadá vám ta dnešní doba troch zvrhlá?" - na to jsem zareagoval. Takže kdo co nepochopil?
-
-
-
Presne si vystihl moje myslenkove pochody, ktere jsem mel pri sledovani toho videa. Jsem rad, ze nejsem sam:)
-
HEARTH OF DARKNESS?! myslíš tu hru která ukazuje jak realisticky ukazuje umíraní dítěte?
http://www.youtube.com/watch?v=jYyZfME5XYY
(hru jsem hral jedná se o skákačku) -
-
To celé je ale jen fantazie, kterou si kluk vymyslel, tak nevím, na co narážíš.
-
-
Takže si kluk přestavil jak umírá jak ho jedí atd?
Ten kluk potřebuje pomoct -
zato mutanti a roboti, to je simulace reality?
-
juj dobry spoiler :)
-
-
-
-
jojo vypada to dobre .. akorat ma ted grafika tak 20 kol naskok pred ostatnimi hernimi prvkami .. coz je skoda .. graficke karty nam zatizit jiz umi .. ted jeste zatizit procesory necim jinym nez spatnou optimalizaci a nase mozky necim jinym nez UP and CLICK a budu naramne spokojeny .. :)
-
-
To je tak: vylepšit grafiku je otázka té nejbrutálnější techniky: prostě tam nacpu všechny fičury, které mi výrobci karet dovolí. Za to naprogramovat AI, to už člověk musí experimentovat na vlastním poli. A zatížit hráče jako člověka (jeho emoce, inteligenci...)? To už chce od vývojářů, aby mysleli. Ne, že by to toho nebyli schopni, ale jak všichni víme, myšlení prostě bolí... víc než tupé implementování grafických fičur.
-
-
Ja si nemuzu pomoct,ale tyhle "nove" enginy jako cryengine 3,UE3 na me pusobi hrozne umele,preplacane,tuny efektu atd.
Podanim se mi mnohem vice libi takovy source engine a to i pres sve stari,nebo engine ,na kterem bezi stalker nebo metro 2033. -
-
je to přeplácané, ale záleží na vývojáři jak to využije.. mně se třeba METRO líbilo tou surovostí a dýchal z toho ten východní styl.. ale tohle mi na oko sedí více.. buduje to rozdílnej feeling a to je dobře, takže já jsem pro všechny enginy, když se využijou na správný titul
-
-
Stále čekám, až ze seriózních AAA akčních adventur/FPS/RPG her vymizí prvky "kačenky na střelnici" a "fackovací panáci".
Nebyly tam vždy, je to záležitost cca posledních pěti let a díky reklamní masáži se těmto stereotypům náramně daří, ku škodě všech výše uvedených žánrů. A ne, tím jsem neřekl, že vrcholem blaha je AI s pikosekundovými reflexy a přesností Old Shatterhanda, nýbrž AI, která něco smysluplně dělá. -
-
Skvelou AI mel uz staricky HL a do dnes si myslim,ze zadna hra ho v tomhle nejak vyrazne neprekonala,naopak vetsina her je na tom po tehle strance hodne tragicke ve srovnani s HL
-
taková AI z Unreala je pro mě pořád špička, nepřátelé opravdu něco dělali, takový Skaarj byl hodně inteligentní, agresivní, uhýbal se, kryl se, nečekal na ránu, dneska je to naopak. Dobrý příklad je i AI z Unreal Tournament, Godlike je opravdu hardcore, nepřátelé jsou agresivní, inteligentní, samý úskok a krytí atd. To se dnes ale nenosí, tvůrci nechtěji děti deprimovat a nutit je se snažit, to by jim tžby moc nezvedlo.
-
-
on byl tezky protoze cheatoval, boti te videli pres steny kdezto ty ne, ty musis taky pocitat s reakci tvyho dela a smyslu kdezdo boti z UT2004 treba proste tohle nemeli a nemirily ale rovnou drzely zamerovak na tobe. AI v UE je taky dobra kvuli tomu ze ta AI nekalkuluje prostor okolo sebe ale jen chodi po "jablickach" a na nekterych mistech jsou spoustece chovani (bran na tomto miste! nebo z tohoto mista utoc!) nicmene je to pracny a musis jako idiot do mapy davat nody (ony jabka) aby po nich boti skalaly coz je ok v DM/TDM mapach, v ONS ktere melo dosti rpazdne mapy to taky slo ale v nekterych pripadech treba u dynamickych prostredi s vysokou clenitosti si to predstavit nedokazi (bych asi driv umrel nez bych ty nody osazel do mapy)
-
-
to je pravda, že cheatovali, což mi lezlo dost krkem, ale i přes to byla AI hodně na vysoké úrovni, která je dnes zteží k nalezení, to uhýbání apod. Vzpomínám si jak bylo běžný, že se bot schoval za roh, běžné je, že ti nepřátelé naběhnou z poza rohu rovnou do rány, ale tady ne, několikrát jsem vystřelil a když se zdá, že tam nikdo neni a nic se nedějě a s klidem za ten roh vykoukneš, tak tam bot celou dobu stojí mimo dosah účinku zbraně a čeká až se půjdeš podívat : ) Unreal měl vždy skvělou AI, třeba boje se Skaarji v prvním Unrealu, to byl opravdu boj, dnes jen držíš spoušť a moc se nesnažíš.
-
-
-
no ono trochu zlepsit AI reflexy by taky pomohlo .. rychlejsi, presnejsi AI, mensi vydrz hrace, zrusit autoheal bych bral jako prvni krucky .. ale co mi ve hrach chybi jsou normalni prestrelky kdy ma vyznam vystrelit na nekoho vice nez 2x -3x nebo 1x do hlavy .. vystrelit aby ho clovek zahnal do krytu a mohl najit lepsi pozici a pod .. vim ze BiA na takovem systemu funguje ale pusobi to strasne umele a pak stereotypne ..
-
-
tohle by se mělo řešit v rámci obtížnosti jako v MP2
-
-
-
Úplně by stačily životné pohyby postav a základní soudnost při designování hry (zabíjení nosorožců mečem v Two Worlds 2? kdokoli tohle uvidí, musí mít herní scénu za tlupu nemyslících magorů).
-
Hry v takejto kvalite uvidime tak najskor pri novej generacii konzol. Bohuzial sa vyvojarom nechce/neoplati namahat sa s vyvojom graficky namakanych hier na PC, ktore by nieco taketo uz aj dnes utiahli. Jedine co ma vyzerat teraz na PC k svetu je BF3.
Aj ked sa hram na PC, proti konzolam by som nic nemal, ak by nova generacia vychadzala aspon kazde 3 roky. Takto je to o nicom. Moju PS3 som uz nezapol hadam 2 roky. -
-
Já hrál vždy jen na PC, ale neměl bych s tímto problém, klidně ať se upgraduje skokově, třeba po těch 5 letech - alespoň by vývojáři měli čas odladit hry a nemuseil by se tolik věnovat běžným trendům - třeba honit grafiku, aby měla všechny vyfikundace, které náročný divák chce vidět. Také jsem si ten grafický pokrok vždy moc vychutnával, ale dnes už chci i víc. Hratelnost jako by ... nestoupala. Delší odstup a skokový pokrok v grafickém HW by snad podpořil inovaci na poli vývoje her. Co bys taky chtěl 5 let ukazovat na stejným HW? Nadruhou stranu můžeme namítnout, že dnes se v kvůli konzolím podobně už vyvýjí, avšak nemělo to možná kýžený dopad. Spíš slyším jak se na PC scéně objevije sem tam nějaká speciailtka poslední dobou - World of Tanks, Minecraft ...
-
-
Celej problém kolem vizuální stránky hry je o tom že VZHLED PRODÁVÁ.... Když sedíme u kompu a sledujem screeny z připravovanej her a ty supr videa tak u toho nejed z nás slintá a řiká si jak to bude skvělý úžasný supr...Noale pak si k tomu člověk sedne a zjistí že mu ta hra něco připomíná něco co hrál třeba před čtyřmi lety nebo i více záleží na druhu hry a pak si uvědomí že hraje svojí starou oblíbenou hru z dětství který akorát někdo dal next-gen grafiku jinak se jedná herně o úplně jedno a to samý...
Přikláním se tedy k názorům, že vizuální stránka je sice důležitá, ale rači bych kdyby se minimálně tolik peněz a úsilí věnovalo hratelnosti,příběhu,zábavnosti a dalším nezanedbatelným částem hry na kterých dobrá hra stojí...
Upřímně,dlouho sem teď hrál na hodně starym kompu, hrál sem dokola ty starý dobrý pecky 5,6,7 let třeba starý a když sem si koupil novej komp a začal si "doplňovat vzdělání" hraním her na který sem se strašně těšil ale neměl sem je na čem hrát upřímě mě v 80% případů čekalo sklamání,protože po vystřízlivění z grafickejch orgií, když sem se zamyslel nad hrou tak mi tam prostě něco důležitýho chybělo.... vzhled tedy sice prodává,ale s klidnym srdcem bych většinu her vrátil a navždy je vymazal z podvědomí... Může se to zdát trochu nadsazený a možná malinko přehánim ale po takový reklamní masáži co těm hrám předcházely bych fakt čekal velkej herní zážitek... -
-
a není to spíš tím že jsi ty hry hrál v dětství, na toto období každý vzpomíná v dobrém, byla to doba bez starostí a člověk vše daleko víc prožíval. tzn z čeho měl člověk jako dítě radost, to si v paměti uchová navždy. Skoro každý nejvíce vzpomíná na dětství, na střední léta už málokdo... Já mám to samé, Dune2 můžu hrát pořád dokola, ta hra mě strašně baví jelikož mi připomíná dětství...
-
-
castecne mas pravdu a jiste to na to ma vliv. Ale troufnu si tvrdit ze podstat problemu je ve spolecnosti ktera momentalne hodne dba na to jak to vypada do ze vevnitr je to zhnile se mnohdy neresi. Samozrejme tech veci co to ovlivnuje je vice ale tyhle 2 ktere si zacal a ja dokoncil bych oznacil za klicove. Kazdopadne je tu na to hezky smajlik *11*
-
-
Problém je hlavne v tom, že dnešná mládež sú len tupé ovce bez vlastného názoru *12* Načo potom robiť kvalitné hry, keď je to aj tak len strata času, im stačí úžasná moderná grafika a hneď cálujú. Ešte si k tomu pustia nejakého Rytmusa alebo podobného cigánskeho buzeranta a hneď sú celí urobení *12*
-
-
ano, je neuvěřitelné, že při hraní těch her si člověk vybaví spoustu detailů z dětství, chvíli se vrátí do těch momentů, kdy u některých her seděl tolik hodin. vše bez starostí. samozřejmě že se takové věci hrají lépe :)
-
-
-
Co tak o tom pročítám, tak jediná novinka, které se při normálním hraní někdo všimne, jsou lepší odlesky... Ať se radši starají o optimalizaci. Nebo ještě lépe, herní mechanismy.
A říkat tomuhle skoro-UE4, to bych velmi, převelmi dlouho zvažoval.
A pak bych to nenapsal.
Kdo si myslí, že vyjde UE4 před nástupem nových ultra-revolučních konzolí, ať zvedne virtuální ruku! -
-
co ma graficke oddelenie spolocne s hernymi mechanizmami ?
-
-
Herní mechanismy založené na grafice? Světla, s raytracingem by se dala dělat spousta věcí. Fyzika (gravity gun, nebo ta věc z F3, co vrhá skoro všechno). Nevím, nejsem vývojář, ale uživatel. Jen odpovídám na ten convo-starter z článku.
-
-
herní mechanismy nejsou otázkou technologie
-
-
Ty příklady, co jsem napsal nestačí? Že pro tebe grafika a technické zpracování obecně nejsou důležité (jak ostatně ví polovina Fallout komunity) ještě neznamená, že se s tím nedá v rámci herních mechanismů pracovat.
-
jenomže technologie může uložnit nové herní mechanizmy.
-
-
-
-
-
Musím souhlasit s "přeplácaností" dnešních enginů. Myslím, že se vývojáři spíše soustředí, aby modely vypadaly LÉPE než ve skutečnosti - Crysis a Gran Turismo budiž dobrými příklady. Všechno se leskne, všechno má všelijaké výstupky a drážky, které ve skutečnosti neexistují, jen aby to vypadalo jako detailně zpracované.
Hry by vypadaly lépe, kdyby byly třeba klidně i v sub-HD rozlišení, ale zapracovalo se na reálných světelných efektech, fyzice a pohybových animacích.
Jsem si jistý, že bychom velice brzy hráli sérii FIFA se zápasy nerozeznatelnými od těch skutečných na ČT4, jen v nižší kvalitě obrazu.
Ve střílečkách by se také snížila viditelnost na delší vzdálenosti, což by zlepšilo možnost stealth postupu v MP a zase trochu umázlo rozdíl mezi "skillery" s napařenými stovkami hodin a občasnými hráči, což považuji za velkou výhodu. -
-
První dva odstavce mi mluví z duše. Naprosto souhlasím. Realita je mnohonásobně méně efektní, ale za to má o mnoho větší dopad svou uvěřitelností.
-
krásným příkladem je efekt Sunshafts...to je efekt jakéhosi "prostorového stínu", který je v dnešní době velice populární a kupodivu i v pokřiveném vědomí nesmýšlejících lidí realistický...
...ve skutečnosti je to blbost...aby se dělaly takové stínové pruhy za vaší zbraní, jak tomu je například ve výše uvedeném Crysisu, tak by v dané lokalitě musela být mlha, "že by na špičku nosu nedohlédl"...
-